Τον Ιανουάριο του 2020 η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και προειδοποίησε με επίσημο τρόπο ότι "το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία"
Μια ανοιχτή επιστολή που συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμα και σήμερα.
Παρόλα αυτά όμως, σήμερα, χειμώνας του 2024 η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις είναι "βουτηγμένες" στην κυριολεξία, στον καπνό από τα τζάκια των πολιτών οι οποίοι, δυστυχώς καταστρέφουν και την ζωή των γειτόνων τους.
Δυστυχώς δίπλα μας υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι καίνε το τζάκι του "επειδή έτσι μου αρέσει" όπως λένε, μη υπολογίζοντας, ότι δίπλα τους σε άλλα διαμερίσματα ζουν μικρά παιδιά,
ηλικιωμένοι,
άρρωστοι!
-. 1. Πώς επηρεάζει ο καπνός του ξύλου την υγεία;
Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων στον καπνό του ξύλου, συνδέεται με μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία.
Η βραχυπρόθεσμη έκθεση, επί ώρες ή ημέρες, σε υψηλά επίπεδα καπνού ξύλου προκαλεί ερεθισμό των ματιών και των αναπνευστικών οδών των ματιών,
της μύτης και του λαιμού και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων.
Η μακροχρόνια έκθεση, για πολλά χρόνια στον καπνό του ξύλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ή πνευμονικής νόσου που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Εάν μπορoύμε να μυρίσουμε τον καπνό του ξύλου εκτιθέμεθα και κινδυνεύουμε από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
ΑΝ ΜΥΡΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟΝ, ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΙΣ
-. 2. Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Ο καπνός του ξύλου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παιδιά,
οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις.
Ειδικά τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον καπνό για τους παρακάτω λόγους:
-. Το αναπνευστικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη,
αναπνέουν περισσότερο αέρα, άρα και ατμοσφαιρική ρύπανση, ανά κιλό σωματικού βάρους από ό,τι οι ενήλικες.
Ο καπνός από τζάκια και ξυλόσομπες και οι ρύποι από τα οχήματα φέρουν την κύρια ευθύνη για περίπου 10.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο στην Ελλάδα.
Δεν χρειάζεται να έχoυμε ειδικούς μετρητές για να καταλάβουμε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέουμε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου.Όταν το μυρίζουμε, εισπνέουμε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων.
Την ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία την είχε στείλει προς τους πολίτες και την Πολιτεία.
Ας την διαβάσουμε:
Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία
Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία
1.- Προς τους Συμπολίτες μας στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας
Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής, να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας, είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.
Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!
Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, στον αέρα μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs),
βενζολίου,
διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.
Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.
Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.
Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά, αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.
Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή.
Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου.
Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σ΄ αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Αγαπητοί συμπολίτες,
σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων.
Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού π.χ. καρκινοπαθείς,
άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια,
έγκυες,
βρέφη,
παιδιά και ηλικιωμένοι αλλά και όλων των συμπολιτών σας.
Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας, σε σχέση με το καλοριφέρ, η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.
Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.
Ας μη γίνεται εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους.
-.2 Προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του.
Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του.
Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας.
Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε "καταναγκαστικά μέτρα", αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:
-. νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.
-. απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες πόλεις όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
-. παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών.
Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε.
Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία
Τέλος, επί της ουσίας, να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα.
Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία – που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πως η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως εκτός από τον καπνό του τζακιού που απελευθερώνεται στο εσωτερικό του σπιτιού, έρευνες έχουν δείξει ότι έως και το 70% του καπνού που απελευθερώνεται μέσω της καμινάδας ξαναμπαίνει στο σπίτι, όπως και το συμπέρασμα μελέτης στην οποία οι ερευνητές αναφέρουν: Η προοπτική ανάλυσή μας σε μια ομάδα γυναικών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αυξανόμενη συχνότητα χρήσης τζακιού/σόμπας σε εσωτερικούς χώρους που καίγονται ξύλα συσχετίστηκε με περιστατικό καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών.
https://www.newsbeast.gr/health/arthro/5855907/proedros-ellinikis-antikarkinikis-etaireias-to-tzaki-einai-epikindyno-gia-tin-ygeia-mas
https://www.eea.europa.eu/el/articles/ydrargyros-diarkis-apeili-gia-to
https://greenagenda.gr
https://www.eea.europa.eu/el/articles/ydrargyros-diarkis-apeili-gia-to
https://greenagenda.gr
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina