Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Nikos Doulis: Τι σημαίνει Bitcoin και blockchain με απλά λόγια

από το χρονολόγιο του  Nikos Doulis - https://www.facebook.com/profile.php?id=100074814594734
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid08vKuTgEXdSkFtkda45CSStZcR5T51hiTxu1qweMCGr6KfJfw9XuFgZZT8wBsGfXrl&id=100074814594734
Τι σημαίνει Bitcoin και blockchain με απλά λόγια:
Blockchain (αλυσίδα από blocks) είναι ένα ηλεκτρονικό τεφτέρι.
Όπως το τεφτέρι έχει σελίδες, έτσι και η blockchain έχει blocks τα οποία αποθηκεύουν συναλλαγές.
Περίπου κάθε 10 λεπτά προστίθεται στην blockchain ένα νέο block. 
Όλα τα blocks είναι δεμένα μεταξύ τους, σαν κομμάτια σε παζλ, με κρυπτογραφικά απαραβίαστο τρόπο. 
Κανείς δεν μπορεί να πλαστογραφήσει τα blocks και να προσποιηθεί ότι έχει BTC που δεν έχει στην πραγματικότητα, γιατί θα απορριφθεί από το δίκτυο.
Για να παραχθεί ένα νέο block συναλλαγών θα πρέπει οι συμμετέχοντες στο δίκτυο, γνωστοί και ως εξορύκτες/miners, να δώσουν την σωστή λύση - ένας αριθμός - σε ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Αυτό το κάνουν παράγοντας τρισεκατομμύρια τυχαίους αριθμούς ανά δευτερόλεπτο. 
Αυτή η διαδικασία δεν είναι δωρεάν, καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα. 
Για αυτό λέγεται "Proof of Work" - πρέπει να παρουσιάσεις έργο και δεν υπάρχει τρόπος να κλέψεις στην διαδικασία.
Οι εξορύκτες έχουν ένα προσωρινό "κουβά" συναλλαγών στην μνήμη RAM/mempool, εκεί συγκεντρώνουν τις συναλλαγές με τα υψηλότερα τέλη συναλλαγών, συνθέτουν το επόμενο block και προσπαθούν να βρουν την σωστή λύση/hash του block. 
Αν κάποιος εξορύκτης βρει την σωστή λύση, τότε στέλνει το block προς επιβεβαίωση και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες, το επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είναι σωστή η λύση και "κουμπώνουν" το νέο block στην αλυσίδα.
Όλη αυτή η διαδικασία είναι άκρως ανταγωνιστική:
Υπάρχουν χιλιάδες εξορύκτες οι οποίοι ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιός θα παράξει πρώτος το επόμενο block.
Μάλιστα είναι σύνηθες να υπάρχουν και συνεταιρισμοί από εξορύκτες/mining pools, όπου συγκεντρώνεται όλη η υπολογιστική ισχύς/hashrate σε μια ενιαία οντότητα - η ισχύς εν τη ενώσει. 
Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργήσουν το επόμενο block.
Τι συμβαίνει όταν ένας εξορύκτης δημιουργεί το επόμενο block;
Κερδίζει την τρέχουσα επιδότηση του block (6,25 BTC σήμερα), συν τα τέλη συναλλαγών (κυμαινόμενο ποσό, ανάλογα με την ζήτηση/χρήση του δικτύου).
Το δίκτυο του Bitcoin ξεκίνησε να λειτουργεί αρχές του 2009 από έναν και μοναδικό υπολογιστή, το PC του Satoshi Nakamoto.
Για 1 χρόνο έκοβε νομίσματα μόνος του. 
Υπολογίζεται ότι μάζεψε συνολικά 1.100.000 BTC, τα οποία δεν ξόδεψε ποτέ.
Τότε μάλιστα η επιδότηση του block ήταν 50 BTC.
Κάθε 4 χρόνια η επιδότηση/block subsidy κόβεται στο μισό -  halving ή αλλιώς υποδιπλασιασμός.
Κάθε φορά που γίνεται halving δημιουργείται ένα supply shock στην αγορά και αυτό με μαθηματική ακρίβεια ανεβάζει την χρηματιστηριακή τιμή του Bitcoin σε υψηλότερο επίπεδο.
Halvings είχαμε το 2012 (25 BTC), 
το 2016 (12,5 BTC), 
το 2020 (6,25 BTC).
Επίσης είχαμε ιστορικό υψηλό τιμής το 2013 ($1.000), 
το 2017 ($20.000), 
το 2021 ($69.000). 
Ακριβώς 1+ χρόνο μετά το halving!
Αν το BTC το θεωρήσουμε "μετοχή", τότε μάλλον είναι η πιο "προβλέψιμη" μετοχή που υπάρχει - τηρουμένων των αναλογιών πάντα.
Το επόμενο halving αναμένεται τον Απρίλιο του 2024 και η τιμή ήδη έχει πάρει την ανιούσα ελέω έγκρισης ETFs - Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια βασισμένα στο Bitcoin και συγκριμένα στην spot τιμή του. 
Spot είναι η τρέχουσα τιμή που αλλάζει από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο.
Στο σύνολο θα εκδοθούν 21.000.000 BTC, κάθε BTC διαιρείται σε 100.000.000 sats/satoshis και το τελευταίο satoshi θα παραχθεί το 2140. 
Μετά το δίκτυο δεν θα ξαναπαράξει άλλα σατόσια, θα κινείται αποκλειστικά από τα τέλη συναλλαγών.
Κάποιοι έχουν αμφιβολίες αν το BTC δίκτυο έχει μέλλον με μηδενική επιδότηση στα blocks του 2140+.
Θεωρώ ότι εφόσον το BTC γίνει νόμισμα διεθνούς αποδοχής/αναγνώρισης (παγκόσμιο αποθεματικό εν μέσω αποδολαριοποίησης), η ζήτηση για συναλλαγές (δίκτυο χρηματικών διακανονισμών μεταξύ κρατών και τραπεζών) θα είναι τόσο υψηλή, που αποκλείεται το δίκτυο να μείνει ποτέ άδειο από συναλλαγές!
Προσωπικά δεν θα απορήσω καθόλου αν οι Κεντρικές Τράπεζες του μέλλοντος πουν ότι το CBDC τους είναι backed by BTC (επιστροφή στον κανόνα του χρυσού, αλλά σε ψηφιακή μορφή αυτή την φορά) για να ενσταλάξουν "εμπιστοσύνη" στον κόσμο ότι δήθεν "αξίζει" το CBDC, ότι τάχα μου δεν θα είναι κοπανιστός αέρας τίγκα στους περιορισμούς.
Μόνο το Bitcoin που έχει κάποιος στα χέρια του, σε προσωπικό πορτοφόλι, δεν υπόκειται σε περιορισμούς/λογοκρισία και είναι προϊόν παραγωγής έργου, Proof of Work, τίποτα άλλο! 
Όπως ακριβώς αξίζει ο χειροπιαστός χρυσός, χρυσές λίρες, όχι κάποιο gold certificate.
Εκτιμώ ότι πρώτες θα το υιοθετήσουν οι BRICs, μιας και έχουν έννομο συμφέρον να απεξαρτηθούν από το δολάριο, αλλά παράλληλα είναι πολύ δύσκολο να φτιάξουν από την αρχή ένα νέο νόμισμα που θα αντικαταστήσει το δολάριο. 
Γιατί όχι το Bitcoin λοιπόν; 
Έτοιμο, στημένο, δοκιμασμένο.
Τελευταίες θα μπουν μέσα οι ΗΠΑ & ΕΕ. 
Έχουν να ασχολούνται με τα... 64 φύλα μέχρι το 2030, μετά θα σφίξουν οι κώλοι.
Υπάρχει κάποια μέθοδος που κάνει ευάλωτη την BTC blockchain σε επιθέσεις;
Ναι, υπάρχει και λέγεται επίθεση 51%.
Για να κάνεις επίθεση 51% στο Bitcoin δίκτυο χρειάζεσαι το 51% της υπολογιστικής ισχύος/hashrate.
Αυτή την στιγμή το δίκτυο δεν είναι κεντρικοποιημένο όπως στις αρχές, 2009, που έτρεχε σε ένα PC, ούτε χαμηλής υπολογιστικής ισχύος, αλλά αποκεντρωμένο και εξαιρετικά μεγάλης ισχύος. 
Είναι σαν να συγκρίνουμε κουνούπι - Satoshi PC το 2009 - με ελέφαντα -το δίκτυο του 2024.
Έχει υπολογιστεί - λόγια του Michael Saylor - ότι ο επιτιθέμενος χρειάζεται επένδυση 250 δις $ σε ειδικά μηχανήματα εξόρυξης (ASICs) και 4 χρόνια για να κατασκευαστούν τα εξειδικευμένα μικροτσίπ τους.
Δεν υπάρχουν και πολλά εργοστάσια να παράγουν τόσα πολλά και προηγμένα μικροτσίπ, επί της ουσίας μόνο η TSMC στην Ταϊβάν υπάρχει και αυτή ήδη είναι επιφορτισμένη να παράγει τα μικροτσίπ των Apple, AMD, nVidia.
Δεν υπάρχει περίπτωση να κόψει τις παραγγελίες σε Apple, AMD, nVidia για τα επόμενα 4 χρόνια, γιατί πολύ απλά θα καταρρεύσει η Δύση, 100% εξαρτημένη η δυτική οικονομία από μικροτσίπ.
Σε 4 χρόνια από σήμερα το hashrate θα είναι 4 φορές πάνω, άρα η επένδυση γίνεται 1 τρις $ και φτου κι απ' την αρχή!
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να κάνει τέτοια επίθεση στο δίκτυο... ούτε καν η BlackRock.
Το ότι η BlackRock μαζεύει BTC νομίσματα ΔΕΝ σημαίνει ότι έχει έλεγχο πάνω στο δίκτυο. Έλεγχο έχουν οι εξορύκτες και κανείς άλλος.
Επίσης από άποψη game theory/θεωρία παιγνίων βγάζει νόημα να παίξεις τίμια, δηλαδή να συνεργαστείς με τους κανόνες του δικτύου και να κερδίσεις νομίσματα. 
Όποιος έχει το 51% του hashrate, θα βγάζει εγγυημένα τα μισά νομίσματα, περίπου 450 BTC ημερησίως σήμερα, δεν συμφέρει να κλέψεις ή να κάνεις κακό στο δίκτυο, τσάμπα λεφτά θα κάψεις.
Μην ακούτε το κοντό και το μακρύ του καθενός αν δεν το έχετε ψάξει εις βάθος πρώτα. 
Όχι, ΔΕΝ σπάνε όλα ("ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει"). 
Όποιος "χακεράς" το πιστεύει αυτό, να του δώσω τα πορτοφόλια του Satoshi να μου τα σπάσει και τα κέρδη μισά-μισά. 
Κάθε προσωπικό πορτοφόλι, ας το πούμε ψηφιακή θυρίδα, προστατεύεται κρυπτογραφικά από ένα ιδιωτικό κλειδί, ας το πούμε PIN/password, με την διαφορά ότι αν χαθεί χάθηκε και ΔΕΝ επανεκδίδεται, μεγέθους 128-256 bits (12 ή 24 λέξεις στα αγγλικά). Bit = 0 ή 1 στο δυαδικό σύστημα.
Για να καταλάβετε το μέγεθος (2 ^ 128, 2 ^ 256) είναι μεγαλύτερο από όλους τους κόκκους άμμου της Γης και όλα τα άστρα του σύμπαντος μαζί! 
Είναι κυριολεκτικά άπειροι οι συνδυασμοί. 
Πρώτα θα σβήσει το σύμπαν μετά από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και μετά θα βρεθεί κάτι δοκιμάζοντας στην τύχη διάφορους συνδυασμούς.
Επίσης υπάρχουν οι nodes/κόμβοι, οι οποίοι αποθηκεύουν την blockchain - ένα αρχείο μεγέθους 500GB, σε έναν σκληρό δίσκο.
Miners και nodes είναι πολλές χιλιάδες, διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Αν χαλάσει ένας σκληρός δίσκος, δεν τρέχει κάτι, υπάρχουν ένα σωρό αντίγραφα της BTC blockchain σε χιλιάδες άλλες τοποθεσίες. 
Τα λεφτά δεν χάνονται.
Αν η Κίνα διώξει τους εξορύκτες γιατί θεωρεί ότι καταναλώνουν πολλή ενέργεια, πάλι δεν τρέχει κάτι, υπάρχουν κι αλλού εξορύκτες να συνεχίσουν την παραγωγή νέων blocks. 
15+ χρόνια τώρα το δίκτυο δεν έχει κλείσει ούτε μια φορά, σε αντίθεση με το Facebook και πολλές άλλες κεντρικοποιημένες υπηρεσίες.
Το δίκτυο τροφοδοτείται κατά 50% από ΑΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κλείσουν όλες οι παραδοσιακές ροές ενέργειας - λιγνίτης, πετρέλαιο, αέριο, το δίκτυο θα συνεχίσει λειτουργεί, σε ιδανικές συνθήκες με την μισή ισχύ/hashrate και διπλάσιο χρόνο παραγωγής blocks - τα 10 λεπτά θα γίνουν 20 λεπτά.
Σε λιγότερο ιδανικές συνθήκες, λόγω στοχαστικότητας των ΑΠΕ, αυξάνονται κι άλλο τα λεπτά. Κάποιοι βέβαια έχουν και μπαταρίες, αλλά και ΑΠΕ που δεν είναι στοχαστικές, όπως υδροηλεκτρική ενέργεια ή/και γεωθερμική, στην Ισλανδία κόβουν BTC από το 2013.
Τον Μάιο του 2021 η Κίνα έδιωξε πολλούς εξορύκτες από την χώρα και το Bitcoin δίκτυο δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε δευτερόλεπτο.
Από τότε μέχρι σήμερα το δίκτυο έχει μεγαλώσει πολύ, περισσότεροι εξορύκτες, μεγαλύτερη ισχύς, άρα και ασφάλεια έναντι 51% επίθεσης).
Εν ολίγοις το δίκτυο των nodes & miners είναι όπως η Λερναία Ύδρα: 1 κεφάλι κόβεις, 2 νέα πετάγονται!
Όλο αυτό με απλά λόγια λέγεται αποκεντρωμένο δίκτυο, δεν έχει κεντρική αρχή, όσο περίεργο κι αν ακούγεται στα μη-τεχνικά αυτιά. 
Με παρόμοια τεχνολογία , p2p aka peer2peer, δουλεύει και το BitTorrent. 
Έκλεισε ποτέ κανείς το BitTorrent δίκτυο 20+ χρόνια τώρα; 
Είναι τεχνικά αδύνατο και μόνο αδαείς πιστεύουν το αντίθετο, επειδή το "άκουσαν" κάπου.
Κάθε 2 βδομάδες γίνεται αναπροσαρμογή της δυσκολίας εξόρυξης, για να διατηρείται σταθερός ο ρυθμός παραγωγής blocks στα 10 λεπτά).
Όσο μπαίνουν νέοι εξορύκτες στο δίκτυο, τόσο ανεβαίνει το hashrate, άρα και η δυσκολία εξόρυξης. 
Αν φύγουν εξορύκτες, όπως το 2021 με την Κίνα, τότε η δυσκολία εξόρυξης θα πέσει, άρα περισσότερα BTC για τους εναπομείναντες εξορύκτες.
Τέλος, να υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ότι όποιος έχει BTC σε προσωπικό πορτοφόλι δεν έχει να φοβάται τίποτα, εφόσον φυλάει σε ασφαλές μέρος το κλειδί. 
Μόνο τα ανταλλακτήρια/Bitcoin τράπεζες είναι επισφαλή να χαθούν λεφτά.
Είναι περίπου όπως η διαφορά φυσικού ευρώ, χαρτονομίσματα/κέρματα σε πορτοφόλι και ψηφιακού ευρώ (τραπεζικές κάρτες/καταθέσεις.
Το Bitcoin είναι ηλεκτρονικό μετρητό, με την διαφορά ότι δεν μπορεί κανείς να το πληθωρίσει τυπώνοντας αέρα-πατέρα, όπως γίνεται με τα δολάρια/ευρώ.
Όταν έχεις 1 BTC, έχεις 1 από τα 21.000.000 που θα βγουν στο σύνολο.
Δεν έχει σημασία αν η ισοτιμία του 1 BTC είναι $20.000 ή $60.000.
Σημασία έχει το 1/21.000.000!
Πανικό/panic sell με την ισοτιμία BTC/USD παθαίνουν μόνο οι δολαριόπληκτοι, αυτοί που έχουν fiat-centric mindset.
Όποιος πιστεύει ότι έρχεται μια νέα εποχή χωρίς δολάριο σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, ουδόλως ενδιαφέρεται για δολάρια ή ευρώ ή ελβετικά φράγκα ή ρούβλια.
Το μόνο που ενδιαφέρει όποιον κοιτάει μακροπρόθεσμα είναι να μαζέψει όσα περισσότερα σατόσια μπορεί... εφόσον όμως καταλαβαίνει καλά ΤΙ είναι το Bitcoin και ΠΩΣ λειτουργεί σε τεχνικό επίπεδο.
ΜΗΝ αγοράζετε κάτι χωρίς να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που αγοράζετε - κίνδυνος-θάνατος !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου