Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Η Σελήνη και οι Προσέληνοι – Τι έλεγαν οι Έλληνες φιλόσοφοι και τι οι σύγχρονοι επιστήμονες

Υπάρχουν ακόμα και σύγχρονες μαρτυρίες, για την ύπαρξη κενού κάτω από τον φλοιό της Σελήνης.
Από την αρχαιότητα η Σελήνη έχει χαρακτηριστεί ως τεχνικό δημιούργημα, αφού υπάρχουν καταγεγραμμένες ιστορικές φάσεις όπου στον ουρανό της γης δεν υπάρχει η ύπαρξη της.
                 Όταν δεν υπήρχε η Σελήνη 
Ενδείξεις από αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα μας λένε ότι κάποτε η Σελήνη δεν υπήρχε στον ουρανό. 
Και μάλιστα για να δηλώσουν την πανάρχαια εποχή που ιδρύθηκε η Λυκόσουρα - η οποία ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, πρώτο βασιλιά των Αρκάδων και γιο του Πελασγού και ήταν η πρωτεύουσα των Αρκάδων μέχρι ο Κλείτωρ να την μεταφέρει στον Κλείτορα - στην ορεινή Αρκαδία της Ελλάδας, η πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου στη Γη, λένε ότι "ιδρύθηκε τότε που δεν υπήρχε Σελήνη στον Ουρανό"
Γενικά τους αρχαίους Αρκάδες τους αποκαλούσαν "προσέληνους", επειδή υπήρξαν στην περιοχή αυτή πριν εμφανιστεί η Σελήνη στον ουρανό.
-. Προσέληνοι οι Αρκάδες και προσεληνίς το θηλυκόν, γράφει ο Στέφανος Βυζάντιος.
-. Τις νύμφες της Αρκαδίας τις έλεγαν και αυτές προσελήνιδες/προσεληνίδες
αἱ Ἀρκαδικαὶ νύμφαι, αναφέρει το λεξικό του Ησυχίου Αλεξανδρέως.
-. Προσέληνοι Ηρόδοτος τους Αρκάδας ούτω λέγει, τουτέστιν αρχαίους προ της σελήνης, γράφει το λεξικό του Σουίδα.
Οι Αρκάδες πίστευαν, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, πως ήταν οι μόνοι μετά τους Λέλεγες αυτόχθονες κάτοικοι της Ελλάδας.
Γενάρχη τους θεωρούσαν τον Πελασγό, γιο του Δία, και καυχιόνταν ότι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι μετά τον Κατακλυσμό.
Την αντίληψη αυτή συμμερίζονται και επιφανείς ιστορικοί της αρχαιότητας, από τον Ηρόδοτο έως τον Ξενοφώντα και τον Θουκυδίδη, αλλά και ο Αριστοτέλης, ο οποίος υποστηρίζει πως η εγκατάσταση των Αρκάδων έγινε πριν από την εμφάνιση της Σελήνης. 
Ίσως γι’ αυτό ο Παυσανίας βρήκε τους Αρκάδες να αυτοχαρακτηρίζονται προσέληνοι.
Ήδη προ πολλού οι υπόλοιποι Έλληνες αναφέρονταν στους Αρκάδες με την προσωνυμία "Προσέληνοι". 
Αυτό είχε ως αφορμή "μια ιστορία ότι οι Αρκάδες ζούσαν στις ερήμους τους την εποχή πρίν τη γέννηση του φεγγαριού".
-. Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδασκαν ότι υπήρξε εποχή όπου η Γη δεν είχε τη Σελήνη!
-. Ο Ευστάθιος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και φιλόσοφος: "Δοκεί δε φασί, παλαιότατα έθνη Ελλήνων είναι τα Αρκαδικά, διό και προσέληνοι ελέγοντο οι Αρκάδες, όπερ, φασίν, Ίππυς ο Ρηγίνος πρώτον αυτούς εκάλεσε"
-. Ο Οβίδιος, "...οι Αρκάδες κατείχαν τη χώρα τους πριν από τη γέννηση του Διός και το γένος τους είναι παλαιότερο από την Σελήνη"
-. Ο Πυθαγόρας αφηγείται ότι έκανε στροφές γύρω από την σελήνη με τα οχήματα των θεών που κατοικούσαν εκεί, ενώ αναφέρει ότι η σεληνιακή ημέρα είναι 15 φορές μεγαλύτερη από της γης, όπως και είναι!
Ο Πυθαγόρας, επίσης, επέμενε ότι η Σελήνη κατοικείται από όντα θεϊκά όμοια με τους ανθρώπους αλλά πιο ψηλά, πιο ξανθά και πολύ πιο όμορφα. 
Όλες οι γνώσεις του Πυθαγόρα, 
Μαθηματικά, 
Μουσική, 
Γεωμετρία, 
Φυσική δηλώνει ότι είναι γνώσεις που πήρε από τους ουράνιους με τους οποίους είχε συνεχή επαφή. 
Πολλές αναφορές για την σελήνη έχουμε και από κείμενα της Ελληνικής μυθολογίας που αναφέρονται σε θεούς και ημίθεους.
-. Ο Θαλής, που θεωρείται ο πατέρας της Ελληνικής και παγκόσμιας φιλοσοφίας ήταν ο πρώτος που είπε ότι η Σελήνη λαμβάνει το φως από τον Ήλιο αλλά και ο πρώτος που υπολόγισε τη διάμετρο αλλά και τη τροχιά της.
-. Ο Ξενοφάνης αναφέρει ότι ο δάσκαλός του ο Σωκράτης την χαρακτηρίζει: "Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές που κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς"
Λόγια του Σωκράτη που …υποστηρίζουν και σύγχρονοι αστρονόμοι σήμερα. 
-. Ο Έλληνας θεός Ορφέας, γιος του Απόλλωνα, ο πιο τακτικός ταξιδιώτης της Σελήνης και του Σειρίου, μας λέει: 
"Η Σελήνη έχει βουνά πολιτείες και σπίτια, η επιφάνεια της είναι έδαφος όπως της γης και κατοικείται από θεϊκές κοινωνίες"
Ο Ορφέας γνώριζε το σεληνιακό ημερολόγιο των 12 μηνών και τις φάσεις της σελήνης.
Μιλά για την περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο, τις εύκρατες, τροπικές και πολικές ζώνες της γης, 
τις εκλείψεις της σελήνης, 
τα ηλιοστάσια, 
τις ισημερίες, 
τις κινήσεις των πλανητών και την παγκόσμια έλξη, και ισχυρίζεται ότι οι κάτοικοι της σελήνης είναι αυτοί που περιπλανήθηκαν από πλανήτη σε πλανήτη. 
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί του Ορφέα αναφέρονται σε αρχαία κείμενα του Πλούταρχου και του Διογένη του Λαέρτιου.
Πολλές πληροφορίες από αρχαία κείμενα μας έρχονται και για τους Τελχίνες της Ρόδου και τους Κάβειρους της Σαμοθράκης που εξαφανίστηκαν σύμφωνα με τον μύθο μετά τον μεγάλο κατακλυσμό.
Η τεχνολογική τους εξέλιξη ήταν τέτοια που τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν την γη και να σωθούν στην Σελήνη ή τον Άρη, σε βάσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τους θεούς κατά τον εποικισμό της γης.
Επίσης λέγεται πως ο Φαέθων έκανε 30 περιστροφές γύρω από το φεγγάρι, ταξίδεψε στην Αφροδίτη και επισκεπτόταν συχνά τους πόλους της Γης.
Ο Διόνυσος, 
η Άρτεμις και ο Ηρακλής είχαν ταξιδέψει στην Σελήνη και ο Ίδμων ταξίδευε εκεί με το άρμα του που έμοιαζε με απαστράπτοντα κομήτη, δίνοντας ακριβέστατες πληροφορίες για την αθέατη πλευρά της σελήνης, κάτι που μόλις πριν λίγα χρόνια έκανε ο σύγχρονος άνθρωπος.
Συμπερασματικά θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις από τον τεχνιτό δορυφόρο της γης, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως εκεί πάνω κάποιο μάτι μας παρακολουθεί.
-. Ο Ησίοδος μας λέει πως τρία στοιχεία συνυπάρχουν, 
το Χάος, 
η Γαία και ο Έρωτας. 
Ο Έρωτας δεν γεννά αλλά ενθαρρύνει και διευκολύνει τη γέννηση και τη δημιουργία. 
Από το Χάος γεννήθηκαν το Έρεβος και η Νύχτα, ενώ τα παιδιά τους ήταν ο Αιθέρας και η Ημέρα. 
"ἤτοι μὲν πρώτιστα Χάος γένετ’· αὐτὰρ ἔπειτα Γαῖ’ εὐρύστερνος, πάντων ἕδος ἀσφαλὲς αἰεὶ ἀθανάτων οἳ ἔχουσι κάρη νιφόεντος Ὀλύμπου, Τάρταρά τ’ ἠερόεντα μυχῷ χθονὸς εὐρυοδείης, ἠδ’ Ἔρος, ὃς κάλλιστος ἐν ἀθανάτοισι θεοῖσι, λυσιμελής, πάντων τε θεῶν πάντων τ’ ἀνθρώπων δάμναται ἐν στήθεσσι νόον καὶ ἐπίφρονα βουλήν" - Ησιόδου Θεογονία 116-122
Το χάος είναι η προσωποποίηση του πρωτογενούς κενού, το οποίο προηγείται από την δημιουργία, τότε που η τάξη δεν είχε ακόμα επιβληθεί στα στοιχεία του κόσμου.
-. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η Αρκαδία, πριν κατοικηθεί από τους Έλληνες, είχε Πελασγικό πληθυσμό και ότι αυτοί οι αυτόχθονες κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή από μία πολύ μακρινή εποχή όπου ακόμα δεν υπήρχε η σελήνη στον ουρανό.
Γι’ αυτό τον λόγο τους ονόμασε και Προσέληνες. 
- Ο Πλούταρχος αφήνει υπόνοιες για πανάρχαια κατοίκηση της Σελήνης:
"Διά τι τας εν τοις υποδήμασι σεληνίδας, οι διαφέρειν δοκούντες ευγένεια φορούσιν; πότερον, ως Κάστωρ φησί, σύμβολον έστι τούτο της λεγόμενης οικήσεως επί της σελήνης και ότι μετά την τελευτήν αύθις αι ψυχαί την σελήνην υπό πόδας έξουσιν, ή τοις παλαιοτάτοις τουθ' υπήρχε, εξαίρετον, ούτοι δ’ ήσαν Αρκάδες των απ’ Ευάνδρου Προσελήνων λεγομένων"
-. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρεται σε μία εποχή στην οποία "δεν υπήρχαν όλες οι ουράνιες τροχιές", πριν από τη γενιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Τότε που δεν υπήρχε Σελήνη, οι μόνοι άνθρωποι που υπήρχαν ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι ζούσαν στα βουνά της Αρκαδίας.
Επίσης στα Αργοναυτικά γράφει: "Αρκάδες οι και πρόσθε σεληναίης υδέονται ζώειν, φηγόν έδοντες εν ούρεσιν..."
Παρόμοιες αναφορές έχουμε από τον Οβίδιο, 
τον Ιππόλυτο, 
τον Λουκιανό, 
τον Censorinus. 
     Και ερχόμαστε σε σύγχρονες μαρτυρίες που υποστηρίζουν την ύπαρξη κενού κάτω από τον φλοιό της Σελήνης.
Πρόσφατα μάλιστα επιστήμονες έκαναν λόγο για Μυστηριώδης στρογγυλή Δομή κάτω από την θάλασσα της Γαλιλαίας.
Είναι μάλιστα και το μοναδικό ουράνιο σώμα, το οποίο δεν κάνει τις κινήσεις όλων των άλλων γνωστών πλανητών και δορυφόρων τους, ενώ το μέγεθος της είναι δυσανάλογο για δορυφόρος της γης μας.
Οι σύγχρονοι Rώσοι επιστήμονες πρόσφατα ετοίμασαν ένα σχέδιο όπου θα είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα μπαλόνια στα κενά όπου υπάρχουν, κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.
Εκεί δεν υπάρχει εκείνη η θανάσιμα επικίνδυνη για τον άνθρωπο διαστημική ακτινοβολία, και η δύναμη βαρύτητας είναι ανάλογη με αυτή, στην οποία συνήθισαν οι γήινοι.
Στην σεληνιακή δε επιφάνεια θα μπορούν να βγαίνουν αποκλειστικά με σκάφανδρα.
Επίσης, στην Νότια Αμερική, σύμβολα που βρέθηκαν στους τοίχους του προαύλιου του Καλασάγια, κοντά στην πόλη του Τιαχουανάκο/στην Βολιβία, καταγράφουν την σελήνη να πρωτοεμφανίζεται πριν από περίπου 12.000 έτη.
Και μια μερίδα επιστημόνων επισημαίνουν πως η εμφάνιση της Σελήνης προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην Γη, στη μορφή σεισμών, μαζικών πλημμυρών και κλιματολογικών αλλαγών. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ότι αυτή η μακρινή περιοχή έχει προταθεί από κάποιους λόγιους ως η πραγματική περιοχή της μυθικής Ατλαντίδος του Πλάτωνα και αυτή η μεγάλη πλανητική αναταραχή ως το κατακλυσμιαίο γεγονός που κατάστρεψε την Ατλαντίδα.
Μια παρόμοια λοιπόν, μεταβολή της σήμερα θα μπορούσε να προκαλέσει και την μετακίνηση των μαγνητικών πόλων της γης με παρόμοια καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον σύγχρονο πλανήτη μας. 
              Η "Αληθινή ιστορία" του Λουκιανού
Ο Ελληνικής καταγωγής Λουκιανός από την Σαμοσάτα της Συρίας έζησε το 120 μ.χ. στο βιβλίο του "Αληθινή Ιστορία" δίνει πληροφορίες που ξαφνιάζουν γιατί ήταν αδύνατο να γνωρίζει άνθρωπος εκείνη την εποχή.
Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα
"Πήγαινε με ένα καράβι που το πήρε ο αέρας για εφτά μερόνυχτα και την όγδοη ημέρα έφτασε στο φεγγάρι. 
Τόσο κάνουν σήμερα τα σύγχρονα διαστημόπλοια για να πάνε στο φεγγάρι. 
Μπήκε μέσα σ’ ένα πηγάδι που από πάνω είχε καθρέφτες και έβλεπε όλη τη γη. 
Βασιλιάς της Σελήνης ήταν ο Ενδυμίωνας που τον πήραν από την γη και τον πήγαν στο φεγγάρι και τον έκαναν βασιλιά"
Περιγράφει τρικινητήρια αερόπλοια "τρικέφαλοι αλογογύπες που πετούσαν" περιγράφει σύγχρονες τηλεσκόπια, "έβαζαν και έβγαζαν τα μάτια τους που μπορούσε να τα φορά ο καθένας και έβλεπαν πολύ μακρυά", περιγράφει πολεμιστές με διαστημική στολή που είχε δύο κέρατα “κεραίες”.
Επίσης, περιγράφει ταξίδια στ’ άστρα του ζωδιακού καθώς και προσθαλάσσωση ίδια με αυτή των συγχρόνων κοσμοναυτών και μάλιστα στην περιοχή των Βερμούδων. 
Τέλος περιγράφει πόλεμο μεταξύ των κατοίκων της Σελήνης και του Σειρίου που αναφέρει ότι είχε επισκεφτεί. 
”Έγιναν αερομαχίες και χρησιμοποιήθηκαν τρομερά όπλα και νίκησαν οι Σείριοι”
Οι Έλληνες φιλόσοφοι γενικότερα γνώριζαν πάρα πολλά για την σελήνη και ασχολήθηκαν πολυ μαζί της. 
επιμέλεια κειμένου
iellada

Οι φλεγμονές και οι τροφές - υπάρχουν τροφές που είναι φλεγμονώδεις και άλλες που είναι αντιφλεγμονώδεις.

από το χρονολόγιο του dr. Antonis Karagiorgas
Μου φαίνεται είχα πολύ καιρό να σας ...σεντωνιάσω. 
Μετέφρασα πάλι τον μεγάλο Robert Lustig.
"Οι φλεγμονές και οι τροφές
Υπάρχουν τροφές που είναι φλεγμονώδεις και άλλες που είναι αντιφλεγμονώδεις. 
Οι φλεγμονώδεις τροφές προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση. 
Π.χ. τροφές που περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα σπορέλαια. 
Και η αιτία της φλεγμονώδους δράσης τους οφείλεται στο ότι τα ω-6 λιπαρά, είναι πρόδρομα μόρια του αραχιδονικού οξέος, το οποίο είναι η πρόδρομη ένωση όλων των φλεγμονωδών μορίων (θρομβοξίνες, λευκοτριένια, εικοσανοειδή). 
Από πού προέρχονται τα σπορέλαια ;  
Από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το σογιέλαιο, 
το αραβοσιτέλαιο, 
το κραμβέλαιο. 
Δηλαδή μιλάμε για τα λάδια που η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί, καθότι αντέχουν πολύ καιρό στο ράφι και είναι και φθηνά. 
Υπάρχουν άλλες  τροφές που προκαλούν φλεγμονές;  
Βεβαίως. 
Η ζάχαρη ( γλυκόζη-φρουκτόζη) πρώτη και καλύτερη. 
Και αυτό οφείλεται στην φρουκτόζη που βρίσκεται στο μόριό της, σε αντίθεση με την γλυκόζη που δεν είναι φλεγμονώδης. 
Η φρουκτόζη όμως είναι φλεγμονώδης διότι προκαλεί αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, που καταλήγουν στην καταστροφή της προστατευτικής εντερικής βλέννας, από τα βακτήρια. 
Εάν η βλέννα καταστραφεί, τότε το περιβάλλον του εντέρου βρίσκεται εκτεθειμένο στα εσωτερικά βακτήρια και τις εντεροτοξίνες, που εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία. 
Επίσης η φρουκτόζη καταστρέφει (με νιτρικά)  τους πρωτεϊνικούς σφικτήρες που κρατούν κοντά τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, καθιστώντας το διαπερατό/διαρρέον έντερο.
Ένα τρίτο αρνητικό έργο της φρουκτόζης, είναι ότι καταστρέφει ανοσολογικά κύτταρα, και έτσι διευκολύνεται το πέρασμα των βακτηριδίων στο αίμα. 
Συνεπώς η ζάχαρη (γλυκόζη-φρουκτόζη) είναι ένα φλεγμονώδες υπόστρωμα.
Μιλήσαμε για την ζάχαρη και τα σπορέλαια, που είναι επεξεργασμένα προϊόντα και είδαμε ότι διευκολύνουν τις φλεγμονές.
Υπάρχουν τροφές που είναι αντιφλεγμονώδεις; 
Βεβαίως. 
Είναι οι τροφές που καταπιέζουν μια ανοσολογική αντίδραση. 
Και μπορώ να αναφέρω 3 είδη τροφής.
Πρώτον, οι φυτικές ίνες. 
Πως γίνεται  οι φυτικές ίνες να είναι αντιφλεγμονώδεις, αφού ούτε κάν τις απορροφάμε ή τις πέπτουμε; 
Αυτό γίνεται διότι τα βακτήρια μονάχα, μπορούν να τις καταναλώνουν, δηλαδή είναι η αγαπημένη τροφή του εντερικού μικροβιώματος μας. 
Και εάν δεν ταΐσετε το μικροβίωμά σας, τότε το μικροβίωμα τρώει την βλέννα σας. 
Γι αυτό όταν καταναλώνετε φυσική τροφή, στην οποία δεν έχουν αφαιρέσει τις φυτικές ίνες, στην ουσία υποστηρίζετε το μικροβίωμά σας.  
Αυτό το ξέρουμε καθότι το μικροβίωμα μετατρέπει τις φυτικές ίνες σε κάποια χρήσιμα μόρια που λέγονται: λιπαρά οξέα βραχείας αλυσσίδας (SCFA). 
Συγκεκριμμένα αυτά είναι τα εξής: το οξεικό, 
το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ. 
Το βουτυρικό ιδιαίτερα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την φλεγμονή των εντέρων, μειώνει την μεταφορά μολυσματικού υλικού στο αίμα, μειώνει την συστημική φλεγμονή, μειώνει το Alzheimer . 
Δεύτερο αντιφλεγμονώδες είδος τροφής, τα ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν δράση αντίθετη από τα ω-6 . 
Είναι πρόδρομες ενώσεις του  δοκοσαεξανοϊκού oξέος  (DHA) που είναι απαραίτητο για την μεταφορά της νευρικής ώσης και για την υγεία του ανοσοποιητικού. 
Και του εικοσιπεντανοικού οξέος (ΕΡΑ), απαραίτητου για την λειτουργία του εγκεφάλου. 
Και επίσης του α-λινολεϊκού οξέος (ALA) που έχει καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.
Από ποιες τροφές παίρνουμε τα χρήσιμα ω-3 λιπαρά;  
Το ALA μπορείς να το πάρεις από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά το EPA και το  DHEA από θαλασσινά. 
Όχι επειδή τα ψάρια παράγουν ω-3, αλλά επειδή τα ψάρια τα παίρνουν από τα φύκια, αρκεί βέβαια να βρίσκουμε ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. 
Τελικώς τα ω-3 είναι πρωταρχικής σημασίας για την μεταβολική υγεία.
Τέλος το τρίτο είδος αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η βιταμίνη D.  
Η βιταμίνη D καταστέλλει κάτι που το λέγεται υποδοχέας -διόδιο (toll like receptor) και το οποίο κρατά την φλεγμονή υπό έλεγχο. 
Έτσι λοιπόν ελέγχοντας αυτόν το υποδοχέα, κρατάμε τον φλεγμονικό καταρράκτη υπό έλεγχο.
Συμπερασματικά, τα ω-3 λιπαρά, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη D είναι η πραγματικά προστατευτική διατροφή. "

επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα - ένα απολαυστικό σνακ με 5 υλικά

οι πρωτεΐνες πρωτοστατούν,
οι θερμίδες λίγες,
θρεπτικότατο και πεντανόστιμο! 
και χρειάζομαι μόνο 5 απλά υλικά
100gr γιαούρτη
100gr ταχίνι
1/2 μπανάνα
100gr κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη, λιωμένη
στη μύτη του κουταλιού τζίντζερ σε σκόνη
και
-. ρίχνω σε ένα μπολ τη γιαούρτη με το ταχίνι και το τζίντζερ και...
-. ανακατεύω πολύ καλά
-. απλώνω αντικολλητικό χαρτί σε μια επιφάνεια κοπής
-. αφού κόψω την μπανάνα σε φέτες, - φροντίζω να έχω 12 φέτες - 
-. φτιάχνω τέσσερις τριάδες από τις φέτες μου και 
-, επάνω τους ρίχνω την κρέμα γιαούρτης
-, παγώνω στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες
στη συνέχεια
-. βουτάω στη λιωμένη μου κουβερτούρα
και
-. επιστρέφω τα κομμάτια μου στην κατάψυξη για 10 λεπτά!
-. αυτό ήταν και η πάνγευστη λιχουδιά είναι αγάπη μικρών και μεγάλων!!!
από τις συνταγές μου!