η dr. Martha Clare Morris ανέπτυξε τη διατροφή Mind,η οποία μειώνει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer έως και 53%
*Της Patricia Faust
Η νόσος Alzheimer, είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα.
Εντοπίζεται σε ηλικίες άνω των 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.
Πολλοί, ίσως, θεωρούν ότι η άνοια είναι απλώς αναπόφευκτη και έρχεται με τα γηρατειά.
Δεν είναι έτσι.
Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ζωής σας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Rush έχει δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά της εκφυλιστικής νόσου.
Η δίαιτα MIND
Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH) αποτελεί συνδυασμό της Μεσογειακής Διατροφής, η οποία περιλαμβάνει ψάρια,
πράσινα λαχανικά,
φρούτα,
ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί και της DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία προτείνεται για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Η δίαιτα Mind αναπτύχθηκε από την διατροφολόγο και επιδημιολόγο dr. Martha Clare Morris και τους συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.
Η dr. Martha Clare Morris εξειδικεύεται σε θέματα Επιδημιολογίας,
Νευρολογίας, Διατροφής και Διαιτολογίας, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια ερευνά τη σχέση μεταξύ της νόσου του Αλτσχάιμερ, της γνωσιακής δυσλειτουργίας και της διατροφής.
Το κύριο εύρημα της έρευνας έδειξε ότι το συγκεκριμένο διαιτολόγιο μειώνει την επίπτωση της νόσου Alzheimer και έτσι να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.
"Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σε αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν έστω και μέτρια τη δίαιτα MIND είχαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer- νομίζω ότι αυτό θα παρακινήσει τους ανθρώπους, ήταν πολύ μεγάλη χαρά που είδα το αποτέλεσμα που είχαμε από τη νέα δίαιτα" δήλωσε η καθηγήτρια του Rush, επίκουρη πρύτανης για την Κοινοτική Έρευνα και διευθύντρια Διατροφής και Διατροφικής Επιδημιολογίας.
Η διατροφή MIND μείωσε τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer έως και 53% στους συμμετέχοντες που την ακολουθούσαν αυστηρά.
Επίσης, παρατηρήθηκε μια μείωση του κινδύνου κατά 35% σε εκείνους οι οποίοι δεν ακολουθούσαν πιστά τη συγκεκριμένη διατροφή.
Η διατροφή MIND αποτελείται από 15 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων 10 "υγιεινών ομάδων τροφίμων" και 5 "ανθυγιεινών ομάδων τροφίμων".
Τα τρόφιμα για υγιή εγκέφαλο
πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και πράσινες σαλάτες tουλάχιστον έξι μερίδες την εβδομάδα
άλλα λαχανικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
ξηροί καρποί πέντε μερίδες την εβδομάδα
μούρα, δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα - "Τα μούρα είναι τα μόνα φρούτα που περιλαμβάνονται ειδικά στη δίαιτα MIND - Τα μύρτιλλα είναι μια από τις πιο ισχυρές τροφές όσον αφορά την προστασία του εγκεφάλου και οι φράουλες έχουν επίσης καλή απόδοση, όπως έχουμε παρατηρήσει σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της τροφής στη γνωστική λειτουργία" επεξήγησε η dr. Martha Clare Morris
φασόλια, τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα
προϊόντα ολικής αλέσεως, τρεις ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
ψάρια μια φορά την εβδομάδα
ελαιόλαδο το χρησιμοποιούμε ως κύριο μαγειρικό λάδι
κρασί ένα ποτήρι την ημέρα
κρέας από ζώα που τρέφονται με χορτάρι, τρεις μερίδες την εβδομάδα
Ανθυγιεινά τρόφιμα προς αποφυγή
επεξεργασμένο κρέας, καθόλου
μαργαρίνες, ελάχιστες, έως καθόλου
τυρί, λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα
προϊόντα ζαχαροπλαστικής και γλυκά, ελάχιστα
τηγανητά ή γρήγορο φαγητό, λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα
Ακόμη και αν δεν τηρείτε αυστηρά το διαιτολόγιο, τα τρόφιμα που επιλέγονται είναι εξαιρετικά επωφελή τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για την καρδιά.
Εκτός από το Alzheimer, η δεύτερη σε συχνότητα άνοια είναι η αγγειακή άνοια.
Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ίδια είδη τροφίμων που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τα συμπτώματα του διαβήτη, μπορεί να καθυστερήσουν το Alzheimer και την αγγειακή άνοια.
Ωστόσο, αν και ο υγιεινός τρόπος διατροφής βοηθάει την υγεία του εγκεφάλου, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν συνδυαστικά η σωματική άσκηση, η πνευματική διέγερση, η κοινωνικοποίηση, ο καλός ύπνος και η μείωση του στρες.
*Η Patricia Faust είναι γεροντολόγος με εξειδίκευση σε θέματα υγείας, λειτουργίας και γήρανσης του εγκεφάλου.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
πηγή: hebestbrainpossible.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου