Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

irving penn Vogue photographer and classical simplicity

classical simplicity
ο περισσότερο γνωστός φωτογράφος μοντέλων της παρισινής μόδας
μεγάλων προσωπικοτήτων της διανόησης και της τέχνης,..
αλλά και εξίσου καλός στο να αποτυπώνει την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων" μας λένε New York Times
οι Λος Άντζελες Τάιμς τον αποκάλεσαν ΄΄μεγάλο δάσκαλο της αμερικάνικης μόδας''
γεννήθηκε το 1917 και ξεκίνησε να συνεργάζεται με το περιοδικό Vogue το 1943
Μητρπολιτικού Μουσείου Τέχνης.... έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία με τη δουλειά του
φωτογράφισε τον Πικάσο...
τον Γούντυ Άλεν...
την Μάρλεν Ντίτριχ...
πανέμορφα μοντέλα...
ένα από αυτά η Λίζα Φόνσαγκριβ το 1950 έγινε γυναίκα του
η αποτύπωση της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων ήταν άλλο ένα μεγάλο ταλέντο του
η συλλογή με περισσότερες από 250 φωτογραφίες του από κρεοπώλες, αρτοπώλες και άλλους επαγγελματίες, η οποία τιτλοφορείται "Τα Μικρά Επαγγέλματα", αποκτήθηκε από το https://www.getty.edu/art/exhibitions/penn/
στο Λος Άντζελες, το 2008, και φιλοξενήθηκε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2010
ο Irving Penn πέθανε σε ηλικία 92 ετών την Τετάρτη 7 οκτωβρίου 2009
ήταν αδελφός του σκηνοθέτη Arthur Penn και ο φωτογράφος για τον οποίον είπαν ότι κατάφερε να διασχίσει το χάσμα που χώριζε την εμπορική φωτογραφία από την φωτογραφία τέχνης!
http://www.photographyblog.com/news/irving_penn_dies_at_92/

Woman with Roses (Lisa Fonssagrives-Penn in Lafaurie Dress), Paris, 1950
 Ballet Society, New York, 1948
 Cuzco Children, 1948
Colette, Paris, 1951
 Picasso at La Californie, Cannes, France, 1957
 Steinberg in Nose Mask, New York, 1966
Woody Allen as Chaplin, New York, 1972
 marlene dietrich 1948
  Archipelago, New York, 1975

επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά εδέσματα - κολοκυθόπιτα

μια απλή-απλή, και πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα
θα χρειαστώ:
500 gr κολοκυθάκια*
2 αυγά
50 ml ελαιόλαδο
250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 gr φέτα
λίγο αλάτι, ανάλογα πόσο αλμυρή είναι η φέτα μου
πιπέρι, όσο μου αρέσει
μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκούμι
και
-. τρίβω τα κολοκυθάκια μου στο χοντρό του τρίφτη.
-. τα αλατίζω και τα αφήνω σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου να στραγγίξουν πολύ καλά
-. σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά και το ελαιόλαδο πολύ καλά
προσθέτω τα τριμμένα κολοκύθια, 
-. το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα
-. λαδώνω ελαφρά ένα μεγάλο ταψί κι απλώνω το μείγμα μου
-. το ισιώνω με την παλάμη μου, στην οποία έχω ρίξει μια μικρή ποσότητα λαδιού
-. προσέχω πολύ, πάρα πολύ το πάχος της πίτας μου, δεν πρέπει να έχει πάχος πάνω από ένα/1cm
-. ψήνω σε προθερμασμένο στους 180°C στη χαμηλή σχάρα του φούρνου μου και στον αέρα, για 45-50 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
συνοδεύω την πίτα μου με κολοκυθάκια Carpaccio:Κολοκυθάκια Carpaccio -μιά απολαυστική σαλάτα με γλυκόξινη σάλτα
*τηρουμένων των αναλογιών κάνουμε όσο μεγάλη ή μικρή την πίτα μας!
από τις συνταγές μου:ntina