Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η νομική προστασία από τους ενοχλητικούς γείτονες

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας προβλήματα από ενέργειες ή παραλήψεις των γειτόνων μας, που δυσχεραίνουν την ποιότητα διαβίωσης στην οικεία μας.
Είναι πολύ σύνηθες το φαινόμενο και ειδικότερα στις πολυκατοικίες, όπου η συμφόρηση των κατοικιών είναι έντονη, καθίσταται ιδιαίτερα ενοχλητικό αγγίζοντας τα όρια του ψυχοφθόρου. Όλοι μας έχουμε ανάγκη ο χώρος που διαμένουμε, να είναι ήρεμος και γαλήνιος ώστε να ξεφεύγουμε από το στρες της καθημερινότητας. 
Είναι αδιαμφισβήτητα ενοχλητικοί οι ρύποι, οι θόρυβοι και οι οσμές από που και αν προέρχονται. 
Για παράδειγμα ποιόν δεν ενοχλεί το συνεχές γάβγισμα του σκύλου που βρίσκεται στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, η πολύ δυνατή μουσική από το διπλανό διαμέρισμα, ο καπνός από τη γειτονική ψησταριά, η υγρασία από τον πλημμελώς συντηρημένο θερμοσίφωνα του γειτονικού διαμερίσματος;
Ο νομοθέτης του αστικού κώδικα όμως, έχει μεριμνήσει για αυτές και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο δικηγόρο να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις για τη προσβολή της προσωπικότητας ή για τη διατάραξη της νομής μας. 
Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: αρχικά γίνεται αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που αποτελεί την άμεση και προσωρινή νομική κάλυψη του πολίτη και έπεται η τακτική αγωγή κατά την οποία ζητείται να παύσει η προσβολή της προσωπικότητας ή η διατάραξη της νομής μας, να απαγορευθεί κάθε προσβολή ή διατάραξη τους στο μέλλον, με τη ταυτόχρονη απειλή χρηματικής ποινής για κάθε μελλοντική παράβαση.
Το άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα ορίζει πως <<όποιος προσβάλλεται παράνομα στη προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. 
Αξίωση για αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται>>. Το συγκεκριμένο ιδιωτικό δικαίωμα στη προσωπικότητα, έχει διαπλαστεί από τον νόμο με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το μέγιστο δυνατό εύρος της σφαίρας δράσεως μιας προσωπικότητας και κάθε ειδικότερη έκφανση της. 
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται στην έννοια της προστασίας της προσωπικότητας πληθώρα δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στη τιμή, το δικαίωμα στην υγεία κ.α. 
Ο καθένας μας λοιπόν έχει το δικαίωμα να ζει τη καθημερινότητα του, σε ένα σπίτι που δε δέχεται ενοχλητικές παρεμβολές που κάνουν τη διαβίωση δυσχερή και ταράσσουν την <<απανεμιά>>, που παρέχει η κατοικία από τις φουρτούνες της ζωής. 
Σε περίπτωση που οι εκπομπές θορύβων, ρύπων ή οσμών είναι τόσο ισχυρές ώστε να απειλούν και την υγεία των παθόντων, τότε επέρχεται προσβολή και ως προς μια επιπλέον έκφανση του γενικού δικαιώματος της προσωπικότητας, εκείνης που αφορά το ειδικότερο δικαίωμα στην υγεία.
Υπάρχει λοιπόν η νομική πρόνοια, ώστε να έχουμε όλοι μας μια ήρεμη και ποιοτική ζωή στα διαμερίσματα ή στις κατοικίες μας.