Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Φραγκίσκα Μεγαλούδη: Η πόλη έχει διώξει τους κατοίκους της...Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια,τα απαξιωμενα νοσοκομεία όπου εάν δεν έχεις χρήματα για ιδιωτικές εξετάσεις θα κάνεις τις εξετάσεις μετά θάνατο, ενώ αποτελούν καθημερινή συζήτηση για κάποιο λόγο αυτή περιορίζεται σε μια γκρίνια χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση η διάθεση για αλλαγή...

από το χρονολόγιο της Fragkiska Megaloudi
https://www.facebook.com/fragkiska.megaloudi/posts/pfbid02Srwyqa5Ki9w5krPzCs43QXhrxfZA72Ns3pCTEqZRT84YwwFGAKEqksGU8C2wxaZbl
Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα βγάζω πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα. 
Θα τα μοιραστώ εδώ, όπως κάνω τα τελευταία χρόνια, για όποιον ενδιαφέρεται, αν κ αυτή η πλατφόρμα επικοινωνίας έχει πλέον κουράσει αρκετά όλους μας. 
Έχοντας μεγάλη εμπειρία από τη δουλειά μου σε  διάφορα μέρη του κόσμου, αυτά που βλέπω στη χώρα μας θυμίζουν καταστάσεις που έχω δει σε χώρες εξαρτημένες όπου ο λαός είναι  ανερμάτιστος και ηθικά, πολιτιστικά και πολιτικά απαξιωμένος. 
Η γενική δυσφορία είναι παντού εμφανής. 
Κόσμος εκνευρισμένος και έτοιμος για καυγά με το παραμικρό  και που όμως έχει υποκύψει στη μοίρα του και σκύβει το κεφάλι βρίζοντας. 
Ζούμε σε πόλεις όπου ο δημόσιος χώρος δεν υπάρχει πια, έχει ξεπουληθεί στο τσιμέντο και στα καφέ 3rd wave,  στα beach bars και σε κάθε λογής θεματικά εστιατόρια  που απλώνουν τραπέζια παντού να σερβίρουν υπερεκτιμημένα σκουπίδια, δεν αφήνουν χώρο για γειτονιά, για πράσινο και δεν επιτρέπουν σε κανέναν πολίτη πλέον να χαρεί το δημόσιο χώρο εάν δεν πληρώσει 10-15 ευρώ.  
Η πόλη έχει διώξει τους κατοίκους της. 
Η πολιτιστική κληρονομιά έχει ξεπουληθεί σε ιδιωτικές εταιρίες και μετατρέπεται σε αγαθό για λίγους και εκλεκτούς. 
Στους υπόλοιπους θα σερβίρεται η στείρα πατριδολαγνεια, τα σκουπίδια των καναλιών και του διαδικτύου και οι φαντασιώσεις της κάθε λαιφ σταιλ φυλλάδας. 
Η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια,τα απαξιωμενα νοσοκομεία όπου εάν δεν έχεις χρήματα για ιδιωτικές εξετάσεις θα κάνεις τις εξετάσεις μετά θάνατο, ενώ αποτελούν καθημερινή συζήτηση για κάποιο λόγο αυτή  περιορίζεται σε μια γκρίνια χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση η διάθεση για αλλαγή. 
Ο δημόσιος διάλογος έχει μεταφερθεί στα κοινωνικά δίκτυα όπου τη συζήτηση μονοπωλούν το ποσό φασίστας είναι κάποιος εάν δεν  αποδεχεται τα 42 φύλλα και τα 50 γένη και έτσι μένουμε με την εντύπωση ότι πάμε κόντρα στο κατεστημένο το οποίο απλά με αυτόν τρόπο εξυπηρετούμε άριστα.  
Και παράλληλα βλέπεις μια καταναλωτική μανία ...και δεν είναι επειδή ξαφνικά η οικονομία πάει καλά και ήρθε η ανάπτυξη.  
Είναι από τη μια το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί, είναι η ψαλίδα που έχει δημιουργήσει ταξική  κοινωνία δύο ταχυτήτων και είναι κυρίως η γενική ηθική απαξίωση όπου πριν την τελική πτώση, ανάμεσα σε απλήρωτα δάνεια, διακανονισμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα , παγωμένα σπίτια, πιστωτικές κάρτες και χρέη, απλήρωτες εισφορές, κακοπληρωμένες δουλειές και αβέβαιο μέλλον, οδηγεί σε μια καταναλωτική φρενίτιδα που θυμίζει ένα χαμένο πλέον παρελθόν. 
Με εξαίρεση ένα ποσοστό που με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη , δεν θα ξεπερνά το 20% αυτή είναι  η πραγματικότητα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. 
Είμαστε πάλι λίγο πριν την καταστροφή που δεν θα αργήσει να έρθει. 
Και θα επιβιώσει πάλι αυτή η τάξη που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τις πολιτικές μια κυνικής και ανάλγητης κυβέρνησης που πλέον δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα γιατί ξέρει ότι ο λαός θα ανεχτεί τα πάντα με αντάλλαγμα ένα επίδομα, ένα καλάθι με φτηνά μακαρόνια πασπαλισμένα με λίγη εθνική περηφάνεια. 
Και το χειρότερο από όλα είναι ότι έχει ξαμοληθεί μια ολόκληρη στρατιά διανοουμένων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και δημοσίων προσώπων να μας πείσει ότι αυτή είναι η φυσιολογική τάση των πραγμάτων. 
Και παράλληλα εχει δημιουργηθεί μια πόλωση ανευ προηγούμενου που τελικά δεν επιτρέπει καμία αμφισβήτηση και πρόοδο. 
Έχω δει ίδιες ακριβώς καταστάσεις σε σε χώρες που έχουν ξεπουληθεί και ιδιωτικοποιηθεί και που τελικά το μόνο που έμεινε είναι μια πλούσια τάξη να πίνει το αίμα των υπολοίπων που ονειρεύονται είτε να φύγουν από τη χώρα είτε να βγάλουν εύκολο χρήμα με κάθε τρόπο καθώς σερβίρουν τους τουρίστες....
Καλές γιορτές...

πες το με μια φωτογραφία - φωτογραφίες περασμένων εποχών

Πωλητής αχιβάδων στο Mulberry Bend, Νέα Υόρκη, δεκαετία του 1900. επιχρωματισμένη φωτογραφία από τη Sanna Dullaway.