Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Η κατανάλωση σκόρδου και κρεμμυδιών προστατεύει από τον καρκίνου του παχέος εντέρου

 

Η κατανάλωση σκόρδου, κρεμμυδιών και πράσων, δηλαδή των λαχανικών της ομάδας Allium,συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Asia Pacific Journal of Clinical Oncology.
Η συγκεκριμένη μελέτη στόχο είχε τη διερεύνηση και αναγνώριση της συσχέτισης μεταξύ της πρόσληψης λαχανικών της οικογένειας allium και του ορθοκολικού καρκίνου (CRC)
Ο ορθοκολικός καρκίνος (CRC) είναι μια κοινή και θανατηφόρος ασθένεια. Πρόκειται για κακοήθη βλάβη του ορθού και του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τη νοσοκομειακή μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου 2009 και Νοεμβρίου 2011, σε τρία νοσοκομεία, 833 άτομα άνδρες και γυναίκες με περιπτώσεις CRC αντιστοιχίστηκαν με 833 υγιείς συμμετέχοντες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατοικία-αν ήταν αγροτική ή  αστική.
Οι δημογραφικές και διαιτητικές-διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων. Οι προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανών επιτοκίων (aORs) και τα διαστήματα εμπιστοσύνης 95% (CI) υπολογίστηκαν με τη χρήση της άνευ όρων λογικής παλινδρόμησης.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα μας φαίνεται να υπάρχει μια τάση: όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των  λαχανικών της οικογένειας allium που καταναλώνεται, τόσο καλύτερη είναι η προστασία”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας dr Zhi Li.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου – CRC, στα άτομα που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες λαχανικών της οικογένειας  allium,δηλαδή κρεμμύδια,σκόρδα ,πράσα,σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες από τα συγκεκριμένα λαχανικά.
Στα επιμέρους συμπεράσματα της έρευνας καταγράφηκε πως όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των λαχανικών του γένους allium που καταναλώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία που παρέχει στον οργανισμό του από τον ορθοκολικού καρκίνου – CRC αλλά και τον καρκίνο γενικά του παχέος εντέρου.
Και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν την ανάγκη της πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής, η οποία αξίζει περαιτέρω διεξοδικές έρευνες.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia

πηγές και αναφορές:
onlinelibrary.wiley.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30790463
sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου