Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Νερό-πόσο χρειάζεται να πίνουμε μέσα σε μια ημέρα και γιατί


Το νερό μπορεί να μην είναι το πιο «διασκεδαστικό» αναψυκτικό που πίνουμε αλλά η ποσότητά που καταναλώνουμε κάθε μέρα έχει απίστευτα οφέλη στον οργανισμό μας, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Για παράδειγμα, μας βοηθάει στην πέψη του φαγητού και τη λάμψη της επιδερμίδας μας, μέχρι τη μεταφορά σημαντικών θρεπτικών ουσιών στο σώμα.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο νερό χρειάζεται να πίνουμε μέσα σε μια ημέρα ή αν το τσάι, ο καφές ή ακόμα και το φαγητό μετράνε ως προς το συνιστώμενο ποσό;

Γιατί είναι σημαντικό το να πίνουμε νερό;
«Το νερό είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές που συμβάλλουν στην καλή υγεία κι όμως πολλοί δεν πίνουν αρκετή ποσότητα», λέει η διαιτολόγος Alexandra Parker.
«Το σώμα αποτελείται από 50-75% νερού και τα υγρά που πίνουμε μας βοηθούν να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Το νερό είναι τόσο σημαντικό που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει παρά μόνο λίγες μέρες χωρίς αυτό, ενώ μπορεί να αντέξει περισσότερο χωρίς φαγητό».

Το νερό βοηθάει το σώμα μας:
  • -Στην πέψη του φαγητού
  • -Στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών γύρω από το σώμα
  • -Στην αφαίρεση αποβλήτων
  • -Στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • -Στην προστασία των οργάνων
  • -Στη διατήρηση υγρών και ισορροπία ηλεκτρολυτών

Τι συμβαίνει όταν δεν ενυδατωνόμαστε αρκετά;

«Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, χρειαζόμαστε φρέσκα συμπληρωματικά για να αναπληρώσουμε τις απώλειες από τα πνευμόνια, το δέρμα και τα ούρα», λέει η διαιτολόγος Anna Debenham.

«Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε αφυδατωθεί είναι η συνεχής δίψα.
Αλλά είναι σημαντικό και προτιμότερο να πίνετε νερό συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μέχρι τη στιγμή που αισθάνεστε δίψα, μάλλον είστε ήδη αφυδατωμένη».

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;
Η ακριβής ποσότητα νερού που χρειαζόμαστε την ημέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως το βάρος μας, ο μεταβολισμός, το περιβάλλον, τι φαγητά τρώμε και ποιες δραστηριότητες κάνουμε.
«Γενικά, το σώμα χρησιμοποιεί μεταξύ 1 με 1.5 λίτρα νερού κάθε μέρα, γι’αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται από το να πίνουν ένα μέσο ποσό δύο λίτρων (οκτώ ποτήρια) νερού κάθε μέρα», εξηγεί η Debenham.

Το τσάι, ο καφές, ο χυμός και το φαγητό μετράνε ως υδροληψία;
«Όταν λέμε υγρό δεν εννοούμε μόνο το πόσιμο νερό που βάζουμε από τη βρύση, αλλά επίσης άλλα αναψυκτικά και ροφήματα όπως το τσάι, ο καφές, το γάλα και οι φρουτοχυμοί», λέει η Parker.

«Επιπλέον, μπορείτε να πάρετε νερό από το φαγητό που τρώτε.
Τα περισσότερα φαγητά, ακόμα και εκείνα που φαίνονται σκληρά και στεγνά, περιέχουν νερό.
Το σώμα μπορεί να πάρει περίπου ένα 20% του συνολικού προαπαιτούμενου νερού μόνο από στερεά τροφή».

«Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης έχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Τα “υγρά” φαγητά όπως το γιαούρτι και οι σούπες επίσης έχουν μέσα πολύ νερό», καταλήγει η Debenham.
πηγή του άρθρου:huffingtonpost.gr
photo:google.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Η Αθήνα θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση σε καύσωνες και ξηρασίες

Η Αθήνα,στο άμεσο μέλλον,θα έχει τους περισσότερους καύσωνες από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Η Αθήνα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά για αρνητικό λόγο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, θα γνωρίσει στο μέλλον την μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Οι ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

Η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια), αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη, αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη και γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά
η Αθήνα,
η Λισαβόνα,
η Μαδρίτη,
η Λευκωσία και
η Σόφια.
Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά
η Αθήνα,
η Λευκωσία,
η Πράγα,
η Ρώμη και
η Σόφια.
Πέντε ελληνικές πόλεις -Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς  βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι
το Δουβλίνο,
το Ελσίνκι,
η Ρίγα,
το Βίλνιους και
το Ζάγκρεμπ.
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το γλυκό μας για σήμερα-ανθότυρο με μέλι

Ένα γενναίο κομμάτι ανθότυρο και μια μεγάλη κουταλιά μέλι να το σκεπάζει!!!

Ένα πανεύκολο σε εκτέλεση και πολύ πολύ γευστικό το γλυκάκι, αν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς γλυκό.
Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, τα υλικά του υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια και ο χρόνος παρασκευής του περιορίζεται σε δευτερόλεπτα!
Ένα γενναίο κομμάτι ανθότυρο και μια μεγάλη κουταλιά μέλι να το σκεπάζει και να γυαλίζει!!!
Προσοχή το ανθότυρο (ή ο ανθότυρος αν προτιμάτε) δεν πρέπει να είναι πολύ ξινό ή νερουλό και να θρυμματίζεται, αλλά ούτε και αλμυρό.
Πρέπει να έχει παχιά και πυκνή υφή και ελαφρώς αλατισμένο προς το ουδέτερο.
Το μέλι να είναι κατ' αρχήν αυθεντικό και χωρίς προσθήκες!
Εγώ προτιμάω το μέλι ελάτης στο οποίο με ξετρελαίνει εκτός από την απαλή του γεύση και το βουτυρένιο σχεδόν μεταξένιο χρώμα του!
Βασικά μπορεί να σερβιριστεί σαν επιδόρπιο αλλά και σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Όποιος έχει δοκιμάσει τα μυζηθροπιτάκια ή σκαλτσούνια ή μαλεβιζιώτικα όπως τα ονομάζουν (κάθε περιοχή τα ονομάζει και διαφορετικά) μπορεί να βρει τη γεύση τους πολύ κοντινή!
Τα μυζηθροπιτάκια αυτά που φτιάχνονται με ζύμη στην οποία βάζουμε γέμιση από μείγμα ανθότυρου (γλυκιά μυζήθρα) μέλι ή ζάχαρη, κανέλα, κρόκο αυγού κλπ!
Το μείγμα  τοποθετείται στο κέντρο ενός κυκλικού κομματιού ζύμης που στη συνέχεια τσιμπώντας τη με τα δάχτυλά μας σκεπάζουμε τη γέμιση γύρω γύρω αλλά την αφήνουμε ελεύθερη από πάνω!
Φοβερές λιχουδιές που ταιριάζουν όλες τις ώρες, για αλμυρό, για γλυκό, με ρακί, σκέτα, με τον καφέ, όπως θέλει κανείς!!!
gargantoua.blogspot.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

σαλάτα για σήμερα-κολοκυθάκια Carpaccio

συντάκτης:thalia

μιά από τις ωραιότερες σαλάτες-κολοκυθάκια Carpaccio

πως μπορούμε να κάνουμε μιά θεσπέσια σαλάτα με φρεσκότατα,ωμά κολοκυθάκια και γλυκόξινη σάλτσα!!

θα χρειαστούμε:
πέντε μικρά ολόφρεσκα κολοκυθάκια,
ελιές -κατά προτίμηση-χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δύο,
λίγα κοπανισμένα αμύγδαλα,
ένα φλιτζανάκι τριμμένη φέτα,
δυό κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο,
μιά κουταλιά της σούπας-κοφτή-βασιλικό ψιλοκομμένο,
μία με δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι,
τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας λάδι,
μία κουταλιά της σούπας-κοφτή-μέλι,
αλάτι,
πιπέρι μαύρο,
στη μύτι από το κουταλάκι πάπρικα γλυκιά και
άλλο τόσο μοσχοκάρυδο,
και
πλένουμε πολύ καλά τα κολοκυθάκια.
τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε.
σε ένα ποτήρι ή μπολάκι  ανακατεύουμε πολύ καλά,ώστε να ομογενοποιηθούν,
το λεμόνι,
το ελαιόλαδο,
το βασιλικό,
το μισό άνηθο και τα μπαχάρια μας
και
περιλούζουμε τα κολοκυθάκια μας!
τα στολίζουμε με τις ελιές,
τα σπασμένα αμύγδαλα,
τον υπόλοιπο άνηθο και
τη φέτα!!!
σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε για δέκα λεπτάκια ώστε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και σερβίρουμε!!!
καλή όρεξη!!!
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

photos:pixabay.compixabay.com/el

Τι θα μαγειρέψω σήμερα-μιά αλμυρή,γευστικότατη τούρτα σάντουιτς με ψωμί,τυρί και γαλοπούλα

συντάκτης:thalia

είναι μια πανεύκολη συνταγή, άμεσα εκτελέσιμη για τις περιπτώσεις που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος αλλά πρέπει να ετοιμάσουμε κάτι για φαγητό!

είναι μιά τούρτα σάντουιτς εμπνευσμένη από το Smörgåstårta*, ένα σουηδικό έδεσμα που στην εμφάνισή του, θυμίζει γλυκό,αλλά δεν είναι!
η τούρτα σάντουιτς αντικαθιστά το ζεστό φαγητό,όταν έχουμε πρόβλημα χρόνου!
το σχήμα του σάντουιτς μας, μπορεί να είναι στρογγυλό, τετράγωνο αλλά και ορθογώνιο.
και θα χρειαστούμε:
27 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως,χωρίς την κόρα,κομμένες τετράγωνες
15 φέτες γαλοπούλα βραστή
500 γραμμάρια τυρί κρέμα-ότι μας αρέσει
μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι
τέσσερις κουταλιές μαγιονέζα
δυό κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
τρία-τέσσερα φύλλα μαρουλιού κομμένα σε κομμάτια με το χέρι
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδα
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
ένα αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες
ένα αγγούρι κομμένο σε λεπτές λωρίδες
και
σε μια μεγάλη πιατέλα, απλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα εννέα από τις φέτες για να φτιάξουμε τη βάση.
αλείφουμε με το τυρί κρέμα,
πάνω βάζουμε:
  • από μια φέτα γαλοπούλα βραστή,
  • από μία λωρίδα αγγουράκι και από ένα-δύο κομμάτια μαρούλι πασπαλισμένα με λίγο αλατάκι
συνεχίζουμε με άλλες εννέα φέτες ψωμί.
αλείφουμε ξανά με τυρί,ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα,το αγγούρι και το μαρούλι και
συνεχίζουμε το ίδιο για τρίτη φορά.
αφού τελειώσουμε,
πάμε για το τελείωμα.
και
στο μίξερ ανακατεύουμε για 5 λεπτά τη μαγιονέζα,
το πιπέρι,
το γιαούρτι,
το κουρκούμι,
τη μουστάρδα και
τρεις με τέσσερις κουταλιές τυρί κρέμα.
αφού ανακατέψαμε πολύ καλά τα υλικά μας πρέπει να έχουμε ένα μείγμα,ούτε πολύ σφιχτό,ούτε πολύ αραιό,ώστε να αλείφεται καλά χωρίς να "τρέχει".
με μια σπάτουλα ή με χέρια, αν μας βολεύει,απλώνουμε το μείγμα μας και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας καθώς και τα πλαϊνά της!
διακοσμούμε την επιφάνειά της με τα ντοματίνια,
το αγγούρι,
τον άνηθο και
το μαρούλι!
Καλή μας όρεξη!
*Smörgåstårta sv.wikipedia.org

έφτασε στην αγορά και στο τραπέζι μας ο πρώτος μεταλλαγμένος σολομός

ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός έφθασε στο τραπέζι των καταναλωτών.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο ζώο πουλιέται ως τροφή στη λιανική αγορά. 

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αμερικανική εταιρεία AquaBounty Technologies που ανέπτυξε το σολομό και τον παράγει πλέον μαζικά, ανακοίνωσε ότι πούλησε τους πρώτους 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά.
Ο αγοραστής του προϊόντος δεν έγινε γνωστός (μάλλον δεν ήθελε), ενώ η τιμή κινήθηκε στα επίπεδα της αγοράς, γύρω στα πεντέμισι δολάρια το μισό κιλό.
Η εταιρεία της Μασαχουσέτης χρειάσθηκε πάνω από 25 χρόνια για να αναπτύξει, να εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια και τελικά - μετά από πολλές αντιδράσεις - να πουλήσει τον μεταλλαγμένο σολομό σε πελάτες.

Ο σολομός AquaBounty είναι περίπου διπλάσιος σε μέγεθος από τον άγριο σολομό του Ατλαντικού, καθώς έχει τροποποιηθεί για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να φθάνει σε μέγεθος κατάλληλο για πώληση στο μισό χρόνο - περίπου σε 18 μήνες - από ό,τι χρειάζεται ο ελεύθερος.

Ο μεταλλαγμένος σολομός εκτρέφεται στον Παναμά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία μιας μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής του σε καναδικό νησί, μετά από το «πράσινο φως» των καναδικών Αρχών.
Η εταιρεία έχει ζητήσει την άδεια για να κάνει το ίδιο στην Ινδιάνα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο ψάρι το 1989, έχοντας εισάγει σε αυτό ένα γονίδιο που ενισχύει την ορμόνη της ανάπτυξης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιούργησαν την εταιρεία AquaBounty για να εμπορευθούν το προϊόν τους και μετά πέρασαν περίπου 25 χρόνια διαδικασιών αλλά και αντιδράσεων από οικολόγους, πολιτικούς και πολίτες. 

Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά το Νοέμβριο 2015 και οι καναδικές Αρχές έξι μήνες αργότερα. Καμία από τις δύο χώρες, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature», δεν απαιτεί ο μεταλλαγμένος σολομός να φέρει σήμανση ότι είναι γενετικά τροποποιημένος, συνεπώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να το ξέρει - κάτι που έχει εξοργίσει ακτιβιστές και πολιτικούς ιδίως στις ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει.
πηγή του άρθρου:tvxs.gr

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr
photo:commons.wikimedia