Πεντανόστιμα αμύγδαλα,πασπαλισμένα με αλάτι και ζάχαρη-μιά γευστική απόλαυση
Τα αμύγδαλα δεν ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.
Τα αμύγδαλα, ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, είναι γλυκά ή πικρά.
Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα φάμε ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και γενικά οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που κάνουμε και σήμερα.
Τα καβουρντισμένα, τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα αμύγδαλα τα χρησιμοποιούμε,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, και στη ζαχαροπλαστική.
Όπως και να τα γευτούμε τα αμύγδαλα μας χαρίζουν γευστικές απολαύσεις!
Γευστική απόλαυση: αμύγδαλα στο φούρνο!
θα χρειαστούμε:
-250 με 300 γρ. αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα
-1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανακατεμένο με πολύ λίγο κουρκούμι – στη μύτη από το κουταλάκι
-1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο , μαύρη υγρή
-ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα:
Ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 – 3 λεπτά τα αμύγδαλά μας.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε-δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν-και τα ξεφλουδίζω ένα-ένα, πιέζοντας με τον αντίχειρα και τον δείχτη μας την φλούδα να βγει
Είναι πανεύκολο, διότι η φλούδα καθώς είναι ζεστή γλιστρά εύκολα και φεύγει.
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, που το έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, βάζουμε τα αμύγδαλα όπως είναι υγρά και τα ραντίζουμε με το λάδι, στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το μείγμα του αλατιού και τη ζάχαρη.
Τα ανακατεύουμε να πάει η ζάχαρη και το αλάτι παντού
Βάζουμε στο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, φούρνο το ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά.
Όσο ψήνουμε τα αμύγδαλά μας έχουμε το νού μας μην “αρπάξουν”,θέλει προσοχή γιατί μπορεί εύκολα να μας καούν!
Ανακατεύουμε μιά-δυό φορές για να μας ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε απλωτά σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Αν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα,τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο!Τα αμύγδαλά μας αυτά είναι ένα γευστικότατο σνακ, αλλά ταιριάζουν και στις σαλάτες μας χαρίζοντάς τους μιά ιδιαίτερη πινελιά γεύσης.