Πίτες - δεν νομίζω πως υπάρχει άτομα στη χώρα μας που να μην έχει δοκιμάσει, έστω και μία φορά στη ζωή του, κάποια από τις πάμπολλες πίτες που υπάρχουν στον γαστρονομικό μας χάρτη!
Και ναι, μπορούμε να κατατάξουμε τις πίτες στα αρτοσκευάσματα, διότι, σχεδόν όλες, έχουν στις βασικές τους πρώτες ύλες το αλεύρι.
Και ναι, είναι πολλές και πανάρχαιες.
Λαχανόπιτες με κάθε λογής άγρια λάχανα, που έρχονται σε μας από τα πανάρχαια χρόνια - "φτενές" και λαχταριστές, απλώνονταν στο χαλκωματένιο σινί, το μεγάλο ρηχό στρογγυλό ταψί, και ψήνονταν στο φούρνο ή στη γάστρα, αφού πρώτα σκέπαζαν το σινί με σιδερένιο θολωτό καπάκι, πάνω στην στιβαρή πυροστιά, που κάτω της έκαιγαν χωνεμένα κάρβουνα, και αργότερα, πολύ αργότερα, όταν καταργήθηκαν οι γάστρες, στις ξυλόσομπες/ στις περίφημες μασίνες... read more: Οι πίτες του γαστρονομικού μας χάρτη
...και να μια ακαταμάχητη πίτα από τον akis petretzikis
μια ακαταμάχητη πρασόπιτα με χωριάτικο, τραγανό φύλλο
1 κιλό πράσα
2 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 στικ σέλερι
1 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι άνηθο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
300 γρ. φέτα
1 αυγό
700 γρ. φύλλα χωριάτικα
100 γρ. ελαιόλαδο, για άλειμμα...η συνέχεια στο video...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου