Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, κυρίως λόγω πανδημίας επηρεάζουν δραματικά τους ανθρώπους.

                               
Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά, συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα Αμερικανική μελέτη. (Φοβάστε να είστε μόνοι στη ζωή; 
Ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις της μοναχικότητας;
)
Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει το ενδεχόμενο καρδιακών παθήσεων;
Ακόμη και μετά την προσαρμογή άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 8% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 5%, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open
Μάλιστα για τις ηλικιωμένες γυναίκες, το ποσοστό κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερο και έφτανε το 27%. (Κορωνοϊός: Τι προκαλεί η απομόνωση στους ανθρώπους, συναισθηματικά και σωματικά;)
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 58.000 γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, εξέτασε τον καρδιακό αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς για 8 χρόνια
Σημειώνεται ότι καμία από τις γυναίκες δεν είχε ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου. 
Κατά τη διάρκεια της μελέτης ωστόσο,1.599 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο ή υπέστησαν εγκεφαλικό επεισοδίου ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο. (Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας)
Σύμφωνα με έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης, τον Δρ. John Bellettiere, PhD, επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας στη Σχολή Herbert Wertheim, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο μονοπάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε άτομα που είναι μοναχικά και κοινωνικά απομονωμένα. (Καρδιακές παθήσεις: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε)
Η Kathryn Rexrode MD, επικεφαλής του Τμήματος Γυναικείας Υγείας στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, επισήμανε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι δύο πολύ σημαντικά ζητήματα στις μέρες μας -κυρίως λόγω πανδημίας– και επηρεάζουν δραματικά -κατά πλειοψηφία- τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
 «Είναι», όπως είπε, «ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζονται κυρίως οι γυναίκες, διότι κατέχουν την πλειοψηφία των μεγαλύτερων εν ζωή ατόμων». 
Επισήμανε μάλιστα ότι δεδομένου ότι υπάρχει μια πολύ σαφής σχέση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης, της μοναξιάς και της κακής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, τα επόμενα βήματα της έρευνας θα πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη τρόπων εντοπισμού των ατόμων που κινδυνεύουν.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Natalie Golaszewski, PhD, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Herbert, Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science στο Σαν Ντιέγκο, η μέτρηση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς ως μέρος της τυπικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο. 
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν απλά μέσα, όπως ερωτηματολόγια ή εργαλεία βαθμολόγησης της μοναξιάς των ανθρώπων. (Μοναξιά: Πώς μπορεί να επηρεάζει το κρυολόγημα ή την γρίπη;)
Τι προκαλεί η απομόνωση στους ανθρώπους, συναισθηματικά και σωματικά;
Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της πανδημίας COVID-19 είναι η κοινωνική απομόνωση
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στη δουλειά τους, σταμάτησαν να επισκέπτονται φίλους και να βγαίνουν από το σπίτι, εκτός αν πρόκειται για μεγάλη ανάγκη. 
Αυτή η απομόνωση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα, ώστε τα νοσοκομεία να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα ποσοστά ασθενών.
Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει το πώς σχετίζεται η απομόνωση με τις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, πραγματοποιώντας μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών, που σχετίζονται με τον αντίκτυπο της κοινωνικής απομόνωσης, όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και σε άλλα ζώα, όπως τα δελφίνια, τα άγρια ​​άλογα, οι πίθηκοι, τα μεγάλα πρόβατα κλπ. 
Επικεντρωθήκαν, λοιπόν, στην εξέταση του αντίκτυπου που έχουν οι αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε μια σειρά προβλημάτων στα ζώα κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, παρατήρησαν ότι όταν οι περιστάσεις αναγκάζουν τα ζώα ή τους ανθρώπους να απομονωθούν, πολλοί αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια άγχους, που οδηγούν σε αύξηση της φλεγμονής, ανάπτυξη όγκου και αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων μορφών καρδιακών παθήσεων, ενώ παράλληλα τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αυτά τα αποτελέσματα, προκύπτουν από το γεγονός ότι το άγχος της απομόνωσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.

https://www.webmd.com/heart-disease/news/20220228/social-isolation-loneliness-heart-diseasehttps://www.nia.nih.gov/ctctoolkithttps://www.webmd.com/fitness-exercise/video/rippe-womens-healthhttps://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-heart-attackshttps://www.webmd.com/stroke/guide/understanding-stroke-basicshttps://www.webmd.com/lung/coronavirus-isolationhttps://wikihealth.gr/koinoniki-apomonosi-ayxanei-ton-kindyno-kardiakon-pathiseon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου