Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Βασίλης Ραφαηλίδης – Η ναυμαχία του Ναβαρίνου

Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο του Ναυαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιότερων κατοίκων της Πύλου, στον κόλπο του Ναβαρίνο, κοντά στη Σφακτηρία, όταν το φως ήταν κατάλληλο και η θάλασσα ήρεμη, κοιτώντας από τη βάρκα προς το βυθό, μπορούσε κανείς να δει τα κατάρτια των βυθισμένων τουρκοαιγυπτιακών πλοίων από τη μεγάλη ναυμαχία του 1827
Το Ναβαρίνο, ο κόλπος της Πύλου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του κόσμου, με μήκος 4.800 μ. και πλάτος 3.600 μ. 
Τον κόλπο, που βλέπει στο Ιόνιο, τον ορίζει και τον προστατεύει από το πέλαγος ένας τεράστιος φυσικός λιμενοβραχίονας (με μήκος 4.000 μ., πλάτος 500-1.000 μ. και ύψος που φθάνει τα 150 μ.), το νησί Σφακτηρία, γυμνό από δέντρα σήμερα, δασώδες όμως στην αρχαιότητα.
Ας δούμε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοεληνικού κράτους" - σελ.9 και 18-19, τα οποία ναφέρονται στη ναυμαχία του Ναυαρίνου
Ο τελευταίος χρόνος της επανάστασης:"Το 1827 η Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται στον έκτο χρόνο της, και πνέει τα λοίσθια.
Εστίες αντιστάσεως κατά των Τούρκων υπάρχουν τώρα μόνο στο Ναύπλιο, τη Μάνη και τα νησιά του Σαρωνικού, πουθενά αλλού.
Ο Ιμπραήμ έχει εισβάλει ήδη για δεύτερη φορά στην Πελοπόννησο, και η εντολή που έχει είναι να μεταφέρει στην Αφρική όσους Έλληνες καταφέρουν και γλιτώσουν απ’ τη σφαγή που βρίσκεται εν εξελίξει.
Μέσα σ’ αυτό το χαμό, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να μεταφέρει την έδρα της απ’ το Ναύπλιο στον Πόρο, όχι γιατί κινδυνεύει άμεσα απ’ τους Τούρκους αλλά διότι κινδυνεύει αμεσότατα απ’ τους Έλληνες:
Στο Ναύπλιο ο εμφύλιος πόλεμος έχει εντοπιστεί στα δυο φρούρια της πόλης.
Ο Γρίβας, φρούραρχος του Παλαμηδίου, βομβαρδίζει ανηλεώς με τα κανόνια του την Ακροναυπλία υπό τον Φωτομάρα – και τανάπαλιν.
Και ο Ιμπραήμ έχει αρχίσει ήδη τη σφαγή.
Και ετοιμάζεται να μας κάνει Αφρικανούς.
Πολύ το αξίζαμε, από τότε" σελ. 9
     Η ναυμαχία του Ναυαρίνου:
"Στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, λίγο πιο κάτω απ’ τον Πύργο, υπάρχει ένας κολπίσκος που φέρει το όνομα Ναβαρίνο. 
Έτσι που φράσσεται ο κολπίσκος απ’ το νησάκι που λέγεται Σφακτηρία, αποτελεί ένα έξοχο φυσικό λιμάνι. 
Σ’ αυτό το λιμάνι τρύπωσε ο στόλος του Ιμπραήμ, για να προφυλαχτεί απ’ τη φουρτούνα κι όχι απ’ τους Έλληνες, που το 1827 είναι πλέον εντελώς ξέπνοοι ύστερα από ηρωικό και απελπισμένο αγώνα έξι ετών, ούτε απ’ το συμμαχικό (πόλο των αγγλογαλλορώσων, που ιδέα δεν έχει ότι επέπρωτο να δοξαστεί υπέρ της ένδοξης Ελλάδας, όταν το 1825, ο Ιμπραήμ (Αβραάμ), γιος του Σουλτάνου της Αιγύπτου Μωχάμετ ‘Αλη, που γεννήθηκε στην Καβάλα, αποβιβαζόταν στη Μεθώνη, με δύναμη 10.000 ανδρών.
     Ήταν Οκτώβριος του 1827 και είχαν περάσει κάπου δυόμιση μήνες απ’ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, που ο Σουλτάνος ξαπόστειλε τους πρεσβευτές των αγγλογαλλορώσων που πήγαν να του ανακοινώσουν πως οι τρεις σύμμαχοι αποφάσισαν να επιβάλουν την ειρήνη στο Αιγαίο, γιατί μόνο αυτό τους ενδιέφερε στο βάθος. 
Ο Σουλτάνος τους είπε να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι η Ελλάδα ανήκει στο εσώτερον εσωτερικό της εν λόγω Αυτοκρατορίας. 
Τότε οι σύμμαχοι θύμωσαν που ο Σουλτάνος, παρά τα χάλια της Αυτοκρατορίας του, επέμενε να κάνει το νταή, και είπαν να επέμβουν δυναμικά υπέρ των Ελλήνων, δηλαδή υπέρ του εαυτού των.
     Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τρεις στόλοι συναντιόνται στα ανοιχτά κοντά στη Ζάκυνθο και καταστρώνουν κοινό σχέδιο δράσης κατά του στόλου του Ιμπραήμ, που μαχμουρλιάζει στο Ναβαρίνο, χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει. 
Αρχηγός του αγγλικού στόλου είναι ο ναύαρχος Έντουαρντ Κόδριγκτον, που χρίεται και αρχηγός του ενωμένου συμμαχικού στόλου, αρχηγός του γαλλικού είναι ο ναύαρχος Δεριγνύ, και επί το ορθότερον και πληρέστερον Ανρί-Ντανιέλ Γκοτιέ Ντε Ρινύ, και αρχηγός του ρωσικού ο ναύαρχος Λογγίνος Χέυντεν (Χέυδεν, τον λέμε εμείς). Και οι τρεις γίναν… δρόμοι της Αθήνας.
     Ο συμμαχικός στόλος έχει 27 πλοία και ο τουρκοαιγυπτιακός 82. 
Τη μεγάλη για την Ελλάδα ημέρα της 8ης Οκτωβρίου 1827, ο συμμαχικός στόλος αποκλείει εύκολα τον αμέριμνο τουρκοαιγυπτιακό μέσα στο Ναβαρίνο, και μ’ ένα σφυροκόπημα που δεν κρατάει ούτε τρεις ώρες καλά καλά, τον στέλνει όλον στον πάτο. 
Σ’ αυτές τις τρεις ιστορικές συμμαχικές ώρες που ισούνται με έξι ελληνικά χρόνια σκληρών αγώνων, 5.000 ψυχές μουσουλμάνων πετούν για τον μουσουλμανικό παράδεισο και 700 ψυχές χριστιανών, ορθοδόξων Ρώσων, προτεσταντών Άγγλων και καθολικών Γάλλων ανάμεικτα, φτερουγίζουν για τον χριστιανικό παράδεισο.
     Και η ψυχή των Ελλήνων που είχε πάει στην Κούλουρη, δηλαδή την πάντα καλά προφυλαγμένη Σαλαμίνα, όπου έβρισκαν καταφύγιο και τα τρομαγμένα σώματα και οι τρομαγμένες ψυχές των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, επιστρέφει απ’ την Κούλουρη. 
Κανένα πρόβλημα πλέον με τον Ιμπραήμ. 
Οι σύμμαχοι νίκησαν για λογαριασμό των Ελλήνων, και η επανάσταση τελειώνει με το τέλος του έκτου χρόνου. 
Όμως, τα εν ειρήνη δύσκολα τώρα αρχίζουν. 
Και πόσο δυσκολευόμαστε εμείς οι Έλληνες στην ειρήνη, δε λέγεται.
                                               επιμέλεια κειμένου:ntina

Αγριμόνιο, το βότανο που θεραπεύει όλες τις λοιμώξεις που εμμένουν!

αγριμόνιο το ευπατόριο ή Agrimonia eupatoria
“αγριμόνιο το ευπατόριο”  – έτσι το βάπτισε ο Διοσκουρίδης για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον Ευπάτορα, ο οποίος είχε αναπτύξει μιά ιδιαίτερη σχέση με τα βότανα…
Aγριμόνιο το ευπατόριο και
Α) ας το περιγράψουμε:
Το συναντούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία.
Έχει μακριά,
μαύρη και κάπως ξυλώδη ρίζα η οποία έχει ένα γλυκό άρωμα ιδιαίτερα την άνοιξη...
Έχει όρθιο,
κυλινδρικό και ελαφρώς τραχύ κορμό, ο οποίος ανεβαίνει περίπου στα εβδομήντα εκατοστά ύψος - ως επί το πλείστον - χωρίς διακλαδώσεις...
Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα, διατεταγμένα το ένα απέναντι στο άλλο.
Είναι πολυάριθμα με αισθητή διαφορά στο μέγεθος και στον πλούτο των μικρότερων φύλλων που αναβλύζουν ανάμεσά τους.
Έτσι παρατηρούμε  τα κύρια φύλλα να αυξάνονται σε μέγεθος προς την κορυφή όπου και έχουν 2,5 έως 3,5 cm μήκος με
επιμήκες - ωοειδές σχήμα
χνουδωτά με όμορφο οδοντωτό- δαντελωτό τελείωμα...
Παρατηρούμε επίσης τα στελέχη που είναι κοντά στο έδαφος να φτάνουν συχνά τα 15 cm μήκος, ενώ όσο πλησιάζουν στην κορυφή μικραίνουν φτάνοντας περίπου τα 3cm
Τα ψηλότερα έχουν πολύ λιγότερα φυλλαράκια από τα χαμηλότερα τα οποία - φυλλαράκια - με τη σειρά τους ποικίλουν και αυτά πολύ σημαντικά σε μέγεθος, καθώς
εκτός από τα έξι με οκτώ μεγάλα πλευρικά και του ενός στην κορυφή, ανάμεσα είναι πλαισιωμένα με αρκετά άλλα που είναι πολύ μικρότερα...
Τα λουλούδια του τα οποία βρίσκονται σε άνθιση από τον Ιούνιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν και μικρά είναι πολλά σε αριθμό, διατεταγμένα σε επιμήκη βότρυ...
Έχουν πέντε εμφανή πέταλα τα οποία είναι σε σχήμα αυγού και κάπως στενά σε αναλογία με το μήκος τους...
Έχουν ένα φωτεινό χρυσοκίτρινο χρώμα και
εκπέμπουν μια δροσερή και πικάντικη μυρωδιά όπως αυτή που εκπέμπουν τα βερίκοκα...
read more:https://botanologia.gr/agrimonio-to-votano-poy-therapeyei-oles-tis-loimoxeis-poy-emmenoyn/

Βόρεια Εύβοια: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ trailer 2ο

Ντοκυμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια
Όλη η Ελλάδα, και όχι μόνο, θρηνεί για τον χαμό της Βορείου Ευβοίας. 
Έναν χαμό ολοκληρωτικό, από άκρη ως άκρη, που και αν ακόμη δεν ήταν προδιαγεγραμμένος  αφέθηκε να συμβεί.
Εγκαινιάζουμε  την ερευνητική ιστοσελίδα, Το Σχέδιο, με ένα ντοκυμαντέρ, ή καλύτερα με ένα ντοκουμέντο για το πως και το γιατί χάθηκε όλος αυτός ο φυσικός πλούτος, γιατί εξαφανίστηκαν οι πόροι ενός κόσμου που επέλεξε να ζήσει απλά, σε αρμονία με τη φύση.
Αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα απευθυνόμενοι σε αυτούς που τα έζησαν, τους ανθρώπους που τα έβαλαν με τις  φλόγες και έσωσαν τα χωριά τους.
 Αποφασίσαμε να καταγράψουμε και να μεταφέρουμε την αλήθεια αυτών των ανθρώπων και στους υπόλοιπους από μας, ώστε η μνήμη να διατηρηθεί πριν η προπαγάνδα υπερνικήσει. 
Με την κάμερα στο χέρι (κυριολεκτικά), ταξιδεύουμε στα γνώριμα μέρη της παιδικής μας ηλικίας και καταγράφουμε το πως οι αναμνήσεις μιας ζωής ντύθηκαν τα χρώματα του πένθους. Με σφίξιμο στην καρδιά, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει πως αυτή η ομορφιά, αυτός ο τρόπος ζωής, δεν πρέπει να αναβιώσει. 
Όμως, ο κόσμος της Βορείου Ευβοίας δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.
Είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε τη φωνή του, τα συναισθήματα, την αγωνία του, την εμπειρία και τους φόβους του. 
Δεν θα αναλωθούμε σε μία προσπάθεια ανάδειξης της καλλιτεχνικής αξίας ενός ακόμη ντοκιμαντέρ, με ειδικευμένους εικονολήπτες, ηχολήπτες, υπεύθυνους επικοινωνίας κλπ, παρόλο που δεν υποτιμούμε καθόλου την αξία μιας τέτοιας δουλειάς. 
Απλώς, ο στόχος μας σήμερα είναι όσο γίνεται πιο γρήγορα πριν το πέπλο της λήθης σκεπάσει τα γιατί των ανθρώπων, να μεταφέρουμε αυτούσια και αυθεντικά τα γεγονότα σε ένα ζωντανό ντοκουμέντο...read more:https://tosxedio.com/?p=200
Το δεύτερο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "Το σχέδιο" για την Βόρεια Εύβοια. Και με υπότιτλους στα αγγλικά.
Βόρεια Εύβοια: ′′ Το σχέδιο ′′
Ντοκιμαντέρ για την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας στις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.
Πώς και γιατί χάθηκε ο φυσικός πλούτος της Εύβοιας;
Ποιο είναι το μέλλον των ντόπιων εκεί, και ποια τα σχέδια της κυβέρνησης και των εταιρειών για την περιοχή;
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη θα ερευνήσουμε και θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να εκπληρώσουμε το έργο.
Visit our website to find out more about the project and us, the creators and researchers:
Go to our crowdfunding platform to support us: