Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

μιά διαφορετική οπτική

Το τελευταίο μισό του αιώνα αρκετοί επιστήμονες έχουν συνειδητοποιήσει και αναφερθεί παντιοτρόπως στο γεγονός ότι οι ανακαλύψεις των νεώτερων φυσικών επιστημών και ιδιαίτερα της κβαντικής φυσικής μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις αρχαίες φιλοσοφικές δοξασίες, ειδικά αυτές της Ελλάδας και της Ινδίας.

Οι αλήθειες αυτές που υπήρχαν στις αρχαίες πνευματικές διδασκαλίες και έχουν επανέλθει, όπως και επιβεβαιωθεί, με τις σύχγρονες επιστήμες είναι οι ακόλουθες:
1. Η ύλη και η ενέργεια εναλλάσσονται, δηλαδή η ύλη μπορεί να γίνει ενέργεια και η ενέργεια μπορεί να γίνει ύλη, όντας ουσιαστικά το ίδιο πράγμα.
2. Τα σωματίδια της ύλης συμπεριφέρονται και σαν ύλη και σαν κύματα ενέργειας.
Δηλαδή όταν παρατηρούμε υποατομικά σωματίδια τα βλέπουμε να αλλάζουν συμπεριφορά και τη μια στιγμή συμπεριφέρονται σαν ύλη, ενώ την επόμενη στιγμή γίνονται κύματα ενέργειας.
3. Ο παρατηρητής επιδρά σε αυτό που παρατηρεί.
Η «αρχή της απροσδιοριστίας» του Χαϊζενμπεργκ ορίζει ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και τη ταχύτητα ενός σωματιδίου, αλλά μπορούμε να μετρήσουμε είτε το ένα είτε το άλλο.
Έτσι συμπεραίνουμε ότι, σύμφωνα με τη Κβαντική φυσική, έχουμε πολύ περισσότερη αλληλοεπίδραση με το περιβάλλον μας και ο παρατηρητής δεν είναι ποτέ ανεξάρτητος από αυτά που παρατηρεί, σε σύγκριση με τη ξεπερασμένη Νευτώνεια φυσική, όπου η «πραγματικότητα» είναι έξω από εμάς και αυτά που γίνονται είναι πάντα ανεξάρτητα από τις δικές μας πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
4. Ό,τι αντιλαμβανόμαστε σαν ύλη, στην πραγματικότητα είναι ένα κενό.
Η ύλη είναι ένα κατασκεύασμα των ανθρώπινων αισθήσεων και παρόλο που είναι κενή σε ποσοστό περισσότερο του 99.99%, έχουμε αποδεχθεί όλοι και έχει καταγραφεί με τέτοιο τρόπο στο συλλογικό ασυνείδητο, ώστε να πιστεύουμε ότι είναι κάτι «συμπαγές».
Ο ανθρώπινος νους, δηλαδή, δημιουργεί την ψευδαίσθηση της στέρεης ύλης και των ξεχωριστών αντικειμένων, έχοντας έτσι κατασκευάσει ένα πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο ψευδαισθητικά ζούμε και εξελισσόμαστε και το οποίο αποτελεί τον αισθητό κόσμο μας.
5. Ένα σωματίδιο μπορεί να εμφανιστεί από το κενό και να εξαφανιστεί πάλι σε αυτό.
Έτσι και με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι το κενό και η ύλη είναι ένα και το αυτό.
Η ύλη στην ουσία είναι ενέργεια που έχει μεταμορφωθεί σε υλικά σωματίδια, τα οποία, όμως, μπορούν πάλι να γυρίσουν στην αρχική τους κατάσταση, στο άπειρο «κενό» δηλαδή, που είναι άμορφη ενέργεια.
6. Ένα υλικό σωματίδιο, μπορεί να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε πολλές θέσεις, καθώς και να αλληλοεπιδρά με κάποιο άλλο, ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου. Το γεγονός αυτό περιγράφεται κυρίως από την λεγόμενη αρχή «της μη τοπικότητας», όπως και αυτήν της «εμπλοκής» στην Κβαντική φυσική και απλά, εκτός των άλλων, υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου και οποιοδήποτε «σημείο» ή «στοιχείο» του σύμπαντος μπορεί να «ταυτίζεται», να «επικοινωνεί», ή και να «αλληλοεπιδρά» με οποιοδήποτε άλλο.
7. Σε επίπεδο πρωταρχικής ουσίας, αυτό που υπάρχει μόνο, είναι ένα απέραντο πεδίο πιθανοτήτων.
Αυτό το αδιαφοροποίητο πεδίο από ανεκδήλωτες πιθανότητες ταυτίζεται με αυτό που ονομάζουμε κβαντικό πεδίο ή πρωταρχική συνειδητότητα.
Έτσι, έξω από οποιαδήποτε έννοια χώρου ή χρόνου, όλα στη ζωή μας γεννιούνται από αυτό το πεδίο και μέσα από την δική μας αλληλοεπίδραση.
Με άλλα λόγια, εμείς είμαστε αυτοί που μέσα από ένα άπειρο εύρος πιθανοτήτων επιλέγουμε την μία και μοναδική και την κάνουμε πραγματικότητα! Δηλαδή ο εκάστοτε παρατηρητής κάνει το άπειρο πεδίο πιθανοτήτων να υλοποιείται σε μια και μόνο πραγματικότητα στον κόσμο μας.
Σε τελική ανάλυση, οι πεποιθήσεις μας, οι σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας, οι προσδοκίες μας, οι προκαταλήψεις μας και ότι διακατέχει το νου μας, είναι αυτό που τελικά γίνεται η δική μας πραγματικότητα.
Επομένως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι εμείς είμαστε κυριολεκτικά αυτοί που δημιουργούμε την πραγματικότητα μας!

γιατί είναι επικίνδυνο το κρύο για την υγεία μας

Γιατί όμως το κλασικό χειμερινό κρύο είναι τόσο επικίνδυνο αλλά και τόσο υποτιμημένο;
Η πρώτη πιθανή εξήγηση κρύβεται στην ύπουλη φύση του: σε αντίθεση με τον καύσωνα που επιφέρει γρήγορα τον θάνατο, η θανατηφόρος δράση του κρύου είναι πιο αργή και η αύξηση στους θανάτους εξαιτίας του παρατηρείται σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων έπειτα από μια ψυχρή εισβολή.

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη διανύει την πιο επικίνδυνη εποχή του χρόνου.
Το κρύο σκοτώνει – και δεν χρειάζεται να φθάσει σε ακραία όρια για να το κάνει.
Τουναντίον, τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους όταν αντιμετωπίζουν το κλασικό χειμερινό κρύο, παρά την παγωνιά που έχει σαρώσει την Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.
Μολονότι όμως οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη είθισται να γίνονται θέμα στα δελτία ειδήσεων, για όσους πεθαίνουν από το κρύο, ιδίως το κλασικό, συνήθως γίνεται μια απλή αναφορά.
Ωστόσο μελέτη που διενεργήθηκε σε 13 χώρες και δημοσιεύθηκε το 2015 στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» έδειξε ότι το κλασικό κρύο είναι υπεύθυνο, έμμεσα ή άμεσα, για 17 φορές περισσότερους θανάτους από ό,τι η ζέστη και ο καύσωνας.
Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση περισσότερων από 74 εκατ. θανάτους και υπολόγισε τη χειμερινή και τη θερινή θνησιμότητα στην Αυστραλία, στη Βραζιλία, στον Καναδά, στην Κίνα, στην Ιταλία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Οπως έδειξε, οι ακραίες θερμοκρασίες του χειμώνα και του καλοκαιριού ευθύνονται για λιγότερο από το 1% (το ακριβές ποσοστό είναι 0,86%) της ολικής θνησιμότητας.
Αντιθέτως, οι λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους, με την περιβαλλοντική θερμοκρασία να διαδραματίζει άμεσο ή έμμεσο ρόλο στο συνολικώς 7,71% των θανάτων.
Η συντριπτική πλειονότητα των σχετιζομένων με τη θερμοκρασία θανάτων (7,29%) καταγράφεται τον χειμώνα και μόνο το 0,42% το καλοκαίρι, γράφει η εφημερίδα «New York Times».
Αργή επίδραση
Γιατί όμως το κλασικό χειμερινό κρύο είναι τόσο επικίνδυνο αλλά και τόσο υποτιμημένο;
Η πρώτη πιθανή εξήγηση κρύβεται στην ύπουλη φύση του: σε αντίθεση με τον καύσωνα που επιφέρει γρήγορα τον θάνατο, η θανατηφόρος δράση του κρύου είναι πιο αργή και η αύξηση στους θανάτους εξαιτίας του παρατηρείται σε διάστημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων έπειτα από μια ψυχρή εισβολή.
Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων δεν οφείλεται στην υποθερμία ή σε ατυχήματα όπως τα τροχαία και οι πτώσεις στα χιόνια αλλά στους μεγαλύτερους εχθρούς μας, δηλαδή στην καρδιοπάθεια, στα εγκεφαλικά επεισόδια και στα αναπνευστικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της πνευμονίας), που είναι ιδιαιτέρως συχνά και πιο βαριά στους ηλικιωμένους.
Μάλιστα, όσοι ζουν σε χώρες με σχετικώς ήπιο χειμώνα, κινδυνεύουν περισσότερο από το κρύο σε σύγκριση με όσους ζουν σε χώρες όπου είναι συνηθισμένο να πέφτει το θερμόμετρο πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Στη σχετικά κρύα Σουηδία, λ.χ., υπολογίστηκε ότι το κρύο ευθύνεται για το 3,9% των θανάτων, ενώ στη σαφώς πιο ζεστή Αυστραλία για το 6,5%.
Γιατί;
Πιθανώς διότι τα σπίτια στη Σουηδία και οι κάτοικοί της είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και προσαρμοσμένοι για να αντιμετωπίσουν το κρύο.
Οπως έγραψε προσφάτως σε ένα μπλογκ ο δρ Αντριαν Μπάρνετ, αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, «οι θερμοκρασίες μέσα στα ξύλινα σπίτια του Κουίνσλαντ το χειμώνα συχνά είναι κάτω από 18 βαθμούς Κελσίου», ενώ «τα σπίτια στη Σουηδία βρίσκονται σταθερά στους 23 βαθμούς Κελσίου, με όλες τις καιρικές συνθήκες».
Θρόμβοι και ιώσεις
Πώς μπορεί, όμως, το κρύο να κοστίσει τη ζωή;
Περίπου οι μισοί σχετιζόμενοι με το κρύο θάνατοι οφείλονται σε θρόμβους αίματος που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου η οποία είχε δημοσιευθεί προ ετών στην επιθεώρηση Southern Medical Journal.
Όπως είχαν τότε γράψει οι ερευνητές, το αίμα συμπυκνώνεται όταν εκτίθεται στο κρύο, διότι μειώνεται η ροή αίματος στο δέρμα για να διατηρηθεί σταθερή η σωματική θερμοκρασία.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το αίμα στα κεντρικά τμήματα του σώματος.
Για να αντιμετωπίσει, όμως, αυτό τον αυξημένο όγκο, ο οργανισμός απομακρύνει νερό και άλατα από το αίμα και το προωθεί στους χώρους μεταξύ των ιστών, με συνέπεια να απομένουν «αυξημένα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων, λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων και ινωδογόνου» - με άλλα λόγια, πιο πηχτό αίμα που είναι πιο εύκολο να θρομβώσει.
Επιπλέον, η έκθεση στο κρύο αυξάνει και την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Εξίσου επικίνδυνη είναι η παραμονή σε χώρους με κλειστά παράθυρα και ο ελλιπής αερισμός διότι διευκολύνουν τη μετάδοση της γρίπης, άλλων ιώσεων και των βακτηρίων της πνευμονίας που απειλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Πολλοί θάνατοι, τέλος, οφείλονται σε κλασικά χειμερινά ατυχήματα, όπως οι πτώσεις στα ολισθηρά πεζοδρόμια, τα τροχαία λόγω πάγου, οι καρδιακοί θάνατοι μεσηλίκων και ηλικιωμένων που βγαίνουν να φτυαρίσουν το χιόνι, οι εισπνοές επικίνδυνων αερίων (π.χ. μονοξείδιο του άνθρακα) από τα μέσα θερμάνσεως στα κλειδαμπαρωμένα σπίτια κ.λπ.

ygeia.tanea.gr

Κάθε στρεσογόνο γεγονός γερνάει τον εγκέφαλο κατά 4 χρόνια!

Το διαζύγιο, η απώλεια ενός γονέως και η απόλυση είναι μερικά από τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής που μπορεί να γεράσουν τον εγκέφαλο κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν μελέτησαν 1.320 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 58 ετών, για να εξετάσουν πόσο επηρεάζουν οι αντιξοότητες της ζωής την υγεία του εγκεφάλου.

Έτσι, εντόπισαν 27 γεγονότα που είναι τόσο επιβλαβή, ώστε ακόμα και ένα να έχει βιώσει κανείς, μπορεί να παρουσιάσει πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου η οποία ενδέχεται να ανοίγει το δρόμο για εκδήλωση άνοιας αργότερα στη ζωή.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να αρχίσουν στην παιδική ηλικία από γεγονότα όπως μια αποβολή, είπαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (AAIC 2017) που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην παιδική ή εφηβική ηλικία, τα γεγονότα που μπορεί να «αποτυπωθούν» στον εγκέφαλο είναι:

* Η επανάληψη μιας σχολικής χρονιάς
* Η απομάκρυνση από το σπίτι
* Η ανεργία, ο αλκοολισμός και η χρήση ουσιών από τον γονιό
* Η εγκατάλειψη του σχολείου
* Η ολιγοήμερη ή οριστική αποβολή από το σχολείο
Σε οποιαδήποτε ηλικία, εξ άλλου, βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν:
* Η εγκατάλειψη των πανεπιστημιακών σπουδών
* Η απόλυση
* Η μακροχρόνια ανεργία
* Ο θάνατος συγγενικού προσώπου (γονιός, αδελφός, παιδί)
* Το διαζύγιο των γονέων
* Η απιστία του/της συντρόφου
* Τα προβλήματα με τα πεθερικά
* Ένα σοβαρό ατύχημα του παιδιού
* Η απώλεια της οικίας εξαιτίας φυσικού φαινομένου ή φωτιάς
* Η σωματική ή σεξουαλική επίθεση
* Τα σοβαρά προβλήματα με το νόμο
* Η φυλάκιση
* Η χρεοκοπία
* Η απώλεια περιουσίας
* Η διαβίωση με επιδόματα
* Η ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις
* Ο πόλεμος

Όπως είπαν οι ερευνητές στο συνέδριο, όσοι εθελοντές είχαν περάσει τα περισσότερα τέτοιου είδους προβλήματα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων.

Το πως ακριβώς θα μπορούσε το στρες να βλάψει τον εγκέφαλο δεν είναι γνωστό, αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μέγκαν Τσίλσντορφ είπε ότι η πιο πιθανή εξήγηση είναι πως ευθύνεται η έντονη φλεγμονή που προκαλεί το στρες και η οποία είναι γνωστό ότι επιφέρει πολλές βλάβες στους ιστούς.

Μάλιστα οι βλάβες αυτές ήταν ισχυρότερες στους αφρικανικής καταγωγής εθελοντές απ’ ό,τι οι υπόλοιπες εθνικές ομάδες.
ygeia.tanea.gr

Κρυφός θάλαμος ανακαλύφθηκε στην Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο

Μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στην Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα, την ύπαρξη ενός μεγάλου εσωτερικού κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων, το οποίο έως τώρα ήταν άγνωστο.
Μυστήριο καλύπτει τον λόγο ύπαρξης αυτού του χώρου, ενώ είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται από εξωτερικά όργανα ένας τέτοιος χώρος μέσα σε πυραμίδα.

Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και κατασκευάσθηκε στη διάρκεια του Φαραώ Χούφου (πιο γνωστού ως Χέοπα) της 15ης δυναστείας, ο οποίος υπήρξε ηγεμόνας από το 2509 έως το 2483 π.Χ. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το τι μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό της, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μεχντί Ταγιουμπί του Ινστιτούτου ΗΙΡ του Παρισιού και τον Κουνιχίρο Μορισίμα του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές της σωματιδιακής φυσικής για να δουν στο εσωτερικό της πυραμίδας με τρόπο παρόμοιο -αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό- με τις ακτίνες Χ που "βλέπουν" μέσα στο σώμα.

Συγκεκριμένα, για να διαπεράσουν τις πέτρες της πυραμίδας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα υποατομικά σωματίδια μιόνια, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας, όταν αυτή αλληλεπιδρά με τα άτομα στο ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας.
Τα μιόνια -που πέφτουν συνεχώς στη Γη με ταχύτητες σχεδόν όσο του φωτός και με ρυθμό περίπου 10.000 ανά τετραγωνικό μέτρο ανά λεπτό- ακολουθούν διαφορετικές πορείες, όταν κινούνται μέσω της πέτρας ή του αέρα.
Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν την κρυφή κοιλότητα μέσα στην πυραμίδα.

Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές τεχνικές «ακτινογραφίας» μέσω μιονίων, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ένας επιμήκης κενός χώρος μήκους άνω των 30 μέτρων βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Γαλαρία, είναι σχεδόν παράλληλος και έχει μια παρόμοια διατομή με αυτήν.
Προς το παρόν, η ακριβής δομή και ο ρόλος του κενού χώρου παραμένουν άγνωστα, αλλά ελπίζεται ότι μελλοντικές μελέτες θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν ο κενός χώρος, που ονομάσθηκε «Μεγάλο Κενό ScanPyramids» (από το όνομα της επιστημονικής αποστολής), είναι ενιαίος ή χωρισμένος σε επιμέρους διαμερίσματα, αν είναι οριζόντιος ή επικλινής.

Δεν υπάρχει ομοφωνία των επιστημόνων για το πώς ακριβώς χτίσθηκε η Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία θεωρείται το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ είναι γενικότερα ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη.
Ο Ηρόδοτος περιγράφει την κατασκευή της πυραμίδας, αλλά το 440 π.Χ., δηλαδή ύστερα από περίπου 2.000 χρόνια.
Τα μόνα κείμενα που έχουν βρεθεί από την εποχή του φαραώ Χέοπα και ανακαλύφθηκαν το 2013, οι είναι πάπυροι που αφορούν τα «λογιστικά» του έργου (π.χ. από πού και πώς μεταφέρθηκαν οι λίθοι), αλλά όχι την ίδια την μέθοδο της κατασκευής.

Μέχρι σήμερα στην Μεγάλη Πυραμίδα είχαν ανακαλυφθεί τρεις θάλαμοι σε διαφορετικά ύψη: του Βασιλιά, της Βασίλισσας και ένας υπόγειος, οι οποίοι συνδέονται με διάφορους διαδρόμους, με πιο γνωστό τη λεγόμενη «μεγάλη γαλαρία», η οποία έχει μήκος σχεδόν 47 μέτρων, ύψος 8,6 μέτρων και πλάτος ενός έως δύο μέτρων.

Οι γάλλοι και ιάπωνες επιστήμονες τόνισαν ότι οι τεχνολογίες της σύγχρονης σωματιδιακής φυσικής μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν πιο συστηματικά για τη μελέτη -με μη καστροφικό και επεμβατικό τρόπο- και άλλων μνημείων της αρχαιότητας.
Ήδη έχουν δοκιμασθεί σε μνημεία κοντά στη Ρώμη και στη Νάπολη, καθώς και στην Πυραμίδα του Ήλιου στο Μεξικό.

Ακόμη, οι ανιχνευτές μιονίων έχουν ήδη αξιοποιηθεί στους επιταχυντές σωματιδίων, στην μελέτη ηφαιστείων, στην ανίχνευση του εσωτερικού του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σε συσκευές ελέγχου για θέματα ασφαλείας κ.α
kathimerini.gr

Ένας καταστροφικός χειμώνας σκότωσε τους δεινόσαυρους

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας αστεροειδής που χτύπησε τη Γη ήταν η αιτία που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι -αλλά και τα δύο τρίτα της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη- πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο οι επιστήμονες έως πολύ πρόσφατα δεν μπορούσαν να εξηγήσουν ποιες ακριβώς ήταν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τη σύγκρουση και οδήγησαν στις τεράστιες αλλαγές που σήμερα γνωρίζουμε.

Έπειτα από γεώτρηση που πραγματοποίησαν επιστήμονες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζοάνα Μόργκαν του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, στον κρατήρα Τσιξουλούμπ που προκάλεσε ο αστεροειδής -βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού- βρήκαν ότι η σύγκρουση απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 300 δισ. τόνους θείου.

Η ποσότητα αυτή του χημικού στοιχείου, εκτιμούν οι επιστήμονες, πρέπει να έριξε τη θερμοκρασία του πλανήτη πολλού βαθμούς υπό το μηδέν για πολλά χρόνια, ενώ η θερμοκρασία του νερού στους ωκεανούς πρέπει να έμεινε πολύ χαμηλή για εκατονταετίες.

Ακριβώς επειδή η αλλαγή αυτή ήταν απότομη, πολύ μεγάλος αριθμός ειδών έκανε μεγάλο αγώνα για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με την Τζοάνα Μόργκαν, οι επιστήμονες «πάντα πίστευαν ότι προκλήθηκε παγκόσμιος χειμώνας, αλλά πλέον έχουν περισσότερες ενδείξεις για το τι πραγματικά συνέβη».

Από τα πετρώματα και τα δείγματα που έχουν στα χέρια τους μετά τη γεώτρηση, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να περιγράψουν επακριβώς πώς αντέδρασε η Γη μετά τη σύγκρουση με τον τεράστιο αστεροειδή που έπεσε στα εδάφη της με τεράστια ταχύτητα.

Όπως υπολογίζουν, ήταν ένας τεράστιος διαστημικός βράχος πλάτους 12 χιλιομέτρων που κινούνταν με ταχύτητα 18 χλμ./δευτερόλεπτο, που δημιούργησε έναν κρατήρα βάθους 30 χλμ. και πλάτους 80-100 χλμ. Μέρος του εδαφους που δέχτηκε το χτύπημα έπεσε μέσα στον κρατήρα εξαιτίας της βαρύτητας, ενώ το υπόλοιπο εξαερώθηκε.

Κατά τη σύγκρουση τινάχτηκαν στον αέρα και έγιναν ατμός δισεκατομμύρια τόνοι βράχων, που περιείχαν θειούχα μέταλλα αλλά και ενώσεις άνθρακα, όπως διοξείδιο του άνθρακα.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δίνουν 325 γιγατόνους θείου και 425 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα. Και παρ' όλο που το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος χρόνου λειτούργησε προκαλώντας θερμότητα, η ποσότητα του θείου, σε συνδυασμό με τη σκόνη και την αιθάλη που εκτινάχτηκαν στην ατμόσφαιρα, προκάλεσαν άμεσα σοβαρό παγετό.

Συνέπεια των ακραίων και απότομων κλιματολογικών αλλαγών ήταν η εξαφάνιση τεράτιου αριθμου ειδών χλωρίδας και πανίδας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι δεινόσαυροι.

Η γεώτρηση στον κρατήρα Τσιξουλούμπ πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Γεωτρήσεων και Ωκεανογραφικών Ερευνών (ECORD), που είναι μέλος του Διεθνούς Προγράμματος Ωκεανογραφικών Ανακαλύψεων (IODP). 

Προσοχή στην έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι νέες μελέτες αναφορικά με τη διατροφή και την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων στην περίοδο της εγκυμοσύνης συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση τόσο των γυναικών που θέλουν να έχουν μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη όσο και των επιστημόνων υγείας, και συγκεκριμένα των γυναικολόγων – μαιευτήρων, που παρακολουθούν τη γυναίκα καθόλη τη διάρκεια αυτής.
Σύμφωνα με επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Rochester της Μινεσότα, αν η διατροφή μιας εγκύου δεν είναι υγιεινή και θέλει να παίρνει κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης C, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί τον μαιευτήρα της, διότι η υπερκατανάλωσή της βιταμίνης αυτής μπορεί να είναι επιζήμια για το έμβρυο καθώς, έχει συσχετιστεί με προβλήματα όπως ο πρόωρος τοκετός.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πολλές προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν ασφαλή δοσολογία βιταμίνης C.
Όμως, αυτές που περιέχουν βιταμίνη C παρατεταμένης απελευθέρωσης έχουν το επιπλέον όφελος της συνεχούς απορρόφησης της βιταμίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Εκτός από τη βιταμίνη C ένα ακόμα σοβαρό θέμα είναι η έλλειψη ψευδαργύρου στον οργανισμό
Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Maryland των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι το ιχνοστοιχείο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη, την γεύση, την όραση και την οσμή, καθώς και στην πήξη του αίματος και την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης και του θυρεοειδούς αδένα.
Επιπλέον, ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και έτσι προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες συμβάλλουν στην γήρανση και την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιακά νοσήματα.
Το τρίτο σοβαρό στοιχείο είναι το μαγνήσιο το οποίο δρα συνεργατικά με το ασβέστιο
Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μυς και το ασβέστιο διεγείρει τη σύσπασή τους.
Οι μελέτες που αφορούν το μαγνήσιο έχουν διαπιστώσει ότι η επαρκής πρόσληψή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμποδίσει τη μήτρα από τις πρόωρες συσπάσεις, ενώ συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών και των οστών του εμβρύου.
Οι καλύτεροι τρόποι πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Αναλύοντας τις μελέτες αυτές, ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Μιλτιάδης Αδάμ μας εξηγεί ότι ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης βιταμίνης C για μία εγκυμονούσα είναι μέσω της διατροφής.
Καλό θα είναι δηλαδή η γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης να καταναλώνουν εσπεριδοειδή και σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο.
Επίσης, να προτιμούν αυτά να τα τρώνε ωμά γιατί η θερμότητα μπορεί να καταστρέψει έως ένα βαθμό τη βιταμίνη.
Καλές πηγές επίσης είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
Επιπροσθέτως, όπως λέει, σε κάθε γεύμα τους καλό θα είναι να καταναλώνουν πορτοκάλια ή λεμόνια που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ώστε να αυξάνουν και την απορρόφηση του σιδήρου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις εγκύους ηλικίας 18 ετών και άνω είναι 85 mg βιταμίνης C (ή 80 mg για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών).
Αναφορικά με τον ψευδάργυρο, ο κ. Αδάμ εξηγεί, ότι ο οργανισμός δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα και η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι μόλις 8-11 mg.
Ωστόσο, η έλλειψή του ψευδαργύρου στον οργανισμό είναι πολύ συχνή. Ευτυχώς όμως, με τη λήψη μιας προγεννητικής πολυβιταμίνης την ημέρα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, μπορεί η έγκυος να λάβει την απαραίτητη ποσότητα.
Από τη διατροφή η καλύτερη φυσική πηγή ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, καθώς μόλις δύο στρείδια παρέχουν μεγαλύτερη ποσότητα του ιχνοστοιχείου απ’ όση είναι η ημερήσια δόση.
Όμως τα στρείδια δεν τα συνιστούν οι γιατροί στις εγκύους για λόγους ασφαλείας.
Ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όλοι όσοι καταναλώνουν στρείδια.
Θα πρέπει να γνωρίζουν τη χώρα προέλευσής τους, διότι σε μερικές περιοχές παρατηρούνται επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υδραργύρου, το οποίο είναι τοξικό μέταλλο.
Άλλες καλές, φυσικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά.
Τέλος, όσον αφορά το μαγνήσιο, ο κ. Αδάμ σημειώνει ότι η ποσότητα που χρειάζεται η έγκυος είναι περίπου 350 mg την ημέρα.
Καλές φυσικές πηγές είναι οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, κάποια ψάρια όπως είναι το σκουμπρί, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, ορισμένα όσπρια, οι μπανάνες και το χαμηλών λιπαρών γάλα.
Κλείνοντας, ο κ. Αδάμ συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να συζητούν κάθε προβληματισμό και αμφιβολία που έχουν με το γιατρό τους, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί ανάλογα με τη δική τους κατάσταση και περίπτωση να τους παρέχει ασφαλείς οδηγίες.
naftemporiki.gr