Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ποια η χρήση του baking powder και ποια της σόδας στις συνταγές μας.

Επειδή με έχουν ρωτήσει πολλές φορές για τη χρήση του μπέικιν και της σόδας…
Λοιπόν… ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.
Υπάρχουν κάποια υλικά που τα χρησιμοποιούμε στην μαγειρική για να δίνουν όγκο στις παρασκευές μας.
Κάποια από αυτά που χρησιμοποιούμε περισσότερο σε καθημερινή βάση είναι η μαγιά, 
το μπέικιν πάουντερ και η μαγειρική σόδα.
Και τα τρία αυτά δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, εννοώ ότι και στις τρεις περιπτώσεις δημιουργούνται μέσα στη ζύμη φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα οι οποίες μας “σπρώχνουν” τη ζύμη προς τα πάνω με αποτέλεσμα να φουσκώνουν τη ζύμη.
Η μεγάλη διαφορά στα τρία αυτά “φουσκωτικά” είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα στην περίπτωση της μαγιάς προέρχεται από την “αναπνοή” των μικροοργανισμών και βέβαια εξαρτάται από το πόσο “χαρούμενα” είναι και πόσο αναπτύσονται.
Τα άλλα δύο, μπέικιν και σόδα είναι χημικά και έτσι απλά δημιουργείται μια χημική αντίδραση οπότε έχουμε τη δημιουργία των φυσαλίδων του διοξειδίου του άνθρακα.
Δεν θα ασχοληθώ περισσότερο με τη μαγιά εδώ μιας και είναι ολόκληρο θέμα αυτό που θα το δούμε διεξοδικά μια άλλη φορά.
Στα άλλα δύο τώρα. 
Όπως είπαμε και τα δύο είναι χημικές ουσίες.
Η σόδα είναι μια “βάση”, μια αλκαλική ουσία, αν θυμόμαστε από τη χημεία του σχολείου και για να δουλέψει χρειάζεται ένα οξύ.     
Στις συνταγές μας τώρα οξέα είναι υλικά όπως το γάλα, το γιαούρτι, το λεμόνι, άλλοι χυμοί φρούτων, το ξύδι.
Η σόδα βέβαια “δουλεύει” ακόμα και μόνη της αν ζεσταθεί (για παράδειγμα τη βάζουμε στο νεροχύτη με καυτό νερό) για να καθαρίζει την αποχέτευση.
Όταν λοιπόν έρθει σε επαφή η σόδα με κάποιο από τα οξέα της συνταγής τότε υπάρχει αντίδραση και δημιουργούνται οι φυσαλίδες του διοξειδίου.
Το μπέικιν τώρα.. 
Και αυτό όπως και η σόδα είναι χημικό. 
Αλλά το μπέικιν δεν είναι απλά μια ουσία αλλά ένα μείγμα από 2 πράγματα. 
Αποτελείται από σόδα και από “ξινό” (κιτρικό οξύ) και ίσως υπάρχει και λίγο κορνφλάουρ για να τα κρατάει ξεχωρισμένα.
Το μπέικιν δουλεύει σε δύο χρόνους. 
Ένα πρώτο φούσκωμα γίνεται όταν βραχεί το μπέικιν και ένα δεύτερο φούσκωμα όταν μπει η ζύμη στο φούρνο.
Ένα από τα πράγματα που βλέπουμε είναι ότι κατ’ αρχήν 1 κ.γ. σόδα και 1 κ.γ. μπέικιν δεν έχουν την ίδια δύναμη. 
Δεν θα φουσκώσουν το ίδιο τη ζύμη μας, μιας και στην περίπτωση του μπέικιν που είναι μείγμα σόδας με ξινό είναι σαν να βάζουμε το 1/3 της ποσότητας σε σόδα στη ζύμη μας.
Οπότε αν κάποια στιγμή δεν έχουμε σόδα και θέλουμε να την αντικαταστήσουμε με μπέικιν τότε θα πρέπει να βάλουμε 2-3 φορές παραπάνω ποσότητα από μπέικιν.
Το ανάποδο βέβαια συμβαίνει αν δεν έχουμε μπέικιν και πρέπει να βάλουμε το 1/3 της ποσότητας με σόδα αλλά θα πρέπει να βάλουμε και κάτι όξινο στη συνταγή μας όπως για παράδειγμα 1 κ.γ. χυμό λεμονιού για κάθε 1/3 κ.γ. σόδα. 
Αλλιώς δεν θα δουλέψει η σόδα και δεν θα φουσκώσει το γλυκό μας.
Κάποιες φορές φτιάχνοντας ένα γλυκό βλέπουμε ότι δεν μας έχει φουσκώσει.
Ένα από τα πράγματα που μπορεί να έχει συμβεί είναι να μην δουλεύει η σόδα ή το μπέικιν.
Η σόδα συνήθως δεν έχει και πολλά προβλήματα και μένει ενεργή πολύ καιρό και σίγουρα θα είναι ενεργή μέχρι την ημερομηνία λήξης της.
Το μπέικιν όμως επειδή είναι μείγμα ενώσεων είναι γενικά πιο ασταθές. 
Με την υγρασία έχει πρόβλημα οπότε πρέπει να προσέχουμε πολύ.
Καλύτερα λοιπόν να το αγοράζουμε σε μικρές συσκευασίες και όχι σε μεγάλες και να προσέχουμε την ημερομηνίες λήξης του.
Υπάρχουν τρόποι να ελέγχουμε αν “δουλεύουν” η σόδα και το μπέικιν μας.
Για τη σόδα είναι απλό. 
Αν βάλουμε 2 κ.γ. σόδα σε ένα πιατάκι και ρίξουμε πάνω της 1 κ.σ. ξύδι θα πρέπει να αφρίσει και κάνει φυσαλίδες. 
Αυτό σημαίνει ότι είναι καλή η σόδα μας.
Για το μπέικιν θα κάνουμε το εξής δοκιμαστικό: Βάζουμε 4 κ.γ. μπέικιν σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό. 
Θα δούμε ότι αφρίζει αν το μπέικιν μας είναι ακόμα ενεργό.
Για να συνοψίσουμε λοιπόν.
Άλλο η σόδα, άλλο το μπέικιν. 
Κάνουν την ίδια δουλειά με διαφορετικό τρόπο και δεν αντικαθιστούνται έτσι απλά το ένα από το άλλο. 
Μάλιστα σε κάποιες συνταγές χρειάζονται και τα δύο μιας και δουλεύουν σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Επίσης όταν σε μια συνταγή μπαίνει η σόδα μιας και δουλεύει αμέσως δεν μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη πολύ ώρα εκτός του φούρνου γιατί η σόδα αντιδρά αμέσως με το υγρό και αν δεν το ψήσουμε αμέσως δεν θα φουσκώσει το γλυκό.
                ....οι πληροφορίες από το akispetretzikis.com

Locate X: Το εργαλείο που εντοπίζει οποιονδήποτε παντού

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις γύρω από ένα εργαλείο το οποίο αποκαλείται Locate X το οποίο επιτρέπει σε αστυνομικές υπηρεσίες και διωκτικές αρχές να εντoπίζουν οποιονδήποτε κάθε στιγμή χωρίς να χρειάζονται ένταλμα.
Το Locate X δημιουργήθηκε από μια εταιρεία παρακολουθήσεων που αποκαλείται Babel Street, με την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ να έχει συμβόλαιο με την εταιρεία. 
Η ιστοσελίδα 404Media δοκίμασε το εν λόγω εργαλείο και κατάφερε να εντοπίσει το smartphone συγκεκριμένου χρήστη στα πλαίσια δοκιμής που απεικονίζοντας ως κόκκινη κουκίδα στο εργαλείο. και όλη την πορεία που έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Δηλαδή από την κατοικία του στην Alabama σε ένα κατάστημα Lowe και από τον αυτοκινητόδρομο σε μια εκκλησία και τέλος σε μια κλινική αμβλώσεων στην Alabama. 
Η Alabama είναι μια πολιτεία που έχει απαγορεύσει τις αμβλώσεις.
Οι πολιτείες που διοικούνται από τους Ρεπουμπλικάνους και έχουν θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλαμπάμα, έχουν επιδιώξει την περαιτέρω ποινικοποίηση όσων προσπαθούν να προβούν σε κάτι τέτοιο, σε μέρη όπως η Φλόριντα, όπου οι αμβλώσεις περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά εξακολουθούν να είναι νόμιμες μέχρι ενός ορισμένου σημείου.
Το ιστορικό εντοπισμού του κινητού τηλεφώνου που παρατίθεται παραπάνω αποκτήθηκε χωρίς ένταλμα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργαλείο από μόνο του δεν μπορεί να ταυτοποιήσει έναν χρήστη αλλά οι αρχές θα μπορούσαν σίγουρα να χρησιμοποιήσουν πρόσθετα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες για να ταυτοποιήσουν έναν χρήστη.
Επιπλέον, η χρήση του Locate X για το θέμα που έτρεξε το 404 Media δεν προσφέρθηκε από τις αρχές ή από κάποια κρατική υπηρεσία. 
Η πρόσβαση για την trial δοκιμή έγινε απευθείας μέσω της Babel Street από την εταιρεία αφαίρεσης δεδομένων Atlas Privacy. 
Η εταιρεία, η οποία επί του παρόντος μηνύει τους data brokers που επιτρέπουν εργαλεία όπως το Locate X, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό λέγοντας απλώς ότι ήταν ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

https://techmaniacs.gr/locate-x-to-ergaleio-poy-entopizei-opoiondipote-pantoy/

Πως η Βρετανίδα νοσηλεύτρια Jean Ward βοήθησε στην ανακάλυψη της φωτοθεραπείας για το νεογνικό ίκτερο

Ο ίκτερος στα νεογέννητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. 
Το 20-40% των νεογέννητων παρουσιάζει ίκτερο. 
Ο  Ίκτερος οφείλεται ουσιαστικά στους ακόλουθους παράγοντες:
1. Η αιμοσφαιρίνη των νεογνών είναι συνήθως ψηλή. 
Αυτή η αιμοσφαιρίνη καταστρέφεται γρήγορα και δίνει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης .
2. Το συκώτι των νεογνών δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.
3. Το έντερο των νεογνών επαναρροφά χολερυθρίνη που υπάρχει σε αυτό. Το 2% – 4% των νεογνών χρειάζονται φωτοθεραπεία
Υπάρχουν πίνακες  ανάλογα με την τιμή της χολερυθρίνης, βάση των οποίων κρίνεται αν χρειάζεται να κάνει το μωρό φωτοθεραπεία. 
Οι λάμπες της φωτοθεραπείας εκπέμπουν ψυχρό λευκό ή κυανό φως.  
Το φως αυτό έχει την δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη σε άλλες πιο αβλαβείς ουσίες.
Οφείλουμε την ανακάλυψη της φωτοθεραπείας  στη Βρετανίδα Νοσηλεύτρια  Jean Ward
Η νοσηλεύτρια Jean Ward ήταν υπεύθυνη  στη μονάδα πρόωρων στο Γεν. Νοσοκομείο του Rochford στο Essex της Μ. Βρετανίας  Όπως περιγράφει ο RH Dobbs,  στις  καλοκαιρινές ημέρες οι νοσηλεύτριες της μονάδας έβγαζαν  τα πιο ευαίσθητα βρέφη στην αυλή με οδηγία από την Jean Ward, θεωρώντας  ότι ο συνδυασμός του φρέσκου αέρα και του ζεστού ήλιου θα τους έκανε πολύ καλύτερο από την ατμόσφαιρα του θαλάμου.
Το 1956, κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης στους θαλάμους της μονάδας, οι παιδίατροι είδαν ένα πρόωρο βρέφος που  είχε ένα οριοθετημένο τρίγωνο του δέρματος πολύ πιο κίτρινο από το υπόλοιπο σώμα.
Η νοσηλευτρια Jean Ward  εξήγησε ότι αυτό ήταν ένα μωρό που είχε εκτεθεί στο ηλιακό φως και μια περιοχή του σώματος του είχε καλυφθεί από ένα φύλλο και δεν είχε εκτεθεί το ίδιο στο ηλιακό φως. 
Έτσι το τμήμα του σώματος που είχε εκτεθεί λιγότερο στο ηλιακό φως ήταν πολύ πιο κίτρινο από το υπόλοιπο σώμα
Μετά από αυτή την παρατήρηση, διαπιστώθηκε  ότι στα βρέφη που εκτίθονταν στο ηλιακό φως καταγραφόταν σημαντική μείωση στις τιμές της χολερυθρίνης και ξεκίνησε η διαδικασία συστηματικής φωτοθεραπείας στα νεογνά με ίκτερο
Δύο χρόνια μετά, το 1958 ο ιατρός RJ Cremer και ο βιοχημικός RW Perryman δημοσίευσαν τις  παρατηρήσεις τους αποδεικνύοντας ότι τόσο το ηλιακό φως όσο και το μπλε φως  από την αυτοσχέδια  μονάδα φωτοθεραπείας αποτελούμενη από οκτώ σωλήνες  φθορισμού των 40W μειώνουν τα επίπεδα χολερυθρίνης στα νεογνά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο,  ετησίως  γεννιούνται περίπου 135 εκατομμύρια βρέφη και σύμφωνα με τις μελέτες ένα ποσοστό από  0,5 έως 4% των πρόωρων βρεφών  βρέφη λαμβάνει φωτοθεραπεία
Εάν  υποθέσουμε ότι η συνολική παγκόσμια συχνότητα της φωτοθεραπείας είναι  περίπου 2%, αυτό σημαίνει ότι  2,7 εκατομμύρια βρέφη ετησίως υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία
Από το 1970 μέχρι σήμερα  119 έως 120 εκατομμύρια βρέφη  έχουν λάβει φωτοθεραπεία.
Θεωρείται πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η   Νοσηλεύτρια Jean Ward συνέβαλε αποφασιστικά στην ανακάλυψη της φωτοθεραπείας για το νεογνικό ίκτερο.
Διαχρονικά οι  νοσηλευτές – τριες με την εργασία τους δίπλα στον ασθενή, με τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους συμβάλλουν σημαντικά   στη ανακάλυψη και βελτίωση θεραπειών και μεθόδων για την προαγωγή της υγείας των ασθενών.
Βιβλιογραφία
–Sister Jean Ward, phototherapy, and jaundice: a unique human and photochemical interaction Michael Jeffrey Maisels Published in Journal of Perinatology 2015
—Bedside Insight: Amazing Nurse Discoveries Amy Keller, BSN, RN,
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης
    Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαµβάνονται τον ίκτερο µόνο όταν έχουν ένα µώλωπα ή ένα νόσηµα του ήπατος. 
Οι νεογνολόγοι, οι µαιευτήρες και οι µαίες τον συναντούν συχνότερα και γι' αυτούς είναι πολλές φορές πηγή ανησυχίας και σύγχυσης. 
Ανησυχίας γιατί η χολερυθρίνη αυτή καθ' αυτή είναι τοξική και πολλές φορές η αιτία σοβαρής νόσου. 
Σύγχυσης γιατί συχνά είναι δύσκολο να αποφασίσουµε ποια ικτερικά νεογνά χρειάζονται θεραπεία αφ' ενός και αφ' ετέρου γιατί η χολερυθρινολογία έχει γίνει ένα τέλµα από παράξενα ονόµατα και δοµές για τα οποία ακόµα και οι ειδικοί διαφωνούν. 
Η απλότητα των παλαιοτέρων ετών µε την άµεση και έµµεση χολερυθρίνη και τις σπάνιες περιπτώσεις πυρηνικού ικτέρου έχει δώσει τη θέση της σε συνδεδεµένες και ελεύθερες χρωστικές συζεύξεις, γλυκουρονιόσεις, χολερυθρινοπρωτεϊνες, φωτοϊσοµερισµούς, χαλκόχροα  νεογνά, κίτρινους πνεύµονες και µ υστηριώδεις αναλύσεις που αναφέρονται µε τ' αρχικά τους όπως ΗΒΑΒΑ, ESR και ακόµη MADDS. 
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, µάθαµε πολλά για τις χηµικές ιδιότητες για τη δοµή της χολερυθρίνης και των παραγώγων της και έχουν αναπτυχθεί δυναµικές και ευαίσθητες αναλογικές µέθοδοι για την ανεύρεση κίτρινων χηµικών ενώσεων. 
Οι νέες γνώσεις έδειξαν ότι ο µεταβολισµός της χολερυθρίνης είναι πιο πολύπλοκος απ' ότι θεωρούνταν. 
Τα περισσότερα απ' όσα έχουµε µάθει προέρχονται από τα βιβλία στις σελίδες των οποίων τα σχήµατα αποτυπώνονται σε δύο διαστάσεις. Είναι εύκολο λοιπόν να ξεχάσουµε ότι οι χηµικές αντιδράσεις από τις οποίες εξαρτάται ο µεταβολισµός της χολερυθρίνης είναι εξεργασίες τριών διαστάσεων. 
Οι πρόσφατες µελέτες στη χηµεία της χολερυθρίνης και το µεταβολισµό παρέχουν µια υποδειγµατική ροπή των µικρών µορίων στην πόλωση, το σχήµα και στις δοµές τριών διαστάσεων. 
Έχει επίσης διευκρινισθεί µια µοναδική οδός εκτροπής η οποία µπορεί να αποβεί ωφέλιµη στο γυµνό ικτερικό νεογνό, απλά και µόνο µε το πάτηµα ενός διακόπτη, δηλαδή τη φωτοθεραπεία...chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://apothesis.lib.teicrete.gr/bitstream/handle/11713/1551/2002Maragaki.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Σκέψου και… ανάλογα πορέψου

...για να αγκαλιάσουμε την εσωτερική μας θεότητα, για να σηκώσουμε ξανά ψηλά το κεφάλι!
Και ναι, κάθε ένας μας έχει ένα διαφορετικό πνευματικό ταξίδι. 
Και ας αναρωτηθούμε -  τι ζητάει η ψυχή μου τώρα; 
Και κρατάμε για τον εαυτό μας αυτά που δονούνται με την εσωτερική μας ενέργεια. 
Πρόσεχε τις σκέψεις σου, λοιπόν γιατί μπορεί από στιγμή σε στιγμή να γίνουν πράξεις!
Αν σκεφθείς πως σε νίκησαν, σε έχουν νικήσει.
Αν σκεφθείς πως δεν τολμάς, δεν θα τολμήσεις.
Αν θέλεις να νικήσεις και σκέφτεσαι πως δεν μπορείς, είσαι ήδη νικημένος!
Αν σκεφθείς πως θα χάσεις, ήδη είσαι χαμένος.
Αν σκέφτεσαι πως σ’ έχουν ξεπεράσει, σε έχουν ήδη ξεπεράσει! 
Πρέπει να σκεφθείς και να κοιτάς ψηλά για να πετάξεις.
Πρέπει να είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου αν θέλεις η προσπάθειά σου να πετύχει!
Τους αγώνες της ζωής δεν τους κερδίζει πάντα ο δυνατότερος ή ο ταχύτερος...
Αυτός που αργά ή γρήγορα κερδίζει είναι ο άνθρωπος που "σκέφτεται ότι ΜΠΟΡΕΙ"
Η φύση μας διδάσκει πως η επιτυχία ριζώνει με την θέληση. 
Το μυστικό βρίσκεται στη διανοητική κατάσταση του ανθρώπου. 
Και να θυμάστε πως οι ισχυρότεροι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτοί που δείχνουν τη δύναμή τους μπροστά μας, αλλά αυτοί που κερδίζουν μάχες για τις οποίες δεν μάθαμε ποτέ τίποτα!
Και έλεγε ΑΥΤΟΣ που συνέλαβε την ιδέα του Σημείου Ωμέγα, ένα μέγιστο επίπεδο πολυπλοκότητας και συνειδητότητας προς το οποίο πίστευε ότι οδεύει το Σύμπαν, Pierre Teilhard de Chardin: 
-. Δεν είμαστε ανθρώπινα όντα που έχουν μια πνευματική εμπειρία. 
Είμαστε πνευματικά όντα που έχουν μια ανθρώπινη εμπειρία!
ntina