Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

ισχυροί σεισμοί λόγω της επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης περιμένουν οι επιστήμονες το 2018

Η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης συνδέεται με ισχυρούς σεισμούς

Ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλής σεισμικής δραστηριότητας το 2018, που θα φέρει μαζί της περισσότερους σεισμούς, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Ενώ αυτές είναι αναμφίβολα πολύ κακές ειδήσεις για όσους ζουν σε σεισμογενείς περιοχές,αντισταθμίζονται με την ικανότητα ακριβής πρόβλεψης των σεισμών.


Και η επισήμανση αυτή των επιστημόνων προέρχεται από το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται.
Αυτές οι διακυμάνσεις στην περιστροφή της Γης είναι συνήθως πολύ μικρές, πώς και γιατί,όμως,δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά υποτίθεται ότι θα μπορούσε να έχει σχέση με αλλαγές στον πυρήνα της Γης.
Ιστορικά, αυτές οι επιβραδύνσεις συμπίπτουν με τους χρόνους αιχμής των σεισμών και της σεισμικής δραστηριότητας.
Και συνεχίζοντας οι επιστήμονες επισημαίνουν πως,
αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πού θα συμβούν οι σεισμοί, η έρευνα έδειξε ότι ιστορικά συμβαίνουν γύρω από τον ισημερινό στις τροπικές περιοχές της Γης.

"Μέχρι στιγμής είχαμε μόνο έξι σοβαρές περιπτώσεις σεισμών το 2017,
υπάρχει περίπτωση από το 2018 και μετά να βρεθούμε αντιμέτωποι με 20 σεισμούς το χρόνο", δήλωσε ο Δρ Roger Bilham από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Ο Roger Bilham , μαζί με την Rebecca Bendick από το Πανεπιστήμιο της Montana, μελέτησαν σεισμούς που εμφανίστηκαν από το 1900, οι οποίοι ήταν πάνω από 7 Richter.
Βρήκαν περιόδους πέντε ετών όπου η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε και αυτές ακολουθήθηκαν από περιόδους όπου η σεισμική δραστηριότητα ήταν πέρα από τα συνηθισμένα,κατά πολύ εντονότερη.
"Είναι απλό," είπε ο Bilham. "Η Γη μας προσφέρει πενταετές πλάνο πρόβλεψης μελλοντικών σεισμών".
Μερικοί όμως γεωλόγοι διαφώνησαν με τα ευρήματα.
"Φαίνεται να είναι μια παρουσίαση συνεδρίου και όχι μια επιστημονική έρευνα, επομένως δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ώστε να μπορούμε να τις εξετάσουμε", δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της GNS Science John Callan.

"Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν περίοδοι αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά αν ψάχνετε για συσχετισμούς με άλλα φυσικά φαινόμενα, θα βρείτε σχεδόν σίγουρα μερικούς ενδιαφέροντες".
Μεταξύ των περυσινών μεγαλύτερων σεισμών ήταν αυτός των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε τον Σεπτέμβριο το Μεξικό και αυτός των 7,3 Ρίχτερ μεταξύ Ιράν και Ιράκ στις 12 Νοεμβρίου.
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:mirror.co.uk