Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα: Σύκο - Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο και μια ολόγλυκη λιχουδιά

Σύκο - Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας, που  εκτός από γευστικό είναι και άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας.
Αν και στους πιο βόρειους λαούς, δεν είναι και τόσο... διάσημα, στη Μεσόγειο τα σύκα κάνουν θραύση και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ενώ οι πραγματικοί λάτρεις τους, τα καταναλώνουν όλη τη χρονιά στην αποξηραμένη τους μορφή.
Λόγω της απαλής τους φλούδας, τον τραγανών σπόρων και της γευστικής σάρκας τους, τα σύκα έχουν πλούσια υφή και γεύση. 
Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, 
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2 και μέταλλα, όπως ασβέστιο, 
σίδηρο, 
φώσφορο, 
μαγγάνιο, 
νάτριο, κάλιο κ.ά. 
Μπορούμε να τα καταναλώσουμε σκέτα, αλλά και να τα προσθέσουμε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα μας για να της δώσουμε έξτρα γεύση, αποκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα οφέλη που οι ειδικοί υπόσχονται ότι μας προσφέρει η κατανάλωσή τους.
Ας ετοιμάσουμε μια ολόγλυκη λιχουδιά
Τα υλικά μας:
- ½ κιλό σύκα μικρά και ώριμα
- 50 γραμμάρια μαύρη υγρή ζάχαρη
- 4 κουταλιές μέλι
- καρυδόψιχα
- γαρίφαλα - μοσχοκάρφια
- 2 μπαστουνάκια κανέλας
- 2 κομμάτια αστεροειδές γλυκάνισο
- τη φλούδα από μισό πορτοκάλι
- τη φλούδα από μισό λεμόνι
- μπράντυ
- 1 ποτηράκι του λικέρ κουαντρώ
Και 
Πλένουμε τα σύκα προσεκτικά, τα σκουπίζουμε απαλά και τα αφήνουμε, προστατευμένα με ένα τούλι, για μισή ώρα στον ήλιο να στεγνώσουν. 
Παίρνουμε κάθε σύκο χωριστά, κάνουμε μια μικρή σχισμή και βάζουμε ένα κομμάτι καρυδόψιχα στο εσωτερικό του. 
Ενώνουμε τη σχισμή με ένα μοσχοκάρφι. 
Σ’ ένα πλατύ γυάλινο βάζο τοποθετούμε μια στρώση από σύκα. 
Τα περιχύνουμε με ένα μέρος από τη ζάχαρη και το μέλι. Τοποθετούμε από πάνω 1 μπαστουνάκι κανέλας, 1 αστεροειδή και μέρος από τη φλούδα των εσπεριδοειδών. 
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα σύκα και τα υλικά με τον ίδιο τρόπο σε στρώσεις. 
Περιχύνουμε τα φρούτα με το λικέρ. 
Γεμίζουμε το βάζο με το μπράντυ μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα φρούτα. 
Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος για 3-4 εβδομάδες.
Τα σύκα μας μπορούμε να τα σερβίρουμε μόνα τους, αλλά και με γιαούρτη, 
με παγωτό βανίλια ή με ανθότυρο.
Λίγα λόγια για το σύκο, νωπό ή αποξηραμένο.
Το σύκο νωπό ή αποξηραμένο, αποτέλεσε συστατικό της διατροφής όλων των μεσογειακών λαών από την αρχαιότητα.
Υπήρξε σημαντική πηγή εσόδων του αρχαίου αθηναϊκού κράτους.
Στην κλασική Ελλάδα το σύκο ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός, μετά την ελιά και το σταφύλι.
Τα ζώα που εξέτρεφαν για το νόστιμο συκώτι τους, συνήθως χήνες, τα τάιζαν με σύκα. 
Έτσι προέκυψε η ετυμολογική συγγένεια των λέξεων σύκο και συκώτι.
Tο σύκο είχε από την αρχαιότητα και ερωτική σημασία, μιας και σήμαινε το γυναικείο γεννητικό όργανο.
Ρίχνουν την αρτηριακή πίεση
Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά – τουλάχιστον όχι τόσα όσα θα έπρεπε – ενώ την ίδια στιγμή ακολουθούν διατροφή υψηλή σε αλάτι και επεξεργασμένες τροφές που δεν περιέχουν επαρκή ποσότητα καλίου. 
Μια τέτοια διατροφή, όμως, μπορεί να μας οδηγήσει εύκολα στο δρόμο της… υπέρτασης και στα παρελκόμενα αυτής. 
Τα σύκα έρχονται να σώσουν την κατάσταση, καθώς αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά, τα σύκα μπορούν να δώσουν τη λύση σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και θέλουν να δοκιμάσουν μια φυσική μέθοδο βοήθειας. 
Η καθημερινή κατανάλωση τριών σύκων, βοηθάει στην ανακούφιση του προβλήματος και αν αναρωτιέστε αν θα επιλέξετε φρέσκα ή αποξηραμένα, οι ειδικοί τονίζουν ότι έχουν την ίδια επίδραση.
Έχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους
Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όσο περισσότερο συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε όσον αφορά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους. 
Ο λόγος είναι ότι επιβραδύνουν την πέψη και καθυστερούν την αποβολή των τροφών από το στομάχι μας, διατηρώντας για περισσότερη ώρα το αίσθημα του κορεσμού. 
Αυτό αναπόφευκτα μας οδηγεί στο να μην πεινάμε σύντομα και να μην τσιμπολογάμε κάθε μισή ώρα ό,τι βρούμε στο ψυγείο.
Προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Έρευνα 8 χρόνων που διεξάχθηκε σε περισσότερες από 50 χιλιάδες εμμηνοπαυσιακές γυναίκες στη Σουηδία, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες από φρούτα (τα πλουσιότερα των οποίων είναι τα σύκα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα) μείωσαν τον κίνδυνο κατά 34% σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν τις λιγότερες.
Προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση του λαχταριστού αυτού φρούτου μπορεί να ρίξει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και κατ’ επέκταση να αποτρέψει μακροπρόθεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. 
Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και όσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδά τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιακών παθήσεων.
Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. 
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τα φύλλα συκιάς; 
Βράστε τα και πιείτε τα σαν τσάι ή προσθέστε το εκχύλισμά τους στο πρωινό σας γεύμα- Παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση
Συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών
Η πλούσια περιεκτικότητά τους στο μέταλλο που δυναμώνει τα οστά μας, το ασβέστιο, όπως και το κάλιο, το οποίο εμποδίζει την απώλεια ασβεστίου στα ούρα που προκαλείται από μεγάλη κατανάλωση αλατιού, καθιστά τα σύκα συμμάχους μας ενάντια στην οστεοπόρωση.
Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Όλοι ξέρουμε ότι τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό, αναστατώνοντας τις ορμόνες μας – με την καλή έννοια! 
Μάλιστα, από τα πιο παλιά χρόνια, τα σύκα χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που παρουσίαζαν σεξουαλική αδυναμία, γι’ αυτό αν δεν περνάτε και την καλύτερη σεξουαλική σας φάση, δοκιμάστε λίγα σύκα και απελευθερωθείτε.
Ανακουφίζουν τον πονόλαιμο
Η κολλώδης ουσία των σύκων βοηθά πολύ στην περίπτωση που έχουμε ερεθισμένο λαιμό και αισθανόμαστε «πεσμένοι». 
Η ουσία αυτή όταν αναμειγνύεται με νερό διογκώνεται και θεωρείται ότι προστατεύει το λαιμό, μειώνει τον ερεθισμό και μαλακώνει τον πόνο.
Πώς μπορείτε να τα απολαύσετε;
- Αναμείξτε τα αποξηραμένα σύκα με μέλι και καρύδια.
- Προσθέστε τα στα σπιτικά σας κέικ και μάφιν στην αποξηραμένη τους μορφή ή ακόμη και στη βρώμη ή τα δημητριακά του πρωινού σας.
- Όταν είναι φρέσκα μπορείτε να τα δοκιμάσετε στη σαλάτα σας.
- Προσθέστε τα σε διάφορα επιδόρπια ή στη φρουτοσαλάτα σας.
- Φτιάξτε μαρμελάδα σύκο με ζάχαρη και χυμό λεμονιού ή ακόμη και γλυκό του κουταλιού σύκο.
Προσοχή στην κατανάλωση
Παρά τα οφέλη τους, αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας, ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη.
Αποξηραμένα σύκα
Τα αποξηραμένα σύκα είχαν σπουδαία θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, καθώς συχνά τα απολάμβαναν ως επιδόρπιο, τα λεγόμενα “τραγήματα”. 
Μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να τα λατρεύουμε, καθώς αποξηραμένα στον ήλιο, 
γεμισμένα με ξηρούς καρπούς, 
βρασμένα σε ελαφρύ σιρόπι με μέλι, αλλά και στο φαγητό ή τις σαλάτες, τα ξερά σύκα είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την υγεία.
Τα πρώτα ξερά σύκα βρέθηκαν σε ανασκαφή μινωικής έπαυλης, στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων, και χρονολογούνται το 1340-1190 π.Χ. Από τότε μέχρι και σήμερα η παραγωγή τους συνεχίζεται χωρίς διακοπή και με την ίδια σχεδόν μέθοδο. 
Τα ξερά σύκα, ασκάδες ή ισχάδες, στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο, ήταν πάντα το πρόχειρο χειμωνιάτικο κέρασμα – τα έβαζαν σε μεταλλικό τάσι και μετά στη φωτιά για να μελώσουν.
Τα αποξηραμένα σύκα είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές:
Ολόκληρα για αυτούσια κατανάλωση
Συμπυκνωμένα
Με τη μορφή πάστας, 
σκόνης, 
συμπυκνώματος ή σε κύβους για βιομηχανική χρήση
Στα ξηρά σύκα προστίθεται σορβικό κάλιο για να ανατρέψει την αλκοολική ζύμωση και την ανάπτυξη μούχλας. 
Τα ξηρά σύκα επεξεργάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιέχουν υγρασία από 14-20% έως 30%. 
Συγκριτικά με άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή μήλα, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα τους προστίθενται χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου.
πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου