Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

πες το με μια φωτογραφία - γιατί φαίνεται τόσο όμορφη;

...γιατί φαίνεται τόσο όμορφη;
ρώτησε η Τακβέρ ξαπλωμένη πλάι στον Σεβέκ κάτω απ' την πορτοκαλί κουβέρτα με σβησμένο το φως...
από πάνω τους κρέμονταν σκοτεινοί οι κάτοικοι του Ακατοίκητου Χώρου...
'' Όταν ξέρουμε ότι είναι πλανήτης σαν αυτόν εδώ, μονάχα με καλύτερο κλίμα και χειρότερους ανθρώπους,
όταν ξέρουμε ότι είναι όλοι ιδιοκτήτες που πολεμούν και φτιάχνουν νόμους,
που τρώνε οι λίγοι και οι πολλοί πεθαίνουν από τη πείνα και ωστόσο όλοι γερνούν και όλοι αποκτούν ρευματισμούς στα γόνατα και κάλους στα πόδια σαν εμάς εδώ,
όταν τα ξέρουμε όλα αυτά, γιατί φαίνεται τόσο όμορφη λες και η ζωή εκεί πέρα είναι πιό ευτυχισμένη;
δεν μπορώ όταν αντικρύζω αυτή την λαμπρότητα να φανταστώ ότι ένας τρομερός ανθρωπάκος με λιγδιασμένα μανίκια και ατροφικό μυαλό σαν τον Σαμπούλ μπορεί να ζει εκεί,
δεν μπορώ,
δεν μπορώ...
   -. από τον Αναρχικό των δύο κόσμων της URSULA LE GUIN...

Nikos Doulis: Τι σημαίνει Bitcoin και blockchain με απλά λόγια

από το χρονολόγιο του  Nikos Doulis - https://www.facebook.com/profile.php?id=100074814594734
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid08vKuTgEXdSkFtkda45CSStZcR5T51hiTxu1qweMCGr6KfJfw9XuFgZZT8wBsGfXrl&id=100074814594734
Τι σημαίνει Bitcoin και blockchain με απλά λόγια:
Blockchain (αλυσίδα από blocks) είναι ένα ηλεκτρονικό τεφτέρι.
Όπως το τεφτέρι έχει σελίδες, έτσι και η blockchain έχει blocks τα οποία αποθηκεύουν συναλλαγές.
Περίπου κάθε 10 λεπτά προστίθεται στην blockchain ένα νέο block. 
Όλα τα blocks είναι δεμένα μεταξύ τους, σαν κομμάτια σε παζλ, με κρυπτογραφικά απαραβίαστο τρόπο. 
Κανείς δεν μπορεί να πλαστογραφήσει τα blocks και να προσποιηθεί ότι έχει BTC που δεν έχει στην πραγματικότητα, γιατί θα απορριφθεί από το δίκτυο.
Για να παραχθεί ένα νέο block συναλλαγών θα πρέπει οι συμμετέχοντες στο δίκτυο, γνωστοί και ως εξορύκτες/miners, να δώσουν την σωστή λύση - ένας αριθμός - σε ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Αυτό το κάνουν παράγοντας τρισεκατομμύρια τυχαίους αριθμούς ανά δευτερόλεπτο. 
Αυτή η διαδικασία δεν είναι δωρεάν, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. 
Για αυτό λέγεται "Proof of Work" - πρέπει να παρουσιάσεις έργο και δεν υπάρχει τρόπος να κλέψεις στην διαδικασία.
Οι εξορύκτες έχουν ένα προσωρινό "κουβά" συναλλαγών στην μνήμη RAM/mempool, εκεί συγκεντρώνουν τις συναλλαγές με τα υψηλότερα τέλη συναλλαγών, συνθέτουν το επόμενο block και προσπαθούν να βρουν την σωστή λύση/hash του block. 
Αν κάποιος εξορύκτης βρει την σωστή λύση, τότε στέλνει το block προς επιβεβαίωση και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είναι σωστή η λύση και "κουμπώνουν" το νέο block στην αλυσίδα.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι άκρως ανταγωνιστική:
Υπάρχουν χιλιάδες εξορύκτες οι οποίοι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιός θα παράξει πρώτος το επόμενο block.
Μάλιστα είναι σύνηθες να υπάρχουν και συνεταιρισμοί από εξορύκτες/mining pools, όπου συγκεντρώνεται όλη η υπολογιστική ισχύς/hashrate σε μια ενιαία οντότητα - η ισχύς εν τη ενώσει. 
Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργήσουν το επόμενο block.
Τι συμβαίνει όταν ένας εξορύκτης δημιουργεί το επόμενο block;
Κερδίζει την τρέχουσα επιδότηση του block (6,25 BTC σήμερα), συν τα τέλη συναλλαγών (κυμαινόμενο ποσό, ανάλογα με την ζήτηση/χρήση του δικτύου).
Το δίκτυο του Bitcoin ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές του 2009 από έναν και μοναδικό υπολογιστή, το PC του Satoshi Nakamoto.
Για 1 χρόνο έκοβε νομίσματα μόνος του. 
Υπολογίζεται ότι μάζεψε συνολικά 1.100.000 BTC, τα οποία δεν ξόδεψε ποτέ.
Τότε μάλιστα η επιδότηση του block ήταν 50 BTC.
Κάθε 4 χρόνια η επιδότηση/block subsidy κόβεται στο μισό -  halving ή αλλιώς υποδιπλασιασμός.
Κάθε φορά που γίνεται halving δημιουργείται ένα supply shock στην αγορά και αυτό με μαθηματική ακρίβεια ανεβάζει την χρηματιστηριακή τιμή του Bitcoin σε υψηλότερο επίπεδο.
Halvings είχαμε το 2012 (25 BTC), 
το 2016 (12,5 BTC), 
το 2020 (6,25 BTC).
Επίσης είχαμε ιστορικό υψηλό τιμής το 2013 ($1.000), 
το 2017 ($20.000), 
το 2021 ($69.000). 
Ακριβώς 1+ χρόνο μετά το halving!
Αν το BTC το θεωρήσουμε "μετοχή", τότε μάλλον είναι η πιο "προβλέψιμη" μετοχή που υπάρχει - τηρουμένων των αναλογιών πάντα.
Το επόμενο halving αναμένεται τον Απρίλιο του 2024 και η τιμή ήδη έχει πάρει την ανιούσα ελέω έγκρισης ETFs - Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια βασισμένα στο Bitcoin και συγκριμένα στην spot τιμή του. 
Spot είναι η τρέχουσα τιμή που αλλάζει από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο.
Στο σύνολο θα εκδοθούν 21.000.000 BTC, κάθε BTC διαιρείται σε 100.000.000 sats/satoshis και το τελευταίο satoshi θα παραχθεί το 2140. 
Μετά το δίκτυο δεν θα ξαναπαράξει άλλα σατόσια, θα κινείται αποκλειστικά από τα τέλη συναλλαγών.
Κάποιοι έχουν αμφιβολίες αν το BTC δίκτυο έχει μέλλον με μηδενική επιδότηση στα blocks του 2140+.
Θεωρώ ότι εφόσον το BTC γίνει νόμισμα διεθνούς αποδοχής/αναγνώρισης (παγκόσμιο αποθεματικό εν μέσω αποδολαριοποίησης), η ζήτηση για συναλλαγές (δίκτυο χρηματικών διακανονισμών μεταξύ κρατών και τραπεζών) θα είναι τόσο υψηλή, που αποκλείεται το δίκτυο να μείνει ποτέ άδειο από συναλλαγές!
Προσωπικά δεν θα απορήσω καθόλου αν οι Κεντρικές Τράπεζες του μέλλοντος πουν ότι το CBDC τους είναι backed by BTC (επιστροφή στον κανόνα του χρυσού, αλλά σε ψηφιακή μορφή αυτή την φορά) για να ενσταλάξουν "εμπιστοσύνη" στον κόσμο ότι δήθεν "αξίζει" το CBDC, ότι τάχα μου δεν θα είναι κοπανιστός αέρας τίγκα στους περιορισμούς.
Μόνο το Bitcoin που έχει κάποιος στα χέρια του, σε προσωπικό πορτοφόλι, δεν υπόκειται σε περιορισμούς/λογοκρισία και είναι προϊόν παραγωγής έργου, Proof of Work, τίποτα άλλο! 
Όπως ακριβώς αξίζει ο χειροπιαστός χρυσός, χρυσές λίρες, όχι κάποιο gold certificate.
Εκτιμώ ότι πρώτες θα το υιοθετήσουν οι BRICs, μιας και έχουν έννομο συμφέρον να απεξαρτηθούν από το δολάριο, αλλά παράλληλα είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουν από την αρχή ένα νέο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο. 
Γιατί όχι το Bitcoin λοιπόν; 
Έτοιμο, στημένο, δοκιμασμένο.
Τελευταίες θα μπουν μέσα οι ΗΠΑ & ΕΕ. 
Έχουν να ασχολούνται με τα... 64 φύλα μέχρι το 2030, μετά θα σφίξουν οι κώλοι.
Υπάρχει κάποια μέθοδος που κάνει ευάλωτη την BTC blockchain σε επιθέσεις;
Ναι, υπάρχει και λέγεται επίθεση 51%.
Για να κάνεις επίθεση 51% στο Bitcoin δίκτυο χρειάζεσαι το 51% της υπολογιστικής ισχύος/hashrate.
Αυτή την στιγμή το δίκτυο δεν είναι κεντρικοποιημένο όπως στις αρχές, 2009, που έτρεχε σε ένα PC, ούτε χαμηλής υπολογιστικής ισχύος, αλλά αποκεντρωμένο και εξαιρετικά μεγάλης ισχύος. 
Είναι σαν να συγκρίνουμε κουνούπι - Satoshi PC το 2009 - με ελέφαντα -το δίκτυο του 2024.
Έχει υπολογιστεί - λόγια του Michael Saylor - ότι ο επιτιθέμενος χρειάζεται επένδυση 250 δις $ σε ειδικά μηχανήματα εξόρυξης (ASICs) και 4 χρόνια για να κατασκευαστούν τα εξειδικευμένα μικροτσίπ τους.
Δεν υπάρχουν και πολλά εργοστάσια να παράγουν τόσα πολλά και προηγμένα μικροτσίπ, επί της ουσίας μόνο η TSMC στην Ταϊβάν υπάρχει και αυτή ήδη είναι επιφορτισμένη να παράγει τα μικροτσίπ των Apple, AMD, nVidia.
Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψει τις παραγγελίες σε Apple, AMD, nVidia για τα επόμενα 4 χρόνια, γιατί πολύ απλά θα καταρρεύσει η Δύση, 100% εξαρτημένη η δυτική οικονομία από μικροτσίπ.
Σε 4 χρόνια από σήμερα το hashrate θα είναι 4 φορές πάνω, άρα η επένδυση γίνεται 1 τρις $ και φτου κι απ' την αρχή!
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κάνει τέτοια επίθεση στο δίκτυο... ούτε καν η BlackRock.
Το ότι η BlackRock μαζεύει BTC νομίσματα ΔΕΝ σημαίνει ότι έχει έλεγχο πάνω στο δίκτυο. Έλεγχο έχουν οι εξορύκτες και κανείς άλλος.
Επίσης από άποψη game theory/θεωρία παιγνίων βγάζει νόημα να παίξεις τίμια, δηλαδή να συνεργαστείς με τους κανόνες του δικτύου και να κερδίσεις νομίσματα. 
Όποιος έχει το 51% του hashrate, θα βγάζει εγγυημένα τα μισά νομίσματα, περίπου 450 BTC ημερησίως σήμερα, δεν συμφέρει να κλέψεις ή να κάνεις κακό στο δίκτυο, τσάμπα λεφτά θα κάψεις.
Μην ακούτε το κοντό και το μακρύ του καθενός αν δεν το έχετε ψάξει εις βάθος πρώτα. 
Όχι, ΔΕΝ σπάνε όλα ("ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει"). 
Όποιος "χακεράς" το πιστεύει αυτό, να του δώσω τα πορτοφόλια του Satoshi να μου τα σπάσει και τα κέρδη μισά-μισά. 
Κάθε προσωπικό πορτοφόλι, ας το πούμε ψηφιακή θυρίδα, προστατεύεται κρυπτογραφικά από ένα ιδιωτικό κλειδί, ας το πούμε PIN/password, με την διαφορά ότι αν χαθεί χάθηκε και ΔΕΝ επανεκδίδεται, μεγέθους 128-256 bits (12 ή 24 λέξεις στα αγγλικά). Bit = 0 ή 1 στο δυαδικό σύστημα.
Για να καταλάβετε το μέγεθος (2 ^ 128, 2 ^ 256) είναι μεγαλύτερο από όλους τους κόκκους άμμου της Γης και όλα τα άστρα του σύμπαντος μαζί! 
Είναι κυριολεκτικά άπειροι οι συνδυασμοί. 
Πρώτα θα σβήσει το σύμπαν μετά από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και μετά θα βρεθεί κάτι δοκιμάζοντας στην τύχη διάφορους συνδυασμούς.
Επίσης υπάρχουν οι nodes/κόμβοι, οι οποίοι αποθηκεύουν την blockchain - ένα αρχείο μεγέθους 500GB, σε έναν σκληρό δίσκο.
Miners και nodes είναι πολλές χιλιάδες, διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Αν χαλάσει ένας σκληρός δίσκος, δεν τρέχει κάτι, υπάρχουν ένα σωρό αντίγραφα της BTC blockchain σε χιλιάδες άλλες τοποθεσίες. 
Τα λεφτά δεν χάνονται.
Αν η Κίνα διώξει τους εξορύκτες γιατί θεωρεί ότι καταναλώνουν πολλή ενέργεια, πάλι δεν τρέχει κάτι, υπάρχουν κι αλλού εξορύκτες να συνεχίσουν την παραγωγή νέων blocks. 
15+ χρόνια τώρα το δίκτυο δεν έχει κλείσει ούτε μια φορά, σε αντίθεση με το Facebook και πολλές άλλες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες.
Το δίκτυο τροφοδοτείται κατά 50% από ΑΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κλείσουν όλες οι παραδοσιακές ροές ενέργειας - λιγνίτης, πετρέλαιο, αέριο, το δίκτυο θα συνεχίσει λειτουργεί, σε ιδανικές συνθήκες με την μισή ισχύ/hashrate και διπλάσιο χρόνο παραγωγής blocks - τα 10 λεπτά θα γίνουν 20 λεπτά.
Σε λιγότερο ιδανικές συνθήκες, λόγω στοχαστικότητας των ΑΠΕ, αυξάνονται κι άλλο τα λεπτά. Κάποιοι βέβαια έχουν και μπαταρίες, αλλά και ΑΠΕ που δεν είναι στοχαστικές, όπως υδροηλεκτρική ενέργεια ή/και γεωθερμική, στην Ισλανδία κόβουν BTC από το 2013.
Τον Μάιο του 2021 η Κίνα έδιωξε πολλούς εξορύκτες από την χώρα και το Bitcoin δίκτυο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε δευτερόλεπτο.
Από τότε μέχρι σήμερα το δίκτυο έχει μεγαλώσει πολύ, περισσότεροι εξορύκτες, μεγαλύτερη ισχύς, άρα και ασφάλεια έναντι 51% επίθεσης).
Εν ολίγοις το δίκτυο των nodes & miners είναι όπως η Λερναία Ύδρα: 1 κεφάλι κόβεις, 2 νέα πετάγονται!
Όλο αυτό με απλά λόγια λέγεται αποκεντρωμένο δίκτυο, δεν έχει κεντρική αρχή, όσο περίεργο κι αν ακούγεται στα μη-τεχνικά αυτιά. 
Με παρόμοια τεχνολογία , p2p aka peer2peer, δουλεύει και το BitTorrent. 
Έκλεισε ποτέ κανείς το BitTorrent δίκτυο 20+ χρόνια τώρα; 
Είναι τεχνικά αδύνατο και μόνο αδαείς πιστεύουν το αντίθετο, επειδή το "άκουσαν" κάπου.
Κάθε 2 βδομάδες γίνεται αναπροσαρμογή της δυσκολίας εξόρυξης, για να διατηρείται σταθερός ο ρυθμός παραγωγής blocks στα 10 λεπτά).
Όσο μπαίνουν νέοι εξορύκτες στο δίκτυο, τόσο ανεβαίνει το hashrate, άρα και η δυσκολία εξόρυξης. 
Αν φύγουν εξορύκτες, όπως το 2021 με την Κίνα, τότε η δυσκολία εξόρυξης θα πέσει, άρα περισσότερα BTC για τους εναπομείναντες εξορύκτες.
Τέλος, να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι όποιος έχει BTC σε προσωπικό πορτοφόλι δεν έχει να φοβάται τίποτα, εφόσον φυλάει σε ασφαλές μέρος το κλειδί. 
Μόνο τα ανταλλακτήρια/Bitcoin τράπεζες είναι επισφαλή να χαθούν λεφτά.
Είναι περίπου όπως η διαφορά φυσικού ευρώ, χαρτονομίσματα/κέρματα σε πορτοφόλι και ψηφιακού ευρώ (τραπεζικές κάρτες/καταθέσεις.
Το Bitcoin είναι ηλεκτρονικό μετρητό, με την διαφορά ότι δεν μπορεί κανείς να το πληθωρίσει τυπώνοντας αέρα-πατέρα, όπως γίνεται με τα δολάρια/ευρώ.
Όταν έχεις 1 BTC, έχεις 1 από τα 21.000.000 που θα βγουν στο σύνολο.
Δεν έχει σημασία αν η ισοτιμία του 1 BTC είναι $20.000 ή $60.000.
Σημασία έχει το 1/21.000.000!
Πανικό/panic sell με την ισοτιμία BTC/USD παθαίνουν μόνο οι δολαριόπληκτοι, αυτοί που έχουν fiat-centric mindset.
Όποιος πιστεύει ότι έρχεται μια νέα εποχή χωρίς δολάριο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ουδόλως ενδιαφέρεται για δολάρια ή ευρώ ή ελβετικά φράγκα ή ρούβλια.
Το μόνο που ενδιαφέρει όποιον κοιτάει μακροπρόθεσμα είναι να μαζέψει όσα περισσότερα σατόσια μπορεί... εφόσον όμως καταλαβαίνει καλά ΤΙ είναι το Bitcoin και ΠΩΣ λειτουργεί σε τεχνικό επίπεδο.
ΜΗΝ αγοράζετε κάτι χωρίς να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που αγοράζετε - κίνδυνος-θάνατος !!!

πες το με ένα ποίημα - και μας έλεγε ο Σουρής...

...Η ψωροκώσταινα πατρὶς καὶ πάλιν κοκορεύεται,
άσβεστος κρύπτεται πυρά στης δόξης το καμίνι,
και Στάδια μαρμάρινα κι αγώνας ονειρεύεται
αν κι εκ της πείνας μάρμαρο προώρισται να μείνει..
                   ntina

Ilias Michalas: τα βήματα που γίνονται στο ψηφιακό οικοσύστημα δεν λέγονται πλέον …βήματα, αλλά “άλματα”.

από το χρονολόγιο του Ilia Michala - https://www.facebook.com/ilias.michalas/posts/pfbid02FDXEug7TGKTA7W3N5Kwz2WjJU4t2SmcppcC5XKPz7bV1EYWW6YRteafgcLejc9Qfl
(το άρθρο γράφτηκε - όπως θα δείτε αν είστε παρατηρητικοί, στις 18 Αυγούστου 2023)  
Λοιπόν…
Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κάποια πράγματα που οι περισσότεροι δεν ξέρετε ή δεν πιστεύετε ότι θα γίνουν, αλλά τελικά ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ.
Και φυσικά όχι γιατί το λέω εγώ και κάποιοι άλλοι “περίεργοι”. 
Θα γίνουν γιατί ΑΛΛΑΞΑΜΕ ΕΠΟΧΗ!!!
Πάμε ένα ένα αν και όπως θα δείτε, στο τέλος όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Θα μιλήσουμε για
-. ψηφιακή ταυτότητα
-. ψηφιακό νόμισμα
-. βασικό εγγυημένο εισόδημα (UBI)
-. τεχνητή νοημοσύνη (AI)
Έχω γράψει και πει δεκάδες φορές, ότι η τεχνολογία και η εξέλιξη της δεν είναι όπως την γνωρίζαμε ως ταχύτητα ανάπτυξης, λίγα χρόνια πριν.
Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλυθούν, τα βήματα που γίνονται στο ψηφιακό οικοσύστημα δεν λέγονται πλέον …βήματα, αλλά “άλματα”.
Ένα κυρίαρχο ζητούμενο για την μετάβαση σε έναν ψηφιακό κόσμο, είναι το ΠΟΙΟΙ θα τον διαχειρίζονται.
Αν με έναν μαγικό τρόπο κατέβαιναν άγγελοι από τον ουρανό για να διαχειριστούν αυτόν τον ολοκαίνουργιο και ανεξερεύνητο  κόσμο, δεν θα έγραφα τίποτα εναντίον του ψηφιακού νομίσματος, 
της ταυτότητας, 
της τεχνητής νοημοσύνης και του βασικού εγγυημένου εισοδήματος.
Δυστυχώς άγγελοι δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οπότε θα δούμε τις συνέπειες αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την δύναμη σε μια χούφτα ανθρώπους που όλοι ξέρουμε ως το 2-3% της παγκόσμιας οικονομικής ελιτ.
Θα ξεκινήσω με την τεχνητή νοημοσύνη και την σχέση της με το βασικό εγγυημένο εισόδημα/UBI.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι βέβαιο ότι θα ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ πάρα πολλά επαγγέλματα. 
Κινδυνεύουν τουλάχιστον τα μισά από όσα δεν χρειάζονται χειρωνακτική εργασία.
Το universal basic income/παγκόσμιο εγγυημένο εισόδημα, είναι αναπόφευκτο στην νέα εποχή, αφού δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη θα αντικατασταθούν ως “επαγγελματικό προσωπικό” από την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που μάλλον δεν μπορούμε καν να φανταστούμε ως που μπορεί να φτάσει…
Με δυο λόγια, οι στρατιές ανέργων λόγω της τεχνητής νοημοσύνης θα αποκτήσουν το ψηφιακό τους πορτοφόλι και οι κυβερνήσεις - κεντρικές τράπεζες, θα τους τα τροφοδοτούν με ψηφιακά ευρώ, δολάρια, κ.ο.κ με την μορφή ελεγχόμενων δαπανών. 
Τα κάθε είδους pass που ήδη ξέρουμε είναι η “προπόνηση”.
Μια λεπτομέρεια που δεν είναι λεπτομέρεια, σε όλα τα παραπάνω, είναι η εμφάνιση του ψηφιακού νομίσματος.
Όπως είπα και πιο πάνω, όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Κατ΄αρχήν για όσους θα πουν “ε ωραία θα καθόμαστε και θα μας πληρώνουν”, θα τους συστήσω να μην διαβάσουν παρακάτω.
Όλα όσα περιγράφω, είναι μια “υπό όρους ζωή” και όσοι δεν το διακρίνουν απλά είναι καταδικασμένοι να την ζήσουν.
Ολίγον “ανατρεπτικά” να βάλουμε στην κουβέντα και τις ψηφιακές ταυτότητες.
Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο ή παράδοξο, οι ψηφιακές ταυτότητες δεν είναι η “φυλακή” και ο “υπέρ πάντων αγώνας”.
Ο απόλυτος έλεγχος από μέρους τους και η “κόκκινη γραμμή” από μέρους μας, είναι το ψηφιακό πορτοφόλι!!!
Τα προσωπικά μας δεδομένα, ο γεωεντοπισμός και άλλα “καλούδια” που θα συνοδεύουν την νέα ψηφιακή ταυτότητα, είναι “άχρηστα” στο “σύστημα”, αν δεν ελέγχουν το πορτοφόλι μας.
Να συνυπολογίσουμε επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ΗΔΗ δώσει πρόσβαση μέσω των γνωστών applications σχεδόν σε όλα τα προσωπικά δεδομένα του.
Το ότι θα δημιουργηθούν “μπλοκ αντίστασης” για τις ψηφιακές ταυτότητες το θεωρώ δεδομένο και …σύντομο. 
Φοβάμαι ότι  η διαίρεση της κοινωνίας για τις ταυτότητες θα λοιδορηθεί ως συνήθως από τα media και θα κάνει κακό στην τελική ανθρώπινη μάχη για ελευθερία που έρχεται με τα ψηφιακά πορτοφόλια.
Θα επαναλάβω μονότονα ότι όλα όσα περιγράφω δεν είναι σενάρια που μου κατέβηκαν στο κεφάλι και είπα να κάτσω και να τα γράψω…
Είναι το ήδη ανακοινωμένο μέλλον που μας περιμένει στα επόμενα πολύ λίγα χρόνια.
Και επειδή σας μαύρισα προφανώς την διάθεση, να τελειώσω με κάτι ευχάριστο.
Όλα όσα διαβάσατε και όλα όσα μπορεί να έχουν στο άρρωστο κεφάλι τους κάποιοι κουραδοκέφαλοι του Χάρβαρντ και του Γιέηλ που θεωρούν τις ζωές μας πινακάκια και διαγράμματα, έχουν ένα ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ και ένα ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ τεχνολογικό εργαλείο (blockchain), που ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ σε ομάδες ανθρώπων να δημιουργούν το δικό τους ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΧΡΗΜΑ.
Ελπίζω να καταλάβατε από που βγήκε το γνωμικό “όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει”...

Σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία είναι οι συνιστώσες της υγείας μας.

Η ισορροπία και η αρμονία είναι το κλειδί για την υγεία μας,γιατί όπως είναι γνωστό υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής,
ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας.
Το σώμα μας για να παράγει έργο χρειάζεται ενέργεια,η οποία πρέπει να ρέει ελεύθερα και απρόσκοπτα και να διαπερνά όλες τις πλευρές της ζωής μας,κάθε οργανικό μας σύστημα.
Έτσι πρέπει να εξετάζουμε ένα φάσμα θεμάτων που προχωρούν πέρα από τα συνηθισμένα.
Ένα από αυτά,η διατροφή μας πρέπει να έχει τέτοια ποιότητα ώστε να επιτρέπεται στο σώμα να...
read more:https://botanologia.gr/somatiki-psychiki-kai-koinoniki-eyexia-einai-oi-synistoses-tis-ygeias-mas/