Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Πως η Βρετανίδα νοσηλεύτρια Jean Ward βοήθησε στην ανακάλυψη της φωτοθεραπείας για το νεογνικό ίκτερο

Ο ίκτερος στα νεογέννητα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. 
Το 20-40% των νεογέννητων παρουσιάζει ίκτερο. 
Ο  Ίκτερος οφείλεται ουσιαστικά στους ακόλουθους παράγοντες:
1. Η αιμοσφαιρίνη των νεογνών είναι συνήθως ψηλή. 
Αυτή η αιμοσφαιρίνη καταστρέφεται γρήγορα και δίνει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης .
2. Το συκώτι των νεογνών δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης.
3. Το έντερο των νεογνών επαναρροφά χολερυθρίνη που υπάρχει σε αυτό. Το 2% – 4% των νεογνών χρειάζονται φωτοθεραπεία
Υπάρχουν πίνακες  ανάλογα με την τιμή της χολερυθρίνης, βάση των οποίων κρίνεται αν χρειάζεται να κάνει το μωρό φωτοθεραπεία. 
Οι λάμπες της φωτοθεραπείας εκπέμπουν ψυχρό λευκό ή κυανό φως.  
Το φως αυτό έχει την δυνατότητα να διασπά τη χολερυθρίνη σε άλλες πιο αβλαβείς ουσίες.
Οφείλουμε την ανακάλυψη της φωτοθεραπείας  στη Βρετανίδα Νοσηλεύτρια  Jean Ward
Η νοσηλεύτρια Jean Ward ήταν υπεύθυνη  στη μονάδα πρόωρων στο Γεν. Νοσοκομείο του Rochford στο Essex της Μ. Βρετανίας  Όπως περιγράφει ο RH Dobbs,  στις  καλοκαιρινές ημέρες οι νοσηλεύτριες της μονάδας έβγαζαν  τα πιο ευαίσθητα βρέφη στην αυλή με οδηγία από την Jean Ward, θεωρώντας  ότι ο συνδυασμός του φρέσκου αέρα και του ζεστού ήλιου θα τους έκανε πολύ καλύτερο από την ατμόσφαιρα του θαλάμου.
Το 1956, κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης στους θαλάμους της μονάδας, οι παιδίατροι είδαν ένα πρόωρο βρέφος που  είχε ένα οριοθετημένο τρίγωνο του δέρματος πολύ πιο κίτρινο από το υπόλοιπο σώμα.
Η νοσηλευτρια Jean Ward  εξήγησε ότι αυτό ήταν ένα μωρό που είχε εκτεθεί στο ηλιακό φως και μια περιοχή του σώματος του είχε καλυφθεί από ένα φύλλο και δεν είχε εκτεθεί το ίδιο στο ηλιακό φως. 
Έτσι το τμήμα του σώματος που είχε εκτεθεί λιγότερο στο ηλιακό φως ήταν πολύ πιο κίτρινο από το υπόλοιπο σώμα
Μετά από αυτή την παρατήρηση, διαπιστώθηκε  ότι στα βρέφη που εκτίθονταν στο ηλιακό φως καταγραφόταν σημαντική μείωση στις τιμές της χολερυθρίνης και ξεκίνησε η διαδικασία συστηματικής φωτοθεραπείας στα νεογνά με ίκτερο
Δύο χρόνια μετά, το 1958 ο ιατρός RJ Cremer και ο βιοχημικός RW Perryman δημοσίευσαν τις  παρατηρήσεις τους αποδεικνύοντας ότι τόσο το ηλιακό φως όσο και το μπλε φως  από την αυτοσχέδια  μονάδα φωτοθεραπείας αποτελούμενη από οκτώ σωλήνες  φθορισμού των 40W μειώνουν τα επίπεδα χολερυθρίνης στα νεογνά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο,  ετησίως  γεννιούνται περίπου 135 εκατομμύρια βρέφη και σύμφωνα με τις μελέτες ένα ποσοστό από  0,5 έως 4% των πρόωρων βρεφών  βρέφη λαμβάνει φωτοθεραπεία
Εάν  υποθέσουμε ότι η συνολική παγκόσμια συχνότητα της φωτοθεραπείας είναι  περίπου 2%, αυτό σημαίνει ότι  2,7 εκατομμύρια βρέφη ετησίως υποβάλλονται σε φωτοθεραπεία
Από το 1970 μέχρι σήμερα  119 έως 120 εκατομμύρια βρέφη  έχουν λάβει φωτοθεραπεία.
Θεωρείται πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η   Νοσηλεύτρια Jean Ward συνέβαλε αποφασιστικά στην ανακάλυψη της φωτοθεραπείας για το νεογνικό ίκτερο.
Διαχρονικά οι  νοσηλευτές – τριες με την εργασία τους δίπλα στον ασθενή, με τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους συμβάλλουν σημαντικά   στη ανακάλυψη και βελτίωση θεραπειών και μεθόδων για την προαγωγή της υγείας των ασθενών.
Βιβλιογραφία
–Sister Jean Ward, phototherapy, and jaundice: a unique human and photochemical interaction Michael Jeffrey Maisels Published in Journal of Perinatology 2015
—Bedside Insight: Amazing Nurse Discoveries Amy Keller, BSN, RN,
Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης
    Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαµβάνονται τον ίκτερο µόνο όταν έχουν ένα µώλωπα ή ένα νόσηµα του ήπατος. 
Οι νεογνολόγοι, οι µαιευτήρες και οι µαίες τον συναντούν συχνότερα και γι' αυτούς είναι πολλές φορές πηγή ανησυχίας και σύγχυσης. 
Ανησυχίας γιατί η χολερυθρίνη αυτή καθ' αυτή είναι τοξική και πολλές φορές η αιτία σοβαρής νόσου. 
Σύγχυσης γιατί συχνά είναι δύσκολο να αποφασίσουµε ποια ικτερικά νεογνά χρειάζονται θεραπεία αφ' ενός και αφ' ετέρου γιατί η χολερυθρινολογία έχει γίνει ένα τέλµα από παράξενα ονόµατα και δοµές για τα οποία ακόµα και οι ειδικοί διαφωνούν. 
Η απλότητα των παλαιοτέρων ετών µε την άµεση και έµµεση χολερυθρίνη και τις σπάνιες περιπτώσεις πυρηνικού ικτέρου έχει δώσει τη θέση της σε συνδεδεµένες και ελεύθερες χρωστικές συζεύξεις, γλυκουρονιόσεις, χολερυθρινοπρωτεϊνες, φωτοϊσοµερισµούς, χαλκόχροα  νεογνά, κίτρινους πνεύµονες και µ υστηριώδεις αναλύσεις που αναφέρονται µε τ' αρχικά τους όπως ΗΒΑΒΑ, ESR και ακόµη MADDS. 
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, µάθαµε πολλά για τις χηµικές ιδιότητες για τη δοµή της χολερυθρίνης και των παραγώγων της και έχουν αναπτυχθεί δυναµικές και ευαίσθητες αναλογικές µέθοδοι για την ανεύρεση κίτρινων χηµικών ενώσεων. 
Οι νέες γνώσεις έδειξαν ότι ο µεταβολισµός της χολερυθρίνης είναι πιο πολύπλοκος απ' ότι θεωρούνταν. 
Τα περισσότερα απ' όσα έχουµε µάθει προέρχονται από τα βιβλία στις σελίδες των οποίων τα σχήµατα αποτυπώνονται σε δύο διαστάσεις. Είναι εύκολο λοιπόν να ξεχάσουµε ότι οι χηµικές αντιδράσεις από τις οποίες εξαρτάται ο µεταβολισµός της χολερυθρίνης είναι εξεργασίες τριών διαστάσεων. 
Οι πρόσφατες µελέτες στη χηµεία της χολερυθρίνης και το µεταβολισµό παρέχουν µια υποδειγµατική ροπή των µικρών µορίων στην πόλωση, το σχήµα και στις δοµές τριών διαστάσεων. 
Έχει επίσης διευκρινισθεί µια µοναδική οδός εκτροπής η οποία µπορεί να αποβεί ωφέλιµη στο γυµνό ικτερικό νεογνό, απλά και µόνο µε το πάτηµα ενός διακόπτη, δηλαδή τη φωτοθεραπεία...chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://apothesis.lib.teicrete.gr/bitstream/handle/11713/1551/2002Maragaki.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου