Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Αντισκορικά με βότανα και αιθέρια έλαια

Αυτές τις μέρες άρχισα να τακτοποιώ τις ντουλάπες μου,ξέρετε τώρα πολλή δουλειά και κούραση.
Από φέτος αποφάσισα να μη βάλω πια χημικά αντισκορικά και έτσι, ψάχνοντας περιοδικά,στο net και ό,τι θυμόμουν από τη μητέρα μου, έφτιαξα με φυσικά υλικά που είχα
Με τα χημικά-έστω και εγκεκριμένα-επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού και την υγεία μας.
Χρησιμοποίησα διάφορα βότανα και αιθέρια έλαια-τώρα με την παρασκευή καλλυντικών υπάρχουν στο σπίτι-τα έβαλα σε σακουλάκια και τα κρέμασα
Επίσης ξεχωριστά μέσα στις θήκες των ρούχων έβαλα μια ροδέλα βαμβάκι εμποτισμένη με λεβάντα.
Τα βότανα πού χρησιμοποίησα:
Λεβάντα(το πιο γνωστό για το σκόρο),
θυμάρι,κόκκους πιπέρι,ευκάλυπτο,
κομματάκια κανέλας,
γαρίφαλα(μπαχάρι)
δάφνη,
δεντρολίβανο και
τριαντάφυλλο(είχα μπουμπουκάκια).
Αν έχετε μπορείτε να προσθέσετε:
ξύλο κέδρου,
βασιλικό,
μοσχολίβανο.
Στο παραπάνω ποτ πουρί έριξα
5-6 σταγόνες αιθέριο λεβάντα,
τριαντάφυλλο και
από 2 σταγόνες θυμάρι,
δάφνη και
γαρίφαλο.
Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τα ακόλουθα:
Λεβάντα-αιθέριο λεβάντας.
Λεβάντα,μοσχολίβανο-αιθέριο λεβάντας.
Δεντρολίβανο,μέντα,λεβάντα,κανέλα,γαρίφαλα,κέδρος.
Φτιάχνουμε πουγκάκια,μοιράζουμε το ποτ πουρί και τα κρεμάμε ανάμεσα στα ρούχα.Ανοίγεις τη ντουλάπα σου και μυρίζει υπέροχα!

Τα συρτάρια μπορούμε να τα αρωματίσουμε με ροδοπέταλα και αιθέριο τριαντάφυλλο,είναι βεβαίως ακριβό,αλλά έστω τα πιο καλά μας ρούχα το αξίζουν.

O πλανήτης με τους 4 «ήλιους»

Ανακαλύφθηκε και δεύτερη περίπτωση πλανήτη που ανήκει σε τετραπλό σύστημα άστρων.
Ο πλανήτης ήταν γνωστός από πριν, αλλά θεωρούνταν ότι είχε μόνο τρεις ήλιους-άστρα και όχι τέσσερις.
Το 2012 είχε εντοπιστεί από τους «κυνηγούς πλανητών» ο πρώτος πλανήτης (Planet Hunters: A Transiting Circumbinary Planet in a Quadruple Star System) που ανήκε σε τετραπλό σύστημα άστρων.
Η τωρινή ανακάλυψη έγινε από αστρονόμους του Αστεροσκοπείου Palomar [Know the Star, Know the Planet. III. Discovery of Late-Type Companions to Two Exoplanet Host Stars].
Το σύστημα των άστρων βρίσκεται σε απόσταση 136 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Κριού, και ονομάστηκε 30 Ari.
Ο πλανήτης που εντοπίστηκε στο σύστημα είναι τεράστιος, έχει μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από τον Δία και μια πλήρης περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο διαρκεί 335 μέρες.
Το μητρικό του άστρο διαθέτει σχετικά κοντά του έναν άστρο-συνοδό, και αυτό το ζεύγος άστρων βρίσκεται στην ίδια τροχιά, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, με ένα δεύτερο ζεύγος άστρων.
PIA18927_ip
Οι αστρονόμοι θεωρούν πως είναι εξαιρετικά απίθανο αυτός ο πλανήτης, ή οι πιθανοί δορυφόροι του, να φιλοξενούν ζωή.
Αν μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τον ουρανό από την επιφάνεια αυτού του πλανήτη τότε θα βλέπαμε έναν μικρό ήλιο και δυο πολύ λαμπρά άστρα, ορατά στο φως της ημέρας.
Κι αν διαθέταμε τηλεσκόπιο, παρατηρώντας το ένα από αυτά τα άστρα θα ανακαλύπταμε ότι πρόκειται για δυαδικό σύστημα.
Η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν το πως τα πολλαπλά συστήματα άστρων επηρεάζουν την εξέλιξη και την μοίρα των πλανητών τους.

Ο δεύτερος... πυρήνας της Γης

Στο κέντρο της Γης, κάτω από τον φλοιό και τον μανδύα, βρίσκεται ο μεγάλος πυρήνας...

Η έκπληξη είναι ότι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις αμερικανών και κινέζων επιστημόνων, στην καρδιά του πυρήνα βρίσκεται πιθανότατα ένας δεύτερος μικρότερος πυρήνας.
Από τότε που ο Ιούλιος Βερν, στον 19ο αιώνα, έγραψε το διάσημο βιβλίο «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» (που έγινε και ταινία), οι άνθρωποι γοητεύονται από το τι άραγε υπάρχει εκεί κάτω.
Επειδή όμως βεβαίως κανείς δεν έχει ποτέ επισκεφθεί -ούτε πρόκειται μάλλον- τον μυστηριώδη πυρήνα του πλανήτη μας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή γεωλογίας Σιαοντόγκ Σονγκ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωπιστημών "Nature Geoscience", σύμφωνα με το BBC, βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση των σεισμικών κυμάτων που διαπερνούν το εσωτερικό της Γης (όπως οι υπέρηχοι) και του τρόπου που αυτά τα κύματα μεταβάλλονται, καθώς διασχίζουν τα διαδοχικά γεωλογικά στρώματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πυρήνας της Γης, ο οποίος έχει μέγεθος σχεδόν όσο η Σελήνη και ουσιαστικά αποτελεί μια συμπαγή σιδερένια σφαίρα, διαθέτει ένα διακριτό εσώτερο μέρος, οι κρύσταλλοι σιδήρου του οποίου διαθέτουν διαφορετική δομή από εκείνη στο εξωτερικό μέρος του πυρήνα.
Οι κρύσταλλοι στον εσωτερικό πυρήνα, που έχει διάμετρο σχεδόν την μισή του όλου πυρήνα, είναι ευθυγραμμισμένοι σε κατεύθυνση Ανατολής - Δύσης, ενώ οι κρύσταλλοι στον εξωτερικό πυρήνα σε κατεύθυνση Βορρά - Νότου (αν κανείς κοιτάξει τον πυρήνα ψηλά από τον Βόρειο Πόλο).
Επιπλέον, οι κρύσταλλοι στην εσώτερη σφαίρα φαίνεται να συμπεριφέρονται διαφορετικά από εκείνους του εξωτερικού πυρήνα, άρα μπορεί να αποτελούνται από διαφορετικό τύπο κρυστάλλων.
Ο πυρήνας, που βρίσκεται σε βάθος άνω των 5.000 χιλιομέτρων, άρχισε να στερεοποιείται πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια και συνεχίζει να μεγαλώνει με ρυθμό περίπου μισού χιλιοστού τον χρόνο.
Το γεγονός ότι έχει κρυστάλλους που «κοιτάνε» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, δείχνει ότι το εξωτερικό και το εσωτερικό τμήμα του σχηματίστηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στην μακρά γεωλογική ιστορία της Γης.

Παραμένει άγνωστο για ποιά -ασφαλώς σημαντική- αιτία υπάρχει αυτός ο διαφορετικός προσανατολισμός στους κρυστάλλους, που διαχωρίζει τον πυρήνα σε δύο μέρη.

Τα «σφαιρικά καθάρματα» της αστρονομίας

Στον επιστημονικό χώρο τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά, όπως νομίζουμε ότι είναι ή θα θέλαμε να είναι.
Πολλές φορές ο άκρατος ανταγωνισμός οδηγεί σε μικρότητες και πισώπλατα χτυπήματα μεταξύ των επιστημόνων.
Χαρακτηριστική είναι η ιστορία σχετικά με τον ελβετό αστρονόμο Φριτς Τσβίκι (Fritz Zwicky) που ακολουθεί….
Στη δεκαετία του 1930 ο Τσβίκι (φωτογραφία αριστερά) εργαζόταν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια και παρατήρησε ότι οι γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους της Κόμης δεν κινούνταν σύμφωνα με τη νευτώνεια βαρύτητα.
Ο Φριτς βγήκε ότι οι γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους της Κόμης κινούνταν τόσο γρήγορα που, σύμφωνα με τους νευτώνειους νόμους της κίνησης, θα έπρεπε να απομακρυνθούν μεταξύ τους και το σμήνος να διαλυθεί.
Η μόνη εξήγηση, σκέφτηκε, για το γεγονός ότι το σμήνος διατηρείται ενωμένο και δε διαλύεται, είναι ότι περιέχει εκατοντάδες φορές περισσότερη ύλη απ’ όση βλέπουμε με τα τηλεσκόπιά μας.
Είτε οι νόμοι του Νεύτωνα ήταν λάθος για τις γαλαξιακές αποστάσεις, ή το σμήνος της Κόμης περιείχε μεγάλες ποσότητες αόρατης ύλης που το συγκρατούσε ενωμένο.
Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη στην ιστορία της αστρονομίας ότι κάτι δεν είχαμε καταλάβει καλά σχετικά με την κατανομή της ύλης στο σύμπαν – η πρώτη υποψία για την ύπαρξητης σκοτεινής ύλης.
Παρ’ όλ’ αυτά , για πολλούς και διάφορους λόγους, οι αστρονόμοι παγκοσμίως αγνοούσαν ή απέρριπταν το πρωτοποριακό έργο του Τσβίκι.
Πρώτον, οι περισσότεροι δυσκολεύονταν να δεχτούν ότι η νευτώνεια βαρύτητα, που επικράτησε στη φυσική για τόσους αιώνες, ήταν λανθασμένη.
Η αστρονομία είχε ξαναπεράσει στο παρελθόν από παρόμοιες κρίσεις. Έναν αιώνα πριν, αναλύοντας την τροχιά του Ουρανού, οι μελετητές είχαν διαπιστώσει μια μετατόπιση, μια ανεπαίσθητη απόκλιση από τις εξισώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα.
Αυτό σήμαινε είτε ότι ο Νεύτων είχε κάνει λάθος, ή ότι υπήρχε κάποιος άλλος πλανήτης που με τη βαρύτητά του προκαλούσε αυτή τη μετατόπιση του Ουρανού.
Το 1846, προκρίθηκε η δεύτερη ερμηνεία και, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, αναλύοντας τη θέση που προέβλεπαν οι νόμοι του Νεύτωνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον Ποσειδώνα.
Ένας δεύτερος λόγος είχε να κάνει με την προσωπικότητα του Τσβίκι και το πώς αντιμετώπιζαν γενικά οι αστρονόμοι τους «παρείσακτους».
Ο Τσβίκι ήταν ένας οραματιστής που, όπως και άλλοι του είδους του, γεύτηκε πολλές φορές την περιφρόνηση και τον εμπαιγμό των συναδέλφων του.
Το 1933, αυτός και ο Βάλτερ Μπάαντε εφηύραν τον όρο «σουπερνόβα» και έκαναν την ορθή πρόβλεψη ότι το μόνο που μένει από την έκρηξη ενός άστρου είναι ένα μικρό άστρο νετρονίων με διάμετρο γύρω στα 22 χιλιόμετρα.
Για την εποχή του, όμως, η ιδέα ηχούσε τόσο εξωπραγματική που έγινε αντικείμενο γελοιογραφίας στους Times του Λος Άντζελες στις 19 Ιανουαρίου 1934.
Ο Τσβίκι είχε γίνει έξαλλος με μια ολιγομελή ομάδα διακεκριμένων αστρονόμων που, κατά τη γνώμη του, προσπαθούσαν να του στερήσουν την αναγνώριση, έκλεβαν τις ιδέες του και δεν τον άφηναν να χρησιμοποιεί τα 2,5 και 5 μέτρων τηλεσκόπια όσο θα ήθελε.
Το 1974 λίγο πριν πεθάνει, ο Τσβίκι εξέδωσε ιδία δαπάνη έναν κατάλογο γαλαξιών.
Ο κατάλογος έφερε την επικεφαλίδα «Μνημόνιο στου Αρχιερείς της Αμερικανικής Αστρονομίας και τους Συκοφάντες τους».
Το κείμενο που το συνόδευε ήταν μια καυστική κριτική της αποκλειστικής, ερμητικής φύσης της αστρονομικής ελίτ, που είχε την τάση να αποκλείει ανεξάρτητους μελετητές σαν κι αυτόν.
«Φαίνεται», έγραφε, «ότι οι συκοφάντες και οι κλέφτες του σήμερα έχουν το ελεύθερο, ειδικά στην αμερικανική αστρονομία, να σφετερίζονται ανακαλύψεις και εφευρέσεις μοναχικών λύκων και αντικομφορμιστών».
Μάλιστα, για τους ανθρώπους αυτούς χρησιμοποιούσε το χαρακτηρισμό «σφαιρικά καθάρματα» επειδή, όπως έλεγε, «είναι καθάρματα απ’ όποια πλευρά κι αν τους κρίνεις».
Στην πραγματικότητα ήταν εξοργισμένος που το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη των αστέρων νετρονίων απονεμήθηκε σε κάποιον άλλον.
Στη φωτογραφία του άρθρου που ελήφθη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικονίζεται ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 4911, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του γαλαξιακού σμήνους Κόμη. 
Το σμήνος αυτό απαρτίζεται από 1000 περίπου γαλαξίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ελλειπτικοί και φακοειδείς και βρίσκεται περίπου 320 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό Κόμη της Βερενίκης.
Πηγές:Michio Kaku – Παράλληλοι Κόσμοι, Εκδόσεις Τραυλός

Σπάνιος κομήτης απαθανατίστηκε από την ισχυρότερη κάμερα

Το θεαματικό πορτρέτο του κομήτη Lovejoy 20014 Q2
μάς προσέφερε η ισχυρότερη φηφιακή κάμερα του κόσμου
Πηγή: Fermilab / Marty Murphy, Nikolay Kuropatkin, 
Huan Lin and Brian Yanny
Ο κομήτης Lovejoy 20014 Q2 «συνελήφθη» από την «Κάμερα Σκοτεινής Υλης» που έχει ανάλυση 560 Megapixel
Ουάσινγκτον 
Η ισχυρότερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου, σχεδιασμένη να ανιχνεύει φως από τις εσχατιές του Σύμπαντος, προσέφερε το πλέον θεαματικό πορτρέτο του κομήτη Lovejoy 20014 Q2, ενός σπάνιου επισκέπτη στην κοσμική γειτονιά μας.

Σε πλήρη ανάλυση, η παραπάνω εικόνα έχει διαστάσεις 7.200 επί 9.600 εικονοστοιχεία. Τα επιμέρους τμήματά της καταγράφηκαν από τους 62 αισθητήρες της «Κάμερας Σκοτεινής Ύλης» (DECam), η οποία θεωρείται η ισχυρότερη κάμερα παγκοσμίως με ανάλυση 560 Megapixel.
Η κάμερα, ικανή να καταγράφει φως από απόσταση 8 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, βρίσκεται εγκατεστημένη στο αμερικανικό τηλεσκόπιο Blanco, διαμέτρου 4 μέτρων, το οποίο λειτουργεί ψηλά στις χιλιανές Άνδεις.
Το τηλεσκόπιο παρατηρεί κανονικά το βαθύ Διάστημα αναζητώντας στοιχεία για τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, μια μυστηριώδη δύναμη στην οποία αποδίδεται η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος.
Φωτογραφία από  απόσταση 82 εκατομμυρίων χιλιομέτρων
Στις 27 Δεκεμβρίου 2014, το DECam απαθανάτισε τον Lovejoy 20014 Q2 στον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, όταν ο κομήτης βρισκόταν σε απόσταση 82 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, λίγο περισσότερο από το μισό της απόστασης Γης - Ήλιου.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο κομήτης πέρασε στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και έγινε ορατός με γυμνό μάτι.
Είχαν περάσει περίπου 11.000 χρόνια από το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη, όπως μαρτυρεί η τροχιά του.
Τα εντυπωσιακά χρώματα της εικόνας δεν αντιστοιχούν πάντως σε αυτά που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι -το πορτρέτο είναι στην πραγματικότητα ένα ψευδοχρωματικό πορτρέτο που αντιστοιχεί σε μόνο δύο μήκη κύματος, ένα στο ορατό και ένα στο υπέρυθρο φάσμα.
Το πράσινο... πέπλο
Παρόλα αυτά, τα χρώματα δεν είναι εντελώς παραπλανητικά. Παρατηρήσεις με άλλα τηλεσκόπια είχαν δείξει ότι ο Lovejoy περιβάλλεται όντως από μια πράσινη ατμόσφαιρα, ή κόμη. Η απόχρωση οφείλεται στην παρουσία διατομικού άνθρακα και κυανίου, ουσίες που φθορίζουν με πράσινο χρώμα όταν δέχονται την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.
Η ουρά του κομήτη, η οποία εμφανίζεται εδώ πράσινη, είναι στην πραγματικότητα γαλαζωπή λόγω της παρουσίας μονοξειδίου του άνθρακα.
Η κόμη έχει διάμετρο γύρω στα 650.000 χιλιόμετρα, και είναι πραγματικά γιγάντια σε σχέση με τον ίδιο τον κομήτη, μια μπάλα από πάγο και σκόνη με διάμετρο μόλις 5 χιλιόμετρα.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2014 από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λάβτζοϊ στην Αυστραλία.
Ήταν ο πέμπτος κομήτης που ανακαλύπτεται από τον Λάβτζοϊ και παίρνει το όνομά του. Ένας άλλος κομήτης Lovejoy, ο 2001 W3, είχε περάσει ξυστά από τον Ήλιο το 2011.

Ο Άρης είχε κάποτε έναν τεράστιο ωκεανό νερού. Πως εξαφανίστηκε;

Ο σημερινός ξερός και σκονισμένος Άρης διέθετε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια έναν τεράστιο ωκεανό, που είχε τόσο όγκο νερού όσο ο Αρκτικός ωκεανός στη Γη, ενώ κάλυπτε μια έκταση του «κόκκινου» πλανήτη (19%) μεγαλύτερη από αυτή της Γης που καλύπτει σήμερα ο Ατλαντικός (17%).

Αυτό είναι το εντυπωσιακό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης των επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν πειστικές πλέον ενδείξεις πως κάποτε ένας τεράστιος ωκεανός σκέπαζε περίπου το ένα πέμπτο του Άρη.

Το γεγονός αυτό αυξάνει και την πιθανότητα να υπήρχε κάποτε ζωή στον γειτονικό πλανήτη. Άλλοι πάντως επιστήμονες, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί και ανέφεραν πως, προς το παρόν, μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο για υπόθεση και όχι για βεβαιότητα, όσον αφορά την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου ωκεανού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζερόνιμο Βιλανουέβα του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα (γύρω στο 87%) από αυτό το αρειανό νερό χάθηκε στο διάστημα, ενώ το υπόλοιπο 13% βρίσκεται σήμερα με μορφή πάγου στους αρειανούς πόλους.

Οι νέες εκτιμήσεις, βασίζονται στην εξαετή ανάλυση της χημικής «υπογραφής» του νερού στην αραιή ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη, με τη βοήθεια των ισχυρότερων τηλεσκοπίων της Γης, όπως το Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.

Εκτιμάται ότι στα «νιάτα» του ο Άρης είχε αρκετό νερό για να καλύψει όλη την επιφάνειά του με ένα στρώμα βάθους 137 μέτρων.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκτίμηση ποσότητας νερού στον Άρη, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Το πιθανότερο είναι πως αυτός ο υδάτινος όγκος (τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα) σχημάτιζε έναν τεράστιο ωκεανό, ο οποίος καταλάμβανε σχεδόν το ήμισυ του βορείου ημισφαιρίου του πλανήτη, φθάνοντας σε μερικά σημεία να έχει βάθος έως 1,6 χιλιομέτρων.

Η ζεστή και υγρή περίοδος εκτιμάται ότι έλαβε πρόωρο τέλος πριν από περίπου 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια (ο πλανήτης δημιουργήθηκε πριν από 4,5 δισ. χρόνια).
Παραμένει ασαφές πόσο νερό μπορεί να έχει απομείνει σήμερα κάτω από την επιφάνεια του Άρη.
Ερωτηματικό αποτελεί επίσης αν, όσο υπήρχε νερό στον πλανήτη, αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής σε αυτόν (κατά πάσα πιθανότητα μικροοργανισμοί).

Η διαστημοσυσκευή MAVEN της NASA ήδη μελετά την αρειανή ατμόσφαιρα για να φωτίσει το μυστήριο εξαφάνισης του νερού, ενώ το 2018 έχει προγραμματιστεί να φθάσει στον Άρη και η πρώτη αποστολή ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Το ευρωπαϊκό ρομποτικό ″ρόβερ″ θα ψάξει για ίχνη ζωής, πιθανώς μικρόβια που επιβιώνουν ακόμη στο υπέδαφος.
Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει μεθάνιο στην αρειανή ατμόσφαιρα και δεν αποκλείουν αυτό να έχει βιολογική προέλευση (από μεθανογόνα βακτήρια).

Ιστορική πρωτιά για τη NASA, με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα

Το διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) της NASA αποτελεί την πρώτη αποστολή στην ιστορία που κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη – νάνο.
Όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, το σκάφος βρισκόταν περίπου 61.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη – νάνο Δήμητρα όταν το «έπιασε» η βαρύτητά του.
Το κέντρο ελέγχου στο JPL στην Πασαντένα της Καλιφόρνια έλαβε σήμα από το διαστημόπλοιο ότι το Dawn ήταν σε καλή κατάσταση και ο κινητήρας ιόντων του σε λειτουργία.
«Από την ανακάλυψή της το 1801, η Δήμητρα ήταν γνωστή ως πλανήτης, μετά αστεροειδής και αργότερα πλανήτης- νάνος» δήλωσε ο Μαρκ Ρέιμαν, επικεφαλής μηχανικός και διευθυντής αποστολής στο JPL. «Τώρα, μετά από ταξίδι 4,9 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και επτάμισι ετών, το Dawn μπορεί να αποκαλεί τη Δήμητρα “σπίτι”».

Πέραν του ότι πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που επισκέπτεται έναν πλανήτη- νάνο, το Dawn έχει επίσης τη διάκριση της πρώτης αποστολής σε τροχιά δύο σωμάτων, καθώς από το 2011 ως το 2012 το σκάφος εξερεύνησε τον γιγαντιαίο αστεροειδή Εστία.
Η Δήμητρα και η Εστία είναι οι δύο μεγαλύτεροι «κάτοικοι» της ζώνης αστεροειδούς του ηλιακού μας συστήματος, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Τεράστιο επιστημονικό βήμα: Βρέθηκε νερό στον Άρη – Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Σε μία τεράστια ανακάλυψη που αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε τον πλανήτη Άρη προχώρησαν ερευνητές στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη NASA: Ανακάλυψαν σαφή σημάδια για την ύπαρξη νερού στον «κόκκινο» πλανήτη, τροφοδοτώντας έτσι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής. 

«Τώρα γνωρίζουμε πως ο Άρης κάποτε ήταν ένας πλανήτης που έμοιαζε πολύ στη Γη. Είχε θάλασσες και λίμνες με τρεχούμενο νερό», είπε ο επικεφαλής του τμήματος πλανητικών ερευνών της NASA κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ανακοίνωση της ανακάλυψης και συνέχισε λέγοντας πως «κάτι συνέβη και έχασε το νερό του».

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Βάσει των στοιχείων που εξέτασε η ερευνητική ομάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εντοπίστηκαν ίχνη... τρεχούμενου νερού, όχι βεβαίως με τη μορφή που συναντούνται στη Γη. Πρόκειται για ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού νερού.

Σύμφωνα με εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο τα ίχνη με πλάτος πέντε και μήκος 100 μέτρων αλλάζουν κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές. 

 «Υπάρχει άμεσος εντοπισμός νερού στην μορφή των ενυδατωμένων αλάτων» σημείωσε ο ο Άλφρεντ Μακ Γιούεν, καθηγητής πλανητικής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «(...) Θα πρέπει να υπήρξε πρόσφατα νερό σε υγρή μορφή για να παράξει ενυδατωμένο άλας», είπε. 

Ακόμη παραμένει άγνωστη προέλευση του, και μελετώνται τα ενδεχόμενα δημιουργίας του, όπως το να προέρχεται από πάγο που είναι σχηματισμένος κάτω από την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη ή από την ατμόσφαιρα. 
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA Τζον Γκράνσφελντ ανέφερε πως ελπίζει ότι σύντομα θα σταλούν επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μορφών ζωής. Όπως είπε ο ίδιος, η ανακάλυψη υποδεικνύει πως θα ήταν πιθανό να υπάρχει ζωή στον Άρη.Σε αυτό το ενδεχόμενο στάθηκε και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τον Άρη. «Πήρε πολλά διαστημόπλοια και πολλά χρόνια για να λυθεί αυτό το μυστήριο και τώρα ξέρουμε πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια αυτού του κρύου, έρημου πλανήτη. Φαίνεται πως όσο περισσότερο μελετούμε τον Άρη, τόσο θα μαθαίνουμε πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή και που βρίσκονται οι πόροι για αυτό».
Όπως έγινε γνωστό, η επόμενη αποστολή μη επανδρωμένου οχήματος το 2020, θα μεταφέρει και ένα ειδικό όργανο που θα ερευνήσει το εάν θα μπορέσουν αστροναύτες να ζήσουν στον Άρη.
Ερωτώμενος για το εάν η ύπαρξη νερού σημαίνει πως... μπορούν υπάρξουν καλλιέργειες στην επιφάνεια του πλανήτη, ο Γκράνσφελντ απάντησε αρνητικά, λόγω όπως είπε της έλλειψης ατμόσφαιρας.
Ωστόσο θα μπορούσαν να χτιστούν «θερμοκήπια με μεγαλύτερη πίεση». http://newpost.gr

Το πιο μυστηριώδες άστρο του Γαλαξία: Γιατί θεωρείται ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί εξελιγμένο εξωγήινο πολιτισμό

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες «χίμαιρες» της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Λόγω των τρομακτικών διαστάσεων ανάμεσα στα άστρα και των ανυπέρβλητων – μέχρι σήμερα- εμποδίων της Φυσικής, μέχρι τώρα αυτή γίνεται με παρατήρηση μέσω αστεροσκοπείων και εξελιγμένων οργάνων, καθώς είναι άνευ νοήματος η αποστολή επανδρωμένων ή/ και ρομποτικών αποστολών σε μακρινούς προορισμούς (όπου θα φτάσουν μετά από πάρα πολλά χρόνια).

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στον συγκεκριμένο τομέα βρίσκεται ένα άστρο ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας:
Ένα άστρο αόρατο στο γυμνό μάτι, αλλά ορατό στο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο το «κοιτούσε» επί πάνω από 4 χρόνια, ξεκινώντας από το 2009.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Atlantic, η Ταμπίθα Μπογιατζιάν, μεταπτυχιακή του Γέιλ, υπογραμμίζει πως τίποτα παρόμοιο δεν έχει εντοπιστεί στο παρελθόν. «Ήταν στα αλήθεια περίεργο. Νομίζαμε ότι μπορεί να ήταν λάθος δεδομένα ή κίνηση από πλευράς του σκάφους, αλλά τελικά όλα ήταν σωστά».
Το Kepler αναζητούσε μικρές «βουτιές/ πτώσεις» στο φως που εκπέμπεται από αυτό το αστέρι- γενικότεαρ, αναζητούσε τέτοιου είδους διακυμάνσεις σε πάνω από 150.000 άστρα ταυτόχρονα, επειδή πολύ συχνά οφείλονται σε παρεμβαλλόμενους πλανήτες, κάτι που συνήθως συμπεραίνεται όταν αυτές οι διακυμάνσεις είναι τακτικές.
Η έκταση αυτής της έρευνας είναι τέτοια, που οι αλγόριθμοι του Kepler ήταν ανεπαρκείς, οπότε και οι αστρονόμοι του προγράμματος στράφηκαν στο ευρύ κοινό μέσω του προγράμαμτος «Planet Hunters».
Μέσω του «Planet Hunters», το 2011 κάποιοι «citizen scientists» υπέδειξαν ένα συγκεκριμένο άστρο ως «ενδιαφέρον» και «περίεργο».
Το συγκεκριμένο αυτό άστρο εκπέμπει φως σε «περίεργο» μοτίβο, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο παρατηρούσε το Kepler.
Το μοτίβο αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ύλης γύρω από το άστρο, σε «κλειστό» σχηματισμό.
Αυτό θα ήταν αναμενόμενο εάν το άστρο ήταν «νεαρό», ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το συγκεκριμένο άστρο.
Παρόλα αυτά, είναι πολλά τα αντικείμενα τα οποία κινούνται γύρω του- αντικείμενα τα οποία είναι αρκετά για να μπλοκάρουν ένα επαρκή αριθμό από φωτόνια, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν καταφθάσει στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.
Εάν αυτά τα αντικείμενα είχαν βρεθεί εκεί με φυσικές διαδικασίες, τότε αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει πρόσφατα, αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί ως τώρα, είτε διασκορπιζόμενα είτε «απορροφώμενα» από το άστρο.
Η Μπογιατζιάν, που επιβλέπει το Planet Hunters, πρόσφατα δημοσίευσε ένα paper που περιγράφει το αλλόκοτο μοτίβο εκπομπής φωτός του άστρου, στο οποίο εξετάζεται μια σειρά από «φυσικά» σενάρια, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή, πλην ενός:
Του περάσματος ενός άλλου άστρου μέσα από το εν λόγω σύστημα, μαζί με τη «συνοδεία» κομητών του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρο πως κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με αυτό το άστρο, που το κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε 150.000 άλλα.
Και ως εκ τούτου, η Μπογιατζιάν είπε στο The Atlantic πως εξετάζονται και άλλα σενάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέισον Ράιτ, του Penn State University, ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μία εναλλακτική ερμηνεία, που προτείνει ένα τολμηρό βήμα από την «επιστημονική φαντασία» στην «επιστημονική πραγματικότητα»: 
Αυτό μιας «Dyson Sphere».
Μια τέτοια «σφαίρα» είναι μια υποθετική κατασκευή κολοσσιαίων διαστάσεων από έναν εξαιρετικά εξελιγμένο πολιτισμό, που περιτριγυρίζει ένα άστρο, με σκοπό τη συλλογή όλης (ή του μεγαλύτερο μέρους) της ενέργειας που αυτό εκπέμπει.
Η ιδέα αυτή είχε προταθεί αρχικά από τον Όλαφ Στέιπλεντον, στο «Star Maker» (ένα από τα εμβληματικότερα έργα επιστημονικής φαντασίας της ιστορίας) και στη συνέχεια μελετήθηκε περαιτέρω από τον Φρίμαν Ντάισον, που εκτίμησε ότι τέτοιου είδους κατασκευές θα ήταν το λογικό επακόλουθο της εξέλιξης ενός πολιτισμού, οι ενεργειακές ανάγκες του οποίου θα αυξάνονταν με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς.
Σημειώνεται ότι οι «Dyson Spheres» αποτελούν και ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται στην κλίμακα Καρντάσεφ, για την αξιολόγηση του τεχνολογικού επιπέδου πολιτισμών.
Ο Ράιτ θεωρεί ότι το φως που προκύπτει από το άστρο αυτό συνάδει με ένα σμήνος από τέτοιου είδους κατασκευές, που θα συνέθεταν μια «Dyson Sphere»- ενδεχομένως γιγαντιαίους ηλιακούς συλλέκτες. 
«Όταν μου έδειξε (η Μπογιατζιάν) τα δεδομένα, βρήκα απίστευτα συναρπαστικό το πόσο τρελό μου φαινόταν» είπε στο The Atlantic ο Ράιτ. «Οι εξωγήινοι πρέπει πάντα να είναι το τελευταίο σενάριο που εξετάζει κανείς, αλλά σε αυτή την περίπτωση αυτό θύμιζε κάτι που θα περιμέναμε να κατασκευάσει ένας εξωγήινος πολιτισμός».
Η Μπογιατζιάν πλέον συνεργάζεται με τον Ράιτ και τον Άντριου Σιέμιον, διευθυντή του SETI Research Center, συντάσσοντας μια πρόταση για την μελέτη του άστρου με ένα τεράστιο όργανο για τον εντοπισμό ραδιοκυμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εκπέμπονται ραδιοκύματα που συνδέονται με τεχνολογική δραστηριότητα.
Εάν εντοπιστεί κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει περαιτέρω μελέτη με τη VLA (Very Large Array) στο Νέο Μεξικό, που θα είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν τα ραδιοκύματα έχουν τεχνολογική προέλευση- όπως αυτά που εκπέμπονται από το δίκτυο ραδιοσταθμών της Γης.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται πως το εν λόγω σενάριο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο: 
Ο καθηγητής Μάικλ Γκάρετ (ASTRON, Πανεπιστήμιο του Λάιντεν) προέβη σε μετρήσεις ραδιοκυμάτων πάνω στους πλέον «πολλά υποσχόμενους» υποψηφίους (όπως έχουν υποδειχθεί από τις μελέτες του Ράιτ) και διαπίστωσε ότι στην πλειονότητά τους τα συστήματα αυτά παρουσιάζουν εκπομπές που εξηγούνται καλύτερα από φυσικά φαινόμενα.
Οι μετρήσεις των εκπομπών έδειξαν επίπεδα που υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για θερμότητα που εκλύεται από εξωγήινες εγκαταστάσεις, αλλά μάλλον από αστρική σκόνη – η οποία παράγεται και θερμαίνεται σε τομείς όπου «γεννιούνται» άστρα.
Όπως αναφέρει ο Γκάρετ, ούτως ή άλλως οι έρευνες του Penn State University έδειξαν ότι τα «υποψήφια» συστήματα είναι εκ των πραγμάτων σπάνια- και οι δικές του έρευνες δείχνουν με τη σειρά τους ότι ακόμα και το «σπάνια» αποτελεί μάλλον «επιεική» όρο, οπότε και, όπως δείχνουν τα πράγματα, πολιτισμοί Τύπου 3 (δηλαδή εξαιρετικά εξελιγμένοι- ενδεικτικά, η ανθρωπότητα θεωρείται πως δεν έχει εισέλθει ακόμα στην κατηγορία του Τύπου 1) στην κλίμακα Kardashev μάλλον δεν υπάρχουν στην συμπαντική «γειτονιά» μας.

Ωκεανός κάλυπτε βόρειο τμήμα του Αρη

Ωκεανό που κάλυπτε μεγάλο μέρος του πλανήτη φέρεται να διέθετε κάποτε ο Αρης, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις επιστημόνων της NASA, βασισμένες σε παρατηρήσεις έξι ετών του πλανήτη.

Ο ωκεανός είχε το μέγεθος του Αρκτικού Ωκεανού, πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει οι επιστήμονες, ενώ το υδάτινο αυτό σώμα κάλυπτε τη χαμηλή πεδιάδα του βόρειου ημισφαιρίου του Αρη για πολλά εκατομμύρια χρόνια.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, επιβεβαιωθούν, θα φωτίσουν πολλά σκοτεινά σημεία της ιστορίας του Κόκκινου Πλανήτη, ενισχύοντας παράλληλα την άποψη που θέλει τον Αρη να διέθετε όλα τα αναγκαία συστατικά για να συντηρήσει ζωή στο μακρινό του γεωλογικό παρελθόν.

«Η ύπαρξη βόρειου ωκεανού συζητείται εδώ και δεκαετίες. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσα πολλά στοιχεία που συνηγορούν σε αυτό», έλεγε την περασμένη άνοιξη ο Μάικλ Μούμα, επικεφαλής της μελέτης στο Κέντρο Αστροβιολογίας Goddard της NASA στο Μέριλαντ.
Ο δρ Μούμα και ο Χερόνιμο Βιγιανουέβα, πλανητολόγος της NASA, μέτρησαν δύο διαφορετικά είδη ύδατος στην ατμόσφαιρα του Αρη.
Το ένα είναι το γνωστό μας Η2Ο, αποτελούμενο από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου.
Το δεύτερο είναι η ελαφρώς «βαρύτερη» μορφή νερού, HDO, στην οποία ο πυρήνας ενός ατόμου υδρογόνου περιέχει νετρόνιο.
Το άτομο ονομάζεται δευτέριο.
Οι δύο μορφές εμφανίζονται στη Γη σε αναμενόμενα ποσοστά, ενώ και τα δύο έχουν εντοπισθεί σε μετεωρίτες από τον Αρη.

Υψηλότερα επίπεδα βαρύτερου ύδατος θα σήμαιναν ότι ο πλανήτης διέθετε κάποτε μεγαλύτερες ποσότητες «ελαφρότερου» νερού, που χάθηκαν με κάποιο τρόπο, καθώς ο πλανήτης άλλαζε.
Το εξερευνητικό όχημα «Curiosity» εντόπισε μόρια ελαφρότερου και βαρύτερου ύδατος στον κρατήρα Γκέιλ του Αρη, αν και οι μετρήσεις αυτές δεν οδηγούσαν στο συμπέρασμα ύπαρξης ολόκληρου ωκεανού στην επιφάνεια του πλανήτη.
«Οσο περισσότερο νερό υπήρχε στον Αρη, και ιδιαίτερα αν το νερό αυτό ήταν εκτεταμένο και παρέμεινε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητες ο πλανήτης να εμφάνισε και να συντήρησε ζωή», εξηγούσε τότε ο Πολ Μαχάφι, επικεφαλής ατμοσφαιρικών πειραμάτων του εργαστηρίου Goddard.
Στις αρχές του 2015, ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή του κρατήρα Γκέιλ, όπου δραστηριοποιείται το ακούραστο «Curiosity», φιλοξενούσε λίμνες για εκατομμύρια χρόνια, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς ότι οι λίμνες αυτές διατηρούνταν και τροφοδοτούνταν με νερό.

«Η ύπαρξη υπαίθριων λιμνών που διατηρούνται σταθερές για εκατομμύρια χρόνια σημαίνει ότι ο πλανήτης διαθέτει μεγάλο όγκο υπαίθριου ύδατος, αναγκαίο για την τροφοδοσία υγρασίας και νερού στις λίμνες αυτές.
Αν αυτός ο ωκεανός δεν υπήρχε, το νερό των λιμνών θα εξατμιζόταν, για να μεταφερθεί στους πόλους, όπου θα πάγωνε», ανέφερε ο δρ Βιγιανουέβα.
Ειδικοί κλιματολόγοι, όμως, εγείρουν το παρακάτω βάσιμο ερώτημα:
Πώς θα μπορούσε ο γεωλογικά πρώιμος Αρης να είναι αρκετά θερμός, ώστε να συντηρεί νερό σε υγρή μορφή;

Παρότι αέρια του θερμοκηπίου θα ήταν ικανά να θερμάνουν σημαντικά τον πλανήτη, τα υποπροϊόντα τους δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη στην επιφάνεια, ενισχύοντας το μυστήριο. 

Τέλος στα Λεπτά και Εύθραυστα Νύχια

Η καλή κατάσταση των νυχιών καθρεπτίζει τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού.
Τα φροντισμένα άκρα αποτελούν δείγμα υγείας και καθαριότητας του ατόμου.
Τα νύχια αποτελούν μέρος του δέρματος και καλύπτουν το εξωτερικό πάνω μέρος των δακτύλων με σκληρό περίβλημα  κερατίνης.
Ορισμένοι έχουν την τύχη να έχουν εκ γενετής ανθεκτικά νύχια, ενώ υπάρχουν άλλοι που έχουν πιο μαλακά.
Καθημερινές συνήθειες, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση προϊόντων καθαρισμού, τραυματίζουν τα νύχια, κάνοντάς τα αδύναμα και θαμπά, με αποτέλεσμα να σπάνε γρήγορα και να ξεφλουδίζουν.
Από την άλλη όμως, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, σε έλλειψη σιδήρου αλλά και σε ανεπαρκή λήψη βιταμινών από τη διατροφή.
Πώς Μπορείτε λοιπόν να Αποκτήσετε Ανθεκτικά Νύχια;
Μαλακά Νύχια
Τα μαλακά νύχια προκαλούνται κυρίως από τη συχνή, με διάρκεια, παραμονή των χεριών στο νερό και τη χρήση καθαριστικών προϊόντων.
Να φοράτε γάντια  σε όλες τις εργασίες που κάνετε όπου είναι απαραίτητη η χρήση νερού και προϊόντων καθαρισμού.
Η συχνή χρήση σκληρυντικής θεραπείας νυχιών είναι απαραίτητη.
Ενισχύστε την υγεία των νυχιών, κάνοντας μασάζ με μια θρεπτική κρέμα ή ένα φυτικό έλαιο.
Εύθραυστα Νύχια
Τις περισσότερες φορές, τα σπασμένα νύχια είναι από τη μια αποτέλεσμα της υπερβολικής εφαρμογής  βερνικιών ή σκληρυντικού, και από την άλλη αποτέλεσμα διατροφικών ελλείψεων του οργανισμού.
Να αποφεύγετε τα σκληρυντικά προϊόντα νυχιών και για κάποιες μέρες μην εφαρμόζετε βερνίκι.
Να αποφεύγετε τα μακριά νύχια. Θα ήταν καλύτερο να κόβετε τα νύχια μετά το μπάνιο ή μετά από μια θεραπεία νυχιών ή αφού έχετε βουτήξει τα δάχτυλα σε ζεστό νερό με λίγο σαπούνι για να μαλακώσουν.
Να ενυδατώνετε τα νύχια σας τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα, με ειδική θεραπεία ή με ενυδατική κρέμα.
Διατροφή και Συμπληρώματα Διατροφής
Η ανεπάρκεια βιοτίνης στον οργανισμό, αν και σπάνια, καθώς υπάρχει σε πάρα πολλές τροφές και συγχρόνως το έντερο μπορεί να τη συνθέσει, σχετίζεται με τα προβλήματα των νυχιών.
Μπορείτε να ακολουθήσετε είτε μια θεραπεία με συμπλήρωμα διατροφής  βιοτίνης, είτε να εντάξετε στη διατροφή σας τροφές με μεγάλο ποσοστό βιοτίνης, όπως κρόκο αυγού, γάλα, σόγια, βρώμη, μανιτάρια, μαγιά, βασιλικό πολτό, συκώτι, σολομό.
Πηγές Θρεπτικών Συστατικών για την Υγεία των Νυχιών
Πρωτεΐνη: αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, τυρί, όσπρια
Ασβέστιο: γάλα, γιαούρτι, τυρί, σουσάμι, ταχίνι
Ψευδάργυρος: δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, αυγά
Βιταμίνη C: φρούτα, λαχανικά, κυρίως φράουλες, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, ντομάτα, λάχανο, μπρόκολο
Σίδηρος: κρέας, πουλερικά, ψάρια, φακές, φασόλια, σουσάμι
Βιταμίνη Α: ψάρια βούτυρο, γάλα, συκώτι, καρότο
Βιταμίνη Β12: κρέας, πουλερικά, ψάρια, φακές, φασόλια
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης υγείας των νυχιών σας, μη διστάσετε να επισκεφτείτε έναν  δερματολόγο.
Εκτός από αποτέλεσμα διατροφικών συνηθειών, τα προβλήματα των νυχιών μπορεί να προκύψουν από μόλυνση από μύκητες, από ορισμένα φάρμακα και από την κακή κυκλοφορία του αίματος.

πως εξαφανίζουμε τις κοκκινίλες μετά το ξύρισμα των ποδιών μας

Μετά το ξύρισμα η επιδερμίδα σου γεμίζει κοκκινίλες, εξανθήματα και έχεις φαγούρα;
Κι όμως, εκτός από τις ενυδατικές κρέμες, βρήκαμε τη σπιτική συνταγή που θα καταπραΰνει τον έντονο ερεθισμό στα πόδια, που προκαλείται από αυτές τις άτυχες στιγμές κατά το ξύρισμα!
Το καλύτερο;
Η προετοιμασία της θα σας πάρει λιγότερο από 3 λεπτά!
Για τη μάσκα θα χρειαστείς μόνο 2 υλικά:
ένα αγγούρι και ένα γιαούρτι!
Βάλε μισό αγγούρι με 1 κουταλιά της σούπας πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι σε ένα μπλέντερ.
Χτύπησε για περίπου 3 λεπτά έως ότου γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.
Άπλωσε το μείγμα στο κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα σου ή αμέσως μετά το ξύρισμα και άφησε το να δράσει για περίπου 15-20 λεπτά.
Στο τέλος ξέπλυνε με δροσερό νερό.
Το αγγούρι είναι ταυτόχρονα ενυδατικό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το λίπος του γιαουρτιού ενυδατώνει, όπως επίσης και το γαλακτικό οξύ βοηθά στον απαλό καθαρισμό του δέρματος!

τέλειο δέρμα σε 7 ημέρες

Μια απλή ρουτίνα περιποίησης εγγυάται εντυπωσιακά αποτελέσματα για το δέρμα μας σε μία μόλις εβδομάδα!
Ακολουθήστε το πλάνο που σας προτείνουμε και δείτε το δέρμα σας ανανεωμένο, απαλλαγμένο από την κούραση και πιο φωτεινό.
Βήμα 1ο
Πίνουμε καθημερινά 10 ποτήρια νερό
Ο διάσημος δερματολόγος δρ. Murad υποστηρίζει πως όταν πίνουμε αρκετό νερό η επιδερμίδα μας γίνεται πιο λεία και απαλή.
Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα μας αποτελείται κατά 30% από νερό, οπότε όταν ο οργανισμός μας αφυδατώνεται το δέρμα γίνεται πιο τραχύ και χάνει την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του.
Επομένως, γύρω στα 10 ποτήρια την ημέρα -σωστά κατανεμημένα μέσα στην ημέρα- είναι ιδανικά για μια λαμπερή επιδερμίδα, αλλά και για ένα υγιές σώμα! Η διαφορά στην όψη μας θα είναι αισθητή μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, ενώ μετά από 4 εβδομάδες θα έχει τονωθεί και η κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, άρα και η οξυγόνωσή του.
Bήμα 2ο 
Καθαρίζουμε την επιδερμίδα μας πριν πέσουμε για ύπνο
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ο ιδανικός καθαρισμός πρέπει απαραιτήτως να γίνεται πρωί και βράδυ: το πρωί για να απομακρύνουμε το σμήγμα, τα υπολείμματα της βραδινής κρέμας και τα βακτήρια που δημιουργούνται όταν κοιμόμαστε, το βράδυ για να αφαιρούμε το μέικ-απ, τη σκόνη και τους ρύπους της ημέρας.
Διαλέγουμε το κατάλληλο καθαριστικό προϊόν ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας και το τοποθετούμε στον νιπτήρα, για να μας υπενθυμίζει αυτήν την πολύτιμη ρουτίνα.
Το γαλάκτωμα ταιριάζει κυρίως στην ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα, τα αφρώδη καθαριστικά είναι κατάλληλα για τους υπόλοιπους τύπους, ενώ «το νερό καθαρισμού και ντεμακιγιάζ είναι ιδανικό για κάθε επιδερμίδα, εκτός από την πολύ ξηρή, λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε ενυδατικά συστατικά, που σημαίνει ότι ίσως ξηράνει το ήδη ξηρό δέρμα», εξηγεί η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου.
Βήμα 3ο
Κάνουμε απολέπιση
Ξεφορτωνόμαστε τα νεκρά κύτταρα, που κάνουν θαμπή την όψη μας, διώχνουμε το σμήγμα από τους πόρους και επιταχύνουμε την ανανέωση της επιδερμίδας. Ωστόσο, δεν το παρακάνουμε με τη συχνότητα της απολέπισης, γιατί μπορεί να τραυματίσουμε την επιδερμίδα.
Αν αυτή είναι ανθεκτική, 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.
Αν είναι ξηρή και ευαίσθητη, τότε 1 φορά στις 10 ημέρες είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, αποφεύγουμε το απολεπιστικό με κόκκους και προτιμάμε μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό που δεν χρειάζεται τρίψιμο.
Εναλλακτικά:
Αντί για σκραμπ, βουρτσίζουμε τη στεγνή επιδερμίδα μας με ένα βουρτσάκι ή την τρίβουμε με μια νωπή πετσέτα για 1-2΄, επιμένοντας στη ζώνη Τ (μύτη, μέτωπο) και στο πιγούνι.
Οι πόροι καθαρίζουν σε βάθος, τα νεκρά κύτταρα φεύγουν, η επιδερμίδα γίνεται λεία και ομοιόμορφη.
Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν πως η λάμψη της επιδερμίδας οφείλεται στην επιφάνειά της: όσο πιο λεία και ομοιόμορφη είναι, τόσο πιο καλά ανακλάται το φως πάνω της, εξού και η φωτεινότητά της.
Βήμα 4ο 
Βάζουμε αντιηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας 15
Ακόμα κι αν είναι χειμώνας ή έχει συννεφιά, ακόμα κι αν το δέρμα μας είναι σκουρόχρωμο και ανθεκτικό, όταν βγαίνουμε από το σπίτι πρέπει να φοράμε απαραιτήτως αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου.
Έτσι, πολύ γρήγορα θα δούμε την όψη μας να γίνεται πιο λαμπερή, ενώ μακροπρόθεσμα προστατεύουμε το δέρμα μας από τη φωτογήρανση (κηλίδες, ρυτίδες, χαλάρωση).
Βήμα 5ο 
Ασκούμαστε όσο μπορούμε
«Η λάμψη και η ενέργεια μιας υγιούς γυναίκας είναι η υπέρτατη ομορφιά, η μόνη που θα διαρκέσει», έχει πει η ηθοποιός Jane Fonda, και την πιστεύουμε, μιας και η πάλαι ποτέ βασίλισσα της αεροβικής, που κοντεύει τα 80, μοιάζει πολύ νεότερη.
Τι γίνεται:
Η γυμναστική βοηθά τον μεταβολισμό, διεγείρει τη λέμφο, διώχνει τις τοξίνες από το σώμα μέσω της εφίδρωσης, αυξάνει τις ενδορφίνες (τις ορμόνες της ευχαρίστησης) και ανακουφίζει από το άγχος.
Επιπλέον, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, θρέφει και οξυγονώνει τα κύτταρα, ενώ καταπολεμά και τις ελεύθερες ρίζες, που οξειδώνουν και καταστρέφουν τους ιστούς.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τρέχουμε καθημερινά χιλιόμετρα προκειμένου να έχουμε όμορφη επιδερμίδα.
Ακόμα και η ελάχιστη άσκηση, όπως 10΄ στρέτσινγκ κάθε πρωί, είναι ευεργετική.
Βήμα 6ο
Κοιμόμαστε επαρκώς
«Αν μας ενδιαφέρει να φαινόμαστε νεότεροι και ομορφότεροι, τότε 7-9 ώρες ύπνου είναι η εγγύηση για να το πετύχουμε», λέει ο Michael Breus, PhD και συγγραφέας του βιβλίου «Βeauty Sleep: Look Younger, Lose Weight, and Feel Great Through Better Sleep».
Πράγματι, χάρη στον επαρκή ύπνο, οι μύες του προσώπου χαλαρώνουν, οι λεπτές γραμμές γίνονται πιο λείες, οι μαύροι κύκλοι μειώνονται και η έκφρασή μας φαίνεται πιο ξεκούραστη και λαμπερή.
Επιπλέον, τα κύτταρα ανανεώνονται, επιδιορθώνονται οι φθορές, αυξάνεται η παραγωγή του κολλαγόνου και ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος.
Επίσης, ο ύπνος εξουδετερώνει τη δράση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και λειτουργεί καταπραϋντικά στις δερματοπάθειες.
Τα οφέλη του ύπνου μάλιστα δεν σταματούν εδώ.
Οι επαρκείς ώρες ύπνου έχουν συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του βάρους, τη βελτίωση της διάθεσης και τη μακροζωία!
Τip:
Για να εντείνουμε τα οφέλη του ύπνου, εφαρμόζουμε μετά τον καθαρισμό την κατάλληλη κρέμα νύχτας ή ένα σέρουμ ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Βήμα 7ο 
Τρώμε σωστά
Να ένας κανόνας που όλοι ξέρουμε, αλλά ελάχιστοι τον εφαρμόζουμε.
Αν μας είναι δύσκολο σε αυτήν τη φάση να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και γαλακτοκομικά, τότε ας προσπαθήσουμε απλώς να αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες, την υπερβολική ζάχαρη, το πολύ αλκοόλ, αλλά και το junk food.
Όλα αυτά αφυδατώνουν το δέρμα, γερνούν τους ιστούς και ενίοτε προκαλούν σπυράκια, αφού, σύμφωνα με έρευνες, έχει φανεί ότι μπορεί να οδηγήσουν σε υπερέκκριση σμήγματος.

H Μπριζίτ Μπαρντό ως fashion Icon

Η στυλιστική δύναμη της Γαλλίδας σταρ εμπνέει το λέυκωμα «Brigitte Bardot: My Life in Fashion» και δεν αφήνει σπιθαμή της εμφάνισής της ασχολίαστη: τα μαλλιά, τα ρούχα, το μακιγιάζ, όλα μέσα από μία φεμινιστική ματιά
Μπριζίτ Μπαρντό ήταν μια 15χρονη μπαλαρίνα στο Conservatoire de Paris, όταν έγινε εξώφυλλο στα γαλλικό Elle.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1956, έπαιξε τη σεξουαλικά απελευθερωμένη γυναίκα στην ταινία Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα του Ροζέ Βαντίμ και καθιερώθηκε ως το φλογερό είδωλο εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών του πλανήτη.
Το 1959 ένα άρθρο του Esquire υποστήριζε ότι η Μπαρντό δεν ήταν απλώς μια «ατμομηχανή στην ιστορία των γυναικών» ήταν -όπως είχε πει και η Simone de Beauvoir- η πιο απελευθερωμένη γυναίκα στη μεταπολεμική Γαλλία.
Η παρουσία της στον χώρο της μόδας ήταν εξίσου εμβληματική.
Μούσα του Dior, του Balmain και του Pierre Cardin είχε μία μοναδική αίσθηση για την εμφάνιση και το προσωπικό της στυλ -ουσιαστικά εφηύρε το στυλ της- και ήταν αυτή που έκανε διάσημο το μπικίνι, πρωτολάνσαρε την φαρδιά κορδέλα στα μαλλιά, το Μπαρντό ντεκολτέ και τον ατημέλητο (σε στυλ κυψέλης) κότσο.
Ένα βιβλίο, το Brigitte Bardot: My Life in Fashion του Henry-Jean Servat που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες από τον οίκο Flammarion αναδεικνύει μέσα από φωτογραφίες και συνεντεύξεις τις στυλιστικές επαναστάσεις της Γαλλίδας σταρ που αναμφισβήτητα διαμόρφωσε το πρόσωπο της μόδας όπως το ξέρουμε σήμερα.

Το κάπνισμα «προνόμιο» των φτωχών

Οι φτωχότεροι καπνίζουν περισσότερο, οι εύποροι το κόβουν ευκολότερα υποστηρίζει γαλλική μελέτη
Η μελέτηέγινε ύστερα από τηλεφωνική έρευνα το διάστημα από την 8η Ιανουαρίου έως την 1η Αυγούστου του 2016 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 15.000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 75 ετών
Το κάπνισμα αποτελεί όλο και περισσότερο ένδειξη ένταξης σε κοινωνική τάξη.
Μεταξύ του 2010 και του 2016, στη Γαλλία το ποσοστό των ανθρώπων που καπνίζουν καθημερινά συνέχιζε να αυξάνεται, από 35,2% σε 37,5%, μεταξύ εκείνων που έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Αντίθετα, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού αυτού μεταξύ των Γάλλων με υψηλά εισοδήματα, από 23,5% σε 20,9% μέσα σε έξι χρόνια.

Όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων συνάγεται ως ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε στη Γαλλία το Βαρόμετρο Υγείας 2016 για το τσιγάρο και δημοσιεύθηκε σήμερα 30ή Μαΐου από τον οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας.

Η μελέτη, η οποία έγινε ύστερα από τηλεφωνική έρευνα το διάστημα από την 8η Ιανουαρίου έως την 1η Αυγούστου του 2016 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 15.000 ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 75 ετών, έγινε πριν από την αύξηση της τιμής των υποκατάστατων νικοτίνης τον Οκτώβριο του 2016 και την υιοθέτηση της ενιαίας συσκευασίας πώλησης καπνού στα καπνοπωλεία, την 1η Ιανουαρίου 2017.

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει αυτή την αύξηση στην κατανάλωση του καπνού από τις πλέον μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, ο οργανισμός Υγείας εκτίμησε πως πρόκειται για «έναν τρόπο να διαχειριστεί κάποιος το άγχος, τη δυσκολία του να κάνει σχέδια για το μέλλον, τη δυσπιστία του έναντι των μηνυμάτων πρόληψης, την άρνηση του κινδύνου, μια πιο σημαντική εξάρτηση από τη νικοτίνη, έναν κοινωνικό κανόνα υπέρ του καπνίσματος, ή δύσκολα γεγονότα της παιδικής ηλικίας».

Μετά τη μείωση του καπνίσματος που παρατηρήθηκε μεταξύ του 2000 και του 2005 και την αύξηση μεταξύ του 2005 και του 2010, το Βαρόμετρο Υγείας κατέγραψε επίσης μία συνολική σταθερότητα στην κατανάλωση καπνού. Το 2016, το 28,7% των Γάλλων κάπνιζε καθημερινά, έναντι ενός ποσοστού 29,1% το 2010.
Προσθέτοντας ένα ποσοστό 5,8% αυτών που είναι οι περιστασιακοί καπνιστές, διαπιστώνουμε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γαλλίας είναι καπνιστές.

Πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό που την τοποθετεί ανάμεσα στις δυτικές χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις.
Στη Γερμανία, την Ισπανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία καπνίζει το ένα τέταρτο του πληθυσμού, στην Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία το ένα πέμπτο του πληθυσμού, ενώ στις ΗΠΑ και την Αυστραλία το ποσοστό των καπνιστών δεν ξεπερνά το 15%.

Αυξήσεις με στόχο το κόψιμο
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αύξησης της τιμής του πακέτου των τσιγάρων στα 10 ευρώ, από 7 που είναι σήμερα, λέγοντας ότι αυτό θα λειτουργήσει ως «ένα συμβολικό όριο (...) σημαντικό και αποτρεπτικό».
Η πρόταση της αύξησης της τιμής του πακέτου των τσιγάρων βρίσκει φλογερούς οπαδούς σε ενώσεις καταπολέμησης του καπνίσματος, ωστόσο, την αντίθεσή τους εκφράζουν οι ιδιοκτήτες καπνοπωλείων οι οποίοι βλέπουν κίνδυνο αύξησης του λαθρεμπορίου καπνού.

Ένα άλλο συμπέρασμα από την έρευνα του Βαρόμετρου υγείας είναι η πτώση του αριθμού των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το 2016 ένα ποσοστό 3,3% των ανθρώπων ηλικίας 15 έως 75 χρόνων χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο, μεταξύ του οποίου ένα 2,5% καθημερινά, έναντι ποσοστού 5,9% και 2,9% που το χρησιμοποιούσε το 2014.
Πρόκειται για μία σημαντική πτώση την οποία ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας ερμηνεύει ως «ένα φαινόμενο μόδας που τείνει να εξασθενίσει».

«Το προϊόν δεν προσελκύει νέους καταναλωτές» λένε οι συγγραφείς της μελέτης ενώ οι επιστήμονες του οργανισμού Δημόσιας Υγείας εκτιμούν ότι «εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο εμφανίζεται ως μία βοήθεια για να διακόψουν κάποιοι το κάπνισμα, φαίνεται ότι σταδιακά εγκαταλείφθηκε από εκείνους που αποτυγχάνουν να σταματήσουν να καπνίζουν και επιστρέφουν εκ νέου στην κατανάλωση τσιγάρων».

Μια νέα μελέτη του οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου στο περιοδικό Addiction, δεν επιτρέπει να φανεί η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος.
Μετά από έξι μήνες, οι κλασικοί καπνιστές και αυτοί που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο ουσιαστικά παρουσιάζουν τα ίδια ποσοστά διακοπής.
Οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου προσπάθησαν, ωστόσο, περισσότερο να σταματήσουν το κάπνισμα και παράλληλα μείωσαν κατά το ήμισυ την καθημερινή κατανάλωση τσιγάρων.
Ωστόσο αυτή η περίοδος των έξι μηνών μπορεί να είναι «ανεπαρκής» για να υπολογισθεί η αποτελεσματικότητα της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ό,τι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
tovima.gr

8 tips για καλοσχηματισμένα φρύδια

Από τότε που εμφανίστηκε η Cara Delevingne με πυκνά και καλοσχηματισμένα φρύδια, η αλήθεια είναι πως όλες δίνουμε περισσότερο έμφαση στο σχήμα και το χρώμα των φρυδιών μας.
Αν θεωρείτε τη φροντίδα των φρυδιών σας μέρος του συνολικού beauty look σας, διαβάστε 8 tips περιποίησης των φρυδιών σας:
1. Το δέρμα γύρω από τα φρύδια σας είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και για αυτό συνήθως μετά την αποτρίχωση η περιοχή γύρω από αυτά παίρνει ένα ροζ ή κόκκινο χρώμα. Αυτό βέβαια οφείλεται και στον τύπο του δέρματός σας και στο πόσο πιθανό είναι να αντιδράσει στο κερί ή στις διάφορες κρεμούλες.
Tip: Αν έχετε συνέντευξη για δουλειά ή γενικά κάτι πολύ σημαντικό, προτιμήστε να βγάλετε τα φρύδια σας μία με δύο μέρες πριν.
2. Τα φρύδια σας βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο του προσώπου για κάποιο λόγο.
Σύμφωνα με το BBC, προστατεύουν τα μάτια σας από τον ιδρώτα, τη βροχή κι άλλες ουσίες που εισέρχονται στα μάτια σας.
Για το λόγο αυτό μην τα βγάζετε πάρα πολύ και φυσικά μην προτιμάς το τατουάζ στα φρύδια αντί για τα φυσικά σας.
3. Ακριβώς όπως η τρίχα στο κεφάλι σας, έτσι και οι τρίχες των φρυδιών σου μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή σας να είναι αδύναμες.
Με λίγα λόγια η αραίωση στα φρύδια μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορμονικά ζητήματα, ιατρικές θεραπείες, κακή διατροφή κι άλλα.
4. Τα φρύδια σας παίζουν ρόλο στην αναγνώριση του προσώπου σας.
Μάλιστα σε μία μελέτη του MIT(Massachusetts Institute of Technology) οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν ψηφιακά τροποποιημένα πρόσωπα διασημοτήτων, μερικά από τα οποία ήταν χωρίς μάτια, ενώ άλλοι ήταν χωρίς φρύδια.
Οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα που δεν είχαν μάτια στις φωτογραφίες παρά τα πρόσωπα που δεν είχαν φρύδια.
5. Αν θέλετε να «γεμίσετε» ή να λεπτύνετε τα φρύδια σας, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε μόνιμες ή ημι-μόνιμες τακτικές.
Η ημι-μόνιμη τακτική ουσιαστικά είναι η προσθήκη συνθετικών τρίχες στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ η μόνιμη λύση, στην οποία τα αποτέλεσμα είναι διακριτά μετά από 4 μήνες, απαιτεί μια πιο σοβαρή, τη χειρουργική διαδικασία.
6.Η αλλαγή του χρώματος των φρυδιών σας στη σημερινή εποχή δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη.
Μπορείτε να ζητήσετε από τον κομμωτή σας να βάψει τα φρύδια σας με την ίδια βαφή των μαλλιών σας ή να χρησιμοποιήσει σκιές, μολύβια φρυδιών, τζελ και άλλα πολλά προϊόντα που θα βρείτε στην αγορά.
πηγή:joytv.gr

Το New Horizons «φωτίζει» το σύμπαν

Στις λίστες με τα πιο σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2015, το ταξίδι στον Πλούτωνα κατέκτησε την πρώτη θέση σε όλα σχεδόν τα περιοδικά επιστήμης στον κόσμο.
Από τον περασμένο Ιούλιο που το διαστημόπλοιο New Horizons πέρασε από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του, οι επιστήμονες της NASA δεν έχουν σταματήσει να «κατεβάζουν» δεδομένα και να προσφέρουν στην ανθρωπότητα τις πρώτες εικόνες από τους πιο απομακρυσμένους τόπους του Ηλιακού μας συστήματος.
Τα επιστημονικά ευρήματα δεν θα σταματήσουν να μας εκπλήσσουν τουλάχιστον μέχρι το 2020 που το New Horizons θα περιπλανάται ανάμεσα σε άλλα πεδία της Ζώνης του Κάιπερ, της στοιβάδας που εκτείνεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Ομως, σύμφωνα με τον Ελληνα αστροφυσικό, δρα Σταμάτη Κριμιζή, βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής New Horizons, «το πιο σημαντικό από όλα, το επίτευγμα της αποστολής είναι ότι κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτή η εξερεύνηση».
Το μέγεθος της επιτυχίας
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο δρ Κριμιζής, η ομάδα του New Horizons πριν από ακριβώς 10 έτη ―στις 19 Ιανουαρίου 2006― εκτόξευσε το διαστημόπλοιο New Horizons με στόχο μια μικρή περιοχή του ουρανού δίπλα στον Πλούτωνα, μήκους 100 και πλάτους 140 χλμ.
Και όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά πέρασαν το New Horizons σχεδόν από το κέντρο αυτού του ορθογωνίου, το οποίο απέχει από τη Γη πέντε δισ. χλμ. «Για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας της στόχευσης, είναι σαν κάποιος να χτυπά ένα μπαλάκι του γκολφ στην Αθήνα και να πετυχαίνει μια τρύπα στη Νοτιοανατολική Ασία» λέει ο δρ Κριμιζής.
Πριν από την αποστολή New Horizons, η ευκρινέστερη εικόνα που είχε η ανθρωπότητα για τον Πλούτωνα ήταν εκείνη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δεν ξεπερνούσε τα πέντε πίξελ. «Πηγαίνοντας εκεί με το New Horizons ήταν σαν να τραβήξαμε το πέπλο από έναν κόσμο που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως» λέει ο δρ Κριμιζής. «Και ξαφνικά μας αποκαλύφθηκε ένας γεωλογικά ζωντανός πλανήτης».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μεγάλο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν μικροί πλανήτες σαν τον Πλούτωνα να παραμένουν ενεργοί δισεκατομμύρια έτη μετά τον σχηματισμό τους.
Κλειδί στην κατανόηση της δραστηριότητας του Πλούτωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί ο ρόλος που διαδραματίζει το βαθύ στρώμα παγωμένου αζώτου και άλλων πτητικών ενώσεων, το οποίο ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή του πλανήτη που ονομάστηκε ανεπίσημα «Sputnik Planum».
Το όργανο Ralph
Αυτή η ανακάλυψη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το Ralph, ένα από τα κύρια όργανα της αποστολής, με το οποίο «αναγνωρίσαμε ποια στοιχεία είναι παρόντα στον Πλούτωνα» εξηγεί η 34χρονη Ιταλίδα αστρονόμος, Σίλβια Πρωτόπαπα, από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ανάλυση της σύστασης του Πλούτωνα και των φεγγαριών του.
Το όργανο Ralph, το οποίο συνδυάζει μια συσκευή απεικόνισης με ένα φασματογράφο, προσφέρει εικόνες που δίνουν πληροφορίες για το χρώμα, τη σύνθεση και τη θερμοκρασία.
Με βάση αυτά και άλλα δεδομένα από τα υπόλοιπα όργανα του διαστημοπλοίου, η αστρονομική κοινότητα έχει ξεκινήσει να επινοεί και να σχεδιάζει έρευνες που πιθανώς να ρίξουν φως στα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτή την επίπεδη κοιλότητα, σχήματος καρδιάς.
«Βλέπω τους συναδέλφους μου, πλανητικούς γεωλόγους, σαστισμένους.
Μαθαίνουν τόσα πολλά νέα πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν ξέρουν τι να πρωτοκοιτάξουν και πώς να τα συναρμολογήσουν» λέει ο δρ Κριμιζής.
Από τη γεωλογία του πλανήτη μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά πάγου από το ένα μέρος της επιφάνειας στο άλλο, καθώς και ροή αέρα.
«Σε ένα μικρό πλανήτη, με υποτυπώδη ατμόσφαιρα ―δέκα εκατομμυριοστά της ατμόσφαιρας της Γης― είναι πρωτοφανές ότι υπάρχουν άνεμοι» επισημαίνει ο δρ Κριμιζής.
«Εάν κάποιος θεωρητικός είχε προβλέψει ότι ο Πλούτωνας έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, η επιστημονική κοινότητα θα γελούσε μαζί του.
Ομως διαπιστώνουμε, και από τη συγκεκριμένη αλλά και από προηγούμενες αποστολές, ότι η φύση έχει πολύ μεγαλύτερη φαντασία από εμάς».
Παρότι επόμενες αποστολές για την εις βάθος μελέτη αυτών των άκρων του Ηλιακού Συστήματος δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί, ο δρ Κριμιζής προβλέπει ότι το πολύ σε δύο χρόνια, όταν θα έχουν δημοσιευτεί και «χωνευτεί» τα αποτελέσματα από το New Horizons, θα υπάρξει πληθώρα προτάσεων για τη μελέτη περισσότερων σωμάτων στη Ζώνη Κάιπερ.
«Οσο περισσότερα δεδομένα συγκεντρώσουμε γι’ αυτά τα αντικείμενα, τόσο καλύτερα συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε, όχι μόνο για το δικό μας Ηλιακό σύστημα και για άλλα αστρικά συστήματα και εξωπλανήτες» λέει ο δρ Κριμιζής.
Επόμενος στόχος εντός της ζώνης του Κάιπερ
Σήμερα το διαστημόπλοιο New Horizons βρίσκεται ήδη 1,4 αστρονομικές μονάδες μακριά από τον Πλούτωνα, δηλαδή 1,4 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ηλιου.
Τέσσερις επιδέξιοι ελιγμοί, ο τελευταίος των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2015, έστρεψαν το διαστημόπλοιο στην κατεύθυνση του επόμενου στόχου, του αντικειμένου 2014 MU69, ενός μικρού σώματος στη Ζώνη του Κάιπερ, σε απόσταση περίπου 1,5 δισ. χλμ. από τον Πλούτωνα. Σκοπός αυτών των προσεκτικών ελιγμών είναι το Νew Horizons να περάσει δίπλα από τον 2014 MU69 την 1η Ιανουαρίου 2019.
Οι επιστήμονες μπορεί ακόμα να μην ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν από αυτή την εξερεύνηση, όμως συμφωνούν ότι σίγουρα τους επιφυλάσσονται περισσότερες εκπλήξεις.
«Σήμερα γνωρίζουμε τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, όμως υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αντικείμενα για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από την ύπαρξή τους» αναφέρει ο δρ Κριμιζής.

«Γνωρίζοντας τη σύνθεση των σωμάτων που βρίσκονται στη Ζώνη του Κάιπερ μπορούμε να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την καταγωγή και την εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος» λέει η δρ Πρωτόπαπα.