Μου φαίνεται είχα πολύ καιρό να σας ...σεντωνιάσω.
Μετέφρασα πάλι τον μεγάλο Robert Lustig.
"Οι φλεγμονές και οι τροφές
Υπάρχουν τροφές που είναι φλεγμονώδεις και άλλες που είναι αντιφλεγμονώδεις.
Οι φλεγμονώδεις τροφές προκαλούν μια ανοσολογική απόκριση.
Π.χ. τροφές που περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα σπορέλαια.
Και η αιτία της φλεγμονώδους δράσης τους οφείλεται στο ότι τα ω-6 λιπαρά, είναι πρόδρομα μόρια του αραχιδονικού οξέος, το οποίο είναι η πρόδρομη ένωση όλων των φλεγμονωδών μορίων (θρομβοξίνες, λευκοτριένια, εικοσανοειδή).
Από πού προέρχονται τα σπορέλαια ;
Από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το σογιέλαιο,
το αραβοσιτέλαιο,
το κραμβέλαιο.
Δηλαδή μιλάμε για τα λάδια που η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί, καθότι αντέχουν πολύ καιρό στο ράφι και είναι και φθηνά.
Υπάρχουν άλλες τροφές που προκαλούν φλεγμονές;
Βεβαίως.
Η ζάχαρη ( γλυκόζη-φρουκτόζη) πρώτη και καλύτερη.
Και αυτό οφείλεται στην φρουκτόζη που βρίσκεται στο μόριό της, σε αντίθεση με την γλυκόζη που δεν είναι φλεγμονώδης.
Η φρουκτόζη όμως είναι φλεγμονώδης διότι προκαλεί αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα, που καταλήγουν στην καταστροφή της προστατευτικής εντερικής βλέννας, από τα βακτήρια.
Εάν η βλέννα καταστραφεί, τότε το περιβάλλον του εντέρου βρίσκεται εκτεθειμένο στα εσωτερικά βακτήρια και τις εντεροτοξίνες, που εισέρχονται στην αιματική κυκλοφορία.
Επίσης η φρουκτόζη καταστρέφει (με νιτρικά) τους πρωτεϊνικούς σφικτήρες που κρατούν κοντά τα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, καθιστώντας το διαπερατό/διαρρέον έντερο.
Ένα τρίτο αρνητικό έργο της φρουκτόζης, είναι ότι καταστρέφει ανοσολογικά κύτταρα, και έτσι διευκολύνεται το πέρασμα των βακτηριδίων στο αίμα.
Συνεπώς η ζάχαρη (γλυκόζη-φρουκτόζη) είναι ένα φλεγμονώδες υπόστρωμα.
Μιλήσαμε για την ζάχαρη και τα σπορέλαια, που είναι επεξεργασμένα προϊόντα και είδαμε ότι διευκολύνουν τις φλεγμονές.
Υπάρχουν τροφές που είναι αντιφλεγμονώδεις;
Βεβαίως.
Είναι οι τροφές που καταπιέζουν μια ανοσολογική αντίδραση.
Και μπορώ να αναφέρω 3 είδη τροφής.
Πρώτον, οι φυτικές ίνες.
Πως γίνεται οι φυτικές ίνες να είναι αντιφλεγμονώδεις, αφού ούτε κάν τις απορροφάμε ή τις πέπτουμε;
Αυτό γίνεται διότι τα βακτήρια μονάχα, μπορούν να τις καταναλώνουν, δηλαδή είναι η αγαπημένη τροφή του εντερικού μικροβιώματος μας.
Και εάν δεν ταΐσετε το μικροβίωμά σας, τότε το μικροβίωμα τρώει την βλέννα σας.
Γι αυτό όταν καταναλώνετε φυσική τροφή, στην οποία δεν έχουν αφαιρέσει τις φυτικές ίνες, στην ουσία υποστηρίζετε το μικροβίωμά σας.
Αυτό το ξέρουμε καθότι το μικροβίωμα μετατρέπει τις φυτικές ίνες σε κάποια χρήσιμα μόρια που λέγονται: λιπαρά οξέα βραχείας αλυσσίδας (SCFA).
Συγκεκριμμένα αυτά είναι τα εξής: το οξεικό,
το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ.
Το βουτυρικό ιδιαίτερα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την φλεγμονή των εντέρων, μειώνει την μεταφορά μολυσματικού υλικού στο αίμα, μειώνει την συστημική φλεγμονή, μειώνει το Alzheimer .
Δεύτερο αντιφλεγμονώδες είδος τροφής, τα ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν δράση αντίθετη από τα ω-6 .
Είναι πρόδρομες ενώσεις του δοκοσαεξανοϊκού oξέος (DHA) που είναι απαραίτητο για την μεταφορά της νευρικής ώσης και για την υγεία του ανοσοποιητικού.
Και του εικοσιπεντανοικού οξέος (ΕΡΑ), απαραίτητου για την λειτουργία του εγκεφάλου.
Και επίσης του α-λινολεϊκού οξέος (ALA) που έχει καρδιοαγγειακή προστατευτική δράση.
Από ποιες τροφές παίρνουμε τα χρήσιμα ω-3 λιπαρά;
Το ALA μπορείς να το πάρεις από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά το EPA και το DHEA από θαλασσινά.
Όχι επειδή τα ψάρια παράγουν ω-3, αλλά επειδή τα ψάρια τα παίρνουν από τα φύκια, αρκεί βέβαια να βρίσκουμε ψάρια ανοιχτής θαλάσσης.
Τελικώς τα ω-3 είναι πρωταρχικής σημασίας για την μεταβολική υγεία.
Τέλος το τρίτο είδος αντιφλεγμονώδους διατροφής είναι η βιταμίνη D.
Η βιταμίνη D καταστέλλει κάτι που το λέγεται υποδοχέας -διόδιο (toll like receptor) και το οποίο κρατά την φλεγμονή υπό έλεγχο.
Έτσι λοιπόν ελέγχοντας αυτόν το υποδοχέα, κρατάμε τον φλεγμονικό καταρράκτη υπό έλεγχο.
Συμπερασματικά, τα ω-3 λιπαρά, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη D είναι η πραγματικά προστατευτική διατροφή. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου