Το
χαρακτηριστικό αυτής της βασιλόπιτας είναι τα έντονα αρώματα από λεμόνι
και μανταρίνι και τα κομματάκια από ζαχαρωμένο τζίντζερ, που της δίνουν
μια πιπεράτη, αιχμηρή και ταυτόχρονα γιορτινή αίσθηση.
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με άχνη, σχηματίζοντας το 2023 αλλά αν θέλουμε κάτι διαφορετικό ή αν θέλουμε να σερβίρουμε τη βασιλόπιτα ως κέικ, απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα τυριού που προτείνουμε.
20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τον κλασικό τρόπο, δηλαδή με άχνη, σχηματίζοντας το 2023 αλλά αν θέλουμε κάτι διαφορετικό ή αν θέλουμε να σερβίρουμε τη βασιλόπιτα ως κέικ, απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα τυριού που προτείνουμε.
20′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30′ αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50′
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη βασιλόπιτα
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη, ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – θα τη βρούμε και ως "αλεύρι αμυγδάλου"
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
220 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. τζίντζερ ζαχαρωμένο, σε μικρούς κύβους
6 μικρά αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. limoncello
100 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού
ξύσμα από 1 μανταρίνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη
65 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. τυρί κρέμα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο, την άχνη και τα ξύσματα και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα - περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το limoncello και τον χυμό μανταρινιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά - ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Επικάλυψη
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, με το φτερό, για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λευκή, αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα.
Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.
Μερίδες: 12
Για τη βασιλόπιτα
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη, ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη – θα τη βρούμε και ως "αλεύρι αμυγδάλου"
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια + λίγο για τη φόρμα
220 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. τζίντζερ ζαχαρωμένο, σε μικρούς κύβους
6 μικρά αυγά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. limoncello
100 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός μανταρινιού
ξύσμα από 1 μανταρίνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την επικάλυψη
65 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. τυρί κρέμα
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή, αρχικά βάζουμε, στον κάδο του μίξερ, τη σκόνη αμυγδάλου, το βούτυρο, την άχνη και τα ξύσματα και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά το μείγμα - περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, το limoncello και τον χυμό μανταρινιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Σταματάμε το χτύπημα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 26 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για περίπου 60 λεπτά - ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Επικάλυψη
Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ, με το φτερό, για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια λευκή, αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τα ξύσματα.
Χτυπάμε λίγο ακόμα και αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βασιλόπιτα με αμύγδαλο, τζίντζερ και εσπεριδοειδή.
Η συνταγή είναι του Μπάμπη Ζιντίλη, ο οποίος είναι ζαχαροπλάστης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Souit στο Παλαιό Φάληρο και πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189 και την είδα εδώ