Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Οι ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες μιας πολύτιμης ουσίας της ελιάς

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ελιάς

Μια ένωση που βρίσκεται στις ελιές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Jaén έχει εντοπίσει τα οφέλη που μπορεί να έχει μια ένωση που βρίσκεται και στις ελιές και στο ελαιόλαδο σε έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού.
Η ουσία που βρίσκεται και στις ελιές και στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι χρήσιμη ως εναλλακτική θεραπεία για την πρόληψη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC) ,σύμφωνα με έρευνα του ισπανικού πανεπιστημίου Jaén.

Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της χημειοπροληπτικής ένωσης υδροξυτυροσόλης ως νέας υποψήφιας ουσίας που θα διερευνηθεί ως μια εναλλακτική στοχευμένη θεραπεία για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC).
– Marina Cruz-Lozano και Adrián González-González, συν-συγγραφείς της μελέτης

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τις χημειοπροληπτικές ιδιότητες που μπορεί να έχει η υδροξυτυροσόλη στη θεραπεία αυτής της νόσου.
Η υδροξυτυροσόλη είναι ένας τύπος φαινολικής φυτοχημικής ουσίας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά. 

Η τιμή της ικανότητας απορρόφησης ριζικής οξυγόνου από το οξυγόνο είναι μία από τις υψηλότερες στις φυτείες.
Η υδροξυτυροσόλη εμφανίζεται φυσιολογικά στα ελαιόδεντρα και βρίσκεται κυρίως στα φύλλα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας πολύ επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού που χαρακτηρίζεται από χαμηλό ποσοστό επιβίωσης, υψηλό πολλαπλασιασμό και ετερογένεια καρκινικών κυττάρων και υψηλή μεταστατική πιθανότητα.
Η μελέτη, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην European Journal of Nutrition, έγινε για να προσδιοριστεί η επίδραση της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού που είναι υπεύθυνα για την επανεμφάνιση της μετάστασης του όγκου.
Διάφορες in-vitro τριπλά αρνητικές κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά τον ανασταλτικό ρόλο της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού και τη μετανάστευση των κυττάρων του όγκου, μέσω της μεταβολής της μετάπτωσης επιθηλίου-μεσεγχυματικής και εμβρυϊκής σηματοδότησης.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η υδροξυτυροσόλη δρα άμεσα στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού, μειώνοντας τον αριθμό και την επιθετικότητά τους, καθώς και αναστέλλοντας την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται.

“Αναφέρουμε για πρώτη φορά τον ανασταλτικό ρόλο της υδροξυτυροσόλης στα βλαστοκύτταρα του καρκίνου του μαστού και τη μετανάστευση των κυττάρων του όγκου με στόχο τη μετάβαση από επιθηλιακή σε μεσεγχυματική”, επισημαίνει η Marina Cruz-Lozano και Adrián González-González, συν-συγγραφείς της μελέτης.
“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της χημειοπαραγωγικής ένωσης υδροξυτυροσόλης ως νέου υποψήφιου που θα διερευνηθεί ως μια εναλλακτική στοχευμένη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού (TNBC)
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της Νοσοκομειακής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Jaén για την Κλινική Διαχείριση της Ιατρικής Ογκολογίας με την υποστήριξη του Κέντρου Γονιδιωματικής και Ογκολογίας της Γρανάδας.
Από το 2015, αυτή η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Sergio Granados, εργάζεται για την αναζήτηση βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την εμφάνιση μετάστασης, την επανεμφάνιση όγκων και την αντίσταση στη θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα ως άξονα των ερευνών.
Η ομάδα πιστεύει ότι αυτές οι επιδιώξεις μπορεί να βοηθήσουν στο σχεδιασμό νέων ειδικών και εξατομικευμένων θεραπειών, κυρίως για τους ασθενείς με τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού.
Το 2015 η ομάδα κατάφερε να αναστείλει τη γονιδιακή ATF4, η οποία συμβάλλει στη μετάσταση.
Τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την υδροξυτυροσόλη αποτελούν τη βάση μιας κλινικής δοκιμής που διεξάγεται επί του παρόντος στο νοσοκομείο του Houston Methodist, το οποίο μελετά τις επιδράσεις αυτής της ένωσης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

olive oil times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου