Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η συναισθηματική κακοποίηση αυξάνει τις φλεγμονές

Οι επιστήμονες είναι εστιασμένη σε μια πολλά υποσχόμενη θεωρία σχετικά με τη φλεγμονή που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα άτομα με συμπτώματα πόνου και κατάθλιψης.
Και αυτό διότι εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα υποφέρουν από χρόνιο πόνο και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα καθημερινά χωρίς σαφή θεραπεία.
Πολλοί από αυτούς έχουν κατάθλιψη, και οι περισσότεροι δεν βοηθιούνται από την φαρμακευτική αγωγή.
Τα παιδικά τραύματα οδηγούν στην κατάθλιψη, τα οποία με τη σειρά τους -παιδικά τραύματα και κατάθλιψη- συνδέονται με αυξημένες φλεγμονές.
Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 2016 σε συνεδρίαση της  "Society of Biological Psychiatry",  η dr Sarah R. Horn και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική κακοποίηση στην παιδική ηλικία προέβλεπε υψηλά επίπεδα της φλεγμονής, η οποία μετρήθηκε στο αίμα κατά την ενηλικίωση.
Η dr Sarah R. Horn και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα αίματος από 35 ανθρώπους με "ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη" - περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής-  και από 28 υγιή άτομα
Οι ερευνητές μέτρησαν τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, ενώ στις συνεντεύξεις οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για οποιαδήποτε σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση που βίωσαν κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ παιδικής συναισθηματικής κακοποίησης και της κατάθλιψης και της φλεγμονής, διότι η αυξημένη φλεγμονή ατόμων με ιστορικό παιδικής συναισθηματικής κακοποίησης μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των διαφόρων ψυχοθεραπειών και φαρμάκων για την κατάθλιψη.
πηγές και αναφορές:

Οι έφηβοι είναι πιθανό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες "ανθυγιεινών φαγητών" μετά από την παρακολούθηση τηλεοπτικών διαφημίσεων

Οι έφηβοι είναι πιθανό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες "ανθυγιεινών φαγητών" μετά από την παρακολούθηση τηλεοπτικών διαφημίσεων
 Οι έφηβοι που παρακολουθούν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα είναι πιο πιθανό να τρώνε πολύ περισσότερα άκρως ανθυγιεινά και επιβαρυντικά για την υγεία τους σνακ -τα λεγόμενα και junk food-σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής εταιρείας αντικαρκινικών ερευνών- Cancer Research UK.

Ο βομβαρδισμός από τηλεοπτικές διαφημίσεις για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες,τελείως ακατάλληλα και άκρως επικίνδυνα για την υγεία τους όπως και αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη οδηγεί τους εφήβους να τρώνε περισσότερα από 500 σνακ,όπως πατατάκια, μπισκότα και ανθρακούχα ποτά,κατά τη διάρκεια του έτους σε σύγκριση με εκείνους που παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση.

Η έκθεση, είναι βασισμένη σε έρευνα που βασίσθηκε σε δείγμα 3.348 παιδιών και νέων,στη Μεγάλη Βρετανία,ηλικίας 11 έως 19 ετών και στις συνήθειες τους τηλεθέασης και διατροφής.

Όταν οι έφηβοι παρακολουθούσαν την τηλεόραση χωρίς διαφημίσεις, οι ερευνητές δεν βρήκαν κανέναν σύνδεσμο μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της πιθανότητας να τρώνε περισσότερο πρόχειρο φαγητό. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαφημίσεις στην τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν τους νέους να αναζητάνε αλλά και να τρώνε ότι πιο ανθυγιεινό σε τρόφιμο υπάρχει.
Η έκθεση είναι επίσης η μεγαλύτερη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αξιολόγηση της συσχέτισης της τηλεθέασης και της διατροφή.

Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που έλεγαν ότι παρακολουθούσαν πολύ συχνά τηλεοπτικές εκπομπές με διαφημίσεις ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό (139%) να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά σε σύγκριση με αυτούς που  παρακολουθούσαν ελάχιστη ώρα,η δε πιθανότητα να φάνε τα λεγόμενα junk food-φαγητά σκουπίδια- ήταν 65%! Τεράστιο ποσοστό.
Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών και ποτών,τα οποία έχουν υψηλότατα επίπεδα λίπους και ζάχαρης άρα και υψηλή θερμιδική αξία, αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το κάπνισμα και συνδέεται με 13 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, του μαστού και του παγκρέατος.
Η Δρ Jyotsna Vohra, συγγραφέας της μελέτης από την Cancer Research UK, δήλωσε: "Αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι οι διαφημίσεις ανεπιθύμητων τροφών θα μπορούσαν να αυξήσουν τον αριθμό των ακατάλληλων τροφών που οι νέοι επιλέγουν να φάνε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάθε έφηβος που παρακολουθεί τηλεόραση με τέτοιες διαφημίσεις θα επιλέξει πρόχειρο φαγητό αλλά αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ διαφημίσεων και διατροφικών συνηθειών.
Για αυτό πρέπει να σταματήσουν να εμφανίζονται αυτές οι διαφημίσεις,κατά τη διάρκεια προγραμμάτων που είναι δημοφιλή στους νέους.

Η καθηγήτρια Linda Bauld, εμπειρογνώμονας για την πρόληψη του καρκίνου στο Cancer Research UK, δήλωσε: "Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πέντε φορές πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκοι ως ενήλικες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου αργότερα στη ζωή τους."
Και επισημαίνει πως "όλοι οι φορείς που άπτονται του ζητήματος  πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν την υγεία της επόμενης γενιάς"
κείμενο και επιμέλεια : https://taneatisgaleras.blogspot.com/

cancerresearchuk.org
cancerresearchuk.org