Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Πολικό ψύχος: Πέντε λεπτά αρκούν για να πάθεις υποθερμία επισημαίνουν οι ειδικοί.

Υποθερμία και πολικό ψύχος

Οι πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμα και τους -50 βαθμούς Κελσίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τεράστια απειλή για τους πολίτες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως αρκούν πέντε λεπτά στο κρύο για να πάθει κάποιος κρυοπάγημα ή υποθερμία.
Σε πολλές πολιτείες τα σχολεία είναι κλειστά, με την κυβέρνηση του Ιλινόις να προειδοποιεί για κινδύνους υποθερμίας.
Μάλιστα, χάος έχει δημιουργηθεί στα αεροδρόμια, με εκατοντάδες πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ,ενώ από το κύμα ψύχους οι νεκροί έχουν φτάσει τους 21 και υπάρχουν φόβοι πως όσο περνούν οι ώρες, αυτός ο αριθμός μπορεί και να μεγαλώσει.
Την ίδια ώρα ο μετεωρολόγος του CNNi Τόμερ Σάτερ δήλωσε πως οι Αμερικανοί πολίτες κάτω 25 ετών σίγουρα δεν έχουν νιώσει ποτέ ξανά τέτοιες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, μιλώντας στο δίκτυο CBS2, ένας ειδικός προειδοποιεί για το φαινόμενο που ονομάζεται «σεισμός παγετού». «Μην τρομάξετε εάν ακούσετε κάποιο μπαμ.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται όταν έχει πολύ κρύο», αναφέρει και εξηγεί:
Το έδαφος διαστέλλεται με το νερό και τον πάγο και πάει να σπάσει. Αυτοί οι δυνατοί ήχοι μπορούν επίσης να ακουστούν και από άλλα υλικά, όπως μέταλλο και ξύλο, δηλαδή, σε κουφώματα και δάπεδα σπιτιού.
Ένας Έλληνας γιατρός από το Σικάγο, ο Στάθης Πουλακίδας δήλωσε νωρίτερα στο Reuters πως στο νοσοκομείο εισήχθησαν τουλάχιστον 25 άνθρωποι με κρυοπαγήματα.
Στα πιο ακραία κρούσματα, υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί ακρωτηριασμός δακτύλων, σύμφωνα με τον ίδιο.
Οι άστεγοι και οι εκτοπισμένοι διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους και οι δημοτικές Αρχές στο Σικάγο και άλλες πόλεις αποφάσισαν να ανοίξουν θερμαινόμενους χώρους για να τους υποδεχθούν. Αλλά αρκετοί προτίμησαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε καταυλισμούς, ή άδεια κτίρια.
Η χιονόπτωση και ο πάγος προκάλεσαν επικίνδυνες συνθήκες στο οδικό δίκτυο. Τουλάχιστον 26 τροχαία σημειώθηκαν μέσα σε δύο ώρες την Πέμπτη μόνο στην Κομητεία Τζόνσον στην Άιοβα, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει ένα challenge που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα παγωμένα ρούχα που στέκονται μόνα τους από την παγωνιά.
Τις επόμενες ημέρες, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν σε επίπεδα λίγο πιο φυσιολογικά για την εποχή, αλλά αυτό ελάχιστη παρηγοριά προσέφερε στους πιο ευάλωτους, ειδικά τους άστεγους και τους ηλικιωμένους που υπέμεναν το πολιτικό ψύχος που μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα μέσα σε λεπτά και κάνει εξαιρετικά επικίνδυνη την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

πηγή:www.cnn.gr