Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Η καρδιά μας και ολόκληρος ο οργανισμός μας, έχει ανάγκη την μεθυλίωση.

Ομοκυστεΐνη και Μεθυλίωση. 
Ώρα για λίγη χημεία που θα αγαπήσετε!
Η Ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ καλύτερα να μην γράψω τον χημικό της τύπο γιατί είναι λίγο ‘βαρύς’ …  Βρίσκεται στο αίμα μας όταν η ισορροπία του οργανισμού μας έχει διαταραχθεί, δεν το παίρνουμε από την διατροφή μας, παράγεται ‘από κακή λειτουργία ’ ας πούμε. 
Και ποια  είναι η κακή λειτουργία; 
Η ανεπαρκής Μεθυλίωση που συμβαίνει στον οργανισμό μας. 
Τι χημεία κι αυτή! 
Μην πτοείστε θα καταλάβετε παρακάτω και δεν θα σας χρειαστεί η χημεία.
Και για να ολοκληρώσω  δικαιώνοντας τον τίτλο της παραγράφου, αν η Μεθυλίωση  λειτουργεί  σωστά θα διατηρείται η Ομοκυστεΐνη εκεί που της πρέπει, δηλαδή πολύ χαμηλά.
 Όλο και περισσότερες έρευνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν την  Ομοκυστεΐνη να είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες πιθανών προβλημάτων της καρδιάς μας κι όχι μόνον! 
Τα αυξημένα επίπεδά της στο πλάσμα του αίματός μας μπορεί να μας δώσει έγκυρα προγνωστικά για τυχόν ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου ακόμη και εγκεφαλικού. 
Και δεν είναι μόνον αυτό… 
Τα αυξημένα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης φαίνεται να συνδέονται με το Alzheimer’s, την γεροντική άνοια, την πτωχή μνήμη και συγκέντρωση, κακή διάθεση, έλλειψη ενέργειας, προβλήματα καρδιαγγειακά, νευρολογικά, του ανοσοποιητικού μας συστήματος, εκφυλισμούς όπως ο καρκίνος, πρόωρη γήρανση, αυτοάνοσα νοσήματα και επίσης ημικρανίες, διαβήτη, οστεοπόρωση και ατέλειωτη η λίστα. 
Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ένα κοινό που είναι η οξείδωση των κυττάρων μας.  
 Επίσης σχετικές έρευνες σε γυναίκες έδειξαν ότι η υψηλή Ομοκυστεΐνη δημιουργούσε  μεγαλύτερη δυσκολία στο να συλλάβουν και μεγαλύτερο ρίσκο συχνών και πρόωρων αποβολών.  
Τι σχέση έχει η  Ομοκυστεΐνη με την Μεθυλίωση κι εμάς τι μας νοιάζει;  
Η Μεθυλίωση είναι μια σπουδαία χημική διαδικασία του οργανισμού μας που δεν σταματά καθόλου και  μέσες άκρες ρυθμίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες μας! 
Τόσο σπουδαία και τόσο σύνθετη ωστόσο στην βάση της απλή… φανταστείτε λοιπόν ότι κάποιες χημικές ενώσεις που λέγονται  ‘Μεθυλ-ομάδες’ κάθε δευτερόλεπτο πάνε και ενώνονται σε διάφορα συστατικά του σώματός μας προσπαθώντας να επιφέρουν την πολυπόθητη ισορροπία. 
Παράδειγμα αν η σεροτονίνη που παράγεται με σκοπό την ευδιαθεσία μας δεν Μεθυλιωθεί θα απενεργοποιηθεί, δηλαδή δεν θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί με αποτέλεσμα την έλλειψή της και πολύ πιθανή την εμφάνιση της κατάθλιψης! 
Το ίδιο συμβαίνει και όταν σημαίνει συναγερμός οπότε ξεκινά η ραγδαία Μεθυλίωση για να παραχθεί η αδρεναλίνη σε ποσότητες που θα μας στηρίξει στην δύσκολη στιγμή.
Η Ομοκυστεΐνη είναι ο δείκτης  της καλής ή κακής λειτουργίας της Μεθυλίωσης. 
Η Ομοκυστεΐνη  στο αίμα μας εφόσον είναι σε χαμηλά επίπεδα δείχνει ότι η Μεθυλίωση στον οργανισμό μας λειτουργεί καλά και μαντέψτε τι άλλο… 
Ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται πολύ καλά σε ότι προκύψει και όλοι μας ξέρουμε ότι καθημερινά προκύπτουν πολλά!
 Ομοκυστεΐνη, βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ, τι σχέση έχουν;
Η Ομοκυστεΐνη είναι από τους πιο αξιόπιστους δείκτες του επιπέδου των βιταμινών Β6, Β12 και του φολικού οξέος στον οργανισμό μας. 
Όταν αυτή είναι υψηλή τα σπουδαία αυτά θρεπτικά στοιχεία είναι σε χαμηλά επίπεδα ή αλλιώς έχουμε έλλειψη. 
Αυτό συμβαίνει γιατί στην μεταβολική διαδικασία της Μεθυλίωσης της Ομοκυστεΐνης για την απομάκρυνσής της από τον οργανισμό μας αυτά τα θρεπτικά στοιχεία συμμετέχουν απαραιτήτως.
Έρευνες έδειξαν ότι ο ρυθμός της Μεθυλίωσης πέφτει με την ηλικία, με την έλλειψη των Β6, Β12, φολικό οξύ όπως ήδη αναφέρθηκε καθώς και όταν τα επίπεδα των Β2, ψευδαργύρου και ΤΜG (Τριμεθυλογλυκίνη) είναι χαμηλά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και συχνότερα η έλλειψη της Β12 και αυτό φαίνεται να συνδέεται είτε με την κληρονομικότητα είτε με  προβλήματα στο γαστρεντερικό μας σύστημα που πολλές φορές μπορεί να οφείλονται στην  χρήση αντιβιοτικών, σε προβλήματα πέψης ακόμη ή ακόμη και σε χρόνιες παθήσεις του εντέρου. 
Είναι επίαης πολύ συχνό φαινόμενο και στους ηλικιωμένους.
Τι την ανεβάζει και τι την κατεβάζει;
Aς πάμε πρώτα στα εύκολα που όπως θα καταλάβετε την ανεβάζουν:
-Άγχος, κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, έλλειψη άσκησης, φτωχή διατροφή. 
Κάποια φάρμακα επίσης όπως κορτικοστεροειδή, αυτά για τον διαβήτη, την ρευματοειδή αρθρίτιδα και της δυσλειτουργίας του θυρεοειδή.
–Είναι και η κληρονομικότητά μας επίσης, τα γονίδιά μας δηλαδή. 
Μην απογοητεύεστε κι αυτήν ακόμη μπορούμε να ελέγξουμε με την διατροφή μας, δείτε πώς παρακάτω
Τα δύσκολα τώρα… 
Τι την κατεβάζει;    
Καθόλου δύσκολα αν ακολουθούμε τον Ορθό ή ισορροπημένο τρόπο Διατροφής όπως καταναλώνοντας
-Τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία τις βιταμίνες δηλαδή που αναφέρθηκαν πιο πάνω όπως ολικής άλεσης, φασόλια, φακές, ρεβίθια, σπανάκι, φυσικοί ξηροί καρποί και σπόροι καθώς και τα γάλτά ή τα βούτυρά τους, λαχανικά και φρούτα καθώς και τροφές πλούσιες σε Β12 όπως αυγά, ψάρια, κρεατικά.  
-Ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει τα θρεπτικά στοιχεία σε φυσική μορφή μπορεί να συμπληρώσει την διατροφή μας πολύ καλά κι όχι να την υποκαταστήσει.  
Μεγάλη προσοχή για ενδεχόμενη έλλειψη Β12 άρα και υψηλή Ομοκυστεΐνη χρειάζεται εφόσον ακολουθείται πολύ αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.
Κατάλληλα εργαστηριακά Τεστ
Μια εξέταση στο πλάσμα του αίματος  μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης ή αλλιώς τον ρυθμό μεθυλίωσής μας και ουσιαστικά την καλή ή όχι λειτουργία του οργανισμού μας. 
Το εργαστήριο θα πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την διατήρηση του δείγματος ώστε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα. 
Ακόμη, πολύ διαφωτιστικό μπορεί να είναι το αξιόπιστο Τεστ Οργανικών Οξέων & Αμινοξέων με ανάλυση ούρων καθώς και οι νέες γονιδιακές εξετάσεις των πολυμορφισμών κατάλληλων γονιδίων όπως του MTHFR. 
Μπορούμε τελικά να ελέγξουμε την Μεθυλίωση;
Ευτυχώς, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζοντας την κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με επιλεγμένο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής όταν αυτό χρειάζεται, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. 
Οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου ενώ είναι δύσκολο να εντοπισθούν λόγω των διαφορετικών μεταβολικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.
 Όταν όμως προσδιοριστούν θα οδηγήσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή των διατροφικών οδηγιών από τον ειδικό επιστήμονα. Βασικά εργαλεία είναι η ανάλυση των επιπέδων της Ομοκυστεΐνης στο πλάσμα του αίματος όπως αναφέρθηκε καθώς και το Τεστ Οργανικών Οξέων & Αμινοξέων . 
Με αυτό το Τεστ μπορούμε να δούμε τα επίπεδα της Ομοκυστεΐνης καθώς και των συσχετιζόμενων δεικτών της που μετρούν τυχόν ελλείψεις των βιταμινών που συμμετέχουν στον μεταβολισμό της.
Δείτε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα γονίδιά μας !  
Σχετικές και πολύ μοντέρνες έρευνες στο γονιδίωμά μας έδειξαν ότι  πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας  είχαν διαφοροποιημένο το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή ενός ενζύμου ζωτικής σημασίας για την διεκπεραίωση της Μεθυλίωσης στον οργανισμό μας.  
Στην συνέχεια φάνηκε ότι η αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της λειτουργίας αυτού του ενζύμου μπορούσε να επιτευχθεί με την προσθήκη των βιταμινών Β και φολικού οξέος στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές. 
Μήπως το μυστικό βρίσκεται στην εξατομίκευση των διατροφικών αναγκών μας ανάλογα με τον βαθμό διαφοροποίησης του γονιδίου μας; 
Κάτι τέτοιο φαίνεται πάντως να προκύπτει κατ επανάληψη από τις κλινικές εφαρμογές των νέων ερευνητικών δεδομένων. 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Bolander-Gouaille  C., 2002. In focus on homocysteine and the vitamins involved in its metabolism.
De Bree Α., Verschuren Μ., et al 2001. Alcohol consumption and plasma homocysteine: What's brewing?
Hart G., 2009. Measurement of Homocysteine.
Humphrey L., et al., 2008. Homocysteine level and coronary heart disease incidence: a systematic review and metanalysis. 
Holford P., 2009. The ten secrets of 100% Healthy people.  
Majors A., et al., 1997. Homocysteine as a risk factor for vascular disease. Enhanced collagen production and accumulation by smooth muscle cells.  
Pritchard  D., 2007. Report from Homocysteine Day. Oxford 
Robertson K., 2001. DNA methylation, methyltransferases and cancer.  
Seshadri S., et al 2002. Plasma Homocysteine as a risk factor for dementia and Alzheimer’s disease.

Μιτοχονδριακό DNA πατρικής προέλευσης

Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν δικό τους γενετικό υλικό, το οποίο υπάρχει σε πολλά αντίγραφα. 

Το DNA τους είναι κυκλικό και διαθέτει έναν ανεξάρτητο κύκλο αναπαραγωγής (ημιαυτόνομα). 
Κωδικοποιεί όμως, μόνο ένα μικρό υποσύνολο των πρωτεϊνών που χρειάζεται το μιτοχόνδριο. Το μιτοχόνδριακο DNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα. 
Αυτό συμβαίνει επειδή το μαστίγιο του σπερματοζωαρίου, το οποίο φέρει τη συντριπτική πλειονότητα των μιτοχονδρίων του, δεν εισέρχεται στο ωάριο κατά τη γονιμοποίηση.
Στον άνθρωπο το μιτοχονδριακό DNA περιλαμβάνει σχετικά λίγα γονίδια. 
Ο μεγαλύτερος αριθμός των πρωτεϊνών που απαιτούνται για την λειτουργία του οργανιδίου κωδικοποιείται από γονίδια του DNA του πυρήνα. 
Ωστόσο σοβαρές ασθένειες οφείλονται σε μεταλλάξεις μιτοχονδριακών γονιδίων. 
Οι ασθένειες αυτές προκαλούν διάφορες μορφές μυικής δυστροφίας, αφού το μιτοχόνδριο είναι το κέντρο παραγωγής ATP του κυττάρου.
Νέες έρευνες έχουν σπάσει τον κανόνα ότι το μιτοχονδρακό DNA κληρονομείται μόνο από τη μητέρα καθώς σε κάποια άτομα βρέθηκαν μιτοχόνδρια που είχαν προέλθει από τον πατέρα τους. 
Κάποιοι μπαμπάδες έχουν σπάσει έναν γενετικό κανόνα του βιβλίου. 
Άντρες σε τρεις μη συγγενείς οικογένειες πέρασαν τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους, αναφέρουν ερευνητές.
Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και καιρό ότι τα παιδιά κληρονομούσαν τα μιτοχόνδρια αποκλειστικά από τις μητέρες τους, αφού τα μιτοχόνδρια από το σπέρμα του πατέρα συνήθως καταστρέφονταν μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. 
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε online στις 26 Νοεμβρίου στο Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, υποδηλώνει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις οι μπαμπάδες μπορούν να συμβάλουν και στα μιτοχόνδρια. 
Προς το παρόν, οι συνέπειες της κληρονομιάς των μιτοχονδρίων και από τους δύο γονείς δεν είναι γνωστές.
Ο ερευνητής της μιτοχονδριακής νόσου Paldeep Atwal εντόπισε την πατρική υπογραφή αφού εξέτασε το DNA από μια γυναίκα που ήρθε στην κλινική Mayo στο Jacksonville της Φλόριντα. 
Το  DNA στον πυρήνα ενός κυττάρου κληρονομείται εξίσου και από τους δύο γονείς και περιέχει όλες τις γενετικές οδηγίες για την ανάπτυξη ενός οργανισμού. 
Τα μιτοχόνδρια έχουν και αυτά το DNA τους, το οποίο περιέχει μερικά από τα γονίδια που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία των οργανιδίων. 
Τα κύτταρα της γυναίκας περιέργως περιείχαν δύο τύπους μιτοχονδριακού DNA, μερικοί από τη μαμά και κάποιοι “από αλλού”, λέει ο Atwal, ο οποίος τώρα διαχειρίζεται μια ιδιωτική κλινική στο Jacksonville.

Σκεπτόμενος ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα λάθος, ο Atwal και οι συνεργάτες του επαναλάμβαναν τη δοκιμή. 
“Το ίδιο πράγμα ήρθε και πάλι για δεύτερη φορά, και τότε ξεκινήσαμε να είμαστε λίγο πιο καχύποπτοι”, λέει.
Οι ερευνητές είχαν DNA από τους γονείς της γυναίκας. 
Έτσι η ομάδα εξέτασε το μιτοχονδριακό DNA του πατέρα και διαπίστωσε ότι ήταν η πηγή των μιτοχονδρίων μυστηρίου. 
Ο αδελφός της γυναίκας κληρονόμησε επίσης τα μιτοχόνδρια από τον πατέρα τους. «Σκεφτήκαμε: «Τι συμβαίνει εδώ;»λέει ο Atwal.
Έτσι, ο Atwal έρχεται σε επαφή με τον Taosheng Huang, έναν εμπειρογνώμονα μιτοχονδριακών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο Νοσοκομείου Παιδιών του Cincinnati. 
Αποδεικνύεται ότι ο Huang είχε εξετάσει ασθενείς από δύο άλλες οικογένειες στις οποίες οι μπαμπάδες είχαν παραδώσει τα μιτοχόνδρια στα παιδιά τους. 
Όλοι μαζί, οι ερευνητές βρήκαν 17 ανθρώπους στις τρεις οικογένειες που κληρονόμησαν το 24%-76% των μιτοχονδρίων τους από τον μπαμπά.
“Είναι μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, αλλά δεν εκπλήσσομαι”, λέει η Sophie Breton, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ που δεν συμμετείχε στην εργασία. 
Προηγούμενες μελέτες σε φυτά και άλλα ζώα έδειξαν ότι τα αρσενικά μεταδίδουν μερικές φορές τα μιτοχόνδρια. Επίσης,σε μια ανθρώπινη περίπτωση, οι ερευνητές βρήκαν το μιτοχονδριακό DNA του μπαμπά στα μυϊκά κύτταρα ενός ανθρώπου, αλλά οι επιστήμονες αμφισβήτησαν εάν το εύρημα ήταν τεχνική δυσλειτουργία ή μόλυνση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Atwal, Huang και οι συνάδελφοί του βρήκαν ανθρώπους που έχουν τα μιτοχόνδρια της μητέρας και του μπαμπά στα κύτταρά τους, λέει ο Breton. “Και πιθανότατα θα βρούμε το ίδιο πράγμα σε περαιτέρω μελέτες.”
Ακόμα “δεν πρόκειται να γίνει ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός”, λέει ο μιτοχονδριακός γενετιστής Douglas Wallace, επικεφαλής του Κέντρου Μιτοχονδριακής και Επιγονιδιακής Ιατρικής στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας. 
Οι μητέρες πιθανότατα θα είναι πάντα η κύρια πηγή των μιτοχονδρίων των παιδιών τους, λέει ο Wallace, αλλά σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, το βιολογικό σύστημα που κανονικά υποβαθμίζει πατρικά μιτοχόνδρια για καταστροφή μπορεί να αποτύχει, αφήνοντας τουλάχιστον μερικά από τα μιτοχόνδρια του μπαμπά να πολλαπλασιαστούν.

Η Breton πιστεύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ανακάλυψη μπορεί να αναιρέσει την ανάγκη να γίνουν «μωρά από τρεις γονείς», τα παιδιά των οποίων τα μιτοχόνδρια προέρχονται από ωάρια δωρητών επειδή τα ωάρια των μητέρων τους φέρουν μιτοχονδριακές ασθένειες. 
“Αν τα μιτοχόνδρια από τον πατέρα μπορούν να κάνουν τη δουλειά, ίσως μπορούμε να παραμείνουμε στην κατάσταση των δύο γονέων”.

 www.biology.gr