Ο ψόας/psoas major μυς είναι ο βαθύτερος μυς μας και αυτός που ευθύνεται για τη σταθερότητα του σώματος μας, αφού επηρεάζει την ισορροπία, το εύρος κινήσεων, την κινητικότητα των αρθρώσεων και τη λειτουργία των κοιλιακών μας οργάνων.
Είναι ο μόνος μυς που συνδέει τη σπονδυλική στήλη με τα πόδια, είναι υπεύθυνος για την όρθια στάση του σώματος, αλλά και για την ικανότητά μας να περπατάμε.
Ένας υγιής ψόας σταθεροποιεί τη σπονδυλική στήλη και παρέχει στήριξη μέσω του κορμού, παρέχοντας ταυτόχρονα μια καλή στήριξη στα κοιλιακά όργανα.
Κάποιες πρόσφατες μελέτες, θεωρούν τον ψοΐτη ένα όργανο αντίληψης που αποτελείται από βιο-ευφυείς ιστούς, οι οποίοι ενσαρκώνουν, κυριολεκτικά, τη βαθύτερη επιθυμία μας για επιβίωση και ανάπτυξη.
Είναι δηλαδή, ο αγγελιοφόρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και κατά συνέπεια, των συναισθημάτων/πεταλούδες στο στομάχι!
Αυτό συμβαίνει γιατί ο ψόας συνδέεται με το διάφραγμα μέσω του συνδετικού ιστού.
Ο συνδετικός ιστός της Fascia στον οργανισμό μας, περιβάλλει κάθε μυ,
κάθε οστό,
τα όργανα μας,
ακόμη και τα αγγεία και τα νεύρα μας.
Ο ιστός της Fascia δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος στο σώμα μας, αλλά αποτελεί ένα δίκτυο αδιάλειπτων,
αλληλένδετων, λεπτών τμημάτων συνδετικού ιστού.
Και επανέρχομαι στο ψοΐτη μύα.
Ο γρήγορος ρυθμός ζωής και το άγχος παράγουν αδρεναλίνη που συσφίγγει και "σκληραίνει" τον ψοΐτη, προετοιμάζοντάς τον για να "τρέξει", να αναλάβει δράση ή να συρρικνωθεί, και όλα αυτά για να μας προστατεύσει.
Αν κρατάμε συνεχώς τον ψοΐτη σε ένταση λόγω του στρες, τελικά θα αρχίσει να κονταίνει και να σκληραίνει.
Αυτό θα εμποδίσει τη στάση του σώματός μας και τις λειτουργίες των οργάνων μας στην κοιλιά, οδηγώντας σε πόνους στην πλάτη,
ισχιαλγία,
προβλήματα στους δίσκους,
εκφύλιση των ισχίων,
επώδυνη έμμηνο ρύση ή πεπτικά προβλήματα.
Από την άλλη πλευρά, ένας "σφιγμένος" ψόας στέλνει σήματα έντασης στο νευρικό σύστημα, παρεμποδίζει την κίνηση των υγρών και επηρεάζει τη διαφραγματική αναπνοή.
Στην πραγματικότητα, ο ψόας μυς εμπλέκεται τόσο στενά στις βασικές σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που όταν είναι χρόνια "σφιγμένος", στέλνει συνεχή σήματα κινδύνου στο σώμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση των επινεφριδίων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τον τρόπο που καθόμαστε ή από τις στάσεις των καθημερινών μας συνηθειών, οι οποίες μειώνουν τις φυσικές μας κινήσεις και συστέλλουν περαιτέρω τον μυα.
|
θέση μείζονος ψοά-εμφανίζεται με κόκκινο |
Στην πραγματικότητα, ο ψοάς μυς συμμετέχει τόσο πολύ άμεσα στις βασικές φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, που όταν βρίσκεται σε χρόνια ένταση, στέλνει συνεχή μηνύματα κινδύνου στο σώμα, με αποτέλεσμα να ευθύνεται για την εξάντληση των επινεφριδίων αδένων και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τη στάση του σώματος όταν καθόμαστε ή από τις καθημερινές μας συνήθειες, που μειώνουν τις φυσικές μας κινήσεις και συστέλλουν ακόμα περισσότερο το μυ.
Υπάρχουν πολλές στάσεις της Γιόγκα που λειτουργούν για να απελευθερώσουν την περιττή ένταση του μυός και ένας απελευθερωμένος μυς από την ένταση επιτρέπει στο μπροστινό μέρος των μηρών να επιμηκυνθεί πολύ περισσότερο και επιτρέπει στα πόδια και τη λεκάνη να κινούνται πιο ρευστά και ανεξάρτητα.
Βελτιώνει τη θέση της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρου του κορμού, με επακόλουθο αντίκτυπο στη βελτίωση των λειτουργιών των κοιλιακών οργάνων,
της αναπνοής και της καρδιάς.
Όταν καλλιεργούμε την υγεία του ψοΐτη μυ, οι ζωτικές μας ενέργειες αναζωογονούνται και επανασυνδεόμαστε με το δημιουργικό μας δυναμικό.
Σε ορισμένες ανατολικές φιλοσοφίες ο ψόας μυς είναι γνωστός ως ο "μυς της ψυχής", ένα κύριο ενεργειακό κέντρο του σώματος.
Όσο πιο εύκαμπτος και δυνατός είναι ο ψόας μυς, τόσο περισσότερο η ζωτική μας ενέργεια μπορεί να ρέει μέσω των οστών,
των μυών και των αρθρώσεων.
Ο ψόας μυς θα μπορούσε να είναι σαν ένα όργανο διοχέτευσης ενέργειας, ένας πυρήνας που μας συνδέει με τη γη,
επιτρέποντάς μας να δημιουργήσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη στήριξη από το κέντρο της λεκάνης μας.
Έτσι, η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται και μέσω αυτής μπορεί να ρέει όλη η ζωτικότητά μας.
Σε λιγότερο από το 50 τοις εκατό των ανθρώπων, ο μείζων ψοϊκός μυς συνοδεύεται από τον ελάσσων ψοϊκός μυ.
Μια μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα αυτοψίας διαπίστωσε ότι ο μείζων ιγνυακός μυς είναι σημαντικά παχύτερος στους άνδρες αφρικανικής καταγωγής από ό,τι στους καυκάσιους άνδρες και ότι η εμφάνιση του μείζονος ιγνυακού μυός είναι επίσης εθνοτικά διαφορετική, καθώς είναι παρών στα περισσότερα λευκά άτομα και απουσιάζει στα περισσότερα μαύρα άτομα.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina