Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Μάγια και Αζτέκοι, οι περίεργοι λαοί της Μεσαμερικής

Ο Charles Étienne Brasseur de Bourbourg, γεννήθηκε το 1814 στο Bourbourg, κοντά στη Δουνκέρκη της Γαλλίας - πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1874, Νίκαια, ήταν στην ουσία, Φλαμανδός ιεραπόστολος, εθνογράφος και ηγούμενος του 19ου αιώνα. 
Εκτός από το κληρικό του επάγγελμα, ο Γάλλος ηγούμενος είναι παγκοσμίως γνωστός για τη σημαντική συμβολή του στη γνώση των λαών της Μεσοαμερικής. 
Στην πραγματικότητα, ο Charles Étienne Brasseur ήταν διάσημος συγγραφέας, 
εθνογράφος και αρχαιολόγος που ειδικεύτηκε ιδιαίτερα στη μελέτη των πολιτισμών των Μάγια και των Αζτέκων.
Από το 1848 έως το 1863 ταξίδεψε ως ιεραπόστολος, κυρίως στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. 
Έδωσε μεγάλη προσοχή στις μεξικανικές αρχαιότητες, δημοσίευσε το 1857–59 μια ιστορία του πολιτισμού των Αζτέκων και από το 1861 έως το 1864 επεξεργάστηκε μια συλλογή εγγράφων στις γηγενείς γλώσσες. 
Το 1863 ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κλειδιού για την ιερογλυφική ​​γραφή των Μάγια, αλλά έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή αξία. 
Το 1864 ήταν αρχαιολόγος στη γαλλική στρατιωτική αποστολή στο Μεξικό και τα Monuments anciens du Mexique δημοσιεύτηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση το 1866. 
Ίσως η μεγαλύτερη υπηρεσία του ήταν η δημοσίευση το 1861 μιας γαλλικής μετάφρασης του Popol Vuh, ένα ιερό βιβλίο των ανθρώπων K'iche'-Quiché, μαζί με μια γραμματική K'iche', και ένα δοκίμιο για τη μυθολογία της Κεντρικής Αμερικής. 
Το 1871 έβγαλε τη Βιβλιοθήκη του Μεξικού-Γουατεμάλιεν
Σύμφωνα με τον μελετητή, οι Μάγια θυμόντουσαν την πατρίδα τους ως μια "ήπειρο που βρισκόταν στον Ειρηνικό" και η οποία αργότερα είχε βυθιστεί. 
Την ήπειρο αυτή την αποκαλούσαν με τον όρο "Γη του Μου"
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτό θεωρούνταν απλώς ένας θρύλος. 
Αλλά η έλευση των δορυφόρων απέδειξε ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια. 
Στην πραγματικότητα, η σημερινή Ινδονησία και Αυστραλία είναι "απομεινάρια" μιας πολύ μεγαλύτερης ηπείρου, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν Sundaland. 
Αυτή η ήπειρος που βρίσκεται στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού βυθίστηκε εν μέρει, ξεκινώντας πριν από 14.000 χρόνια, όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός ανυψώθηκε κατά 140 μέτρα περίπου.
Πώς γνώριζαν οι Μάγια για την "βυθισμένη ήπειρο" στον Ειρηνικό Ωκεανό; 
Ήταν απλώς μια απίστευτη σύμπτωση; 
Ή μήπως οι πρόγονοί τους προέρχονταν πραγματικά από την  Sundaland;
Και πάλι, αν ακούγαμε μόνο την επιστήμη και όχι τις προκαταλήψεις μας, οι Μάγια θα είχαν απόλυτο δίκιο. 
Οι πρόγονοί τους όντως προέρχονταν από τη Sundaland. 
Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; 
Σύμφωνα με τον Kenneth M. Olsen, PhD, βιολόγο που ειδικεύεται στην εξέλιξη των φυτών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, έχουμε αδιάψευστες αποδείξεις ότι οι πλοηγοί από την περιοχή της Sundaland  και της Sahuland κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον Παναμά της Κεντρικής Αμερικής κατά την προκολομβιανή εποχή.
Η "ζωντανή απόδειξη" είναι η παρουσία της καρύδας στην Αμερική. 
Ο εν λόγω ερευνητής διαπίστωσε ότι όλα τα φυτά καρύδας, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, προέρχονται είτε από την Ινδία ή από την περιοχή που ήταν κάποτε η Sundaland. 
Επιπλέον, ο καθηγητής εξηγεί ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τις μεγάλες αποστάσεις, το φυτό καρύδας δεν μεταναστεύει με φυσικό τρόπο, όπως κάνουν οι σπόροι άλλων φυτών. Στην περίπτωσή του, πρέπει να μεταφερθεί από τον άνθρωπο σε άλλες μακρινές περιοχές προκειμένου να ριζώσει και εκεί. 
Αν το φυτό καρύδας έφτασε στην Κεντρική Αμερική κατά την προκολομβιανή εποχή, αυτό σημαίνει ότι ναυτικοί από την περιοχή της Sundaland έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο και το φύτεψαν. 
Δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να διαφωνήσει κανείς με αυτό.
....
Το άρθρο συνεχίζεται στο βιβλίο:
homo reloaded - Η κρυφή ιστορία των τελευταίων 75.000 χρόνων.