Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ο τοξικός αέρας που αναπνέουμε είναι ο πιο θανατηφόρος ρύπος

Τοξικός αέρας και σωματίδια στον αέρα
Ο πιο θανατηφόρος ρύπος είναι αυτός που αναπνέουμε κάθε μέρα
Όταν σκεφτόμαστε τους κινδύνους για την υγεία, πολλά έρχονται στο μυαλό μας: κακή διατροφή, τροχαία ατυχήματα, εθισμός στα ναρκωτικά.
Αλλά σπάνια θεωρούμε επικίνδυνη την έκθεση μας στα σωματίδια του αέρα που αναπνέουμε.
Ο dr Doug Brugge, Καθηγητής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής,στο νέο του βιβλίο “Σωματίδια στον αέρα: Ο πιο θανατηφόρος ρύπος είναι αυτός που αναπνέουμε κάθε μέρα” μας λέει κάτι διαφορετικό.*
Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ότι τρεις από τις δέκα κορυφαίες αιτίες της κακής υγείας και του θανάτου παγκοσμίως οφείλονται σε σωματιδιακή ύλη.
Η καύση εσωτερικών στερεών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες και η έκθεσή μας στα λεπτά και εξαιρετικά μικρά σωματίδια , τα οποία μπαίνουν βαθιά στους πνεύμονές μας,τα οποία όμως επειδή δεν τα βλέπουμε διότι είναι λιγότερο ορατά,πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν και δεν μας επηρεάζουν,κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο λάθος.Τα σωματίδια αυτά είναι είναι εξαιρετικά επιβλαβή και άκρως επικίνδυνα για την συνολική μας υγεία.
Το πιο επικίνδυνο σωματιδιακό υλικό είναι το αποτέλεσμα της καύσης ξύλου, του άνθρακα, της βενζίνης -τα άκρως επικίνδυνα καυσαέρια- και άλλων ορυκτών καυσίμων.
Αυτά τα σωματίδια είναι μικρά: κάνουν τα μόρια της σκόνης που βλέπουμε σε μια ακτίνα του ήλιου  να μοιάζουν με ογκόλιθοι συγκριτικά, λέει ο καθηγητής Doug Brugge στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του πανεπιστήμιου Tufts και ανώτερος συνεργάτης του Tisch.
Είναι παρόντα τα επικίνδυνα αυτά σωματίδια, ακόμα και όταν κοιτάζουμε έξω και βλέπουμε καθαρό μπλε ουρανό.
Και για πολλά εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, όπως στην Κίνα και την Ινδία, είναι ακόμα πιο επικίνδυνα λόγω της πολλή μεγάλης κυκλοφορίας, της βιομηχανικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις πολλές εστίες φωτιάς.
Το σύντομο βιβλίο ο dr Doug Brugge, που γράφτηκε με στόχο την εκπαίδευση και την αφύπνιση του κοινού, περιγράφει λεπτομερώς τους κινδύνους που προκαλούνται από τα τοξικά σωματίδια στους ανθρώπους που τα αναπνέουν,στις γυναίκες που χρησιμοποιούν εσωτερικές εστίες μαγειρέματος σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε άτομα που επηρεάζονται από παθητικό κάπνισμα και γενικά σε όλους μας που αναπνέουν αυτά τα σωματίδια.
Στην έρευνά του ο καθηγητής ,ο οποία είναι επίσης συμπρόεδρος του Κοινοτικού Κέντρου Έρευνας του Κολλεγίου Tisch, έχει δείξει τις βλαβερές συνέπειες των εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων στους ανθρώπους που ζουν κοντά στους αυτοκινητόδρομους και συνεχίζει την έρευνα για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία από όλες τις οδικές αρτηρίες,μικρές και μεγάλες  στην υγεία.
Σε ερώτηση πώς τα σωματίδια επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία ο καθηγητής είπε:
Doug Brugge: Υπάρχουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά οι καρδιαγγειακές επιδράσεις – κυρίως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια – είναι τα πιό συχνότερα και τα πιό επικίνδυνα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές έρευνες εν εξελίξει ,οι οποίες ερευνούν το πώς και το γιατί η ρύπανση οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα στοιχεία ήδη δείχνουν ότι τα σωματίδια προκαλούν αυξημένη φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων ασθενειών,από αναπνευστικά έως καρδιαγγειακά.
Υπάρχουν πάμπολλες  ενδείξεις ότι η σωματιδιακή ύλη επηρεάζει επίσης τις νευρολογικές λειτουργίες όπως ο αυτισμός και η νόσος του Alzheimer, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους.
Αυτές οι νευροτοξικές επιδράσεις της σωματιδιακής ύλης γίνονται όλο και περισσότερο αναγνωρίσιμες και ανιχνεύσιμες  και φαίνεται να είναι πολύ σημαντικές και επικίνδυνες.
Μεταξύ των ερευνών που προΐσταται ο καθηγητής είναι και ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που σχετίζεται με την κυκλοφορία,και όπως λέει:
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών για να καταστήσουμε ορατή την αόρατη ρύπανση της ατμόσφαιρας σε μια οθόνη υπολογιστή 
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
Διαβάστε επίσης:Η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα εκατομμύρια περιστατικά διαβήτη κάθε χρόνο
πηγή και αναφορές
:https://medicalxpress.com/ news / 2018-09-toxic-air.html
https://tischcollege.tufts.edu/people/faculty/doug-brugge
*Particles in the Air
The Deadliest Pollutant is One You Breathe Every Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου