Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Τεχνητή βροχή - Η διασπορά σύννεφων είναι μια πρακτική χειραγώγησης του κλίματος που εφαρμόζεται εδώ και 80 χρόνια.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες πτυχές της μετεωρολογίας είναι η τεχνητή βροχόπτωση.
Αντιμέτωποι με πιθανές καταστάσεις παρατεταμένης ξηρασίας με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του αριθμού και της έντασης των ξηρασιών, γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή για την εξάλειψη των συνεπειών της ξηρασίας και την επάρκεια αποθεμάτων νερού στους πληθυσμούς.
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την τεχνητή βροχή και για το τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, το νερό είναι ένας από τους πολυτιμότερους φυσικούς πόρους του πλανήτη και, σε ορισμένες περιοχές, ένας από τους πιο σπάνιους. 
Πρόσφατα, οι ξηρασίες γίνονται όλο και πιο παρατεταμένες. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο μελετούν τις τεχνητές βροχοπτώσεις από τη δεκαετία του 1940, αν και δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί αποτελεσματικές μέθοδοι για τον έλεγχό τους. 
Ακόμα κι έτσι, αρκετές χώρες συνεχίζουν να πειραματίζονται με τη δημιουργία νεφών.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα βασίζονται στον ψεκασμό των νεφών με χημικές ουσίες όπως o ιωδιούχος άργυρος ή παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργηθεί ένας κύκλος συμπύκνωσης στα σύννεφα, που οδηγεί σε βροχόπτωση. 
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας δεν έχει αποδειχθεί.
Mετά από χρόνια έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατάφερε για πρώτη φορά να δημιουργήσει τεχνητή βροχή χωρίς χημικά. 
Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν έναν στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να προκαλέσουν ηλεκτρικά σοκ στα σύννεφα, δημιουργώντας βροχή. 
Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι καλά ελεγχόμενη, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μπορούν να προκαλέσουν την άνοδο θερμού, υγρού αέρα από τον ψυχρότερο αέρα της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας ανέμους ταχύτητας έως και 40 km/h. 
Ως αποτέλεσμα, η ένταση των τεχνητών βροχοπτώσεων στο Ντουμπάι είναι τόσο υψηλή που καθιστά δύσκολη ακόμα και την κυκλοφορία των μεταφορικών μέσων  σε αρκετές περιοχές.
Οι ασιατικές χώρες προσπαθούν να χειραγωγήσουν το κλίμα εδώ και δεκαετίες, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του 2021 αύξησαν τη δημιουργία νεφών σε 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Αυτό μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά αν πρόκειται να εγκατασταθεί συστηματικά και όχι την κατάλληλη στιγμή!
Από την άλλη πλευρά, ό,τι χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία θα πέσει στην επιφάνεια της Γης και θα διαλυθεί στα ιζήματα που παράγονται, μεταβάλλοντας ενδεχομένως τη βιοποικιλότητα της περιοχής.

Γενικά η αποτελεσματικότητα της δημιουργίας νεφών δεν έχει αποδειχθεί.
Οι θερμοκρασίες στη Μέση Ανατολή πολλές φορές ξεπερνούσαν τους 50°C!
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα κύματα καύσωνα έφερναν υψηλότερες θερμοκρασίες!
Εν τω μεταξύ, οι βροχοπτώσεις περιορίζονταν σε λίγα χιλιοστά ετησίως. 
Ωστόσο, έχουν εμφανιστεί αρκετά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν νεροποντές στην περιοχή. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργούν τεχνητή βροχόπτωση.
     -. Η διασπορά σύννεφων είναι μια πρακτική χειραγώγησης του κλίματος που εφαρμόζεται εδώ και 80 χρόνια. 
Πρόκειται για μια μορφή γεωμηχανικής που συχνά αποτελεί αντικείμενο διαμάχης επειδή η αποτελεσματικότητά της παραμένει αμφισβητήσιμη. 
Εκλύεται από ουσίες όπως  ο ιωδιούχος άργυρος στο σύννεφο, ο οποίος καταλύει τη συμπύκνωση σταγονιδίων νερού και παράγει τεχνητή βροχή.
Ο ιωδιούχος άργυρος  δρα ως "βάθρο" στο οποίο μπορούν να προσδεθούν τα μόρια του νερού μέχρι να γίνουν τόσο βαριά ώστε να πέσουν στην επιφάνεια της Γης. 
Με αυτόν τον τρόπο, τα απλά σύννεφα θα μπορούσαν θεωρητικά να μετατραπούν σε πραγματικές καταιγίδες, ικανές να περιορίσουν την ξηρασία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τεχνητή παραγωγή βροχής χρησιμοποιήθηκε επίσης στον στρατό πριν απαγορευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη. 
Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της σε συγκρούσεις δεν έχει ποτέ αποδειχθεί. 
Η χειραγώγηση του καιρού χρησιμοποιείται για να εμποδίσει τις βίαιες καταιγίδες να διαπεράσουν τα σύννεφα. 
Από το 1990, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινίασαν ένα ερευνητικό κέντρο που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και είναι αφιερωμένο στη διασπορά νεφών.
Τεχνητή βροχή στις αραβικές χώρες
Στόχος είναι η βελτίωση της διαθεσιμότητας νερού, για την οποία το πρόγραμμα διαθέτει έξι αεροσκάφη και χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων. 
"Η ενίσχυση της βροχόπτωσης μπορεί να αποτελέσει έναν οικονομικό και λειτουργικό πόρο που θα αυξήσει τα τρέχοντα αποθέματα νερού σε άνυδρες και ημίξηρες περιοχές", αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας. 
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στοχεύουν να είναι πρωτοπόρα στον τομέα της τεχνητής βροχόπτωσης.
Πολλά βίντεο από τις καταρρακτώδεις βροχές της χώρας εμφανίζονται στο κανάλι YouTube του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας (NCM) των Ηνωμένα Αραβικών Εμιράτων.
Η υπηρεσία δημοσίευσε επίσης αρκετά tweets κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών εβδομάδων στην περιοχή, με το hashtag #cloud_seeding. 
Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι συνέβη αυτό το καλοκαίρι. 
Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας/NCM δήλωσε ότι στην ουσία, αυτά τα γεγονότα ήταν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το 2019, τα ΗΑΕ διεξήγαγαν τουλάχιστον 185 επιχειρήσεις διασποράς σύννεφων. 
Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες εμπόδισαν την κυκλοφορία στους δρόμους. 
Το 2021, το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας/NCM πραγματοποιήσει πάρα πολλές πτήσεις διασποράς σύννεφων για τη δημιουργία τεχνητής βροχής, σύμφωνα με την εφημερίδα Gulf Today.
Στις ΗΠΑ, η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας είναι δημοφιλής κατά τη διάρκεια ξηρασίας. 
Μεταξύ 1979 και 1981, η Ισπανία προσπάθησε επίσης να δημιουργήσει τεχνητή βροχή μέσω του "Enhanced Precipitation Project"
Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις δεν αυξήθηκαν ποτέ λόγω της δημιουργίας νεφών. 
Η επιτυχία έγκειται στον έλεγχο του χαλαζιού, μια μέθοδος που έχει εφαρμοστεί σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας για την αποφυγή γεωργικών απωλειών*
Ελπίζω ότι με αυτές τις πληροφορίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την τεχνητή βροχή και τις συνέπειες που μπορεί να έχει.
https://www.meteorologiaenred.com/lluvia-artificial.html
     -. Η ηλιακή ενέργεια αλλάζει τον καιρό:
https://www.youtube.com/watch?v=1BPYKZmZ8dM
*στις 18.10.2001 ετέθη Κοινοβουλευτική ερώτηση για την ανάγκη απαγόρευσης της χρησιμοποίησης του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων
Η πρακτική του ψεκασμού με ιωδιούχο άργυρο για την αποφυγή των χαλαζοπτώσεων, μέσω ραντισμού από αεροπλάνο ή εκτόξευσης ρουκετών στην ατμόσφαιρα, έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως βλαπτική για το περιβάλλον στην Ισπανία και, συγκεκριμένα, προκαλεί σοβαρές ζημίες στην Λεόν, 
την Σόρια, 
την Βαλένθια και άλλες ισπανικές επαρχίες και περιφέρειες. 
Οι συνέπειες που έχει στην Ισπανία η χρησιμοποίηση του ιωδιούχου αργύρου κατά των χαλαζοπτώσεων είναι μεταξύ άλλων  - η προσβολή της υγείας των ανθρώπων, 
η ρύπανση των υδάτων, 
η μείωση των βροχών, 
οι επιπτώσεις στη συγκομιδή...δες τε περισσότερα εδώ:https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-5-2001-3020_EL.html#_ftnref1
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina