Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Ο φανταστικός και μυστηριώδης πλανήτης ΓΗ – Φλαμίνγκο, Το πουλί και το λουλούδι


Το πουλί…
Τα φλαμίνγκο ή φοινικόπτεροι είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων.
Είναι πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα.
Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.
Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη “flamengo”, που σημαίνει “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”.
Επίσης, παρόμοιο νόημα έχει και η ελληνική λέξη “φοινικόπτερος” σημαίνει “αυτός που έχει φτερά στο κόκκινο χρώμα του αίματος”.
Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με γαρίδες, άλγες, και υδρόβια φυτά.
Τα φτερά τους διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος.
Αυτό οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές.
Ωστόσο, υπάρχει ένα εξαιρετικά σπάνιο φλαμίνγκο χρώματος μαύρου, το οποίο εθεάθη σε Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κύπρου.
Η εξαίρεση αυτή φαίνεται να οφείλεται στην απορρόφηση υπερβολικής ποσότητας μελανίνης από την τροφή που καταναλώνει το συγκεκριμένο φλαμίνγκο.
…και το λουλούδι

Το ανθούριο ή το “λουλούδι του φλαμίνγκο” είναι από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά καρδιόσχημα άνθη του συνήθως κόκκινου χρώματος, αν και πλέον έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες με λευκά, πορτοκαλί και ροζ άνθη.
Με καταγωγή από τη Χαβάη, το ανθούριο χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας ανθοφορία και διαθέτει γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα.
Εκτός από διακοσμητικό φυτό σε γλάστρα, το ανθούριο επιλέγεται και για τα κομμένα λουλούδια του, που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία διάφορων ανθοσυνθέσεων.

Άγχος – Πως να αποκαταστήσουμε την εσωτερικής μας γαλήνης και ισορροπία


Άγχος – ο όρος άγχος προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω.

Το άγχος οφείλεται σε ερεθίσματα που μας προκαλούν αισθήματα αδυναμίας, ανασφάλειας.

Ανασφάλεια και φόβο για το τι μπορεί να μας συμβεί , και μπορούμε να πούμε πως είναι κοντά στο αίσθημα του φόβου.
Κάποιες φορές το άγχος μας ενεργοποιεί και μας αναγκάζει να ανταποκριθούμε ή και να διευκρινίσουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε συγκεκριμένα ερεθίσματα και κάποιες άλλες φορές μας κινητοποιεί να δράσουμε , αλλά γενικά οι άνθρωποι που έχουν άγχος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτιά του και οι  διαταραχές του απορυθμίζουν τη ζωή τους και μαζί με τις φοβίες εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής τους.

Όλα αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές μας συνήθεις και δραστηριότητες και επιβαρύνουν την προσωπική μας ζωή και υγεία.
Μια αρχαία ιαπωνική τεχνική αυτο-χαλάρωσης , διάρκειας μόνο 5 λεπτών , υπόσχεται χαλάρωση , ηρεμία και γαλήνη.
Για να εξασκηθούμε στην τεχνική, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κάθε ένα από τα δάχτυλα του χεριού μας αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό συναίσθημα ή στάση.
Ο αντίχειρας βοηθά στην καταπολέμηση συναισθημάτων όπως το άγχος και η ανησυχία.
Ο δείκτης μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε το φόβο.
Το μεσαίο δάχτυλο μας βοηθά να ελέγξουμε το θυμό και τη δυσαρέσκεια.
Ο παράμεσος μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη και τη θλίψη.
Επίσης, είναι υπεύθυνο για να μας κάνει πιο αποφασιστικούς.
Και το μικράκι βοηθά να ηρεμήσουμε από το άγχος και αυξήσουμε την αισιοδοξία μας και την εμπιστοσύνη.
Αυτό το δάκτυλο αντιπροσωπεύει την αυτοεκτίμηση.
Για να εναρμονίσουμε το σώμα μας με την ενέργεια του σύμπαντος πιάνουμε τον αντίχειρα με το άλλο μας  χέρι, τυλίγοντας όλα τα δάχτυλα μας γύρω από αυτόν. Κρατάμε έτσι  για ένα έως δύο λεπτά.
Εάν θέλουμε να ηρεμήσουμε το μυαλό μας, πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο της παλάμης με τον αντίχειρα του αντιθέτου χεριού και κρατάμε για τουλάχιστον ένα λεπτό.
Η πρακτική αυτή υπόσχεται ,αν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα,να αποκαταστήσει την ισορροπία μέσα μας
Ο αντίχειρας 0:59
Ο δείκτης 1:03
Ο μεσαίος  1 : 06
Ο παράμεσος 1:09
Το μικρό 1:16
Πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος 1:38

ntina

    Έτος 1815 – το ηφαίστειο Tamboro εκρήγνυται και παγώνει τον πλανήτη


    Έτος 1815 – το ηφαίστειο Tamboro εκρήγνυται και παγώνει τον πλανήτη,καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε σκέπασε ακόμα και τον ουρανό της Ευρώπης.

    Μια έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία τον Απρίλιο του 2010 έβαλε τον µισό πλανήτη σε πρωτόγνωρη κατάσταση: εκλύθηκε τόση ηφαιστειακή τέφρα που σκέπασε για λίγο τον ουρανό της Ευρώπης, ενώ έκλεισαν οι αεροδιάδροµοι κυρίως στη Βορειοδυτική Ευρώπη αναστατώνοντας ταξιδιώτες και μεταφορές προϊόντων.
    Είναι ό,τι πιο κοντινό στις ηµέρες µας προκειµένου να οριστεί ως µέτρο για την τροµακτική σε ένταση, σε έκταση αλλά και σε απώλειες και επιπτώσεις η έκρηξη του ηφαιστείου Tamboro στη νήσο Σουµπάβα της Ινδονησίας τον Απρίλιο του 1815 που εξαφάνισε το εκεί µικρό βασίλειο.

    Το όρος Tambora ή Tamboro είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο και η υψηλότερη κορυφή του νησιού της Ινδονησίας Σουμπάουα, με ύψος 2.722 μέτρα.
    Η Σουμπάουα πλαισιώνεται τόσο στο βορά,όσο και στο νότο από ωκεάνιο φλοιό και το Ταμπόρα σχηματίστηκε από την ενεργή ζώνη υποβύθισης κάτω από αυτό.
    Αυτό ανύψωσε το Ταμπόρα σε ύψος μέχρι 4.300 μέτρων,καθιστώντας το στο παρελθόν μια από τις ψηλότερες κορυφές του αρχιπελάγους της Ινδονησίας. 

    Τα µεγέθη συγκλονίζουν: 52.000 φορές ισχυρότερη από την ατοµική βόµβα της Χιροσίµα, ενώ και µόνο ο αριθμός των 70.000 νεκρών σοκάρει.
    Άμεσα βρήκαν τον θάνατο 11.000-12.000.
    Της συγκλονιστικής έκρηξης ακολούθησε ένας άλλος εφιάλτης, το «έτος χωρίς καλοκαίρι» το 1816.
    Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις πρωτόγνωρες κλιματικές συνθήκες σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ήταν τέτοια που άλλαξε εντελώς τους ρυθμούς στο ρολόι της Γης.
    Σημειώθηκα κλιματικές διαταραχές για τρία χρόνια, κάθετη πτώση θερμοκρασίας το έτος 1816, που οδήγησε σε αφανισμό των πληθυσμών και των καλλιεργειών  σε σε πολλές περιοχές, ενώ άλλαξαν οι ζωές χιλιάδων ατόμων που εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση.
    Από τα 980.000.000 πληθυσμό που υπολογίζεται ότι είχε η Γη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα,σχεδόν ο μισός στο βόρειο ημισφαίριο είδε τη Γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του από τη στιγμή που η ηφαιστειακή τέφρα του Ταµπόρο εκτινάχθηκε στη στρατόσφαιρα,ενώ οι σημερινές εκτιμήσεις ανεβάζουν τους νεκρούς σε 200.000 συνολικά από τις µμακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κατακλυσμιαίου φαινομένου.
    Όπως αναφέρεται,το ηφαίστειο εξερράγη σε µια περίοδο µε ασυνήθιστα χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα, ενώ παράλληλα τα πυκνά σύννεφα σκόνης σκέπασαν τον ήλιο.
    Οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα έφταναν στη γη, η θερμοκρασία  έπεσε βυθίζοντας τον κόσμο σε έναν μακρύ χειμώνα.

    Έτος χωρίς καλοκαίρι, επίσης χρονιά χωρίς καλοκαίρι, χαρακτηρίστηκε η χρονιά 1816, που ακολούθησε την έκρηξη του όρους Tamboro που σημειώθηκε το 1815, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον ηφαιστειακό χειμώνα μέσα στο καλοκαίρι του 1816. Συνέπεια η παγκόσμια θερμοκρασία να μειωθεί κατά 0,4 – 0,7°C.
    Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει έλλειψη τροφής σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

    Μια πυκνή ομίχλη διαχύθηκε στον ουρανό που δεν έλεγε να σκορπίσει.
    Καλλιέργειες καταστράφηκαν, ζώα θανατώθηκαν,ότι περισώθηκε ήταν απλησίαστο οικονομικά για πάρα πολύ κόσμο.
    Οι τιμές των σιταριών, του κρέατος,των λαχανικών, του βουτύρου, του γάλακτος και του αλευριού στη Βόρεια Αμερική πολλαπλασιάστηκαν.
    Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι καλλιέργειες στο Μέιν των ΗΠΑ καταστράφηκαν από παγετό τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τσακίζοντας το ηθικό πολλών αγροτών που έσπευσαν μαζικά να βρουν καλύτερη τύχη στα δυτικά.
    Και βέβαια ούτε η Ευρώπη έμεινε αλώβητη – τα προβλήματα και εδώ ήταν έντονα.
    Ποτάμια  πλημμύρισαν, στη Γερμανία και στη Γαλλία επλήγησαν οι αμπελώνες και μεγάλες εκτάσεις µε καλαμπόκι.
    Ξέσπασαν εξεγέρσεις για τα τρόφιμα, στη Βρετανία και στη Γαλλία λεηλατήθηκαν αποθήκες σιτηρών.
    Πολλοί Ουαλοί και Ιρλανδοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
    Ο λιμός  και η επιδημία τύφου που ενέσκηψε σκότωσε 200.000 Ευρωπαίους.
    92.000 πέθαναν κυρίως από την πείνα, τις πλημμύρες και το δριμύ ψύχος στην Άπω Ανατολή, ενώ επιδημία χολέρας ξέσπασε στην Ινδία.
    Το φως του ήλιου εκείνη την περίοδο καταγράφηκε ως κοκκινωπό, οι ηλιακές κηλίδες ήταν ορατές δια γυμνού οφθαλμού , ενώ στην Ιταλία είδαν κόκκινο χιόνι!
    Η παγκοσμιότητα του φαινομένου-έκρηξη,μακρύς χειμώνας- επηρέασε ακόμα και τη σκέψη και τη δημιουργία καλλιτεχνών, συγγραφέων και επιστημόνων.
    Λέγεται ότι τα εντυπωσιακά , κατά τα άλλα ,ηλιοβασιλέματα εκείνης της περιόδου , λόγω της τέφρας , αποτυπώθηκαν και στις τοπιογραφίες του Βρετανού ζωγράφου J. M. W. Turner

    Το ηφαίστειο Ταµπόρα παραμένει  ενεργό και είχε φτάσει σε ύψος ως και 4.300 μέτρα, ενώ τώρα είναι 2.722 μέτρα.
    Και για όσους αναρωτιούνται,όχι,η έκρηξη δεν ήταν ξαφνική.
    Είχαν προηγηθεί και άλλες σε διάστημα  τριών χρόνων.
    Ωστόσο έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη, η ισχυρότερη και η πιο θανατηφόρα καταγεγραμμένη από την Εποχή των Παγετώνων και ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουμε για αυτή ,όπως ακριβώς και για την εξίσου τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
    Ο εκκωφαντικός ήχος,όχι όμως τόσο ισχυρός όσο του Κρακατόα το 1883,ακούστηκε μέχρι τη Σουμάτρα ,2000 χιλιόμετρα μακρύτερα,ενώ ηφαιστειακή τέφρα παρατηρήθηκε τόσο μακριά όσο το Βόρνεο, η Ιάβα και οι Μολούκες.

    Η τρομερή έκρηξη σε αριθμούς
    Έχει υπολογιστεί ότι ο δείκτης μεγέθους της ηφαιστειακής έκρηξης (VEI – Volcanic Explosivity Index) ήταν ίσος με 7 , με μέγιστο της κλίμακας το 8
    52.000 φορές ισχυρότερη έκρηξη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα, τέσσερις φορές ισχυρότερη από εκείνη του Κρακατόα το 1883.
    Πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μακρύτερα ακούστηκε.
    70.000 τα θύματα,που φτάνουν στις 200.000 σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις
    Περίπου 60 μεγάτονοι θειούχων αερίων απελευθερώθηκαν στη στρατόσφαιρα, σε ύψος σχεδόν 45 χιλιομέτρων.
    140 γιγάτονοι μάγματος εκτινάχτηκαν, ισοδύναμο με περίπου 50 κυβικά μέτρα συμπαγούς βράχου.
    Έφερε το ψυχρότερο έτος του 19ου αιώνα και ένα από τα πιο κρύα της Ιστορίας.
    Χιονοπτώσεις αναφέρθηκαν μέχρι και στην Ταϊβάν με το τροπικό κλίμα

    Μια συγκλονιστική ανακάλυψη
    Μετά από πολλά χρόνια έγινε μια συγκλονιστική ανακάλυψη.
    Αποκαλύφθηκε στο νησί η “Πομπηία της Ανατολής”.
    Ερευνητές ανέσκαψαν μια θαμμένη πόλη που φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους.
    Μέσα σε ένα στρώμα λάβας και στάχτης που χρονολογείται από την εποχή της έκρηξης ήρθαν στο φως,εκτός των άλλων,τα ερείπια ενός αχυρένιου σπιτιού, αγγεία,μπρούντζινα αντικείμενα , καθώς και τα απανθρακωμένα σώματα δύο ανθρώπων.
    Τραγικό όμως ήταν το ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν, μήνες μετά,από την πείνα και τις επιδημίες.

    Κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής το 2004, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα πολιτισμό που παρέμενε θαμμένος από την έκρηξη του 1815.
    Είχε διατηρηθεί ανέπαφος κάτω από 3 μέτρα πυροκλαστικών ροών.
    Στο χώρο, που ονομάστηκε η Πομπηία της Ανατολής, τα αντικείμενα διατηρήθηκαν στις θέσεις που είχαν το 1815.
    Η πόλη φιλοξενούσε 10.000 κατοίκους.

    Γιατί μου αρέσουν και τα δημοτικά τραγούδια και γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αγκαλιές - Ο ήλιος βασιλεύει κι η μέρα σώνεται κι ο νους μου απ’ την αγάπη δεν συμμαζώνεται

    Η Χάρις  Αλεξίου και η Τασία Βέρρα τραγουδούν μαζί το “Ο ήλιος βασιλεύει κι η μέρα σώνεται”  – εκείνο το μακρινό 2008 στην εκπομπή “Κοίτα τι έκανες”  της Σεμίνας Διγενή στον Alpha

    Ο ήλιος βασιλεύει

    Ο ήλιος βασιλεύει
    κι η μέρα σώνεται
    κι ο νους μου από τα σένα
    δεν συμμαζώνεται

    Ποιός σε φίλησε
    και σε κοκκίνισε
    το φεγγάρι κάνει βόλτα
    στης αγάπης μου την πόρτα
    το φεγγάρι κάνει κύκλο
    στης αγάπης μου το κήπο

    Έλα να φιληθούμε και φίλα με και συ
    κι αν δεν το μαρτυρήσω μαρτύρα το εσύ
    Έβγα να σε δω να παρηγορηθώ

    Το φεγγάρι κάνει βόλτα
    στης αγάπης μου την πόρτα
    το φεγγάρι κάνει κύκλο
    στης αγάπης μου το κήπο

    Εσύ είσαι το σταφύλι
    και εγώ το τσάμπουρο
    φίλα με εσύ στα χείλη
    και εγώ στο μάγουλο

    Ποίος σε φίλησε
    και σε κοκκίνισε
    το φεγγάρι κάνει βόλτα
    στης αγάπης μου την πόρτα
    το φεγγάρι κάνει κύκλο
    στης αγάπης μου το κήπο

    Το πανέμορφο δημοτικό τραγούδι εκτός από τη Χαρούλα Αλεξίου  έχουν τραγουδήσει από τους νεότερους η Ελένη Τσαλιγοπούλου,από του παλαιότερους ο Αλέκος Κιτσάκης και
    η Τασία Βέρρα

    Όλες οι παραπάνω εκτελέσεις είναι τελείως διαφορετικές από το τραγούδι που έχει τραγουδήσει ο Χρόνης Αϊδονίδης
    Ο Χρόνης Αϊδονίδης το ηχογραφήθηκε σε στούντιο, στις 27/01/1966.
    Κυκλοφόρησε σε δίσκο extended play 45 στροφών (Fidelity 8054, 1966) σε επιμέλεια από τη Δόμνα Σαμίου –Δισκογραφία 45 στροφών.
    Επανακυκλοφόρησε στη συλλογή Μουσικό οδοιπορικό 1959 – 1969 (Universal Music, 2008), που την έκδοσή της επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσάμπρας.
    Το τραγούδι του Χρόνη Αηδονίδη βασίζεται σε ντόπια μουσικά μοτίβα της Θράκης- https://www.youtube.com/watch?v=VzVTR3W6U1A&list=RDVzVTR3W6U1A&start_radio=1  και σε θρακιώτικα δίστιχα της ξενιτιάς:
    Ο ήλιος βασιλεύει κι η μέρα σώνεται
    και μένα το πουλί μου πού ξημερώνεται.
    Μονάχο του στα ξένα πώς τα πορεύεται
    κι εγώ το περιμένω κι αυτό δεν έρχεται.