Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Μουσταλευριά – ένα ενεργειακό , παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα

 
Μουσταλευριά – μούστος – σταφύλι
Αυτή η εποχή είναι η εποχή του τρύγου των αμπελιών ,
του μούστου ,
του πετιμεζιού ,
της μουσταλευριάς.
Τον προηγούμενο αιώνα , τον 20ο , γιατί ναι μην το ξεχνάμε , εδώ και κάποια χρόνια διανύουμε τον 21ο , σε πάρα πολλά σπίτια της ελληνικής επαρχίας τρυγούσαν , πατούσαν τα σταφύλια για να ετοιμάσουν το κρασί , «έκοβαν» το μούστο για να φτιάξουν πετιμέζι και μουσταλευριά και διάφορα άλλα γλυκίσματα που ήταν τα δικά τους «snacks» για όλη την περίοδο του χειμώνα.
Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την εποχή προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο και να κάνω τη δική μου μουσταλευριά , με μούστο που κάνω μόνη μου
Και σας περιγράφω πως
– Αγοράζω από τη λαϊκή αγορά της περιοχής μου 7 με 10 κιλά ώριμα και ζουμερά σταφύλια , όπως είναι ο ροδίτης και το μοσχοφίλερο ,και ξεκινώ τη διαδικασία.
– Πλένω τα σταφύλια πάρα πολύ καλά και τα αφήνω να στραγγίξουν τελείως.
– Παίρνω ένα μεγάλο σουρωτήρι που έχω ειδικά για αυτή τη διαδικασία και το οποίο το τοποθετώ σε ένα αντίστοιχα μεγάλο μπωλ ή κατσαρόλα
– Ρίχνω μέσα τα σταφύλια μου και τα στύβω με τα χέρια μου ώστε να λιώσουν οι ρώγες και να πέσει από το σουρωτήρι μόνο ο χυμός , χωρίς τις φλούδες , μικρά κοτσανάκια και κουκούτσια που υπάρχουν πάντα στα σταφύλια ,αυτός είναι και ο...

Βότανα που προάγουν την υγεία μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #2

Στο άρθρο μου  «Μαγειρεύω με βότανα , ένας συνοπτικός γευστικός οδηγός» διαβάζαμε : Μαγειρεύω με βότανα – Το μαγείρεμα με βότανα είναι η πεμπτουσία της μαγειρικής.
Καθιστά το πιάτο μας πλήρες.
Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά , όχι δεν είναι.
Αν και υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές για να επιλέξουμε και να ξεκινήσουμε , ο ενθουσιασμός που νιώθουμε όταν έρχεται η μοναδική γεύση του φαγητού που εμείς , με δική μας  πρωτοβουλία , φαντασία και γνώση παρασκευάσαμε , επιλέγοντας τα υλικά παρασκευής του είναι μεγάλος και μπορεί να είναι η αρχή μια γευστικής πανδαισίας , ολωσδιόλου δικής μας επινόησης , με αποτέλεσμα ιδανικά πιάτα…
και στο άρθρο μου «Βότανα που προάγουν την υγεία μας μέσα από την καθημερινή μας διατροφή #1»  διαβάζαμε :
Η φύση μας έχει προμηθεύσει πολλά – πολλά βότανα τα οποία προάγουν την υγεία μας.
Για να επιλέξουμε το κατάλληλο βότανο για κάποια ανισορροπία του οργανισμού μας πρέπει να γνωρίζουμε την χρήση και τις ιδιότητές του καθώς και τις κατάλληλες τεχνικές για την χρήση τους.
Τα βότανα όμως δεν είναι μόνο για....
read more:https://botanologia.gr/votana-poy-proagoyn-tin-ygeia-mesa-apo-tin-kathimerini-mas-diatrofi-2/

Ένα snack υγιεινό , θρεπτικό και γρήγορο με ψωμί , βότανα και φέτα

Καθημερινά tips υγείας και ευζωίας.
Το snack  είναι ένα μικρό , ενδιάμεσο γεύμα.
Παραδοσιακά , το snack παρασκευάζεται από συστατικά που είναι συνήθως διαθέσιμα στην κουζίνα μας και δεν χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία.
Τα snacks πρέπει να είναι εύγευστα, να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά , να μην έχουν προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο και να έχουν θρεπτικά συστατικά και αρκετές βιταμίνες.
Τα υγιεινά snacks πρέπει να περιλαμβάνουν:
Αυγά , συνήθως βραστά ,  
Φρούτα και λαχανικά ,
Άπαχο τυρί , 
Γαλακτοκομικά προϊόντα ,
Ξηρούς καρπούς και σπόρους
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως....
read more:https://botanologia.gr/ena-snack-ygieino-threptiko-kai-grigoro-me-psomi-votana-kai-feta/