Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Ποια η σχέση διατροφής και καρκίνου – Από τον ογκολόγο David Khayat

“Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου -σελίδα 39
“Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι το ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή”-σελίδα 39
“με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου”-σελίδα 29-30

Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat μας προβληματίζει,μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον ρόλο που παίζει η διατροφή μας στη ζωή μας.
“Τίποτα” μας λέει “δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα πρέπει να ακολουθούμε”.
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»
Οι επισημάνσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου David Khayat στο βιβλίο του “Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή”,το οποίο όπως λέει είναι απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας- είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ’ όψιν:

  • τις διατροφικές συνήθειες από τόπο σε τόπο,
  • τον τρόπο παραγωγής των τροφίμων και των προϊόντων γενικά,
  • την προέλευσή τους,
  • πώς μαγειρεύονται και
  • το τι εμπεριέχουν σε θρεπτικά συστατικά και άλλα στοιχεία.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει πως στις περιπτώσεις αυτές δεν χωράνε υπερ-απλουστεύσεις, διότι “δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου με εξαίρεση τον καπνός που με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου”.
Ο David Khayat δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να καθορίσουν οι ίδιοι μια δική τους αντικαρκινική δίαιτα, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν με κριτικό πνεύμα όλα όσα προτείνονται, συζητούνται ή γράφονται για τη σχέση διατροφής και καρκίνου
Επιμένει και προτείνει “να καταναλώνετε κατά προτίμηση παραδοσιακά προϊόντα προερχόμενα από ήπια καλλιέργεια της περιοχής σας”.
Και μας εφιστά την προσοχή και προσθέτει: “Ακόμα και αν το γεγονός των “βιολογικών προϊόντων” δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι εμπεριέχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου, πάντα να προτιμάτε, παρ’ όλα αυτά, προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα παρασιτοκτόνα, άρα βιολογικά προϊόντα ,συχνά πιο ακριβά, είτε προϊόντα που έχουν παραχθεί με μεθόδους ήπιας καλλιέργειας.
Να πλένετε τα τρόφιμα τακτικά και να μη διστάζετε, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε αρχικά ένα διάλυμα νερού με σαπούνι, για να καθαρίσετε τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων, προτού τα ξεπλύνετε και τα καταναλώσετε”.
Και χωρίς δογματισμού ο David Khayat  μας προβληματίζει:
“Υπάρχουν περισσότερα από 25.000 βιοενεργά συστατικά μέσα στα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνει ο άνθρωπος.
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 500 από αυτά τα συστατικά συνιστούν πιθανούς ρυθμιστές της διαδικασίας της καρκινογένεσης.
Από την άλλη, στα γεύματά μας δεν χρησιμοποιούμε μόνο ένα προϊόν.
Όπως και όλα τα παμφάγα ζώα, έτσι κι εμείς χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας διάφορα θρεπτικά υλικά.
Και αυτό όχι μόνο σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, αλλά και στο κάθε γεύμα μας.
Πρακτικά, ποτέ τα γεύματά μας δεν αποτελούνται μόνο από ένα θρεπτικό συστατικό.
Όταν τρώμε κρέας χρησιμοποιούμε αλάτι, ψωμί, λαχανικά.
Προηγούνται στο κυρίως γεύμα τα ορεκτικά και έπεται το τυρί ή κάποιο γλύκισμα.
Χρησιμοποιούμε καρυκεύματα, μπαχαρικά και μουστάρδα
Κατά τη διάρκεια του γεύματος καταναλώνουμε επίσης διάφορα ποτά…
Φυσικά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη διατροφή μας θα αντιδράσουν μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν ποικίλους και πολύπλοκους συνδυασμούς, οι συνέπειες των οποίων στην υγεία μας είναι επίσης σύνθετες και ποικίλες.
Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι ο κίνδυνος για καρκινογόνο δράση από κάθε γεύμα αποτελεί το αριθμητικό άθροισμα των κινδύνων από όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά του γεύματος…
Αυτή η ιδέα είναι απλοϊκή!”.σελίδα 41

“Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα ακολουθούμε”.

Τα επιστημονικά δεδομένα και η κοινή λογική
Ο γιατρός στο βιβλίο του αναφέρεται πολύ συχνά στον παράγοντα της κοινής λογικής και λέει χαρακτηριστικά “θα επικαλεστούμε συχνά την κοινή λογική των μητέρων και των γιαγιάδων μας.
Είναι αυτή που καθοδηγούσε τις μητέρες επί αιώνες στον τρόπο διατροφής των παιδιών τους ώστε να είναι υγιή.
Πρόκειται γι’ αυτές τις συμπεριφορές που επέτρεψαν στην ανθρωπότητα, μέσα από το σεβασμό των ορίων ενός συγκεκριμένου βιότοπου, δηλαδή ενός δεδομένου περιβάλλοντος, να αναπτυχθεί, να αυξηθεί, να προσαρμοστεί και να ζήσει με υγεία και με λιγότερους καρκίνους απ’ ό,τι στην εποχή μας.”

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia-botanologia.gr

“Η σωστή αντικαρκινική διατροφή” Νταβίντ Καγιάτ
εκδ. Καλέντης

Ο διακεκριμένος ογκολόγος David Khayat  προβληματίζει χωρίς δισταγμούς.

“Τίποτα», λέει ο David Khayat “δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα ακολουθούμε”.
«Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου»

«Είναι δυνατόν η διατροφή μας, δηλαδή το φαγητό και τα ποτά μας, να ευθύνεται για το 20% των μορφών του καρκίνου;
»(…) Χωρίς μεγάλο ρίσκο να κάνουμε λάθος, μπορούμε ουσιαστικά να επιβεβαιώσουμε ότι τα ένα τρίτο των μορφών (της νόσου) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τη διατροφή».
Οι διαπιστώσεις αυτές του διακεκριμένου Γάλλου ογκολόγου Khayat David μέσα από το βιβλίο του -απόσταγμα τριάντα χρόνων εμπειρίας-

«Η σωστή ΑΝΤΙ-καρκινική διατροφή» ,εκδόσεις Καλέντης, είναι μία διαφορετική προσέγγιση που λαμβάνει υπ’ όψιν: τις διατροφικές συνήθειες από τόπο σε τόπο, τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, την προέλευσή τους, το πώς μαγειρεύονται και το τι εμπεριέχουν σε θρεπτικά και άλλα στοιχεία.
«Εξετάζοντας επτά ομάδες τροφών, όπως και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις», ο Khayat David δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και παρακάμπει τις ευκολίες διατηρώντας ένα επιστημονικό επίπεδο ανάπτυξης για ένα τόσο λεπτό θέμα.
Διότι εδώ δεν χωράνε υπερ-απλουστεύσεις, καθώς «δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιώσουμε με αλαζονικό τρόπο ότι η πλήρης απόρριψη ενός προϊόντος από τη διατροφή μας είτε η αύξηση της κατανάλωσης ενός άλλου μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση ή όχι μιας μορφής καρκίνου».
Εξαίρεση αποτελεί ο καπνός που «με όλες του τις μορφές και όλες τις χρήσεις αποτελεί το κύριο, το πρώτο αίτιο του καρκίνου».
Ο Khayat David με το βιβλίο του, που έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες -και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ- δίνει «τη δυνατότητα στους αναγνώστες να καθορίσουν οι ίδιοι μια δική τους αντικαρκινική δίαιτα», προσφέροντάς τους «τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν με κριτικό πνεύμα όλα όσα προτείνονται, συζητούνται ή γράφονται για τη σχέση διατροφής και καρκίνου».
Εστιάζει πάντως και προκρίνει «να καταναλώνετε κατά προτίμηση παραδοσιακά προϊόντα προερχόμενα από ήπια καλλιέργεια της περιοχής σας».
Και προσθέτει: «Ακόμα και αν το γεγονός των “βιολογικών προϊόντων” δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι εμπεριέχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου, πάντα να προτιμάτε, παρ’ όλα αυτά, προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερα παρασιτοκτόνα, άρα βιολογικά προϊόντα (συχνά πιο ακριβά), είτε προϊόντα που έχουν παραχθεί με μεθόδους ήπιας καλλιέργειας.
Να πλένετε τα τρόφιμα τακτικά και να μη διστάζετε, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε αρχικά ένα διάλυμα νερού με σαπούνι, για να καθαρίσετε τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων, προτού τα ξεπλύνετε και τα καταναλώσετε».
Κοινή λογική
Με άπειρα παραδείγματα ο Νταβίντ Khayat David προβληματίζει χωρίς δογματισμό:“Υπάρχουν περισσότερα από 25.000 βιοενεργά συστατικά μέσα στα διατροφικά προϊόντα που καταναλώνει ο άνθρωπος.
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 500 από αυτά τα συστατικά συνιστούν πιθανούς ρυθμιστές της διαδικασίας της καρκινογένεσης”
Από την άλλη, στα γεύματά μας δεν χρησιμοποιούμε μόνο ένα προϊόν.
Όπως και όλα τα παμφάγα ζώα, έτσι κι εμείς χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας διάφορα θρεπτικά υλικά.
Και αυτό όχι μόνο σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, αλλά και στο κάθε γεύμα μας.
Πρακτικά, ποτέ τα γεύματά μας δεν αποτελούνται μόνο από ένα θρεπτικό συστατικό”
Για παράδειγμα:
“Όταν τρώμε κρέας χρησιμοποιούμε αλάτι, ψωμί, λαχανικά.
Προηγούνται στο κυρίως γεύμα τα ορεκτικά και έπεται το τυρί ή κάποιο γλύκισμα.
Χρησιμοποιούμε καρυκεύματα, μπαχαρικά και μουστάρδα
Κατά τη διάρκεια του γεύματος καταναλώνουμε επίσης διάφορα ποτά…
Φυσικά, αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στη διατροφή μας θα αντιδράσουν μεταξύ τους και θα δημιουργήσουν ποικίλους και πολύπλοκους συνδυασμούς, οι συνέπειες των οποίων στην υγεία μας είναι επίσης σύνθετες και ποικίλες.
Είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι ο κίνδυνος για καρκινογόνο δράση από κάθε γεύμα αποτελεί το αριθμητικό άθροισμα των κινδύνων από όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά του γεύματος… Αυτή η ιδέα είναι απλοϊκή!”
Στο βιβλίο γίνεται συχνή αναφορά στον παράγοντα της κοινής λογικής και επίκληση εκείνης που διέθεταν οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας:
“Πρόκειται για τη λογική και γι’ αυτές τις συμπεριφορές που επέτρεψαν στην ανθρωπότητα, μέσα από το σεβασμό των ορίων ενός συγκεκριμένου βιότοπου, δηλαδή ενός δεδομένου περιβάλλοντος, να αναπτυχθεί, να αυξηθεί, να προσαρμοστεί και να ζήσει με υγεία και με λιγότερους καρκίνους απ’ ό,τι στην εποχή μας
“Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τη διαίσθησή μας, την οποία πάντα ακολουθούμε”
Στο βιβλίο υπάρχει αναλυτικός κατάλογος πότε οι τροφές είναι επικίνδυνες ή ωφέλιμες -με αντικαρκινικές ιδιότητες και τεκμηριωμένα παραδείγματα που αποδομούν τους “ατεκμηρίωτους φόβους”, που παραπλανούν και βλάπτουν…

Σύνοψη του βιβλίου “Η σωστή αντικαρκινική διατροφή”
O διακεκριμένος ογκολόγος Khayat David, αξιοποιώντας τη θητεία του στην έρευνα και στη θεραπευτική φροντίδα των καρκινοπαθών, συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο το απόσταγμα τριάντα χρόνων στην Ογκολογία.

Με στόχο την πρόληψη της νόσου, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στη διατροφή, δεδομένου ότι οι διατροφικές συνήθειες, υπό την ευρεία έννοια, είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου ποσοστού των καρκίνων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου, “αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε να γράψω το ανά χείρας βιβλίο, με σκοπό να παρουσιάσω την εμπειρία μου και τους στοχασμούς μιας τριακονταετίας. Να προσφέρω όλη τη γνώση που απέκτησα και να τη μοιραστώ με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να νιώσουμε ότι πραγματική υπάρχει ελπίδα και να πούμε ότι χάρη σε αυτήν τα παιδιά μας, κάποια μέρα, θα ζουν σε έναν κόσμο χωρίς την απειλή ”της επάρατης νόσου”

https://botanologia.blogspot.com/2014/06/blog-post.html

Μελέτες αναγνωρίζουν ως κυριότερη αιτία των θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης τους πετρελαιοκινητήρες.

Μια μελέτη αναγνωρίζει ως κυριότερη αιτία των θανάτων λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης τους πετρελαιοκινητήρες.Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα οχήματα με πετρελαιοκινητήρες έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και είναι αιτία θανάτου

Περί τους 385.000 ανθρώπους παγκοσμίως πέθαναν πρόωρα το 2015 εξαιτίας εκπομπών ρύπων από τις εξατμίσεις των οχημάτων, καταλήγει μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT: International Council on Clean Transportation).
Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονται για το 47% των θανάτων, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά το ποσοστό αυτό φθάνει στο 66% στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία όπου τα αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο είναι περισσότερα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του αζώτου (NO2) από τους ρύπους των  ντίζελ προκάλεσε περίπου 71.000 πρόωρους θανάτους σε ολόκληρη την ήπειρο σε ένα μόνο έτος.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι ρύποι αυτοί είναι καρκινογόνοι , μια αιτία καρκίνου του πνεύμονα στην ίδια κατηγορία με τον αμίαντο και το αέριο μουστάρδας.

Το 2015, το ICCT αποκάλυψε το dieselgate, το σκάνδαλο με την Volkswagen, η οποία είχε εγκαταστήσει ένα κρυφό λογισμικό σε 475.000 δίλιτρα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ προκειμένου να εξαπατά στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο καθαρά. Στην πραγματικότητα, τα αυτοκίνητα είχαν εκπομπές ρύπων έως και 40 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
«Η μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη υπογραμμίζει την ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων παγκοσμίου επιπέδου για τις εκπομπές αλλά και την επιβολή και την τήρηση των κανόνων», δήλωσε ο Τζόσουα Μίλερ από το ICCT, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσες ενέργειες ώστε να αντικατασταθούν τα οχήματα με τόσο υψηλές εκπομπές ρύπων.

Κάποιοι,κάποια στιγμή πίστεψαν πως οι πετρελαιοκινητήρες ήταν το καύσιμο των ονείρων και προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις και την αυτοκινητοβιομηχανία ως ο φθηνότερος τρόπος για να σώσει τον πλανήτη. Στη συνέχεια ήρθε ο εφιάλτης
Η παγκόσμια απογραφή των εκπομπών οξειδίων του αζώτου δείχνει ότι τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και οι πετρελαιοκινητήρες είναι ένα κατεπείγον θέμα δημόσιας υγείας.Είναι η κατάσταση που οδήγησε σε τουλάχιστον 38.000 πρόωρους θανάτους λόγω καρδιακής και πνευμονικής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία – πετρελαίου και συμβατικά– αλλά και από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τα γεωργικά μηχανήματα καθώς και τα μηχανήματα κατασκευαστικών έργων. Επίσης εξέτασαν τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος τομέας μεταφορών ήταν υπεύθυνος για το 11%, δηλαδή για 3,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως οι οποίοι οφείλονταν στη ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και από την έκθεση στο τροποσφαιρικό όζον.
Το κόστος από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται στα μέσα μεταφοράς και η οποία σχετίζεται με ασθένειες όπως τα καρδιακά νοσήματα, οι παθήσεις των πνευμόνων, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης, εκτιμάται ότι ήταν στα 880 δισ. ευρώ το 2015, είπαν οι επιστήμονες.
Μόνο στην Κίνα περίπου 114.000 άνθρωποι υπολογίζετια ότι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκπομπών ρύπων των εξατμίσεων αυτοκινήτων το 2015. Στις ΗΠΑ 22.000 θάνατοι συνδέονται με τη ρύπανση από τις εξατμίσεις, εκ των οποίων το 43% ήταν από πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολίτες κάποιων μεγάλων πόλεων αρχίζουν να εξετάζουν την κατάσταση πολύ σοβαρά και να μην περνάν το θέμα με ευκολία.Μια δημοσκόπηση της YouGov πέρυσι έδειξε ότι το 52% των Λονδρέζων υποστηρίζει την απαγόρευση των αυτοκινήτων ντίζελ στο κέντρο της πόλης του Λονδίνου,μια παρόμοια δημοσκόπηση στη Γαλλία σχετικά με την απαγόρευση του ντίζελ στο κέντρο μέχρι το 2020 υποστηρίχθηκε από το 54% των Παριζανών,σύμφωνα με τον www.theguardian.com

Η Ινδία κατέγραψε 74.000 πρόωρους θανάτους από τις εξατμίσεις των οχημάτων σε σχέση με 13.000 στη Γερμανία, 7.800 στην Ιταλία και 6.400 στη Γαλλία.
Σε γενικές γραμμές, η εικόνα ήταν χειρότερη στη Γερμανία με 17 πρόωρους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους οφειλόμενους στη ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς — τρεις φορές υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσον όρο.
Το Μιλάνο, το Τορίνο, η Στουτγάρδη, το Κίεβο, η Κολωνία, το Βερολίνο και το Λονδίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων οφειλόμενα στη ρύπανση αυτού του είδους.
Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι «συντηρητικές» καθώς στη μελέτη τους δεν έλαβαν υπόψη τους όλους τους τύπους των βλαβερών εκπομπών ρύπων ή των συνδεόμενων με τη ρύπανση ασθενειών.

πηγές:healthyliving.gr
www.theguardian.com
uk.reuters.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976105/

Γρίπη,τα συμπτώματά της και γενικοί κανόνες υγιεινής

Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης.
Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.
Οι ιοί της γρίπης προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).
Στην καθημερινή γλώσσα, ο όρος “γρίπη” χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο του “κρύωμα” ή “ίωση” αλλά, με την αυστηρή ιατρική έννοια του όρου, “γρίπη” είναι η νόσος που οφείλεται στους παραπάνω συγκεκριμένους ιούς.
Πώς μεταδίδεται η γρίπη;
Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.
Γενικοί κανόνες υγιεινής
Επαγρυπνούμε ως προς τη τήρηση απλών κανόνων υγιεινής ειδικά από τα παιδιά μας.
Πλένουμε πολύ συχνά και προσεκτικά τα χέρια μας, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό και μετά από την χρήση της τουαλέτας, με σαπούνι και νερό.
Είναι γνωστό πως το πλύσιμο των χεριών περιορίζει σημαντικά τη διασπορά των ιών.
Καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν βήχουμε ή όταν  φτερνιζόμαστε για να περιορίσουμε τα σταγονίδια,στη συνέχεια πετάμε κατευθείαν το χαρτομάντυλο στον  κάδο απορριμμάτων.
Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το στόμα, τα μάτια και τη μύτη για να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τη πιθανότητα μόλυνσης.
Περιορίζουμε, όσο το δυνατόν, το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.
Αερίζουμε καλά τους χώρους του σπιτιού μας..
Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να την μεταδώσει σε άλλους;
Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως 5–7 ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα.
Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν
υψηλό πυρετό,
πόνους των μυών και των αρθρώσεων,
πονοκέφαλο,
έντονη κόπωση,
καταρροή,
πονόλαιμο,
βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως
ναυτία,
εμέτους,
διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως;
Τα συμπτώματα αρχίζουν 1–4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:
• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
• κυάνωση
• άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
• μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
• διέγερση ή σπασμοί
•επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού,
αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)
Όσον αφορά τους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας είναι:
• υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
• δύσπνοια
• πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
• λιποθυμικά επεισόδια
• σύγχυση
• πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι
Ποιες είναι οι επιπλοκές της γρίπης;
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια,κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από
βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη.
Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Ποια άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου;
Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο τον υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και εμφάνιση επιπλοκών διατρέχουν συγκεκριμένα:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια
– Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
4. Λεχωΐδες
5. Θηλάζουσες
6. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)>40kg/m
7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
9. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).
10. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)
11. Επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Υπάρχουν άλλοι ιοί του αναπνευστικού που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης;
Ναι.
Κατά την διάρκεια της εποχής της γρίπης κυκλοφορούν και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό και προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της γρίπης.
Σε αυτούς τους ιούς περιλαμβάνονται οι ρινοϊοί, που είναι η κύρια αιτία του κοινού κρυολογήματος, και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που αποτελεί την πιο συχνή αιτία σοβαρής νόσου του
αναπνευστικού στα παιδιά και μία από τις κύριες αιτίες βαριάς νόσησης ή και θανάτου σε ηλικιωμένα άτομα. Άλλοι ιοί που μπορούν επίσης να προκαλέσουν κλινική εικόνα παρόμοια με
εκείνη της γρίπης είναι οι αδενοϊοί και οι ιοί της παραγρίπης
Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης.
Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές.
Αντίθετα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα.
Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Πολλές φορές ένα σοβαρό κρυολόγημα και μια μέτριας βαρύτητας γρίπη μπορεί να εμφανίζονται με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.
Οι “κλασικές” διαφορές μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης είναι οι παρακάτω – παρότι τα συμπτώματα αυτά δεν εμφανίζονται πάντα.
Κοινό κρυολόγημα:
Πυρετός -Σπάνια στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί όμως να είναι υψηλός (έως και 39⁰ C) στα βρέφη και τα μικρά παιδιά.
Πονοκέφαλος -Σπάνια υπάρχει
Μυϊκοί πόνοι Μέτριας βαρύτητας 
Αίσθημα κόπωσης Μέτριας βαρύτητας
Έντονη εξάντληση Όχι
Καταρροή Συχνά 
Φτάρνισμα Συχνά 
Πονόλαιμος Συχνά 
Βήχας Μέτριας βαρύτητας αλλά και μερικές φορές παροξυσμικός βήχας
Γρίπη
Πυρετός-Συνήθως υψηλός πυρετός, από 38,5°C μέχρι και 40°C, που συνήθως διαρκεί 3-4 ημέρες.
Πονοκέφαλος –Απότομη έναρξη. Μπορεί να είναι έντονος
Μυϊκοί πόνοι -Συνήθως έντονοι
Αίσθημα κόπωσης  -Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες
Έντονη εξάντληση  -Αιφνίδια έναρξη. Μπορεί να είναι πολύ έντονη
Καταρροή -Μερικές φορές
Φτάρνισμα -Μερικές φορές
Πονόλαιμος  -Μερικές φορές
Βήχας -Συνήθως έντονος βήχας
Πότε είναι για τη χώρα μας η εποχή της γρίπης;
Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης διαδράμει από Οκτώβριο έως και Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω πάθει γρίπη;
Μπορεί να έχετε γρίπη, εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα), έντονους μυϊκούς πόνους και αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, κυρίως
από τον Δεκέμβριο έως το Μάρτιο.
Βέβαια, μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, αυτό όμως είναι σπάνιο.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;
Συνήθως οι γιατροί θέτουν τη διάγνωση με βάση τα συμπτώματα.
Πάντως είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού και μόνο με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να γίνει ακριβής διάγνωση.
Οι εξετάσεις αυτές είναι η απομόνωση, η καλλιέργεια του ιού στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή ο έλεγχος για αντισώματα κατά του ιού στο αίμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες εξετάσεις, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς.
Τι πρέπει να κάνω εάν αρρωστήσω;
Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη.
Για το λόγο αυτό:
– Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
– Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
– Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
– Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, εφ΄όσον βέβαια αυτό είναι δυνατόν, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς.
Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
– Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
– Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών.
Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
– Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.
Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του
Πώς θεραπεύεται η γρίπη;
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίπη συνήθως “θα κάνει τον κύκλο της”.
Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονων για την αντιμετώπιση του πόνου των μυών.
Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην θεραπεία της γρίπης, διότι τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά και εφήβους, ιδίως όταν έχουν πυρετό, αν δεν συμβουλευθείτε πρώτα γιατρό.
Στα άτομα αυτής της ηλικίας που έχουν αρρωστήσει με γρίπη, η ασπιρίνη μπορεί, σπάνια, να προκαλέσει ένα σοβαρό νόσημα που λέγεται σύνδρομο Reye.

Για περισσότερες πληροφορίες:https://keelpno.gr/wp-content/uploads/2019/01/erotiseis_apantiseis_koino_gripi2018.pdf

Η σελίδα γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ ):https://www.who.int/influenza/en/

keelpno
el.wikipedia.org
www.euroclinic.gr