Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν συνέχεια νέους κόσμους

Η ανακάληψη νέων κόσμων πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον μας - Οι επιστήμονες βρήκαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία – συμπεριλαμβανομένου και ενός που το καλούν το “παράξενο”

Κατά την αναζήτηση ενός υποθετικού πλανήτη στις άκρες του ηλιακού μας συστήματος που είναι γνωστός ως πλανήτης Εννέα ή πλανήτης X, μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία .
Αυτό φέρνει το συνολικό αριθμό των φεγγαριών γύρω από τον αέρινο γίγαντα στα  79.
Έντεκα από τα νέα φεγγάρια ακολουθούν τις υπάρχουσες τροχιές, αλλά ένα από τα νέα φεγγάρια του Δία ακολουθεί ένα μοναδικό, περίεργο μονοπάτι.
Ο γιγαντιαίος πλανήτης Δίας μέχρι τώρα μας έκρυβε το σύνολο των φεγγαριών του,μέχρι που οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν 12 νέα φεγγάρια γύρω από τον Δία, συμπεριλαμβανομένου και του μικρού “παράξενου” που λόγω της τροχιάς του αυτό το μικρό φεγγάρι έχει πολλές πιθανότητες να συγκρουστεί με κάποιο άλλο και να συντριβεί
Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα περίεργο σχετικά με αυτήν την πρόσφατη ανακάλυψη  είναι ότι οι ερευνητές δεν έψαχνα κάν για αυτά.

Η ομάδα που ανακάλυψε τα φεγγάρια έψαχνε για ένα υποθετικό τεράστιο πλανήτη που μπορεί να υπάρχει στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος, πέρα ​​από τον Πλούτωνα, που συχνά αναφέρεται ως πλανήτης εννέα ή πλανήτης Χ . Την έρευνα προέδρευε  ο Scott Sheppard , ερευνητής στο Carnegie Institution for Science, ο οποίος μελετά μικρά σώματα στο ηλιακό σύστημα και το σχηματισμό πλανητών και αστεριών.

Όμως, καθώς έψαχναν για αυτόν τον άγνωστο πλανήτη, αποφάσισαν,ταυτόχρονα,να ρίξουν μια ματιά στο τι θα μπορούσε να κρύβεται ακόμα,γύρω από τον Δία. Έτσι βρήκαν τα φεγγάρια,τα οποία έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές και οι ακριβείς τροχιές τους έχουν υποβληθεί προς έγκριση από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, η οποία αναγνωρίζει επισήμως κάθε ουράνιο σώμα.

Τα πολλά φεγγάρια του Δία
Η ομάδα χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο 4-μέτρων Blanco στο διαμερικανικό παρατηρητήριο Cerro Tololo της Χιλής, Ένα ισχυρό εργαλείο για την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού σε αναζήτηση αγνώστων αντικειμένων.
Πρώτη φορά είδαν τα 12 νέα φεγγάρια την άνοιξη του 2017, αλλά έπρεπε να διενεργήσουν αρκετές παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσουν ότι τα φεγγάρια στην πραγματικότητα περιστρέφονταν γύρω από τον Δία, σύμφωνα με τον Gareth Williams της International Astronomical Union’s Minor Planet Center.
“Έτσι, η όλη διαδικασία πήρε ένα χρόνο”, δήλωσε ο Gareth Williams , ο οποίος υπολόγισε τις τροχιές των νέων φεγγαριών.
Με τα ήδη υπάρχοντα 67 γνωστά φεγγάρια που γυρνούν γύρω από τον Δία, ήδη η κυκλοφορία γύρω από τον αέρινο πλανήτη είναι πυκνή.
Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, ο Γανυμήδης , είναι το ένατο μεγαλύτερο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή και πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας. Αλλά τα νεοανακαλυφθέντα φεγγάρια είναι μικροσκοπικά, με διαμέτρους που κυμαίνονται από 1 έως 3 χιλιόμετρα.

Και πιό είναι το “παράξενο”;
Ο Scott Sheppard δήλωσε: “το μικρότερο φεγγάρι του Δία, που έχει διάμετρο μικρότερη από 1 χιλιόμετρο”.
Η ομάδα πρότεινε να ονομάσουν το μικροσκοπικό φεγγάρι Valetudo, από την εγγονή του Ρωμαίου θεού Δία,την θεά της υγείας και της υγιεινής. 
 Η Valetudo,λοιπόν,είναι σαν να κινείται ανάποδα σε έναν αυτοκινητόδρομο, επομένως είναι πολύ πιθανό να συγκρουστεί με ένα από τα άλλα φεγγάρια ή και να έχει συγκρουστεί μαζί τους στη διάρκεια των ετών,είπε ο Sheppard.

Ή,ακόμα,η Valetudo να είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου φεγγαριού που καταστράφηκε από μια τέτοια σύγκρουση στο απώτερο παρελθόν,ή και όχι,για αυτό η ερώτηση που εκκρεμεί είναι:Tι συγκρούστηκε με τι; Τι ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα η Valetudo; 

Βέβαια,επισημαίνουν οι ερευνητές αστρονόμοι,είναι πιθανό και άλλα φεγγάρια σαν αυτά να κρύβονται γύρω από τον Δία, περιμένοντας να τα ανακαλύψουμε. Και όσο περισσότερα εντοπίζουμε, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για το πώς ο Δίας έγινε ο πλανήτης που είναι σήμερα. “Αυτό που βλέπουμε είναι ακριβώς η κορυφή του παγόβουνου”, λέει ο Douglas Hamilton. “Όσο περισσότερο παρατηρούμε, τόσο πιο πολλά φεγγάρια βρίσκουμε”.

Ο θρυλικός Ιταλός επιστήμονας Galileo ανίχνευσε για πρώτη φορά τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, την Iώ, την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ το 1610.

Κείμενο,επιμέλεια:ntina

πηγές:businessinsider.com
theverge.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου