Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Κοιτάζοντας φωτογραφίες - Robert Frank

Robert Frank - Ζυρίχη 1924
elevator miami 1955
Το 1947, αφού έχει εκπαιδευτεί σαν φωτογράφος και έχει εκδώσει ήδη ένα φωτογραφικό βιβλίο στην Ευρώπη, εγκαθίσταται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στα μέσα της δεκαετίας του 50, με μία μικρή υποτροφία που πήρε από το ίδρυμα Guggenhaim χάρη στην καταλυτική παρουσία του walker Evans, 
γυρνάει όλη τη χώρα και φωτογραφίζει την Αμερική. 
Από το 1955 ως το 1956 διασχίζει 10.000 μίλια και 30 πολιτείες, τραβάει 757 φίλμ και 27.000 φωτογραφίες. 
 Από αυτές διαλέγει τις 83 που θα αποτελέσουν το, 
καταλιτικό για την ιστορία της φωτογραφίας, βιβλίο ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτα στην Γαλλία το 1958, με πρόλογο του Jack Kerouac. 
Αρχικά είχε γράψει τον πρόλογο ο Evans αλλά ο Φρανκ προτίμησε τον Κέρουακ.
Ο Φράνκ αδιαφόρησε για την τεχνική τελειότητα, «έπρεπε να τραβήξεις την φωτογραφία» λέει ο ίδιος «όχι να ασχολείσαι με τεχνικά λεπτομέρειες όπως η σωστή έκθεση». 
Κάποιες φορές μάλιστα αναγκαζόταν να μην κοιτάξει καν από το σκόπευτρο. 
Έτσι έδωσε βάρος στα εκφραστικά στοιχεία στην φωτογραφία του σε αντίθεση με το στυλ φωτογραφίας του life (καθαρές φωτογραφίες χωρίς υπονοούμενα).
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, έχοντας προηγηθεί και ο θάνατος της κόρης του, εγκαταλείπει τη φωτογραφία και στρέφεται στον κινηματογράφο. 
Συνολικά γύρισε 27 ταινίες 
Η πρώτη του ταινία «Pull My Daisy» θεωρείται η αρχή του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.
 Trolley New Orleans 1955 
Η Φωτογραφία έχει τραβηχτεί λίγες μέρες μετά την σύλληψη και την φυλάκιση του Φρανκ χωρίς κάποιον προφανή λόγο. 
Ο ίδιος λέει ότι αν δεν ήσουν πατέρας που φωτογραφίζει τα πέντε του παιδιά ήσουν ύποπτος για κομμουνιστής αν φωτογράφιζες τότε στην Αμερική.
Λίγες μέρες αργότερα γίνεται η σύλληψη της Ρόζα Παρκ επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει την θέση της σε λευκό, πράξη που οδήγησε το Ανώτατο Δικαστήριο το 1956 να κηρύξει παράνομο τον φυλετικό διαχωρισμό στα μέσα μεταφοράς.
Επιλέχτηκε από τον Φρανκ για εξώφυλλο του βιβλίου καθώς εκφράζει όσα ένοιωθε κατά την διάρκεια του ταξιδιού, τον ρατσισμό, τον διαχωρισμό και την τάση του να στέκεται απέξω κοιτάζοντας μέσα.
 Movie premiere Hollywood 1955
Political rally Chicago 1956
 Parade Hoboken New Jersey 1955
  Funeral south carolina 1955
Mississippi River, Baton Rouge, Louisiana. 1955
Texas 1955
ο Robert Frank είναι περισσότερο γνωστός από το μνημειώδες έργο του "Αμερικάνοι" ένα έργο που ολοκληρώθηκε μέσα σε δυό περίπου χρόνια
και περιείχε 28.000 περίπου φωτογραφίες...
από αυτές επιλέχτηκαν οι 80 οι οποίες και αποτέλεσαν τη συλλογή του "Αμερικάνοι"
https://erickimphotography.com/blog/2013/01/07/timeless-lessons-street-photographers-can-learn-from-robert-franks-the-americans/
http://www.atgetphotography.com/The-Photographers/Robert-Frank.html

ονειρόκοσμος

...και τώρα που άνοιξε και έκλεισε ο φωτοφράκτης σαν μάτι αδέκαστο και συνελήφθη ο χρόνος, ο ρεμβασμός αυξάνει την ζωή και δίδει στην κάθε εικόνα την κίνηση και την ευελιξία που φέρνει από τα βάθη μιας πηγής (της ιδικής του) ζεστό το πιο κρυφό της νόημα.

Και ιδού που μεταλλάσσει πλήρως την εικόνα...

από μια στατική στιγμή (ας πούμε καρφωμένη) την μετατρέπει σε πολυκύμαντον χορόν ωρών και πλαστικών σωμάτων ευρυθμίας, σε οντοποίησιν απτήν και ασπαίρουσαν παντός οράματος, πάσης ευθυμίας...

                                     Ανδρέας Εμπειρίκος