Σκωληκοειδίτιδα
Όταν οι επείγουσας ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο πόνος δεξιά στην κοιλιά της ασθενούς ήταν σκωληκοειδίτιδα, σκέφτηκε ότι πάει γρήγορα για χειρουργική επέμβαση. Αλλά οι γιατροί της προσέφεραν την επιλογή των αντιβιοτικών.
Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τύπον ενός μικρού κινητού σωληνίσκου, ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου,κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου. Ο σωληνίσκος αυτός, η εντερική αυτή απόφυση, θα μπορούσε να δίνει την εικόνα ενός σκώληκα, γι΄ αυτό άλλωστε οι πρώτοι ανατόμοι χρησιμοποίησαν αυτόν ακριβώς τον όρο για την περιγραφή του και έχει πλέον καταγραφεί ως σκωληκοειδής απόφυση.
Μια νέα μελέτη από τη Φινλανδία δείχνει ότι η απόφασή της να δεχτή την επιλογή είναι μια λογική εναλλακτική λύση για τους περισσότερους ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα. Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν άλλη ενόχληση.
Είναι μια ουσιαστική αλλαγή στη σκέψη για το πώς να αντιμετωπίσουμε την επώδυνη φλεγμονή της απόφυσης. Για δεκαετίες, η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται ιατρική περίπτωση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της απόφυσης,γιατί η απόφραξη του αυλού της μπορεί να προκαλέσει οίδημα ή ακόμη και ρήξη του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα την έξοδο του περιεχομένου της στην κοιλιά, με επακόλουθο την περιτονίτιδα.
Ωστόσο, οι πρόοδοι στις εξετάσεις απεικόνισης, καθιστούν ευκολότερο να προσδιοριστεί ακριβώς εάν υπάρχει περίπτωση ρήξης ή αν οι ασθενείς θα μπορούσαν να υποβληθούν σε ασφαλή αγωγή χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν αντιμετωπίζουν αυτόν τον κίνδυνο και μπορεί η περίπτωσή τους να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
“Είναι μια εφικτή, βιώσιμη και ασφαλής επιλογή”, δήλωσε η Dr. Paulina Salminen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Turku στη Φινλανδία.
Η αυτή μελέτη σε ενήλικες είναι η μεγαλύτερη παρακολούθηση μέχρι σήμερα ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα αντί για χειρουργική επέμβαση για σκωληκοειδίτιδα και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα ευρήματα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να λειτουργήσουν και για μερικά παιδιά με σκωληκοειδίτιδα.
Τα αποτελέσματα της Φινλανδίας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.
Στο editorial του περιοδικού αναφέρεται πως είναι μια νέα εποχή θεραπείας της σκωληκοειδίτιδας.
Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως, ενώ περίπου 300.000 εκτελούνται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Dr Paulina Salminen και επεσήμανε πως τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πολλά από αυτά τα χειρουργεία θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Οι Αμερικανοί γιατροί έχουν αρχίσει να προσφέρουν αντιβιοτικά αντί για χειρουργική επέμβαση και η Dr Paulina Salminen λέει ότι περιστασιακά και όπου απαιτείται κάνει και αυτή το ίδιο.
Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 Φινλανδούς ενήλικες.
Από αυτούς οι μισοί υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντιβιοτικά. οι άλλοι σε χειρουργική επέμβαση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το ποσοστό επιτυχίας για τη θεραπεία με αντιβιοτικά ήταν σχεδόν 64%, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Η Dr Giana Davidson, χειρουργός του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, συμμετέχει σε μια παρόμοια σχεδιασμένη πολυκεντρική αμερικανική μελέτη που μπορεί να απαντήσει αν θα παρατηρηθούν παρόμοια οφέλη από τα αντιβιοτικά έναντι της χειρουργικής επέμβασης.
Η Dr Giana Davidson είπε για τη φινλανδική μελέτη πως “ένα κρίσιμο κομμάτι στο παζλ αλλά δεν νομίζω ότι απαντά σε όλες τις ερωτήσεις”.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιβιοτικά στη θεραπεία της κρουστικής δυσκοιλιότητας -Τι λένε οι μελετητές;
– Το 12% των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά δεν ανταποκρίθηκαν και πήγαν στη χειρουργική επέμβαση μετά από 24 ώρες.
– Το 24% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στα αντιβιοτικά ανέπτυξαν ένα δεύτερο επεισόδιο σκωληκοειδίτιδας κατά το πρώτο έτος και όπως λένε οι ερευνητές το ποσοστό επανάληψης 24% δεν είναι υψηλό, αλλά δεν είναι επίσης και αμελητέο. Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα ευρήματα αυτής της μελέτης; Πρώτον, τα ευρήματα δείχνουν ότι αν υπάρχουν λόγοι για να αναβληθεί η χειρουργική επέμβαση, μόνο τα αντιβιοτικά αποτελούν έναν ικανοποιητικό τρόπο για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας σκωληκοειδίτιδας χωρίς επιπλοκές.
– Παρόλο που υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης στην απλή σκωληκοειδίτιδα, υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες. Η απλή σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί αξιόπιστα από την περίπλοκη σκωληκοειδίτιδα και μερικές φορές η πολυπλοκότητα μιας περίπτωσης δεν προσδιορίζεται μέχρι το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης.
– Και όπως παρατηρεί το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επανεμφάνισης με θεραπεία μόνο με αντιβιοτικά.
– Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι “σίγουρα μια εφικτή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για απλή σκωληκοειδίτιδα”, η χειρουργική επέμβαση παραμένει το “χρυσό πρότυπο θεραπείας” για απλή σκωληκοειδίτιδα λόγω του υψηλότερου ποσοστού θεραπευτικής αποτελεσματικότητας.
Οι έρευνες και οι μελέτες συνεχίζονται.
Κείμενο,επιμέλεια κειμένου:ntina
πηγές και αναφορές:
https://medicalxpress.com/news/2018-09-pills-appendicitis-surgery.html
https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2703354
https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/antibiotics/
https://www.medicinenet.com/appendicitis_treatment_with_antibiotics/views.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644137/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου