Μπορεί τα φάρμακα να είναι η εύκολη λύση, η πρόληψη όμως κυρίως χρησιμοποιώντας τα «όπλα» της φύσης είναι η πιο σωστή.
Εντάξτε στο καθημερινό διαιτολόγιό των παιδιών τις παρακάτω τροφές και ενισχύστε φυσικά το ανοσοποιητικό τους.
κτός από τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους που συχνά δεν έχουν καλό αερισμό και το γεγονός ότι τον χειμώνα το σώμα μας παράγει λιγότερη βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, είναι επίσης παράγοντες που συντελούν στην ελάττωση της ανοσίας.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα για να αντισταθεί.
Η αντιμετώπιση των συχνών ιώσεων και κρυολογημάτων βρίσκεται συχνά στο… πιάτο τους. Χρειάζονται τροφές πλούσιες σε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ω3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά που είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό, θα ενισχύσουν το αμυντικό τους σύστημα και θα καταπολεμήσουν τις εποχιακές αυτές ασθένειες.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, ω-3 και φυτικές ίνες, συνδυάζονται τέλεια με το γιαούρτι και το μέλι.
Γάλα
Πλούσιο όχι μόνο σε ασβέστιο αλλά και άριστη πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών (Α,C,Β), λιπιδίων και ιχνοστοιχείων.
Γιαούρτι
Τα ζωντανά γιαούρτια και τα εμπλουτισμένα με τα πολύτιμα προβιοτικά, μειώνουν αποδεδειγμένα χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήμα τος και συμβάλλουν στην καλή κατάσταση του βλεννογόνου του εντέρου μιας από τις κυριότερες άμυνες του οργανισμού.
Είναι δε απαραίτητα όταν τα παιδιά παίρνουν αντιβίωση.
Πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αποτελεί κλασσικό «γιατροσόφι» για τη γρίπη και το συνάχι.
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η καρνοσίνη που περιέχει αναχαιτίζει την κίνηση των ουδετερόφιλων κυττάρων, με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται το αναπνευστικό.
Ιδιαίτερα ευεργετικές οι σαρδέλες, ο κολιός και ο σολωμός λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.
Μέλι
Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα και έχει αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.
Τσάι
Μαύρο, πράσινο ή του βουνού, του βουνού, το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τον πονόλαιμο και το βήχα ειδικά αν συνδυαστούν με μέλι και λεμόνι.
Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει μάχονται τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα.
Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.
Μειώστε τα έντονα συμπτώματα με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που περιέχουν τροφές όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα ακτινίδια, τα ρόδια, οι πιπεριές και τα καρότα. Μην ξεχνάτε ότι συνεχής ενυδάτωση των παιδιών με νερό αλλά και φυσικούς θρεπτικούς χυμούς από τα κατάλληλα φρούτα και λαχανικά θα τα βοηθήσει να αναρρώσουν γρηγορότερα.
Μανιτάρια
Αυξάνουν τα αντισώματα και δραστηριοποιούν τα λευκά κύτταρα του οργανισμού και δρουν ενάντια στις φλεγμονές. πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη και νιασίνη (βιταμίνες Β) και β-γλυκάνες.
Σκόρδο
Δεν είναι πολύ δημοφιλές στα παιδιά αλλά η αλισίνη που περιέχει κρατά μακριά τα μικρόβια και έχει ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες.
itrofi.gr