Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Ποια γονίδια καθορίζουν το χρώμα του δέρματός μας

Eκτενής γενετική έρευνα σε χιλιάδες Αφρικανούς κατάφερε να εντοπίσει τους γονιδιακούς τόπους, δηλαδή τις συγκεκριμένες αλληλουχίες και τις θέσεις των γονιδίων που σχετίζονται άμεσα με τις διαφορετικές αποχρώσεις της ανθρώπινης επιδερμίδας, από τις πιο ανοιχτές των πληθυσμών που ζουν στη Βόρεια Αφρική μέχρι τις πολύ πιο σκούρες των υποσαχάριων πληθυσμών.

Η μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε μας αποκαλύπτει, πρώτη φορά, τις ακριβείς γονιδιακές μεταλλάξεις που έλαβαν χώρα κατά το μακρινό παρελθόν στο είδος μας και οδήγησαν στις αποχρώσεις του δέρματος των σύγχρονων ανθρώπινων πληθυσμών!

Από καιρό γνωστό ήταν στους ειδικούς ότι το ιδιαίτερο χρώμα του δέρματος των σύγχρονων ανθρώπων είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, καθορίζεται δηλαδή από γενετικούς παράγοντες.

Ομως, δεν ήταν σαφές από ποιες συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές εξαρτάται.
Η απάντηση ήρθε τώρα από τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (ΗΠΑ), οι οποίοι κατάφεραν να συσχετίσουν τις διαφορετικές αποχρώσεις των σημερινών αφρικανικών εθνοτήτων με ορισμένες γονιδιακές παραλλαγές που υπάρχουν στο γονιδίωμά τους.

Εκτός, όμως, από το καθαρά ανθρωπολογικό ενδιαφέρον τους, τα αποτελέσματα της έρευνας ενδέχεται να συμβάλουν, στο μέλλον, στην καλύτερη κατανόηση και άρα στη θεραπεία ορισμένων νεοπλασιών στον καρκίνο του δέρματος.

Πάντως, η έρευνα αυτή κατέληξε σε ορισμένα πολύ εντυπωσιακά και απρόσμενα συμπεράσματα:
«Οταν σκεφτόμαστε το χρώμα μιας τυπικά ανθρώπινης αφρικανικής επιδερμίδας, θεωρούμε ότι το πιο αντιπροσωπευτικό χρώμα είναι το βαθύ μαύρο, η έρευνα αντίθετα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία αποχρώσεων του δέρματος των Αφρικανών, από το πελιδνό λευκό, τυπικό των ασιατικών πληθυσμών, μέχρι τις πιο διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου», όπως εξηγεί η δρ Sarah Tishkoff, η κορυφαία πληθυσμιακή γενετίστρια που συντόνισε την έρευνα.

«Καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τις συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές που επηρεάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις που εμπλέκονται υπάρχουν στο γονιδίωμά μας εδώ και παρα πολύ χρόνο, και μάλιστα πριν από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου», τονίζει η δρ S. Tishkoff.

Για να μελετήσουν ολόκληρο το φάσμα των υπαρκτών αποχρώσεων της επιδερμίδας και να προσδιορίσουν επακριβώς τα επίπεδα μελανίνης στο δέρμα των ατόμων, οι ερευνητές κατέφυγαν σε μια πολύ νέα και ιδιαίτερα ευαίσθητη χρωματομετρική τεχνική, μέσω της οποίας ανέλυσαν την ανάκλαση των φωτεινών ακτίνων από το δέρμα περισσότερων από 2 χιλιάδες Αφρικανών, που ζούσαν σε διαφορετικά μέρη και ανήκαν σε διαφορετικές εθνότητες.

Αφού συνέλεξαν διάφορα ανθρωπολογικά δεδομένα σχετικά με τις δερματικές αποχρώσεις των βόρειων και νότιων πληθυσμών της Αφρικής, οι ερευνητές τα διασταύρωσαν με τα γενετικά δεδομένα που αφορούσαν τους αντίστοιχους πληθυσμούς.

Ειδικότερα, εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε κάποιους πολυμορφισμούς που εμφανίζει ένα συγκεκριμένο νουκλεοτίδιο, δηλαδή στις μεταλλάξεις ενός μόνο από τις τέσσερις δομικές μονάδες του DNA, δηλαδή σε ένα μόνο από τα τέσσερα «γράμματα» με τα οποία είναι γραμμένη η γενετική πληροφορία.

Μωρά
Αναλύοντας πάνω από 4 εκατομμύρια πολυμορφισμούς αυτού του νουκλεοτιδίου, κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν τις περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος που συνδέονται άμεσα με τις διαφορετικές αποχρώσεις του δέρματος.
Οι πιο ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ ενός γονιδίου και της απόχρωσης του δέρματος εντοπίσθηκαν στη γονιδιακή θέση που οι ειδικοί περιγράφουν ως «SLC24A5», ένα γονίδιο ήδη γνωστό στους γενετιστές επειδή, όπως έδειξαν προηγούμενες έρευνες, μία παραλλαγή του σχετίζεται με το λευκό χρώμα των Ευρωπαίων και ορισμένων Ασιατών.
Εντοπίσθηκαν, ωστόσο, και τρία γονίδια –το «MFSD12», το «OCA2» και το «HERC2»– οι παραλλαγές των οποίων καθορίζουν (συνδυαστικά) το φάσμα των αποχρώσεων του δέρματος, που είναι ορατές σε διαφορετικούς ανθρώπινους πληθυσμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες παραλλαγές-μεταλλάξεις των γονιδίων που εντοπίσθηκαν από αυτήν και άλλες σχετικές έρευνες, αποτελούν για τους ερευνητές έναν σαφή δείκτη και ένα πολύτιμο «ιστορικό ίχνος» για τις μεταναστεύσεις των ανθρώπινων ή και των προανθρώπινων πληθυσμών κατά το μακρινό εξελικτικό παρελθόν του είδους μας.

Πράγματι, όπως διευκρινίζει η δρ Sarah Tishkoff:
«Τα πρόσφατα δεδομένα είναι συμβατά με την υπόθεση της μετανάστευσης των ανθρώπων από την Αφρική, αρχικά κατά μήκος της Μέσης Ανατολής προς την Ασία και κατόπιν προς την Αυστραλία και τη Μαλαισία.
Ακολούθησε ένα δεύτερο μικρότερο μεταναστευτικό ρεύμα προς άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Είναι όμως επίσης δυνατό να υπήρξε ένας πολύ αρχαιότερος αφρικανικός πληθυσμός που διέθετε ήδη τις γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με ένα πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος καθώς και εκείνες που σχετίζονται με πιο σκούρες αποχρώσεις.
Είναι λοιπόν πιθανό οι γενετικές παραλλαγές για το μαύρο χρώμα του δέρματος να διατηρήθηκαν αποκλειστικά από ανθρώπινους πληθυσμούς ορισμένων γεωγραφικών περιοχών, ενώ χάθηκαν από τους ευρασιατικούς πληθυσμούς ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής».
efsyn.gr

To savoir vivre του κυβερνοχώρου

 romeo alfa alfa romeo giulia minus GIF
Είµαι της γαλλικής σχολής, αποφεύγω να ανοίγω και να στέλνω επαγγελματικά e-mail μετά από κάποια ώρα της ημέρας.
Είναι όπως εκείνος ο «αστικός» κανών: «Δεν τηλεφωνείς σε ξένο σπίτι τις ώρες κοινής ησυχίας» (κάτι που ίσχυε παλαιά αλλά πλέον έχει καταπατηθεί, πρωτίστως από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας).
Ο κανόνας μου ισχύει περισσότερο για τα Σαββατοκύριακα, οπότε - εκτός εκτάκτων φυσικά περιπτώσεων - είμαι συνειδητά offline.
Δεν ξέρεις βέβαια από πού θα σε βρει το κακό.ην περασμένη Κυριακή το βράδυ και ενώ έχω ξαπλώσει μακαρίως με το βιβλίο μου, κάνω το λάθος να ρίξω μια ματιά στο Facebook.
Είναι ήδη 12.30 π.μ. «Καλημέρα» κουδουνίζει πάραυτα το μήνυμα στο messenger.
Δεν απαντώ.
Ακολουθεί «πάσα» για επαγγελματική συζήτηση.
Οι stalkers του Διαδικτύου βρίσκονται παντού και συνήθως δεν ανήκουν στο στενό επαγγελματικό ή φιλικό περιβάλλον σου.
Το δευτερόλεπτο που εμφανίζεσαι online, ό,τι ώρα και να 'ναι, ό,τι βαθμό οικειότητας και να έχεις μαζί τους, εκείνοι θεωρούν ότι είσαι απολύτως διαθέσιμος, προσπελάσιμος, διάφανος.
Πλήρης διατάραξη της ατομικής ησυχίας.
Πάτησα ηδονικά την «απενεργοποίηση» και γύρισα πλευρό.

Δεν υπάρχει κάποιου είδους Net-etiquette (εκ του αγγλικού «etiquette»), ήτοι κάποιος κώδικας κανόνων καλής συμπεριφοράς για τον κυβερνοχώρο και τα περί αυτόν γκάτζετ.
Μόνο σκόρπιες απόπειρες, όπως αυτή τον περασμένο Ιανουάριο στη «Vogue» («The Modern Woman's Guide to the Art of Self-Promotion») που εστίαζε κυρίως στην αυτοκαταστροφική εμμονή με τις selfies.
Η επωδός ήταν: «Remember you are not the main event» («Να θυμάσαι ότι δεν είσαι εσύ το βασικό event»).
Αλλά και ο εκδοτικός οίκος Debrett's, που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές της βρετανικής αριστοκρατίας, είχε προ ετών προτείνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.
Αναφέρω ενδεικτικά:
1. Σκέψου τι λέει το ringtone σου για εσένα.
2. Οι άνθρωποι δίπλα σου αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή από εκείνους στην άλλη άκρη του smartphone.
3. Πρόσεχε τον τρόπο που μιλάς (μπινελίκια για λεφτά, σεξ και σωματικές εκκρίσεις ενοχλούν και σε εκθέτουν).
4. Πρόσεχε από πού τηλεφωνείς.
5. Εχε επίγνωση του ποιος βρίσκεται δίπλα σου και σιγουρέψου ότι η τηλεφωνική συνομιλία σου δεν καταπατά την ιδιωτικότητά του.

Στην εποχή της «καλωδιωμένης ατομικότητας» τα όρια του savoir vivre ενίοτε τραβιούνται μέχρι να ξεχειλώσουν.
Ειδικότερα στα social media μιλάμε περί μάστιγας όσον αφορά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Εννοείται ότι θα επιδείξεις μεγαλύτερη επιείκεια στους εφήβους και λιγότερη στους μεγαλυτέρους, όλους εμάς, τα ραμολιμέντα του κυβενοχώρου που δεν μεγαλώσαμε με smartpone αλλά πάσχουμε ανεξαιρέτως από το «σύνδρομο της δόνησης-φάντασμα», όταν δηλαδή αισθάνεσαι τη δόνηση από το κινητό στην τσέπη σου ακόμη και όταν το κινητό δεν βρίσκεται εκεί.

Διόλου τυχαίο που η βρετανική «Telegraph» συγκέντρωσε προ μηνών τις «10 αμαρτίες των social media που πρέπει να αποφεύγουν οι άνω των 40».
1. Oυ ποστάρεις την τροφή σου (oυδείς ενδιαφέρεται αν έφαγες χθεσινή παγωμένη πίτσα ή μπισκοτίνια από το Caffè Florian της Βενετίας).
2. Ουκ εμπλακείς σε πολιτικές αψιμαχίες 
3. Ου προβείς στο λεγόμενο «humblebragging» (ήτοι αυτό το απεχθές κράμα ψευδοταπεινότητας και κρυπτοφιγούραs, π.χ. «Δεν αντέχω να είμαι τόσες ώρες στο γυμναστήριο / μαραθώνιο των Σπετσών / στην επίδειξη μόδας / στη νέα έκθεση του ΜοΜΑ).
4. Διπλοτσέκαρε τη λίστα των παραληπτών σου.
5. Ου προβείς στην υπερκατανάλωση emoticons και hashtags. Δεν είσαι 12 ετών.
6. Ου χρησιμοποιήσεις τα social media σαν μηχανή αναζήτησης, π.χ. «Ξέρει κανείς πού πωλούνται μεταχειρισμένα μουσικά όργανα;», «Τι καιρό θα κάνει αύριο;».
7. Ου κλαψουρίζεις ασυστόλως. Κράτησε την γκρίνια σου για το απαίσιο service, «αυτούς που δεν αξίζει να τους δίνεις μια θέση στην καρδιά σου...» και την παλιοκοινωνία για τους οικείους σου.
8. Ασε το κινητό στην άκρη. Ολοι από καιρού εις καιρόν έχουμε σιχτιρίσει κάποιον που καταστρέφει μια στιγμή / μια θεατρική παράσταση / μια παρέα / έναν γάμο / μια κηδεία κ.τ.λ. επειδή «συνουσιάζεται», μεταφορικώς και κυριολεκτικώς, με τη συσκευή του...

Ζούμε με σε μια εποχή που και η τελευταία ρανίδα ατομικότητας ψηφιοποιείται.
Λίγα προσχήματα, λίγη ευπρέπεια και λίγος  ιδιωτικός χώρος δεν βλάπτουν.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.

το gifs από το:https://giphy.com

κρέμα προσώπου με ελαιόλαδο, το δικό μας ελιξίριο

Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό από τα βρώσιμα έλαια που δεν οξειδώνεται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος από τα υπεροξείδια

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια κρέμα με βάση το ελαιόλαδο για να πάρουμε τις εκπληκτικές του ιδιότητες, και με προϊόντα κυρίως παραδοσιακά ελληνικά.

έτσι προέκυψε μια θρεπτική κρέμα, πολυχρηστική, κατάλληλη:
~για το πρόσωπο σαν κρέμα ημέρας, ιδίως για τις ξηρές επιδερμίδες,
~για το πρόσωπο σαν κρέμα νυκτός, για όλους τους τύπους δέρματος. Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε και με βασιλικό πολτό για optimum αποτέλεσμα,
~για το πρόσωπο σαν μάσκα εντατικής ενυδάτωσης για όλους τους τύπους δέρματος αφού προσθέσουμε επιπλέον μέλι και αλόη,
~για το σώμα, για αρχαοελληνική ενυδάτωση, με κάποια διαφοροποίηση στα αιθέρια έλαια. Pas mal du tout!

Οι αναλογίες δίνονται σε ογκομετρικά κουτάλια: 1 κ.σ.=15ml, 1 κ.γ.=5ml και θα μας δώσουν 100ml κρέμας. Εσείς τις προσαρμόζετε ανάλογα με το σκεύασμα και κατά το δοκούν.
Eλιά & μέλι, ενυδατική και θρεπτική κρέμα

για τη βάση των ελαίων
~3 κ.σ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΒΙΟ
~1 κ.γ. λάδι νυχτολούλουδο (oinothera biennis)
~1/2 κ.σ. τριμμένο κερί μέλισσας
~1/2 κ.σ. στεατικό οξύ
~2 κάψουλες λεκιθίνη

για την υδατική βάση
~3 1/2 κ.σ. έγχυμα από φύλλα εσπεριδοειδών, θεϊκό άρωμα!
~1/2 κ.σ. τζελ αλόης

αιθέρια έλαια & πρόσθετα για την κρέμα προσώπου
~8 σταγόνες βιταμίνη Ε
~4 σταγόνες βιταμίνη Α
~1/2 κ.γ. μέλι
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή βάμμα βενζόης
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
~10 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain (απόσταγμα φύλλων εσπεριδοειδών)
~2 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί (κρέμα νυκτός)
~1/4 κ.γ. βασιλικό πολτό (κρέμα νυκτός)

αιθέρια έλαια & πρόσθετα για την κρέμα σώματος
~10 σταγόνες βιταμίνη Ε
~1/2 κ.γ. μέλι
~10 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~4 σταγόνες αιθέριο έλαιο ή βάμμα βενζόης
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
~15 σταγόνες αιθέριο έλαιο petit grain

για τη μάσκα
σε 1 κ.γ. από την κρέμα νυκτός θα προσθέσουμε:
~1/2 κ.γ. μέλι
~1/2 κ.γ. αλόη
~1 σταγόνα βιτ.Ε
~1 σταγόνα νερολί

·Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
·Τις βιταμίνες Ε & Α θα τις προσθέσουμε αφού αποσύρουμε το σκεύος με τα έλαια από το υδρόλουτρο.
Η θερμοκρασία τους θα πρέπει να είναι κάτω από τους 40 βαθμούς.
·Αν χρησιμoποιήσουμε βασιλικό πολτό, θα τον προσθέσουμε όταν η κρέμα θα έχει κρυώσει τελείως και θα τη συντηρήσουμε οπωσδήποτε στο ψυγείο.
~~~~~~~~~~~~~
όλα αυτά τα ωραία βρίσκονται στο:
beautyelixirs.blogspot.com

γενική πρόγνωση καιρού-Τρίτη 17/10/2017


Ηλιοφάνεια με λίγες μόνο αραιές νεφώσεις, πυκνότερες κατά διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη, περιμένουμε την Τρίτη 17/10/2017.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 και τοπικά 25 με 26 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 10 έως 24 στη βόρεια Ελλάδα, από 14 έως 26 στη δυτική Ελλάδα, από 12 έως 23 στο βόρειο Αιγαίο και από 14 έως 27 και τοπικά 28 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι  βόρειοι έως 5 και τοπικά στα νότια τμήματα  6 μποφόρ
weather.gr