Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Το αίτημα FOI αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου "ετοιμάζεται να ανακοινώσει" την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσημα να ανακοινώσει την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, μια κίνηση που περιγράφεται ως «πολύ καθυστερημένη» από τον κορυφαίο ειδικό των UFO του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έγγραφο της Freedom of Information (FOI) αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας/Department for Science, Innovation and Technology/DSIT του Ηνωμένου Βασιλείου κάνει σχέδια για το πώς θα αντιδράσει στο λεγόμενο γεγονός του "μαύρου κύκνου" που είναι η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. 
Μια εσωτερική έκθεση θα υποβληθεί στον Μόνιμο Γραμματέα του DSIT και θα περιλαμβάνει συστάσεις για ένα σχέδιο δράσης, συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών, 
προκλήσεων και τομέων εξειδίκευσης.
Ενώ μια περίληψη των εργασιών αναφέρει ότι η έκθεση θα εστιάζει κυρίως στον "αντίκτυπο στο επιστημονικό τοπίο" και θα εξετάσει επίσης τον ευρύτερο αντίκτυπο των ειδήσεων στην κοινωνία.
Έκθεση του metro.co.uk: 
Οι άνθρωποι έχουν αναλογιστεί την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής, τουλάχιστον καταγεγραμμένα, από τον Μεσαίωνα. 
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι αναφορές για ΑΤΙΑ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με πιο διάσημο το περιστατικό του Ρόσγουελ το 1947, όταν ένα σκάφος φέρεται να συνετρίβη στην έρημο του Νέου Μεξικού.
Με το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής (SETI), σαρώνοντας τον ουρανό για ενδείξεις άλλων όντων, είτε μικροσκοπικών είτε προηγμένων πολιτισμών.
Σε περίπτωση που γίνει μια οριστική ανακάλυψη, οι επιπτώσεις για την επιστήμη, 
τις κυβερνήσεις και την κοινωνία θα είναι σημαντικές, γι' αυτό και πολλοί στον κλάδο επιχειρηματολογούν για καλύτερο σχεδιασμό.
Μια τέτοια φωνή είναι ο Nick Pope, ο οποίος ερεύνησε τα UFO για το Υπουργείο Άμυνας/MoD
"Χαίρομαι πολύ που ακούω ότι διεξάγεται αυτή η μελέτη, διότι έχει καθυστερήσει πολύ.
Κυκλοφορούν φήμες στην επιστημονική κοινότητα ότι έχουν ήδη εντοπιστεί ισχυρές ενδείξεις για ένα βιοσημάδι από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, και ό,τι κι αν έχει βρεθεί, είναι πολύ πιθανό ότι επίκειται μια ανακοίνωση για ένα βιοσημάδι - ή ίσως ακόμη και για ένα τεχνοσημάδι. 
Όπως πάντα, είναι προτιμότερο να έχεις ένα σχέδιο και να μην το χρειάζεσαι, παρά να το χρειάζεσαι και να μην το έχεις"
Ένα βιοσημάδι είναι οποιοδήποτε χαρακτηριστικό, όπως ένα στοιχείο ή ένα μόριο, το οποίο προσφέρει αποδείξεις παρελθούσας ή παρούσας εξωγήινης ζωής. 
Τεχνικές υπογραφές είναι κάθε ιδιότητα ή αποτέλεσμα που δείχνει τεχνολογία του παρελθόντος ή του παρόντος.
Η DSIT δικαίως κατηγοριοποιεί την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής ως ένα επιστημονικό γεγονός μαύρου κύκνου.
'Είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο επιστημονικό γεγονός μαύρου κύκνου. 
Ο κοινωνικός αντίκτυπος της εύρεσης εξωγήινης ζωής είναι αδύνατον να υπερτιμηθεί. 
Θα είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη και σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη όλων των εποχών και η πιο επιδραστική"
δήλωσε ο κ. Pope και συνέχισε:
"Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν βρούμε νοήμονα ζωή, ειδικά αν αλληλεπιδράσουμε μαζί της με κάποιο τρόπο. 
Αυτό θα είχε βαθιές επιπτώσεις σχεδόν σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, 
της θρησκείας, 
της επιστήμης, 
της τεχνολογίας και πολλών άλλων. 
Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια υπαρξιακή απειλή.
Παρά τις πολυάριθμες χώρες που διεξάγουν τις δικές τους έρευνες, δεν υπάρχουν πολλές επίσημες οδηγίες σε κανένα επίπεδο σχετικά με το τι θα συμβεί σε περίπτωση ανακάλυψης εξωγήινης ζωής - ή ακόμη και σε περίπτωση επαφής.
Η Διεθνής Ακαδημία Αστροναυτικής/International Academy of Astronautics /IAA, έχει αναπτύξει μια Διακήρυξη Αρχών, ένα σύνολο γενικών κατευθυντήριων γραμμών για ένα τέτοιο γεγονός, αλλά κάνει ελάχιστα πράγματα πέρα από το να ορίζει ότι το σήμα πρέπει να επαληθεύεται και ότι η χώρα που θα κάνει την ανακάλυψη θα το μοιραστεί με τον κόσμο.
Αφού συμβεί αυτό, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα"

Ο κ. Pope, που ήταν αυτό που υπέβαλε το αίτημα FOI, δήλωσε:
"Η αντίδραση της κοινωνίας στο Covid - που αλληλοσπαράσσεται για τις μάσκες και τα εμβόλια - δεν προμηνύει τίποτα καλό, ιδίως αν θυμηθεί κανείς ότι οι κυβερνήσεις είχαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια παγκόσμια πανδημία, οπότε δεν ήταν καθόλου απρόβλεπτο γεγονός.
Πώς θα αντιδρούσαν οι άνθρωποι αν έβρισκαν στοιχεία για έναν προηγμένο πολιτισμό σε έναν πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό άστρο; 
Ειδικά, όπως πιστεύουν ορισμένοι, αν ήδη στέλνουν ανιχνευτές εδώ.
Η περίληψη της μελέτης  φαίνεται να επικεντρώνεται στην ιδέα ότι η ζωή θα μπορούσε να βρεθεί πέρα από τη Γη, σημειώνοντας πολυάριθμες αποστολές που Και ο κ.
 Pope πρόσθεσε:
"Οι σκεπτικιστές θα πουν “δεν μπορείς να φτάσεις εδώ από εκεί”, αλλά σε ένα σύμπαν ηλικίας σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων ετών μπορεί να υπάρχουν εκεί έξω πολιτισμοί ένα δισεκατομμύριο χρόνια παλαιότεροι από εμάς και ποιος μπορεί να πει ότι δεν έχουν βρει τρόπο να παρακάμψουν αυτό που οι επιστήμονες γενικά θεωρούν ως το αδιαπέραστο φράγμα της ταχύτητας του φωτός.
Ελπίζω ότι η μελέτη DSIT θα περιλαμβάνει συνεισφορά από το Υπουργείο Άμυνας, διότι, αν και μπορεί να είναι άκρως απόρρητη, το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να έχει πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες για το DSIT.