Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Τα Smart phones ενδέχεται να βλάπτουν την πλευρά της μνήμης του εγκεφάλου μας

Με μια ματιά
Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι και χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για τα πάντα, από το να μιλάτε με φίλους, μέχρι να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας δώστε λίγη προσοχή!
Διότι, δυστυχώς, σε μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η εξάρτηση μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας. 
Ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να συμβούν περιλαμβάνουν αλλαγές στη γνωστική ικανότητα, 
προβλήματα με κοινωνικές ή συναισθηματικές δεξιότητες, 
προβλήματα ύπνου και ψυχική τεμπελιά. 
Αν και δεν είναι πιθανό ή ρεαλιστικό για τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα τηλέφωνά τους, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από αυτές τις καταστροφικές συνέπειες.
Ας δούμε κάποιες μελέτες:
-. Τα Smart phones ενδέχεται να βλάπτουν την πλευρά της μνήμης του εγκεφάλου μας
Αυτό προκύπτει από μια μελέτη με 700 εφήβους στο Ελβετικό Ινστιτούτο Tropical και Public υγείας, το οποίο είχε παρατηρήσει ότι η μνήμη είναι πιο ευάλωτη στα κύματα όταν το τηλέφωνο είναι κολλημένο στο δεξί αυτί, καθώς αυτή η πλευρά σχετίζεται με τη μνήμη.
Και υπάρχουν συνέχεια νέες ενδείξεις ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της μνήμης μας.
Τα κινητά τηλέφωνα κοντά στο κεφάλι θα μπορούσαν να εκθέσουν στον εγκέφαλο ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.
Ο επικεφαλής του ελβετικού ινστιτούτου, Martin Röösli, λέει: 
"Επιλέξαμε 3 διαφορετικά τεστ- 
το ένα ήταν ένα τεστ λεκτικής μνήμης που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. 
το άλλο ήταν ένα τεστ μεταφορικής μνήμης το οποίο χρησιμοποιεί τη δεξιά πλευρά και
το τρίτο ένα τεστ συγκέντρωσης το οποίο χρησιμοποιεί περισσότερο την πρόσθια πλευρά. 
Αυτό που είδαμε είναι ότι αυτή η μεταφορική μνήμη επηρεάζεται κυρίως, και είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι επηρεάστηκε περισσότερο στους εφήβους που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού".
Έχουν ήδη διεξαχθεί αρκετές μελέτες που προσπαθούν να εντοπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, των ραδιοσυχνοτήτων και της ακτινοβολίας των τηλεφώνων στον εγκέφαλο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι στιγμής.
Και συνεχίζοντας ο Martin Röösli λέει: 
-. είμαι ακόμα λίγο επιφυλακτικός σχετικά με τα ευρήματά μας, διότι χρειάζεται επιβεβαίωση και από άλλες μελέτες. 
Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας στον εγκέφαλο, μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό, επειδή η ακτινοβολία μειώνεται ραγδαία με την απόσταση από το κεφάλι. 
Έτσι, αν έχετε το κινητό σας τηλέφωνο αντί για 1 εκατοστό, μόνο 10 εκατοστά μακριά από το κεφάλι σας, κάνει την ακτινοβολία σας 10 φορές μικρότερη, και σε κάποιο σημείο, ακόμη και 100 φορές μικρότερη, οπότε μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ακτινοβολία σας εύκολα και να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο, επομένως δεν αποτελεί μεγάλο ζήτημα!
Γενικά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μνήμη είναι πιο ευάλωτη στα κύματα όταν το τηλέφωνο είναι κολλημένο στο δεξί αυτί, καθώς αυτή η πλευρά σχετίζεται με τη μνήμη και συνιστάται η χρήση του μεγαφώνου ή των ακουστικών κατά τη διάρκεια των κλήσεων
-. Η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική ικανότητα
Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η χρήση smartphone επηρεάζει πράγματι τον εγκέφαλο. 
Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. 
Ενώ γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για ορισμένες από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μένουν να φανούν. 
-. Αλλαγές στη Χημεία του Εγκεφάλου
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να οδηγήσει σε χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. 
Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Ακτινολογική Εταιρεία της Βόρειας Αμερικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι με τον λεγόμενο εθισμό στο διαδίκτυο και στα smartphone εμφάνισαν στην πραγματικότητα ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου
Για αυτό πρέπει να προλάβουμε τον εθισμό, διότι τέτοιες αλλαγές μπορεί να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν εθισμούς στην τεχνολογία και γιατί άλλοι θεωρούν ότι είναι τόσο δύσκολο να μείνουν χωρίς τα τηλέφωνά τους.
-. Μειωμένη Γνωστική Ικανότητα
Μια πολύ γνωστή μελέτη στο Journal of the Association for Consumer Research διαπίστωσε ότι η γνωστική ικανότητα μειώθηκε σημαντικά κάθε φορά που ένα smartphone είναι σε κοντινή απόσταση, ακόμη και όταν το τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο.
Οι ερευνητές ονόμασαν αυτό το φαινόμενο "υπόθεση διαρροής εγκεφάλων"
Ουσιαστικά, είναι λιγότερο πιθανό να βασιστούμε στους δικούς μας γνωστικούς πόρους, εάν γνωρίζουμε ότι μια πηγή πληροφοριών είναι άμεσα διαθέσιμη.
Μια πιο πρόσφατη μετα-ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι η παρουσία ενός smartphone συσχετίστηκε με μειώσεις στη μνήμη εργασίας. 
Αυτό είναι συνεπές με προηγούμενα αποτελέσματα, αλλά η νεότερη ανάλυση δείχνει ότι το μέγεθος αυτής της επίδρασης μπορεί να μην είναι τόσο έντονο όσο πιστεύαμε προηγουμένως. 
Ένας παράγοντας που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να παίξει ρόλο στο πόσο έντονα επηρεάζονται οι άνθρωποι από αυτό είναι ο φόβος της απώλειας.
Το να μας αποσπούν την προσοχή τα τηλέφωνά μας υποδηλώνει ότι πάντα, σε κάποιο επίπεδο, σκεφτόμαστε τι συμβαίνει στον διαδικτυακό κόσμο και τι μπορεί να μας λείπει όταν δεν χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας.
Έτσι, αν νιώθετε πάντα μια ενοχλητική αίσθηση ότι χάνετε ένα κείμενο, μια είδηση ​​ή ένα κουτσομπολιό διασημοτήτων, το να διατηρείτε το τηλέφωνό σας ορατό ενώ εργάζεστε μπορεί να είναι κακή ιδέα. 
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το απενεργοποιήσετε και να το βάλετε σε άλλο δωμάτιο όταν πρέπει να κάνετε κάτι.
-. Χειρότερη Αναγνωστική Κατανόηση
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ο τρόπος που διαβάζετε το διαδικτυακό κείμενο διαφέρει από τον τρόπο που διαβάζετε την εκτυπωμένη σελίδα. 
Για πολλούς από εμάς, είναι σύνηθες να παραλείπουμε άρθρα στο διαδίκτυο ή να παραλείπουμε τη σελίδα για να βρίσκουμε βασικά σημεία. 
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά. 
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι καταλαβαίνουμε λιγότερο από αυτά που διαβάζουμε στο διαδίκτυο από αυτά που κάνουμε σε έντυπη μορφή.
Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η ανάγνωση σε μια ηλεκτρονική συσκευή όπως ένα smartphone έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανόηση ανάγνωσης.
Οι ακριβείς λόγοι για αυτό δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι εκπνέουν λιγότερο συχνά όταν διαβάζουν σε smartphone. 
Αυτή η επίδραση στην αναπνοή σχετίζεται επίσης με υπερβολική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και μειωμένη κατανόηση ανάγνωσης.
-. Το τηλέφωνο επηρεάζει τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες
Στο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics , ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέτασαν πιο προσεκτικά τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τη χρήση smartphone και iPad σε πολύ μικρά παιδιά.
Η χρήση τέτοιων συσκευών για την ψυχαγωγία ή την ηρεμία των παιδιών, προειδοποιούν, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Η ανησυχία, προτείνουν οι ερευνητές είναι ότι τα παιδιά δεν θα αναπτύξουν τους δικούς τους μηχανισμούς εσωτερικής αυτορρύθμισης εάν βασίζονται για τα πάντα σε μια ψηφιακή συσκευή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πρακτικές δραστηριότητες και εκείνες που περιλαμβάνουν άμεση ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι ανώτερες από τα διαδραστικά παιχνίδια οθόνης και για αυτό προτείνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση!
Η χρήση κινητών συσκευών καθίσταται ιδιαίτερα προβληματική όταν τέτοιες συσκευές αντικαθιστούν τις πρακτικές δραστηριότητες που βοηθούν στην ανάπτυξη οπτικοκινητικών και αισθητηριοκινητικών δεξιοτήτων.
Υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η χρήση κινητών συσκευών επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών. 
Αυτό που απασχολεί πολλούς ειδικούς, ωστόσο, είναι το κατά πόσον η υπερβολική χρήση των smartphones και των tablet μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων που αποκτώνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του απρόσκοπτου παιχνιδιού και η αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους.
-. Η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου
Η χρήση του smartphone ή του tablet σας την ώρα του ύπνου παρεμποδίζει τον ύπνο σας και όχι μόνο επειδή μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά για να ελέγξετε το email σας, να κάνετε κύλιση στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή να παίξετε ένα παιχνίδι διαδικτυακών ασήμαντων στοιχείων.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceeding of the National Academy of Sciences , ζητήθηκε από δώδεκα ενήλικες συμμετέχοντες είτε να διαβάζουν σε iPad για τέσσερις ώρες κάθε βράδυ πριν τον ύπνο είτε να διαβάζουν τυπωμένα βιβλία σε χαμηλό φωτισμό. 
Μετά από πέντε συνεχόμενες νύχτες, οι δύο ομάδες άλλαξαν.
Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές ήταν ότι όσοι είχαν διαβάσει σε iPad πριν τον ύπνο εμφάνισαν μείωση των επιπέδων μελατονίνης, της ορμόνης που αυξάνεται όλο το βράδυ και προκαλεί υπνηλία. 
Χρειάστηκε επίσης περισσότερος χρόνος για να κοιμηθούν αυτοί οι συμμετέχοντες και βίωσαν λιγότερο ύπνο REM όλη τη νύχτα.
Ο ένοχος; Ο τύπος του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις περισσότερες κινητές συσκευές. Τα κύτταρα στο πίσω μέρος των ματιών περιέχουν μια φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη που συλλαμβάνει συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός. 
Αυτά τα ευαίσθητα στο φως κύτταρα στέλνουν στη συνέχεια σήματα στο "ρολόι" του εγκεφάλου, το οποίο ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς.
Συνήθως, το μπλε φως κορυφώνεται το πρωί, δίνοντας σήμα στο σώμα σας να ξυπνήσει για την ημέρα. 
Το κόκκινο φως αυξάνεται το βράδυ, σηματοδοτώντας ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε και να πάτε για ύπνο. 
Με τη διακοπή αυτού του φυσικού κύκλου με το μπλε φως που εκπέμπεται από τις κινητές συσκευές, οι κανονικοί κύκλοι ύπνου-αφύπνισης απορρίπτονται.
Αυτές οι διακοπές ύπνου μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο και την ψυχική σας υγεία. 
Ο κακός ύπνος σχετίζεται με διάφορα προβλήματα ψυχικής υγείας , όπως αλλαγές στη διάθεση, 
στρες, 
άγχος,
 κατάθλιψη και ομίχλη του εγκεφάλου.
Και οι ειδικοί επιστήμονες
συμβουλεύουν και σας λένε ότι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να παίξετε με την κινητή συσκευή σας στο κρεβάτι, σκεφτείτε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στον εγκέφαλό σας και στον ύπνο σας και σκεφτείτε να πάρετε ένα χαρτόδετο βιβλίο, προειδοποιώντας πως ο τύπος φωτός που εκπέμπεται από την οθόνη της κινητής συσκευής σας μπορεί απλώς να αναστατώνει τον κύκλο ύπνου σας, ακόμη και αφού απενεργοποιήσετε τη συσκευή σας.
-. Τα τηλέφωνά μας μπορεί να μας κάνουν ψυχικά τεμπέληδες
Οι φορητές συσκευές δεν προσφέρουν απλώς απόσπαση της προσοχής - βασιζόμαστε επίσης σε αυτές για την παροχή πληροφοριών. 
Δεν χρειάζεται πλέον να απομνημονεύουμε αριθμούς τηλεφώνου ή να κρατάμε ένα σημειώσεις στα γραφεία μας, όλες αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται εύκολα στη λίστα επαφών του τηλεφώνου μας.
Αντί να σκέφτεστε ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τον κόσμο γύρω σας, μπορείτε απλώς να πάρετε το τηλέφωνό σας και να αναζητήσετε τις απαντήσεις στο Google. 
Αντί να προσπαθείτε να θυμάστε ραντεβού, συσκέψεις ή ημερομηνίες, βασίζεστε απλώς σε μια εφαρμογή iPhone για να σας υπενθυμίζει τι πρέπει να πετύχετε κάθε μέρα.
Και ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η υπερβολική εξάρτηση από την κινητή συσκευή σας για όλες τις απαντήσεις μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική τεμπελιά. 
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του να βασίζεσαι σε ένα smartphone και της ψυχικής τεμπελιάς.
Τα smartphone δεν μετατρέπουν απαραιτήτως τους ανθρώπους από βαθιά στοχαστές σε τεμπέληδες στοχαστές, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είναι φυσικά διαισθητικοί στοχαστές ή εκείνοι που ενεργούν με βάση το ένστικτο και τα συναισθήματα, τείνουν να βασίζονται στα τηλέφωνά τους πιο συχνά.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την αναλυτική και λογική σκέψη. Κάποιοι αναρωτιούνται ακόμη και αν η υπερβολική χρήση των τηλεφώνων μας μπορεί να συμβάλει στη μειωμένη νοημοσύνη.
Προφανώς, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν, πως η χρήση κινητών συσκευών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη διαθέσιμη έρευνα για το θέμα. 
Οι επιστήμονες και οι γιατροί μόλις αρχίζουν να κατανοούν τις πιθανές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης smartphone στον εγκέφαλο και για αυτό μας εφιστούν την προσοχή!
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προστατέψουμε τον εγκέφαλό μας;
Παρόλο που μπορεί να γνωρίζουμε ότι τα τηλέφωνά μας μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλό μας, η πραγματικότητα είναι ότι τα χρειαζόμαστε. 
Για πολλούς, είναι μια σύνδεση με πληροφορίες, πόρους, εργαλεία και επικοινωνία που είναι απαραίτητα για την καθημερινή ζωή.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για να γίνουμε πιο συνειδητοί σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε και αλληλεπιδρούμε με τα τηλέφωνά μας. 
Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν:
1. έχουμε επίγνωση
Πρέπει να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε πριν μπορέσουμε να λάβουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε. 
Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε και αξιολογούμε πόσο χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας.
Σε τι το χρησιμοποιούμε;
Ποιος είναι ο μέσος ημερήσιος χρόνος μπροστά στην οθόνης μας; 
Χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας για να απαλύνουμε δύσκολα συναισθήματα ή για να αποφύγετε σημαντικές εργασίες; 
Η απάντηση σε τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για προβλήματα που ίσως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε
2. εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ορίσουμε όρια
Ο καθορισμός συγκεκριμένων ορίων στη χρήση του τηλεφώνου πάντα είναι χρήσιμος. 
Είναι σημαντικό να είμαστε  συνεπείς σχετικά με τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου, αλλά και τι ακριβώς χρειαζόμαστε από αυτό.
Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατάργηση ορισμένων εφαρμογών από τα τηλέφωνά τους. 
Σε άλλους μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούν εφαρμογές ή ρυθμίσεις τηλεφώνου για να ελέγχουν πόσο καιρό χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές ή ιστότοπους κάθε μέρα.
Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να έχουν ώρες χωρίς τηλέφωνο ή ακόμα και ολόκληρες ημέρες. 
Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας μετά τις 7 μ.μ. ή τα Σάββατα, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε πλήρως στους άλλους ανθρώπους στη ζωή σας.
Επίλογος - Και τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς;
Ενώ οι ειδικοί αρχίζουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των επιπτώσεων του κινητού τηλεφώνου στον εγκέφαλό μας, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε. 
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξετάσουμε μερικά από αυτά τα πιθανά εφέ και να λάβουμε μέτρα ώστε να είμαστε πιο συνεπείς και να έχουμε επίγνωση όταν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας. 
Δίνουμε στον εαυτό μας διαλείμματα, 
βάζουμε όρια αν χρειάζεται και 
βεβαιωνόμαστε ότι δεν βασιζόμαστε στις τεχνολογικές συσκευές και δεν αντικαθιστούμε με αυτές την ανθρώπινη παρουσία δίπλα μας!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina