-. αλήθεια ποιο κομμάτι μοσχαριού είναι καλύτερο για Stroganoff;
-. λοιπόν - τα καλύτερα κομμάτια βοδινού κρέατος για Stroganoff είναι τρυφερά,
ζουμερά κομμάτια όπως:
μπριζόλες ribeye
μπριζόλα κόντρα χωρίς κόκαλα
Sirloin Steak beef - η περίφημη κορυφαία μπριζόλα Sirloin και
το φιλέτο - αν όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε τα γνωρίζει ο κρεοπώλης μας, τον οποίο και ρωτάμε!
και 1ον
-. λοιπόν - τα καλύτερα κομμάτια βοδινού κρέατος για Stroganoff είναι τρυφερά,
ζουμερά κομμάτια όπως:
μπριζόλες ribeye
μπριζόλα κόντρα χωρίς κόκαλα
Sirloin Steak beef - η περίφημη κορυφαία μπριζόλα Sirloin και
το φιλέτο - αν όλα αυτά δεν τα γνωρίζουμε τα γνωρίζει ο κρεοπώλης μας, τον οποίο και ρωτάμε!
και 1ον
-. προτιμώ κάποια από αυτά τα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, διότι είναι ιδανικά για γρήγορο μαγείρεμα και παραμένουν γευστικότατα και ζουμερότατα!
-. το αποτέλεσμα είναι χρυσοτηγανισμένες ζουμερές λωρίδες μοσχαριού, "πνιγμένες" σε μια απίστευτη σάλτσα μανιταριών με ξινή κρέμα! σε επόμενο άρθρο μου θα σας πω πως ετοιμάζω stroganoff αργής κουζίνας/αργού μαγειρέματος!
-. έτσι, όταν θέλω να ετοιμάσω αυτό το κλασικό φαγητό, το μοσχάρι Stroganoff, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τρυφερό,
ζουμερό και τέλειο, για αυτό δεν μπορώ να παρακάμψω το γεγονός ότι θα χρειαστώ μια καλής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας με ωραία λιπώδη γεύση!
και 2ον
-. το αποτέλεσμα είναι χρυσοτηγανισμένες ζουμερές λωρίδες μοσχαριού, "πνιγμένες" σε μια απίστευτη σάλτσα μανιταριών με ξινή κρέμα! σε επόμενο άρθρο μου θα σας πω πως ετοιμάζω stroganoff αργής κουζίνας/αργού μαγειρέματος!
-. έτσι, όταν θέλω να ετοιμάσω αυτό το κλασικό φαγητό, το μοσχάρι Stroganoff, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τρυφερό,
ζουμερό και τέλειο, για αυτό δεν μπορώ να παρακάμψω το γεγονός ότι θα χρειαστώ μια καλής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας με ωραία λιπώδη γεύση!
και 2ον
-. τις λεπτές λωρίδες του κρέατος τις ψήνω υπερβολικά γρήγορα,
ένα πολύ γρήγορο ψήσιμο σε ένα καυτό τηγάνι και όταν λέω πολύ γρήγορα, το εννοώ πραγματικά, 1 λεπτό σε κάθε πλευρά!
-. και αν είναι ακόμα ελάχιστα ωμό σε αυτό το στάδιο, δεν ανησυχώ,
θα ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στη σάλτσα στο τέλος!
Και από τι αποτελείται η σάλτσα Stroganoff;
-. η σάλτσα Stroganoff είναι μια σάλτσα με ξινή κρέμα που φτιάχνεται με ζωμό βοδινού κρέατος, η οποία πήζει με αλεύρι,
είναι αρωματισμένη με μουστάρδα και περιέχει μανιτάρια!
Και με τι σερβίρω με μοσχαρίσιο Stroganoff μου?
-. σερβίρω πάντα πάνω σε άψογα βρασμένο ρύζι ή σε παν-νόστιμο πουρέ κουνουπιδιού, όταν ζητάω μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση ή το γεύμα ζητάει χαμηλούς υδατάνθρακες!
Σημαντικό βήμα στην παρασκευή του φαγητού μου
-. σοτάρω το μοσχάρι πολύ γρήγορα για να παραμείνει ζουμερό και χρησιμοποιώ μεγάλο τηγάνι!
μοσχάρι Stroganoff
θα χρειαστώ:
500g μοσχάρι - ένα από τα παραπάνω κομμάτια που έχω αναφέρει, το οποίο ο κρεοπώλης μου, το έχει "χτυπήσει" με τον μπαλτά και το έχει κόψει σε λωρίδες των 3 με 4 εκατοστών,
αλάτι,
πιπέρι,
τζίντζερ
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, σε φέτες
300g μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
40g ή 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αρίστης ποιότητας
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζάνια ή 500ml ζωμό βοδινού κρέατος
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 φλιτζάνι ξινή κρέμα γάλακτος
φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
και
-. ανακατεύω το αλάτι,
το πιπέρι και το τζίντζερ και με το μείγμα μου αλείφω πολύ καλά τις φέτες του κρέατος!
-. ζεσταίνω μία με δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,
-, προσθέτω γρήγορα-γρήγορα τις φέτες του μοσχαριού στο τηγάνι και τις αφήνω ανέγγιχτες για 40 δευτερόλεπτα μέχρι να ροδίσουν!
-. τις γυρίζω γρήγορα, όσο καλύτερα μπορώ και
-. τις αφήνω ανέγγιχτες για 40 δευτερόλεπτα για να ροδίσουν και
τις αφαιρώ αμέσως σε ένα πιάτο!
-. αν δω κάποια σημεία ωμά, δεν ανησυχώ για τα ροζ σημεία, θα ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στη συνέχεια!
-. στο ίδιο τηγάνι, αφού χαμηλώσω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο, προσθέτω το βούτυρο και το λιώνω και
-. προσθέτω τα κρεμμύδια, τα μαγειρεύω για 1 με 2 λεπτά, ανάλογα την ένταση της φωτιάς και προσθέτω τα μανιτάρια,
-. τα μαγειρεύω μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους, περίπου 4-5 λεπτά.
-. πασπαλίζω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, και συνεχίζω το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά για να φύγει η γεύση του αλευριού!
-, ρίχνω σταδιακά και με πολύ προσοχή, το ζωμό βοδινού κρέατος,
-. ανακατεύω και στη συνέχεια προσθέτω την ξινή κρέμα και τη μουστάρδα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αναμειχθούν πολύ-πολύ καλά!
-. αφήνω το μείγμα μου να σιγοβράσει σε μέτρια με χαμηλής έντασης φωτιά μέχρι να πήξει, περίπου 3-4 λεπτά,
-. ανακατεύω μέχρι η κρέμα μου να γίνει λεία και κρεμώδες!
-. δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω και άλλα από τα καρυκεύματα μου!
-. και ήρθε η ώρα να προσθέσω τις μαγειρεμένες φέτες του κρέατός μου στο τηγάνι, μαζί με τους χυμούς του πιάτου, όπου και ανακατεύω για να καλυφθούν με την κρεμώδη σάλτσα!
-. σιγοβράζω για 1-2 λεπτά, το πολύ, και αποσύρω αμέσως από την φωτιά!
-. σερβίρω το μοσχαρίσιο Stroganoff μου, ζεστό πάνω σε βρασμένο ρύζι, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή, όπως είπα στην αρχή, σε πουρέ κουνουπιδιού!
ένα πολύ γρήγορο ψήσιμο σε ένα καυτό τηγάνι και όταν λέω πολύ γρήγορα, το εννοώ πραγματικά, 1 λεπτό σε κάθε πλευρά!
-. και αν είναι ακόμα ελάχιστα ωμό σε αυτό το στάδιο, δεν ανησυχώ,
θα ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στη σάλτσα στο τέλος!
Και από τι αποτελείται η σάλτσα Stroganoff;
-. η σάλτσα Stroganoff είναι μια σάλτσα με ξινή κρέμα που φτιάχνεται με ζωμό βοδινού κρέατος, η οποία πήζει με αλεύρι,
είναι αρωματισμένη με μουστάρδα και περιέχει μανιτάρια!
Και με τι σερβίρω με μοσχαρίσιο Stroganoff μου?
-. σερβίρω πάντα πάνω σε άψογα βρασμένο ρύζι ή σε παν-νόστιμο πουρέ κουνουπιδιού, όταν ζητάω μια πιο εκλεπτυσμένη γεύση ή το γεύμα ζητάει χαμηλούς υδατάνθρακες!
Σημαντικό βήμα στην παρασκευή του φαγητού μου
-. σοτάρω το μοσχάρι πολύ γρήγορα για να παραμείνει ζουμερό και χρησιμοποιώ μεγάλο τηγάνι!
μοσχάρι Stroganoff
θα χρειαστώ:
500g μοσχάρι - ένα από τα παραπάνω κομμάτια που έχω αναφέρει, το οποίο ο κρεοπώλης μου, το έχει "χτυπήσει" με τον μπαλτά και το έχει κόψει σε λωρίδες των 3 με 4 εκατοστών,
αλάτι,
πιπέρι,
τζίντζερ
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, σε φέτες
300g μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
40g ή 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αρίστης ποιότητας
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζάνια ή 500ml ζωμό βοδινού κρέατος
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
1 φλιτζάνι ξινή κρέμα γάλακτος
φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
και
-. ανακατεύω το αλάτι,
το πιπέρι και το τζίντζερ και με το μείγμα μου αλείφω πολύ καλά τις φέτες του κρέατος!
-. ζεσταίνω μία με δύο κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,
-, προσθέτω γρήγορα-γρήγορα τις φέτες του μοσχαριού στο τηγάνι και τις αφήνω ανέγγιχτες για 40 δευτερόλεπτα μέχρι να ροδίσουν!
-. τις γυρίζω γρήγορα, όσο καλύτερα μπορώ και
-. τις αφήνω ανέγγιχτες για 40 δευτερόλεπτα για να ροδίσουν και
τις αφαιρώ αμέσως σε ένα πιάτο!
-. αν δω κάποια σημεία ωμά, δεν ανησυχώ για τα ροζ σημεία, θα ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στη συνέχεια!
-. στο ίδιο τηγάνι, αφού χαμηλώσω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο, προσθέτω το βούτυρο και το λιώνω και
-. προσθέτω τα κρεμμύδια, τα μαγειρεύω για 1 με 2 λεπτά, ανάλογα την ένταση της φωτιάς και προσθέτω τα μανιτάρια,
-. τα μαγειρεύω μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους, περίπου 4-5 λεπτά.
-. πασπαλίζω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, και συνεχίζω το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά για να φύγει η γεύση του αλευριού!
-, ρίχνω σταδιακά και με πολύ προσοχή, το ζωμό βοδινού κρέατος,
-. ανακατεύω και στη συνέχεια προσθέτω την ξινή κρέμα και τη μουστάρδα, ανακατεύοντας συνεχώς για να αναμειχθούν πολύ-πολύ καλά!
-. αφήνω το μείγμα μου να σιγοβράσει σε μέτρια με χαμηλής έντασης φωτιά μέχρι να πήξει, περίπου 3-4 λεπτά,
-. ανακατεύω μέχρι η κρέμα μου να γίνει λεία και κρεμώδες!
-. δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω και άλλα από τα καρυκεύματα μου!
-. και ήρθε η ώρα να προσθέσω τις μαγειρεμένες φέτες του κρέατός μου στο τηγάνι, μαζί με τους χυμούς του πιάτου, όπου και ανακατεύω για να καλυφθούν με την κρεμώδη σάλτσα!
-. σιγοβράζω για 1-2 λεπτά, το πολύ, και αποσύρω αμέσως από την φωτιά!
-. σερβίρω το μοσχαρίσιο Stroganoff μου, ζεστό πάνω σε βρασμένο ρύζι, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή, όπως είπα στην αρχή, σε πουρέ κουνουπιδιού!
καλή μας όρεξη!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina/thalia