Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

dr. Michael Greger - Pandemics: History & Prevention

Το βίντεο αυτό αποτελεί απόσπασμα από ομιλία του dr. Michael Greger, M.D. FACLM
Founder, NutritionFacts.org - www.nutritionfacts.org με τίτλο Πανδημίες: Ιστορία και Πρόληψη/Pandemics: History & Prevention, που έδωσε το 2008, όταν ήταν διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κτηνοτροφίας στο Humane Society των ΗΠΑ.
                    
ολόκληρο το video
                    

Σε καινούργια μελέτη οι ερευνητές επισημαίνουν πως θα ενισχύσουν την ασφάλεια για μελλοντικές θεραπείες με mRNA εμβόλια, καθώς διαπιστώθηκε εσφαλμένη ανάγνωση του mRNA από τον μηχανισμό αποκωδικοποίησης του κυττάρου, ώστε να παράγονται κατά λάθος πρωτεΐνες "εκτός στόχου" ικανές να προκαλέσουν ανοσολογικές αποκρίσεις "εκτός στόχου".-

                                        
Ξαναγράφοντας τον Κώδικα;
Η ριβοσωμική μετατόπιση πλαισίων και η λανθασμένη ανάγνωση του mRNA στα εμβόλια COVID-19 παράγει πρωτεΐνες "εκτός στόχου" και ανοσολογικές αποκρίσεις που προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια.
Σχολιάζουμε τη μελέτη των Mulroney et al.(1) με τίτλο: “N1-methylpseudouridylation of mRNA causes +1 ribosomal frameshifting.”
Η μελέτη διαπίστωσε ενδείξεις σε ποντίκια και ανθρώπους για εσφαλμένη ανάγνωση του modRNA που περιέχεται στο εμβόλιο COVID-19 της Pfizer ώστε να παράγονται κατά λάθος πρωτεΐνες "εκτός στόχου" ικανές να προκαλέσουν ανοσολογικές αποκρίσεις "εκτός στόχου".- 
από την επιστολή/σχόλιο σχετικά με τη δημοσίευση στο Nature που αναφέρει τη δημιουργία μη αναμενόμενων αλληλουχιών μετά τον εμβολιασμό  www.researchgate.net
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η λανθασμένη ανάγνωση των θεραπευτικών mRNA από τον μηχανισμό αποκωδικοποίησης του κυττάρου μπορεί να προκαλέσει μια ακούσια ανοσολογική αντίδραση στο σώμα. 
Εντόπισαν την αλληλουχία εντός του mRNA που προκαλεί αυτό το φαινόμενο και βρήκαν έναν τρόπο να αποτρέψουν τις ανοσολογικές αντιδράσεις "εκτός στόχου", ώστε να καταστεί δυνατός ο ασφαλέστερος σχεδιασμός μελλοντικών θεραπευτικών mRNA.
Το mRNA - ή "αγγελιοφόρο ριβονουκλεϊκό οξύ" - είναι το γενετικό υλικό που λέει στα κύτταρα του σώματος πώς να φτιάξουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη. 
Ερευνητές από τη Μονάδα Τοξικολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) ανακάλυψαν ότι ο κυτταρικός μηχανισμός που "διαβάζει" τα mRNA "ολισθαίνει" όταν έρχεται αντιμέτωπος με επαναλήψεις μιας χημικής τροποποίησης που συναντάται συνήθως στα mRNA-θεραπευτικά. 
Εκτός από την πρωτεΐνη-στόχο, οι ολισθήσεις αυτές
οδηγούν στην παραγωγή πρωτεϊνών "εκτός στόχου" που πυροδοτούν ακούσια ανοσολογική απόκριση.
Εμβόλια mRNA: στην Ιατρική
Τα εμβόλια mRNA θεωρούνται ότι αλλάζουν το παιχνίδι. 
Χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και ήδη προτείνονται για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων, 
καρδιαγγειακών, 
αναπνευστικών και ανοσολογικών ασθενειών στο μέλλον.
Αυτή η επαναστατική κατηγορία θεραπευτικών ουσιών κατέστη δυνατή εν μέρει χάρη στο έργο της βιοχημικού Katalin Karikó και του ανοσολόγου Drew Weissman. 
Απέδειξαν ότι με την προσθήκη χημικών τροποποιήσεων στις βάσεις - τα δομικά στοιχεία του mRNA - τα συνθετικά mRNA θα μπορούσαν να παρακάμψουν ορισμένες από τις ανοσολογικές άμυνες του σώματός μας, επιτρέποντας σε ένα θεραπευτικό να εισέλθει στο κύτταρο και να ασκήσει τα αποτελέσματά του. 
Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 2023.
Η βραβευμένη με το βραβείο Ιατρικής Katalin Karikó απευθυνόμενη στον κόσμο που την παρακολουθούσε χθες στη Στοκχόλμη είπε πως 
-.δεν βλέπει κανένα λόγο να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους ανθρώπους γύρω μας, καθώς όλοι διανύουμε το δικό μας ταξίδι και
-. πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι είναι υπό τον έλεγχό μας!!!
Πρόσφατες εξελίξεις στην ασφάλεια του mRNA
Οι τελευταίες εξελίξεις, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοχημικό dr. Anne Willis και τον ανοσολόγο dr. James Thaventhiran από τη Μονάδα Τοξικολογίας MRC του Πανεπιστημίου του Cambridge, βασίζονται σε προηγούμενες εξελίξεις, ώστε να διασφαλιστεί η πρόληψη οποιωνδήποτε ζητημάτων ασφάλειας που συνδέονται με μελλοντικά θεραπευτικά σκευάσματα με βάση το mRNA. 
Η έκθεσή τους δημοσιεύτηκε 6 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι βάσεις με μια χημική τροποποίηση που ονομάζεται N1-μεθυλοψευδοουριδίνη - οι οποίες περιέχονται σήμερα στις θεραπείες mRNA - είναι υπεύθυνες για τα "ολισθήματα" κατά μήκος της αλληλουχίας του mRNA.

Αποτελέσματα της μελέτης και μελλοντικές επιπτώσεις
Σε συνεργασία με ερευνητές των Πανεπιστημίων του Κεντ, της Οξφόρδης και του Λίβερπουλ, η ομάδα της Μονάδας Τοξικολογίας MRC εξέτασε για ενδείξεις παραγωγής πρωτεϊνών "εκτός στόχου" σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο mRNA της Pfizer κατά του COVID-19. 
Διαπίστωσαν ότι μια ακούσια ανοσολογική απόκριση εμφανίστηκε στο ένα τρίτο των 21 ασθενών της μελέτης που εμβολιάστηκαν.
Στη συνέχεια, η ομάδα επανασχεδίασε τις αλληλουχίες mRNA για να αποφύγει αυτές τις "εκτός στόχου" επιδράσεις, διορθώνοντας τις επιρρεπείς σε σφάλματα γενετικές αλληλουχίες στο συνθετικό mRNA!
Αυτό παρήγαγε την προβλεπόμενη πρωτεΐνη. 
Τέτοιες τροποποιήσεις σχεδιασμού μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε μελλοντικά εμβόλια mRNA για να παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματά τους, αποτρέποντας παράλληλα επικίνδυνες και ακούσιες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Γνώμες εμπειρογνωμόνων και μελλοντικές κατευθύνσεις
"Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια mRNA του μέλλοντος θα είναι αξιόπιστα. 
Η επίδειξή μας για τα "ανθεκτικά στην ολίσθηση" mRNA είναι μια ζωτικής σημασίας συμβολή στη μελλοντική ασφάλεια αυτής της πλατφόρμας φαρμάκων" δήλωσε ο dr. James Thaventhiran
"Αυτά τα νέα θεραπευτικά φάρμακα υπόσχονται πολλά για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. 
Καθώς δισεκατομμύρια λίρες εισρέουν στην επόμενη σειρά θεραπειών με mRNA, είναι σημαντικό αυτές οι θεραπευτικές ουσίες να είναι σχεδιασμένες ώστε να μην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.", δήλωσε η καθηγήτρια Anne Willis, διευθύντρια της Μονάδας Τοξικολογίας του MRC και από κοινού επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
Ο  dr.James Thaventhiran, ο οποίος είναι επίσης κλινικός ιατρός στο νοσοκομείο Addenbrooke, δήλωσε: "Μπορούμε να αφαιρέσουμε τον επιρρεπή σε σφάλματα κώδικα από το mRNA στα εμβόλια, ώστε το σώμα να παράγει τις πρωτεΐνες που θέλουμε για μια ανοσολογική απόκριση χωρίς να παράγει κατά λάθος και άλλες πρωτεΐνες.
Η ανησυχία για την ασφάλεια των μελλοντικών φαρμάκων mRNA είναι ότι η λανθασμένη ανοσία έχει τεράστιο δυναμικό να είναι επιβλαβής, οπότε θα πρέπει πάντα να αποφεύγονται ανοσολογικές αποκρίσεις εκτός στόχου".
Η Willis πρόσθεσε: "Το έργο μας παρουσιάζει τόσο μια ανησυχία όσο και μια λύση για αυτό το νέο είδος φαρμάκου και είναι αποτέλεσμα κρίσιμων συνεργασιών μεταξύ ερευνητών από διαφορετικούς κλάδους και υπόβαθρα. 
Τα ευρήματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα ασφάλειας και να διασφαλιστεί ότι οι νέες θεραπείες mRNA θα είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές"

Ευελιξία και παγκόσμιος αντίκτυπος του mRNA
Η χρήση συνθετικού mRNA για θεραπευτικούς σκοπούς είναι ελκυστική επειδή η παραγωγή του είναι φθηνή, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές ανισότητες στην υγεία σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τα φάρμακα αυτά πιο προσιτά. 
Επιπλέον, τα συνθετικά mRNA μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα - για παράδειγμα, για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου με παραλλαγή του COVID-19.
Στα εμβόλια COVID-19 της Moderna και της Pfizer, συνθετικό mRNA χρησιμοποιείται για να μπορέσει ο οργανισμός να παράγει την πρωτεΐνη spike από τον SARS-CoV-2. 

Κατανόηση του κυτταρικού μηχανισμού
Ο μηχανισμός αποκωδικοποίησης του κυττάρου ονομάζεται ριβόσωμα. 
"Διαβάζει" τον γενετικό κώδικα τόσο των φυσικών όσο και των συνθετικών mRNA για την παραγωγή πρωτεϊνών. 
Η ακριβής τοποθέτηση του ριβοσώματος στο mRNA είναι απαραίτητη για την παραγωγή των σωστών πρωτεϊνών, επειδή το ριβόσωμα "διαβάζει" την αλληλουχία του mRNA τρεις βάσεις κάθε φορά. 
Αυτές οι τρεις βάσεις καθορίζουν ποιο αμινοξύ προστίθεται στη συνέχεια στην πρωτεϊνική αλυσίδα.
Επομένως, ακόμη και μια μικροσκοπική μετατόπιση του ριβοσώματος κατά μήκος του mRNA θα αλλοιώσει μαζικά τον κώδικα και την πρωτεΐνη που θα προκύψει.
Όταν το ριβόσωμα έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από αυτές τις τροποποιημένες βάσεις που ονομάζονται Ν1-μεθυλο-ψευδοουριδίνη στο mRNA, γλιστράει περίπου 10% του χρόνου με αποτέλεσμα το mRNA να διαβαστεί λάθος και να παραχθούν ανεπιθύμητες πρωτεΐνες - αρκετές για να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. 
Η αφαίρεση αυτών των διαδρομών της N1-μεθυλ-ψευδοουριδίνης από τα mRNA αποτρέπει την παραγωγή πρωτεϊνών "εκτός στόχου".
αναφορά: “N1-methylpseudouridylation of mRNA causes +1 ribosomal frameshifting” 6 December 2023, Nature.

DOI: 10.1038/s41586-023-06800-3

 https://scitechdaily.com/rewriting-the-code-enhancing-safety-in-future-mrna-treatments/

Το σώμα μας μιλάει

...από τη γιατρό dr. Ελένη Τσουκαλή
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το θέμα της αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων (συναισθηματική νοημοσύνη) είναι ίσως το σοβαρότερο θέμα στη ζωή μας, γιατί από αυτήν εξαρτάται η υγεία και η ζωή μας ολόκληρη, όπως πολλές φορές έχουμε πει τόσο σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα όσο και σε βίντεο στο κανάλι μου στο youtbe.
Θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα ειδικό στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μάθημα συναισθηματικής νοημοσύνης. 
Θα άλλαζε αυτό τον κόσμο μας προς το καλύτερο.
Η συναισθηματική νοημοσύνη
είναι η βάση της διαχείρισης του στρες. 
Γιατί όσο "σωστά" (άσκηση, διατροφή, γείωση κ.λπ.) κι αν ζει κάποιος, αν τα συναισθήματά του τον ταλαιπωρούν η ανθεκτικότητά του απέναντι στο στρες θα είναι μικρή και θα οδηγηθεί σε νοσήματα και ταλαιπωρίες στη ζωή του. 
Το σώμα μας μιλάει και μας βοηθάει πολύ σ΄ αυτό. 
Πρέπει να μάθουμε να το ακούμε.
Νιώθουμε ευφορία; 
Σημαίνει πως απολαμβάνουμε κάποιο θετικό συναίσθημα.
Νιώθουμε δυσφορία; 
Σημαίνει πως κάποιο αρνητικό συναίσθημα μας παιδεύει λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τον βαθμό δυσφορίας μας.
Συνήθως η διάρκεια της ευφορίας είναι απλά στιγμές ή το πολύ-πολύ κάποιες ώρες ή ημέρες, ενώ της δυσφορίας ατέλειωτες ώρες, ημέρες ή χρόνια…
Το να αποφασίσουμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε τι ακριβώς νιώθουμε, είναι το πρώτο βήμα για την βελτίωση της υγείας και της ζωής μας, αφού και τα δύο έχουν άμεση σχέση με τα συναισθήματά μας. 
Γιατί επηρεάζουν αυτά, μέσα από την επίδραση που έχουν στο γονίδιά μας (βελτιωτική ή καταστροφική της λειτουργία τους), τα κύτταρά μας και μέσω την κυττάρων του εγκεφάλου μας και τον τρόπο που χειριζόμαστε τις σκέψεις και τελικά τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας…
Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε ένα όνομα στο συναίσθημά μας. 
Να το αναγνωρίσουμε. 
Οι ψυχολόγοι λένε πως αυτό μειώνει μέχρι και κατά 50% την επίδραση που το συναίσθημα αυτό έχει επάνω μας, όπως έχουμε ξαναπεί.
Είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση να μπορούμε να ονομάσουμε το συναίσθημά μας όταν αυτό μας δημιουργεί δυσφορία. 
Πολλές φορές μάλιστα τη δυσφορία την θεωρούμε ευφορία, παρ΄ ότι καταλαβαίνουμε βαθιά μέσα μας πως αυτό που νιώθουμε μας «τρώει» την υγεία και τη χαρά της ζωής. 
Είναι πολύ δύσκολο να παραδεχθούμε πως νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα όπως ζήλεια, κακία, άρνηση, φόβο κ.λπ. 
Συνήθως αποδίδουμε αυτό που νιώθουμε σε εξωγενείς καταστάσεις ή συμπεριφορές δικαιολογώντας απόλυτα τον εαυτό μας. 
Και αυτό είναι το μεγάλο λάθος…
Ζούμε στην ύλη και ως υλικά όντα είναι αδύνατον να αποφύγουμε την δυαδικότητα (καλό- κακό). 
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κομμάτι της φύσης μας της υλικής, και πρέπει να τα αποδεχόμαστε, να τα αναγνωρίζουμε και να τα εκφράζουμε με τρόπους που δεν θα βλάπτουν εμάς ούτε άλλους. 
Το να τα αρνούμαστε και να τα καταπιέζουμε δεν ωφελεί σε τίποτα γιατί αυτά θα βρουν τρόπο να εκφραστούν μέσα από το σώμα μας. 
Και τότε η αντιμετώπισή τους θα είναι δυσκολότερη.
Η συχνή παρατήρηση του εαυτού και η διαπίστωση και αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μας είναι τα πρώτα βασικά βήματα για την βελτίωση της υγείας και της ζωής μας.
Ο ρόλος της παρατήρησης
Το πρώτο βήμα για καλή υγεία και ζωή είναι  η παρατήρηση.
Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί παρατηρητές των πράξεων, αντιδράσεων και συναισθημάτων μας. 
Πρέπει ουδέτερα και αποστασιοποιημένα να μάθουμε να παρατηρούμε το υλικό μας σώμα. Πώς κινείται, πώς εκφράζεται, πώς νιώθει…
Μπορούμε, και λίγο πολύ το ξέρουμε οι περισσότεροι αυτό, αλλά κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε, ιδιαίτερα όταν δεν μας αρέσει αυτό που αισθανόμαστε.
Η παρατήρηση όμως, η αποστασιοποιημένη,
δίχως κριτική παρατήρηση του εαυτού, 
αλλά και των άλλων, 
όπως και των πραγμάτων που μας περιτριγυρίζουν, οδηγεί τον νου σε χαλάρωση, σταματάει τις άσκοπες σκέψεις και αυξάνει τη διαίσθηση και τις ικανότητές μας, γιατί αφήνει ελεύθερη την επικοινωνία μας με την πνευματική μας φύση.
Όσον αφορά τον εαυτό, η συνεχής παρατήρηση τόσο των αντιδράσεων του υλικού σώματος όσο και των συναισθημάτων μας, είναι ικανή σιγά-σιγά να μας απαλλάξει από παλιές πεποιθήσεις που επηρεάζουν  την καλή υγεία και ζωή, δημιουργώντας εμπόδια, τριβές και δυσκολίες.
Σας έχω μιλήσει αναλυτικά για το μέρος αυτό του εγκεφάλου μας που ονομάζεται RAS σε παλαιότερα άρθρα μου. 
Αν τα διαβάσετε με προσοχή θα καταλάβετε το πώς η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει την υγεία και τη ζωή μας. 
Παρατηρώντας τα πράγματα γύρω μας όπως και όσα συμβαίνουν στο ίδιο μας το σώμα, δίνουμε στο RAS μας το μήνυμα ότι τα θεωρούμε σημαντικά και αυτό κάνει το RAS  να  επιτρέπει την είσοδο αυτών των ερεθισμάτων στον εγκέφαλό μας, πράγμα που μέχρι τότε είχε αποκλείσει, θεωρώντας τα ερεθίσματα αυτά γνωστά... 
Έτσι απολαμβάνουμε σιγά-σιγά όλο και περισσότερο τη ζωή και κατανοούμε όλο και περισσότερο τον εαυτό μας. 
Όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμα εργασίας σας, ή η ζωή σας γενικότερα, το να προσπαθείτε να παρατηρείτε αποστασιοποιημένα τον εαυτό σας, τους άλλους και τα πράγματα γύρω σας, δεν χρειάζεται χρόνο. 
Χρειάζεται μόνον απόφαση να προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε. 
Εύχομαι ολόψυχα να το αποφασίσετε.
Με αγάπη

Επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα -πρασόπιτα με χωριάτικο, τραγανό φύλλο!

Πίτες - δεν νομίζω πως υπάρχει άτομα στη χώρα μας που να μην έχει δοκιμάσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, κάποια από τις πάμπολλες πίτες που υπάρχουν στον γαστρονομικό μας χάρτη!
Και ναι, μπορούμε να κατατάξουμε τις πίτες στα αρτοσκευάσματα, διότι, σχεδόν όλες, έχουν στις βασικές τους πρώτες ύλες το αλεύρι.
Και ναι, είναι πολλές και πανάρχαιες.
Λαχανόπιτες με κάθε λογής άγρια λάχανα, που έρχονται σε μας από τα πανάρχαια χρόνια - "φτενές" και λαχταριστές, απλώνονταν στο χαλκωματένιο σινί, το μεγάλο ρηχό στρογγυλό ταψί, και ψήνονταν στο φούρνο ή στη γάστρα, αφού πρώτα σκέπαζαν το σινί  με σιδερένιο θολωτό καπάκι, πάνω στην στιβαρή πυροστιά, που κάτω της έκαιγαν χωνεμένα κάρβουνα,  και αργότερα, πολύ αργότερα, όταν καταργήθηκαν οι γάστρες, στις ξυλόσομπες/ στις περίφημες μασίνες... read more: Οι πίτες του γαστρονομικού μας χάρτη
...και να μια ακαταμάχητη πίτα από τον akis petretzikis
μια ακαταμάχητη πρασόπιτα με χωριάτικο, τραγανό φύλλο
1 κιλό πράσα
2 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 στικ σέλερι
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι άνηθο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
300 γρ. φέτα
1 αυγό
700 γρ. φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο, για άλειμμα...η συνέχεια στο video...