Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας στην Ελβετία ανακάλυψαν μια ουσία που εμποδίζει το σχηματισμό μετάστασης ή την αναπαραγωγή ενός όγκου.
Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή πύλη Phys.org, τα αποτελέσματα βγήκαν αφού οι ερευνητές έκαναν δοκιμές σε 2.486 συστατικά εγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνταγογραφούνται για μια σειρά διαφορετικών ενδείξεων.
Η μελέτη των επιστημόνων βασίστηκε στην αναζήτηση μιας ουσίας που θα εμπόδιζε την εξέλιξη της μετάστασης και η πρώτη φάση κατέληξε με την ανακάλυψη αναστολέων με την απροσδόκητη ικανότητα να διασπούν τις ομάδες των κυκλοφορούντων νεοπλασματικών κυττάρων (ΚΝΚ) που προέρχονται από τον ασθενή.
Τα ΚΝΚ είναι καρκινικά κύτταρα που εγκαταλείπουν ένα πρωτογενή όγκο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, στην πορεία τους προς τη δημιουργία μετάστασης εξ αποστάσεως.
Νέα προσέγγιση
Ο Nicola Aceto, από το Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και βασικός υπεύθυνος της έρευνας υπογράμμισε ότι η πρόθεση ήταν να δράσουν με διαφορετικό τρόπο από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις, κατά το ότι έψαχναν να εντοπίσουν φάρμακα που δε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, παρά απλά τα διασπούν.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός ομάδων ΚΝΚ οδηγεί σε επιγενετικές αλλαγές-κλειδί που διευκολύνουν την ανάπτυξη μετάστασης.
Αυτοί οι μετασχηματισμοί τούς επιτρέπουν να μιμηθούν ορισμένες ιδιότητες των μητρικών εμβρυονικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να πολλαπλασιάζονται και να διατηρούν την ικανότητα σχηματισμού ιστών.
Η μελέτη επιπλέον απέδειξε ότι αυτές οι επιγενετικές αλλαγές είναι πλήρως αναστρέψιμες μέσω της διάσπασης των ομάδων των ΚΝΚ.
Η φιλόδοξη προσέγγιση δε θα ήταν δυνατή χωρίς τη συνεργασία των πιο διακεκριμένων γιατρών, μοριακών βιολόγων και βιολόγων γενετικής.
Αξιοποίησαν εξίσου τη στήριξη από πρωτοποριακές τεχνολογικές πλατφόρμες και η μεθοδολογία βρίσκεται ακριβώς στη διασύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις διαφορετικές επιστήμες, πρόσθεσε ο επιστήμων.
Ο Aceto δήλωσε ότι ήδη εργάζονται για το επόμενο βήμα , που είναι να πραγματοποιήσουν μια κλινική δοκιμή με ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.
Τι είναι η μετάσταση;
Η διαδικασία σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη Sanitas προκαλείται όταν δημιουργείται ένας όγκος σε οποιοδήποτε μέρος του οργανισμού, τον οποίο ονομάζουμε πρωτογενή όγκο, και αυτός αγγειώνεται δημιουργώντας τα δικά του αιμοφόρα αγγεία με στόχο να τρέφεται για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να επιβιώσει και επιπλέον να συνεχίσει να μεγαλώνει.
Φαινόμενο που είναι γνωστό ως αγγειογένεση και που διευκολύνει τα πιο ανταγωνιστικά καρκινικά κύτταρα να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν μέσω του αίματος και των λεμφαγγείων προς το υπόλοιπο σώμα.
Αν αυτά τα κύτταρα είναι ικανά να διαπεράσουν τα τριχοειδή αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σε άλλα όργανα, τότε εγκαθίστανται σε αυτά και , αν εξελίσσονται και προσαρμόζονται σ΄ αυτό το καινούργιο μέσο, αρχίζουν να αναπαράγονται και να δημιουργούν ένα καινούργιο όγκο (δευτερογενής όγκος) .
Κι έτσι εμφανίζεται η μετάσταση, την οποία επίσης ορίζουν οι ογκολόγοι ως διασπειρόμενη ασθένεια, ασθένεια εξ αποστάσεως ή δευτερογενή ασθένεια.
Η ύπαρξη ή όχι μετάστασης έχει σημαντικές κλινικές επιπτώσεις.
Η πιο σημαντική αναφέρεται στην πρόγνωση και στις δυνατότητες ίασης. Αν δεν υπάρχει μετάσταση υπάρχει η επιλογή της αφαίρεσης του όγκου με χειρουργική επέμβαση και υπάρχουν ξεκάθαρες δυνατότητες θεραπείας, συμπληρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις αυτή την αγωγή με χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Σε αντίθετη περίπτωση το χειρουργείο δε θα αποτελέσει θεραπευτική επιλογή και η αγωγή θα επικεντρωθεί στη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας : θα είναι παρηγορητικού χαρακτήρα και θα τείνει να ανακουφίσει τα πιθανά συμπτώματα, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει το χρόνο επιβίωσης.
Επεξήγηση όρων σχεδιαγράμματος
Πρωτογενής όγκος
Ο καρκίνος διασπείρεται σε άλλα μέρη του σώματος
Μετάσταση στον πνεύμονα
Μετάσταση στον εγκέφαλο
Καρκινικά κύτταρα στο αίμα
Καρκινικά κύτταρα στο σύστημα λεμφαγγείων
Μεταστατικός όγκος
Πηγή του άρθρου:www.pressenza.com
Μετάφραση από τα ισπανικά για την ελληνική Pressenza: Μαρία Κολιάκου.
Μπορείτε να βρείτε το αρχικό άρθρο στην ιστοσελίδα εδώ
Μετάφραση από τα ισπανικά για την ελληνική Pressenza: Μαρία Κολιάκου.
Μπορείτε να βρείτε το αρχικό άρθρο στην ιστοσελίδα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου