Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ελευθερία...

κάποτε κάποτε τα σύννεφα
θέτουν εκτός υπηρεσίας
τους ρεμβαστές του φεγγαριού...
          ματσούο μπατσό

Μια προβολή...

ονειρεύεσαι μια σκάλα
ψηλά να σε πάει
στων συννέφων την ομορφιά

Υγειονομικοί κατά της υποχρεωτικότητας: - 04/03/22 έκκληση συμπαράστασης και αλληλεγγύης- Στηρίξτε μας με την παρουσία σας

Αυτοί οι άνθρωποι, οι υγειονομικοί σε αναστολή, τόσους μήνες τώρα παλεύουν για τα αυτονόητα.
Τόσους μήνες τώρα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Τόσους μήνες τώρα παλεύουν για την αξιοπρέπεια,
για την αυτοδιάθεση του σώματός τους,
για την δημοκρατία,
για την ελευθερία,
για την υγεία,
για το δικαίωμά τους στην εργασία - δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πως δεν ακούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε πως δεν βλέπουμε.
Είναι δίπλα μας και όχι χιλιόμετρα μακριά.
Έχουν την ανάγκη μας και την στήριξή μας.
Δεν ζητάνε παρά μόνο την παρουσία μας - τόσο δύσκολο είναι να βρεθούμε κοντά τους;
Μα, τόσο δύσκολο;
Να είμαστε όλοι εκεί!

Σουηδική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Lund: "Το εμβόλιο COVID-19 εισέρχεται σε ηπατικά κύτταρα και μετατρέπεται σε DNA και μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα νέο είδος χρόνιων ασθενειών"

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID αλλάζoυν το ανθρώπινο DNA μέσα σε λίγες ώρες μετά την ένεση
Και τελικά εκεί που πολλοί επιστήμονες το έλεγαν αλλά τα διάφορα ΜΜΕ και "ειδικοί" δεν αποδέχονταν τα εμβόλια mRNA επηρεάζουν και το DNA και το αποκάλυψε σουηδική μελέτη.
Είναι ακριβώς αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγείας και οι ελεγκτές γεγονότων έλεγαν για περισσότερο από ένα χρόνο ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί και μάλιστα "στοιχημάτιζαν" ή το χειρότερο λοιδωρούσαν όσους εξέφραζαν το αντίθετο.
Το μυαλό τους μάλλον ήταν στο πως θα εμβολιαστούν ακόμα και οι "πέτρες" γιατί έτσι "έπρεπε", ή μαλλον έτσι ήθελε η κυβέρνηση.
Μια νέα σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο MDPI διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer εισέρχεται στα ηπατικά κύτταρα και μετατρέπεται σε DNA, αμφισβητώντας τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς ότι τα εμβόλια mRNA COVID-19 δεν αλλάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA σας με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος Jefferey Jaxen μίλησε για το πόσο επικίνδυνο ήταν να εισέλθει οποιαδήποτε ουσία στους κυτταρικούς πυρήνες.
"Ο πυρήνας του κυττάρου είναι το κύριο κέντρο ελέγχου, είναι το VIP τμήμα, είναι ο εγκέφαλος του κυττάρου", εξήγησε ο Jaxen. "Τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει εκεί, όπως μια πρωτεΐνη ακίδας"
Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έδειξαν πώς ένα εμβόλιο mRNA μετατρέπεται σε DNA σε μια σειρά ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων, ανέφεραν οι Epoch Times.
Ο Δρ Peter McCullough, παθολόγος, καρδιολόγος και επιδημιολόγος, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους επικριτές των εμβολίων COVID, δήλωσε ότι τα ευρήματα έχουν "τεράστιες επιπτώσεις μόνιμης χρωμοσωμικής αλλαγής" που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα "εντελώς νέο είδος χρόνιων ασθενειών".
Οι Σουηδοί ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι πρωτεΐνες ακίδας που εκφράζονται στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων μέσω του εμβολίου θα μπορούσαν να στοχεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανώς να προκαλέσουν αυτοάνοση ηπατίτιδα. Σημείωσαν "αναφορές περιστατικών σε άτομα που ανέπτυξαν αυτοάνοση ηπατίτιδα" μετά τον εμβολιασμό..
Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν την περίπτωση μιας υγιούς 35χρονης γυναίκας που εμφάνισε αυτοάνοση ηπατίτιδα μια εβδομάδα μετά την πρώτη της δόση του εμβολίου για τον COVID-19. 
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει πιθανότητα "τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν αυτοάνοσες καταστάσεις σε άτομα με προδιάθεση". - wnd.com
Το CDC διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι το mRNA και η πρωτεΐνη spike που παράγεται στα εμβόλια COVID-19 για τη δημιουργία ανοσολογικής απόκρισης "δεν διαρκούν πολύ στο σώμα".
Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός αναφέρει: "Τα κύτταρά μας διασπούν το mRNA και το αποβάλλουν μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη spike, όπως και άλλες πρωτεΐνες που δημιουργεί ο οργανισμός μας, μπορεί να παραμείνει στο σώμα έως και μερικές εβδομάδες".
Επιπλέον, το CDC αναφέρει σε μια ιστοσελίδα με τίτλο "Μύθοι και γεγονότα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19" ότι "το γενετικό υλικό που παραδίδεται από τα εμβόλια mRNA δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα των κυττάρων σας"
Ωστόσο, οι ερευνητές του  Lund University in Malmö της Σουηδίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο mRNA εισέρχεται στα ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα και ενεργοποιεί το DNA του κυττάρου στον πυρήνα για να αυξήσει την παραγωγή της έκφρασης του γονιδίου LINE-1 για την παραγωγή mRNA.
Η Pfizer δεν σχολίασε τα ευρήματα της μελέτης, ανέφεραν οι Epoch Times, αναφέροντας μόνο ότι το εμβόλιο mRNA της δεν αλλάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα.
"Το εμβόλιο μας για τον COVID-19 δεν αλλάζει την αλληλουχία DNA ενός ανθρώπινου κυττάρου", δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer σε ένα email. "Δίνει στο σώμα μόνο οδηγίες για την οικοδόμηση ανοσίας".
Παρακολουθείστε μια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στο χρονολόγιο του dr.Δημήτρη Κούβελα:https://www.facebook.com/dimitrios.kouvelas/posts/10159739413093374

Σκωληκοειδίτιδα – Χειρουργείο ή αντιβιοτικά; Τι επισημαίνουν οι ερευνητές

Σκωληκοειδίτιδα
Όταν οι επείγουσας ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο πόνος δεξιά στην κοιλιά της ασθενούς  ήταν σκωληκοειδίτιδα, σκέφτηκε ότι πάει γρήγορα για χειρουργική επέμβαση. Αλλά οι γιατροί της προσέφεραν την επιλογή των αντιβιοτικών.

Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τύπον ενός μικρού κινητού σωληνίσκου, ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου,κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου. Ο σωληνίσκος αυτός, η εντερική αυτή απόφυση, θα μπορούσε να δίνει την εικόνα ενός σκώληκα, γι΄ αυτό άλλωστε οι πρώτοι ανατόμοι χρησιμοποίησαν αυτόν ακριβώς τον όρο για την περιγραφή του και έχει πλέον καταγραφεί ως σκωληκοειδής  απόφυση.

Μια νέα μελέτη από τη Φινλανδία δείχνει ότι η απόφασή της να δεχτή την επιλογή είναι μια λογική εναλλακτική λύση για τους περισσότερους ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα. Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν άλλη ενόχληση.
Είναι μια ουσιαστική αλλαγή στη σκέψη για το πώς να αντιμετωπίσουμε την επώδυνη φλεγμονή της απόφυσης. Για δεκαετίες, η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ιατρική περίπτωση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της απόφυσης,γιατί η απόφραξη του αυλού της μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμη και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της στην κοιλιά, με επακόλουθο την περιτονίτιδα.
Ωστόσο, οι πρόοδοι στις εξετάσεις απεικόνισης, καθιστούν ευκολότερο να προσδιοριστεί ακριβώς εάν υπάρχει περίπτωση ρήξης ή αν οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ασφαλή αγωγή χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο και μπορεί η περίπτωσή τους να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
“Είναι μια εφικτή, βιώσιμη και ασφαλής επιλογή”, δήλωσε η Dr. Paulina Salminen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Turku στη Φινλανδία.
Η αυτή μελέτη σε ενήλικες είναι η μεγαλύτερη παρακολούθηση μέχρι σήμερα ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα αντί για χειρουργική επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να λειτουργήσουν και για μερικά παιδιά με σκωληκοειδίτιδα.
Τα αποτελέσματα της Φινλανδίας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Στο editorial του περιοδικού αναφέρεται πως είναι μια νέα εποχή θεραπείας της σκωληκοειδίτιδας.
Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, ενώ περίπου 300.000 εκτελούνται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Dr Paulina Salminen και επεσήμανε πως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα χειρουργεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Οι Αμερικανοί γιατροί έχουν αρχίσει να προσφέρουν αντιβιοτικά αντί για χειρουργική επέμβαση και η Dr Paulina Salminen λέει ότι περιστασιακά και όπου απαιτείται κάνει και αυτή το ίδιο.
Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 Φινλανδούς ενήλικες.
Από αυτούς οι μισοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά. οι άλλοι σε χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το ποσοστό επιτυχίας για τη θεραπεία με αντιβιοτικά ήταν σχεδόν 64%, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Η Dr Giana Davidson, χειρουργός του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, συμμετέχει σε μια παρόμοια σχεδιασμένη πολυκεντρική αμερικανική μελέτη που μπορεί να απαντήσει αν θα παρατηρηθούν παρόμοια οφέλη από τα αντιβιοτικά έναντι της χειρουργικής επέμβασης.
Η Dr Giana Davidson είπε για  τη φινλανδική μελέτη πως “ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ αλλά δεν νομίζω ότι απαντά σε όλες τις ερωτήσεις”.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιβιοτικά στη θεραπεία της κρουστικής δυσκοιλιότητας -Τι λένε οι μελετητές;
 – Το 12% των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά δεν ανταποκρίθηκαν και πήγαν στη χειρουργική επέμβαση μετά από 24 ώρες.
– Το 24% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στα αντιβιοτικά ανέπτυξαν ένα δεύτερο επεισόδιο σκωληκοειδίτιδας κατά το πρώτο έτος και όπως λένε οι ερευνητές το ποσοστό επανάληψης 24% δεν είναι υψηλό, αλλά δεν είναι επίσης και αμελητέο. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης; Πρώτον, τα ευρήματα δείχνουν ότι αν υπάρχουν λόγοι για να αναβληθεί η χειρουργική επέμβαση, μόνο τα αντιβιοτικά αποτελούν έναν ικανοποιητικό τρόπο για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας σκωληκοειδίτιδας χωρίς επιπλοκές.
– Παρόλο που υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης στην απλή σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες. Η απλή σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί αξιόπιστα από την περίπλοκη σκωληκοειδίτιδα και μερικές φορές η πολυπλοκότητα μιας περίπτωσης δεν προσδιορίζεται μέχρι το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης.
– Και όπως παρατηρεί το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επανεμφάνισης με θεραπεία μόνο με αντιβιοτικά.
– Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι “σίγουρα μια εφικτή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για απλή σκωληκοειδίτιδα”, η χειρουργική επέμβαση παραμένει το “χρυσό πρότυπο θεραπείας” για απλή σκωληκοειδίτιδα λόγω του υψηλότερου ποσοστού θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.

Οι έρευνες και οι μελέτες συνεχίζονται.

Κείμενο,επιμέλεια κειμένου:ntina

πηγές και αναφορές:
https://medicalxpress.com/news/2018-09-pills-appendicitis-surgery.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2703354
https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/antibiotics/
https://www.medicinenet.com/appendicitis_treatment_with_antibiotics/views.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644137/

Η πρωτεϊνούχος φέτα-Βρέθηκε η ταυτότητα του Εθνικού Θησαυρού της Ελλάδας

 

H υψηλή διατροφική αξία της ελληνικής πρωτεϊνούχου φέτας ΠΟΠ,κατόπιν επιστημονικών αναλύσεων
Μοναδική και με την επιστημονική βούλα η ελληνική φέτα – Aποκωδικοποίησαν το DNA της
Περιλαμβάνει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου. 

    Μοναδικές στον κόσμο είναι οι πρωτεΐνες που περιέχει η φέτα και αποτελούν τη γενετική της υπογραφή.
Στο DNA της, που αποκωδικοποίησαν Έλληνες επιστήμονες, βρίσκονται συνολικά 489 πρωτεΐνες, οι οποίες καθορίζονται από την περιοχή όπου παράγεται και αποδεικνύουν τη μοναδικότητά της.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση Data in Brief (Elsevier), «η φέτα και άλλα φαγητά που έχουν μακρές ιστορικές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, έχουν χαρακτηριστικά που τα κάνουν μοναδικά και μπορούν να ξεχωρίζουν».
Η εν λόγω ανάλυση, αναφέρουν οι ερευνητές, θέτει τα θεμέλια για μία μοναδική διαδικασία ελέγχου, αυτή της ανάλυσης των πρωτεϊνών, με τις οποίες και θα καθορίζεται η «Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ). 
Η ανάλυση του DNA της φέτας έγινε στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), όπου βρέθηκαν τα ακριβή συστατικά, οι διατροφικές της αξίες και ιδιότητες σε μοριακό επίπεδο.
Τη μελέτη έκαναν οι Γεώργιος Τσάγκαρης και Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που παράγουν φέτα.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν δείγματα από Λέσβο, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Ηπειρος, Θράκη και Θεσσαλία.
Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες αυτές τις περιοχές περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως.

Κατά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε τεράστια συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα του τυριού φέτα και υπό ποιους όρους τέτοια τρόφιμα με ιστορικούς δεσμούς με την αρχαία Ελλάδα μπορούν να διακρίνονται μεταξύ άλλων, με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά τους

Οι πρωτεΐνες αυτές αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως τη D που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12 υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων.
Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ ανέπτυξε πρόσφατα μια καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών των υγρών ή στερεών τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής.
Πρόκειται για την τροφομετρία (trophometry, foodometry, nutriometry), η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στο ΙΙΒΕΑΑ και αφορά στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τροφίμου, τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το «τροφομετρικό αποτύπωμά» του.
Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία της τροφομετρίας καθιστά την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής μοναδική στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη στην εφαρμογή της μοριακής ιχνηλασιμότητας.
Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και, τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προελεύσεως.
Η τροφομετρία μπορεί να εφαρμοσθεί περαιτέρω σε όλα τα είδη των τροφίμων, περιλαμβανομένων των υγρών, των στερεών, των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα Προϊόντα Ανωτέρας Ποιότητας (ΠΑΠ) που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου, τη γεωγραφική προέλευση κάθε τροφίμου (ελληνικό, ΠΟΠ, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης-ΠΓΕ, εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν-ΕΠΙΠ), καθώς και τα βιολειτουργικά τρόφιμα.
Η Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του ΙΙΒΕΑΑ έχει ήδη διενεργήσει πλήθος τροφομετρικών αναλύσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά οικονομικά σημαντικών ζωικών οργανισμών της πανίδας του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τροφίμων από το εξωτερικό (Ιταλία, Βρετανία).

Οι ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες μιας πολύτιμης ουσίας της ελιάς

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς

Μια ένωση που βρίσκεται στις ελιές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Jaén έχει εντοπίσει τα οφέλη που μπορεί να έχει μια ένωση που βρίσκεται και στις ελιές και στο ελαιόλαδο σε έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού.
Η ουσία που βρίσκεται και στις ελιές και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι χρήσιμη ως εναλλακτική θεραπεία για την πρόληψη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC) ,σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού πανεπιστημίου Jaén.

Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της χημειοπροληπτικής ένωσης υδροξυτυροσόλης ως νέας υποψήφιας ουσίας που θα διερευνηθεί ως μια εναλλακτική στοχευμένη θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC).
– Marina Cruz-Lozano και Adrián González-González, συν-συγγραφείς της μελέτης

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις χημειοπροληπτικές ιδιότητες που μπορεί να έχει η υδροξυτυροσόλη στη θεραπεία αυτής της νόσου.
Η υδροξυτυροσόλη είναι ένας τύπος φαινολικής φυτοχημικής ουσίας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά. 

Η τιμή της ικανότητας απορρόφησης ριζικής οξυγόνου από το οξυγόνο είναι μία από τις υψηλότερες στις φυτείες.
Η υδροξυτυροσόλη εμφανίζεται φυσιολογικά στα ελαιόδεντρα και βρίσκεται κυρίως στα φύλλα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας πολύ επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, υψηλό πολλαπλασιασμό και ετερογένεια καρκινικών κυττάρων και υψηλή μεταστατική πιθανότητα.
Η μελέτη, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην European Journal of Nutrition, έγινε για να προσδιοριστεί η επίδραση της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού που είναι υπεύθυνα για την επανεμφάνιση της μετάστασης του όγκου.
Διάφορες in-vitro τριπλά αρνητικές κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά τον ανασταλτικό ρόλο της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού και τη μετανάστευση των κυττάρων του όγκου, μέσω της μεταβολής της μετάπτωσης επιθηλίου-μεσεγχυματικής και εμβρυϊκής σηματοδότησης.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η υδροξυτυροσόλη δρα άμεσα στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού, μειώνοντας τον αριθμό και την επιθετικότητά τους, καθώς και αναστέλλοντας την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται.

“Αναφέρουμε για πρώτη φορά τον ανασταλτικό ρόλο της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού και τη μετανάστευση των κυττάρων του όγκου με στόχο τη μετάβαση από επιθηλιακή σε μεσεγχυματική”, επισημαίνει η Marina Cruz-Lozano και Adrián González-González, συν-συγγραφείς της μελέτης.
“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της χημειοπαραγωγικής ένωσης υδροξυτυροσόλης ως νέου υποψήφιου που θα διερευνηθεί ως μια εναλλακτική στοχευμένη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC)
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Νοσοκομειακής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Jaén για την Κλινική Διαχείριση της Ιατρικής Ογκολογίας με την υποστήριξη του Κέντρου Γονιδιωματικής και Ογκολογίας της Γρανάδας.
Από το 2015, αυτή η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Sergio Granados, εργάζεται για την αναζήτηση βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση μετάστασης, την επανεμφάνιση όγκων και την αντίσταση στη θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα ως άξονα των ερευνών.
Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι επιδιώξεις μπορεί να βοηθήσουν στο σχεδιασμό νέων ειδικών και εξατομικευμένων θεραπειών, κυρίως για τους ασθενείς με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Το 2015 η ομάδα κατάφερε να αναστείλει τη γονιδιακή ATF4, η οποία συμβάλλει στη μετάσταση.
Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την υδροξυτυροσόλη αποτελούν τη βάση μιας κλινικής δοκιμής που διεξάγεται επί του παρόντος στο νοσοκομείο του Houston Methodist, το οποίο μελετά τις επιδράσεις αυτής της ένωσης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

olive oil times

Επιστήμονες ανακαλύπτουν ουσία που εμποδίζει το σχηματισμό μετάστασης

Επιστήμονες ανακάλυψαν αναστολείς με την ικανότητα να διασπούν τις ομάδες κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία ανακάλυψαν μια ουσία που εμποδίζει το σχηματισμό μετάστασης ή την αναπαραγωγή ενός όγκου.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη Phys.org, τα αποτελέσματα βγήκαν αφού οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε 2.486 συστατικά εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνταγογραφούνται για μια σειρά διαφορετικών ενδείξεων.
Η μελέτη των επιστημόνων βασίστηκε στην αναζήτηση μιας ουσίας που θα εμπόδιζε την εξέλιξη της μετάστασης και η πρώτη φάση κατέληξε με την ανακάλυψη αναστολέων με την απροσδόκητη ικανότητα να διασπούν τις ομάδες των κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων (ΚΝΚ) που προέρχονται από τον ασθενή.
Τα ΚΝΚ είναι καρκινικά κύτταρα που εγκαταλείπουν ένα πρωτογενή όγκο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, στην πορεία τους προς τη δημιουργία μετάστασης εξ αποστάσεως.
Νέα προσέγγιση
Ο Nicola Aceto, από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και βασικός υπεύθυνος της έρευνας υπογράμμισε ότι η πρόθεση ήταν να δράσουν με διαφορετικό τρόπο από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις, κατά το ότι έψαχναν να εντοπίσουν φάρμακα που δε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, παρά απλά τα διασπούν.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός ομάδων ΚΝΚ οδηγεί σε επιγενετικές αλλαγές-κλειδί που διευκολύνουν την ανάπτυξη μετάστασης.
Αυτοί οι μετασχηματισμοί τούς επιτρέπουν να μιμηθούν ορισμένες ιδιότητες των μητρικών εμβρυονικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να πολλαπλασιάζονται και να διατηρούν την ικανότητα σχηματισμού ιστών.
Η μελέτη επιπλέον απέδειξε ότι αυτές οι επιγενετικές αλλαγές είναι πλήρως αναστρέψιμες μέσω της διάσπασης των ομάδων των ΚΝΚ.
Η φιλόδοξη προσέγγιση δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία των πιο διακεκριμένων γιατρών, μοριακών βιολόγων και βιολόγων γενετικής.
Αξιοποίησαν εξίσου τη στήριξη από πρωτοποριακές τεχνολογικές πλατφόρμες και η μεθοδολογία βρίσκεται ακριβώς στη διασύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές επιστήμες, πρόσθεσε ο επιστήμων.
Ο Aceto δήλωσε ότι ήδη εργάζονται για το επόμενο βήμα , που είναι να πραγματοποιήσουν μια κλινική δοκιμή με ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.
Τι είναι η μετάσταση;
Η διαδικασία σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη Sanitas προκαλείται όταν δημιουργείται ένας όγκος σε οποιοδήποτε μέρος του οργανισμού, τον οποίο ονομάζουμε πρωτογενή όγκο, και αυτός αγγειώνεται δημιουργώντας τα δικά του αιμοφόρα αγγεία με στόχο να τρέφεται για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει και επιπλέον να συνεχίσει να μεγαλώνει.
Φαινόμενο που είναι γνωστό ως αγγειογένεση και που διευκολύνει τα πιο ανταγωνιστικά καρκινικά κύτταρα να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν μέσω του αίματος και των λεμφαγγείων προς το υπόλοιπο σώμα.
Αν αυτά τα κύτταρα είναι ικανά να διαπεράσουν τα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε άλλα όργανα, τότε εγκαθίστανται σε αυτά και , αν εξελίσσονται και προσαρμόζονται σ΄ αυτό το καινούργιο μέσο, αρχίζουν να αναπαράγονται και να δημιουργούν ένα καινούργιο όγκο (δευτερογενής όγκος) .
Κι έτσι εμφανίζεται η μετάσταση, την οποία επίσης ορίζουν οι ογκολόγοι ως διασπειρόμενη ασθένεια, ασθένεια εξ αποστάσεως ή δευτερογενή ασθένεια.
Η ύπαρξη ή όχι μετάστασης έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις.
Η πιο σημαντική αναφέρεται στην πρόγνωση και στις δυνατότητες ίασης. Αν δεν υπάρχει μετάσταση υπάρχει η επιλογή της αφαίρεσης του όγκου με χειρουργική επέμβαση και υπάρχουν ξεκάθαρες δυνατότητες θεραπείας, συμπληρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις αυτή την αγωγή με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Σε αντίθετη περίπτωση το χειρουργείο δε θα αποτελέσει θεραπευτική επιλογή και η αγωγή θα επικεντρωθεί στη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας : θα είναι παρηγορητικού χαρακτήρα και θα τείνει να ανακουφίσει τα πιθανά συμπτώματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει το χρόνο επιβίωσης.
Επεξήγηση όρων σχεδιαγράμματος
Πρωτογενής όγκος
Ο καρκίνος διασπείρεται σε άλλα μέρη του σώματος
Μετάσταση στον πνεύμονα
Μετάσταση στον εγκέφαλο
Καρκινικά κύτταρα στο αίμα
Καρκινικά κύτταρα στο σύστημα λεμφαγγείων
Μεταστατικός όγκος
Πηγή του άρθρου:www.pressenza.com
Μετάφραση από τα ισπανικά για την ελληνική Pressenza: Μαρία Κολιάκου.
 Μπορείτε να βρείτε το αρχικό άρθρο στην ιστοσελίδα  εδώ