Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Παντελής Οικονόμου "Πόσοι γνωρίζουν τι συνέβη στην Ανδαλουσία τον χειμώνα 2020-2021 και ποια είναι η σχέση της βιταμίνης D με τον COVID-19; "

Από το χρονολόγιο του Παντελή Οικονόμου:https://www.facebook.com/profile.php?id=61554552550336
https://www.eyewideopen.org/?p=2266
Πόσοι γνωρίζουν τι συνέβη στην Ανδαλουσία τον χειμώνα 2020-2021 και ποια είναι η σχέση της βιταμίνης D με τον COVID-19;
Προηγήθηκαν δύο Ισπανικές μελέτες.
Στην πρώτη της Βαρκελώνης που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2020, περιλαμβάνονταν 830 ασθενείς με σοβαρό COVID, κάποιοι με χρόνιες παθήσεις και συν-νοσηρότητες.
Μετά τη χορήγηση καλσιφεδιόλης (ή βιταμίνης 25ΟΗ D3), διαπιστώθηκε σημαντική μείωση για την ανάγκη εντατικής θεραπείας, από το 21,1% στο 5,4% (74% αποτελεσματικότητα).
Ασθενείς με επίπεδα βιταμίνης D τουλάχιστον 20 ng/ml, είχαν περίπου το μισό κίνδυνο για εντατική σε σχέση με όσους είχαν έλλειψη [1].
Τον Σεπτέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή (RCT) από την Κόρδοβα της Ισπανίας, που έδειξε την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στην πνευμονία από COVID [2]. 76 ασθενείς νοσηλεύτηκαν με COVID και είχαν κλινική εικόνα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που επιβεβαιώθηκε με ακτινολογική εικόνα ιογενούς πνευμονίας και θετικό τεστ PCR. Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς πήραν την καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία με συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης 500 mg για 5 μέρες .
Από τους 50 που πήραν επιπλέον βιταμίνη D, με τη μορφή της καλσιφεδιόλης, ένας μεταφέρθηκε στην εντατική και όλοι πήραν εξιτήριο. Από τους 26 που δεν πήραν βιταμίνη D, οι 13 μπήκαν στην εντατική και οι 2 πέθαναν.
Άρα, η καλσιφεδιόλη μείωσε σημαντικά την ανάγκη για μονάδα εντατικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας λόγω COVID.
Στις 8 Νοεμβρίου 2020, το τοπικό Υπουργείο Υγείας και Οικογένειας της Ανδαλουσίας, ανακοίνωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο, την έκθεση της τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μελέτες συμπληρωματικής και διατροφικής παρέμβασης κατά του Covid-19 [3].
Η τοπική κυβέρνηση αξιολόγησε την μελέτη της Κόρδοβα και έγινε αποδεκτή η μεγάλη συμβολή της βιταμίνης D στο COVID και ότι μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται η βλάβη και τα θανατηφόρα αποτελέσματα του COVID.
Στην Ανδαλουσία χορηγήθηκαν 266 μg καλσιφεδιόλης (που αντιστοιχεί σε 100.000 μονάδες βιταμίνης D δύο φορές το μήνα και 50.000 μονάδες κάθε μήνα στους επόμενους δύο [4].
Είτε χορηγείται μέσω ένεσης είτε από το στόμα, η καλσιφεδιόλη επιτυγχάνει καλά επίπεδα μέσα σε λίγες ώρες, αντί για εβδομάδες, όπως υποστηρίζει ο David S Grimes, Παθολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Vitamin D Deficiency and Covid-19: Its Central Role in a World Pandemic [5].
Η οδηγία προς τους ιατρούς ήταν να χορηγήσουν στους ασθενείς COVID στα γηροκομεία την βιταμίνη D με τη μορφή της καλσιφεδιόλης, εκτός από τις περιπτώσεις αντενδείξεων, ενώ συνεστήθη η ενθάρρυνση της χορήγησής της και σε άλλους ανθρώπους.
Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου στην Ανδαλουσία, ο αριθμός των θανάτων από COVID έπεσε δραματικά [6] και πολύ περισσότερο από ότι στην υπόλοιπη Ισπανία. Από 187 θανάτους ανά εκατομμύριο τον μήνα Νοέμβριο, έφτασε στους 11 τον Ιανουάριο [7].
Μετά από την επιτυχία στη διαχείριση του COVID στην Ανδαλουσία, η φήμη της ξεπέρασε τα σύνορα.
Τον Φεβρουάριο του 2021 ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου David Davis ζήτησε από το Βρετανικό κοινοβούλιο την ενίσχυση με βιταμίνη D σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για COVID. Ένα γράμμα εστάλη από 120 ειδικούς στον Ιατρικό χώρο, καθηγητές και πολιτικούς, από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης προς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο [8], προειδοποιώντας ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα νοσηλειών και θανάτων από COVID-19, όπως φαίνεται και στο σχετικό διάγραμμα.
Η (μη) ανταπόκριση, όπως καθένας καταλαβαίνει, ήταν προφανής και η αποφυγή σύστασής της [9] [10], παρ’ότι ο ΠΟΥ διαθέτει παλιότερες μελέτες που δείχνουν την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D σε λοιμώξεις του αναπνευστικού [11].
Aυτή η σημαντική προς το καλύτερο αλλαγή του Δεκεμβρίου, ακολουθήθηκε από μία εξίσου δραματική αλλαγή στους θανάτους μετά τον Ιανουάριο, όλως τυχαίως μετά την ανάπτυξη των εμβολιασμών, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, κάτι που παρατηρήθηκε παγκόσμια [12].
Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο επιδημικό κύμα δεν είχε συνέχεια μετά τον Φεβρουάριο, σε αντίθεση με ότι συνέβη στις περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Πλέον οι ρυθμοί μετάδοσης του ιού στην Ισπανία έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα για πρώτη φορά μετά από τον Ιούλιο του 2020 [13], ενώ και από τον Φεβρουάριο 2021, οι ημερήσιοι θάνατοι βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά νούμερα [14].
Με το ρυθμό των θανάτων στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος του χρόνου, πιθανότατα θα έχουμε ξεπεράσει την Ισπανία σε θανάτους από/με COVID ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
ΥΓ. H βιταμίνη D3 βρίσκεται σε όλα τα εναλλακτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον COVID σε δόσεις από 5.000-10.000 μονάδες την ημέρα. Κάποια συνιστούν ακόμα μεγαλύτερες αρχικές δόσεις.
Φυσικά χορηγείται και ως ενίσχυση του ανοσοποιητικού και προφύλαξη, πριν κάποιος νοσήσει. Μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών και μετααναλύσεων [15] αναδεικνύει την σημαντική συνεισφορά της βιταμίνης D στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τον COVID. Έχω ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της βιταμίνης D τα τελευταία 4 χρόνια και ελέγχω όλο τον κόσμο που παρακολουθώ στο ιατρείο μου για τα επίπεδά της.
Πλέον, μετά από συστηματική χορήγηση της βιταμίνης με πόσιμες αμπούλες των 25.000 μονάδων την εβδομάδα (που συνταγογραφούνται) ή 5000 μονάδων την ημέρα με κάθε άλλη μορφή, επί ένα με ενάμισυ χρόνο, σχεδόν όλοι βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια και αρκετοί στα ιδανικά (50 ng/ml).
Διαπιστώνω τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη μείωση σε όλες τις λοιμώξεις, ενώ τα κρούσματα του COVID ανάμεσα σε όσους παρακολουθώ, εμβολιασμένους και μη, είναι λίγα.
Μπορεί να είναι τυχαίο; μάλλον όχι, αν υπολογίσουμε τη ευεργετική δράση της βιταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πάντως, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος.

"Μετά τους χαμάληδες της Τεργέστης και αυτοί του λιμανιού της Γένοβας στον αγώνα κατά του Green Pass"

από το χρονολόγιο του Vlassis Vasilopoulos: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1646799832377803&id=100011434072993

Μετά τους χαμάληδες της Τεργέστης και αυτοί του λιμανιού της Γένοβας στον αγώνα κατά του Green Pass.
Kάποιοι "σοσιαλιστές" στοχαστές έσπευσαν να καταδικάσουν τις απεργίες των λιμενεργατών, ως απόδειξη του τέλους της ταξικής συνείδησης και των ιστορικών αγώνων των εργαζομένων, με επακόλουθη την έκπτωση του σοσιαλισμού στον αναρχο-ατομικισμό της μεσαίας τάξης.
Προφανώς αυτοί οι διανοούμενοι δεν κατάλαβαν τίποτα από τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου των απεργών: αφού το ύστερο κεφάλαιο τους διέλυσε συνειδητά σε δεκάδες μικρές φούσκες εργασίας, χωρισμένες με διαφορετικά συμβόλαια, και ευέλικτα ωράρια, το Green Pass ήταν το πρώτο μέτρο που τους ενοποίησε υπό τον ίδιο εκβιασμό, κάνοντάς τους να αισθάνονται μέρος της ίδιας συλλογικότητας, που απειλείται από τους εργοδότες.
Η απεργία των λιμενεργατών, κατά την οποία εμβολιασμένοι και μη ενώνονται (70 και 30% περίπου τα αντίστοιχα ποσοστά) ενάντια στο πάσο για να μπορέσουν να εργαστούν και να πάρουν ένα μισθό επιβίωσης, είναι η πρώτη συλλογική συνειδητοποίηση όλων των εργαζομένων, ότι βρίσκονται στην ίδια βάρκα.
Είναι το Green Pass μικρότερο πρόβλημα από την πανάκριβη διαβίωση, τους μισθούς πείνας, τις εξαντλητικές βάρδιες κλπ; Σίγουρα είναι. Ωστόσο, όσοι εργάζονται στα logistics έχουν ένα είδος σύμβασης και αντιλαμβάνονται την εκμετάλλευση του εργοδότη διαφορετικά από εκείνους που είναι εποχιακοί εργάτες στη γεωργία, αυτούς που κάνουν διπλές βάρδιες στα νοσοκομεία, όσους προσλαμβάνονται από συνεταιρισμούς σε διανομές μεγάλης κλίμακας, μεταφερόμενοι σαν μουλάρια από το ένα σούπερ μάρκετ στο άλλο, την ίδια μέρα, με αλγόριθμο κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, όλοι νιώθουν το Green Pass (συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων) με τον ίδιο τρόπο: μια μορφή καθημερινού ελέγχου που θέλουν τα αφεντικά και ο εκτελεστικός συνεργός τους στη ζωή τους.
Από ένα ορισμένο σημείο και μετά, δεν έχει σημασία τι είναι το ίδιο το Green Pass, αλλά τι ενσωματώνει: η ιδέα ότι εκτελεστικά όργανα και εργοδότες εκμεταλλεύονται τη δύναμη, το σώμα και την υγεία των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους να κάνουν αυτό που τους "συμβουλεύουν", αλλιώς θα χάσουν τον μισθό και τη δουλειά τους.
Αντιμέτωπος με αυτόν τον εκβιασμό, κάθε εργαζόμενος (εμβολιασμένος ή μη δεν έχει σημασία) πρέπει απλώς να πει "Όχι!". Γιατί ακόμη και η σιωπηλή συγκατάθεση υπονοεί, ότι αύριο ο ίδιος εκβιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, ως έκτακτο πρόσχημα, για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τη μεταβολή των ισορροπιών δύναμης υπέρ των αφεντικών. Σήμερα είναι η πανδημία, αύριο ο φασισμός, μεθαύριο η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα, σε δύο χρόνια η έλλειψη πόσιμου νερού.
Το να πεις "όχι!" τώρα, σημαίνει ότι λες στα αφεντικά και αποδεικνύεις σε όλους τους εργαζόμενους, ότι όταν η κυβέρνηση προσπαθεί να σε εκβιάσει, δεν της το επιτρέπεις. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ.
Έπειτα, ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του ταπεινού χαμάλη:
"αν ο σύντροφός μου δεν μπορεί να δουλέψει, θα σταματήσω κι εγώ". Και την κατάργηση του Green Pass την διεκδικούν για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους. Όχι αποκλειστικά για τη συντεχνία τους.
Το σκεπτικό του πτυχιούχου διανοούμενου, που γνωρίζει όλη τη φιλοσοφία από καρδιάς και ακούει τον Μότσαρτ, είναι ελαφρώς διαφορετικό:
"προσαρμόζομαι αμέσως, με την ελπίδα ότι ίσως το αφεντικό μού πετάξει ένα μπισκότο. Αλλά ξέροντας κατά βάθος ότι είμαι σκατένιος, ειδικά επειδή ως νέος έκανα επαναστατικές ομιλίες, εφευρίσκω τη σοφιστεία, ότι οι φασίστες είναι οι χαμάληδες"

Γιατί μπούκωσαν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλινίκη; Το θεματικό περιεχόμενο που δεν σου λένε

από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Αρβανίτη: https://www.facebook.com/orpheus.greece/posts/2102779159861640

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΥΚΩΣΑΝ ΟΙ ΜΕΘ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ;

Ακούμε τις τελευταίες μέρες ότι οι ΜΕΘ για Covid-19 στην Θεσσαλονίκη έχουν φτάσει στα όρια τους.
Οταν το ακούει αυτό ο κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος, τι θα σκεφτεί;
- Ω, ρε μάνα μου! Αν έχουν ήδη μπουκώσει από αρχές Οκτωβρίου οι ΜΕΘ, φαντάσου να χειμωνιάσει κιόλας...
Αυτή είναι μία λογική υπόθεση, ως εδώ.
Ομως αυτή με την σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μία 2η υπόθεση:
- Φαντάσου τι κύμα κορονοϊού έρχεται εφέτος, αφού ήδη έχουμε τόσους νοσηλευόμενους από τώρα, που ακόμη δεν χειμώνιασε!
Αυτή η υπόθεση όμως δεν είναι και τόσο λογική, γιατί η κίνηση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι περίπου 3 φορές λιγότερη από την περασμένη άνοιξη!
Αρα, εδώ "λείπει θεματικό περιεχόμενο": που κάποιοι έχουν σκόπιμα φροντίσει να λείπει, γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, σχετικά με την κατάσταση αυτή.
__________________________________________
ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ
Αυτό που δεν σου λένε καλοπροαίρετε υπήκοε, είναι ότι οι ΜΕΘ μπούκωσαν, επειδή είναι ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ εφέτος, από πέρυσι!
Οπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ τον προηγούμενο χειμώνα οι ΜΕΘ για Covid-19 στην Θεσσαλονίκη ήταν 193, τώρα πια έχουν μειωθεί τραγικά, σχεδόν στο 1/3.
Για την ακρίβεια, εχουν απομείνει πια μόνο 75! Δηλαδή το 39% όσων υπήρχαν πέρυσι!
Γιατί;
Μα, γιατί τα κρεβάτια από μόνα τους δεν αντιμετωπίζουν ασθένειες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές αντιμετωπίζουν τις ασθένειες.
Οπως όλοι γνωρίζουμε όμως, ένας σημαντικότατος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών έχουν τεθεί σε αναστολή από 1ης Σεπτεμβρίου, επειδή ήταν ανεμβολίαστοι για Covid.
Ποιος θα επανδρώσει λοιπόν τις ΜΕΘ;
Για αυτό μειώθηκαν τόσο δραματικά.
Από την άλλη, μην ξεχνούμε ότι υπάρχει και ένας αριθμός υγειονομικών, που αν και εμβολιασμένοι είναι θετικοί σε τεστ κορονοϊού και είναι σε καραντίνα, ενώ κάποιοι νοσούν κιόλας.
Αυτό επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το αξιόμαχο των ΜΕΘ.
______________________________________________
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αν στην Θεσσαλονίκη οι ΜΕΘ μειώθηκαν από 193 που ήταν πέρυσι, σε 75 εφέτος, στην Κεντρική Μακεδονία γενικότερα, από 250 που ήταν πέρυσι, έχουν απομείνει μόνο 100 εφέτος!
Με αυτά τα δεδομένα, ή κατάσταση εύκολα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου τον χειμώνα που έρχεται.
Η μόνη ορθή λύση είναι να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Να επιστρέψουν για να ξαναλειτουργήσουν και οι κλειστές ΜΕΘ, αλλά και άλλα τμήματα των νοσοκομείων που υπολειτουργούν, λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Οσο για τα 2 rapid την εβδομάδα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ισχύσει, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά ΚΑΙ για τους εμβολιασμένους, αφού πια κανείς δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί (χωρίς να γίνει περίγελως της κοινωνίας) ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν.