Ταραμοσαλάτα με αβοκάντο*
Υλικά:
2 καλά γεμάτες κουταλιές ταραμά λευκό
2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Δύο λεμόνια (το χυμό)
1 μέτριο κρεμμύδι
Επί το έργον:
Στύβουμε τα λεμόνια.
Βάζουμε τον ταραμά στο multi ή
σε blender με 2 κουταλιές λεμόνι , με το κρεμμύδι κομμένο σε
κομμάτια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολτός .
Όταν έχει γίνει σχεδόν λείο το
μείγμα μας, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φετούλες.
Τις προσθέτουμε
στο μείγμα του ταραμά και αλέθουμε. Ανοίγουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι
ακόμη. Ξανααλέθουμε. Ελέγχουμε τη γεύση και
προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και σταδιακά όσο λεμόνι μας αρέσει. Αφήνουμε για
λίγο στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμάκι !
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει, το καθαρίζουμε την ώρα που θα
το προσθέσουμε στο μείγμα μας για να μη χαλάσει το χρώμα της σαλάτας μας.
Το λεμόνι που έχουμε προσθέσει στην σαλάτα την προστατεύει μετά από την χρωματική αλλοίωση.
2)Εννοείται ότι δεν βάζουμε αλάτι.
Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός.
Επίσης – κατά τη δική μου γνώμη – δεν χρειάζεται περισσότερο
ελαιόλαδο γιατί η βουτυράτη υφή του αβοκάντο δίνει την λιπαρότητα που χρειάζεται.
Ταραμοσαλάτα - Η “εκ των ων ουκ άνευ” της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής**
Υλικά:
150- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 ψωμί μισού κιλού (που δεν είναι ποτέ μισό κιλό) άσπρο συμπαγές ,όχι «σφουγγαρένιο».
Καλό είναι το προζυμένιο.
Οπωσδήποτε μπαγιάτικο 2-3 ημερών αλλιώς γίνεται σαν “λάσπη” όταν βραχεί.
750ml – 1 lt ελαιόλαδο (ναι! ναι! ναι! ένα ολόκληρο λίτρο)
1 κούπα χυμό λεμονιού ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ ξινή
Υπενθυμίζω ότι οι αναλογίες της αρχικής συνταγής ήταν (50 δράμια=160gr ταραμάς με 1/2 οκά = 640gr λάδι, καθόλου κακές!)
Επί το έργον:
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, καθαρίζουμε την κόρα (αυτό μπορεί να γίνει και μετά) και το μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον ταραμά με μια κουταλιά λάδι ή λεμόνι ή νερό και τον χτυπάμε με μίξερ χεριού να «σπάσει» λίγο.
Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα (αν δεν την έχουμε αφαιρέσει πριν από το μούσκεμα), και αφού το σφίξουμε να στραγγίξουν όλα τα νερά του.
Όταν αναμειχθούν καλά , αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι εναλλάξ με το λεμόνι.
Στα μισά της διαδικασίας….
Χτυπάμε να απορροφηθεί το λάδι και μετά ξαναπροσθέτουμε.
Λάδι-χτύπημα-λεμόνι –χτύπημα -λάδι- χτύπημα λεμόνι μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα.
Η ταραμοσαλάτα με την παραπάνω συνταγή, δεν είναι ρευστή.
Είναι κρεμμώδης και απαλή αλλά δεν πέφτει από το κουτάλι.
Όσο το λάδι απορροφάται μπορούμε να προσθέτουμε!
Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
* Μπουκάλι που χωρούσε μισή οκά.
Παρατηρήσεις:
1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα.
2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.
Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.
3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή.
Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.
4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση.
Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.
5) Το “όσο σηκώσει” έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε.
Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου “παίζει” ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί!
Ταραμοσαλάτα με αγκινάρες***
Τα υλικά που σας δίνω θα μας δώσουν 350γρ. ταραμοσαλάτας.
3 μεγάλες αγκινάρες (καθαρισμένες 250γρ.)
80γρ. άσπρο ταραμά
1 πολύ μικρό κρεμμύδι (προαιρετικό)
50ml λάδι
το χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.
1/ 2 λεμόνι για να καθαρίσω τις αγκινάρες.
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με νερό να βράσουν για 10 λεπτά περίπου- μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για όσους δεν βρίσκουν φρέσκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατεψυγμένες προσθέτοντας στο νερό του βρασμού λίγο λεμόνι.
Στο μούλτι βάζουμε το μισό λάδι και λεμόνι με το κρεμμύδι- για όσους το θέλουν κι αφού αυτά χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε αρκετά!!!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι ένα να χτύπημα στο μούλτι ακόμη κι η ταραμοσαλάτα έτοιμη.
Μπορείτε να δοκιμάσετε κι αν θέλετε επιπλέον λεμόνι ή λάδι-ανάλογα με τα γούστα σας- μπορείτε να προσθέσετε.
Το μυστικό της είναι το πολύ καλό χτύπημα του ταραμά.
πηγές των συνταγών:
*cretangastronomy.gr
**cretangastronomy.gr
***asproylas.gr
Υλικά:
2 καλά γεμάτες κουταλιές ταραμά λευκό
2 μέτρια ώριμα αβοκάντο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
Δύο λεμόνια (το χυμό)
1 μέτριο κρεμμύδι
Επί το έργον:
Στύβουμε τα λεμόνια.
Βάζουμε τον ταραμά στο multi ή
σε blender με 2 κουταλιές λεμόνι , με το κρεμμύδι κομμένο σε
κομμάτια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν πολτός .
Όταν έχει γίνει σχεδόν λείο το
μείγμα μας, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε φετούλες.
Τις προσθέτουμε
στο μείγμα του ταραμά και αλέθουμε. Ανοίγουμε το σκέπασμα και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι
ακόμη. Ξανααλέθουμε. Ελέγχουμε τη γεύση και
προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και σταδιακά όσο λεμόνι μας αρέσει. Αφήνουμε για
λίγο στο ψυγείο και απολαμβάνουμε με φρεσκοψημένο ψωμάκι !
Παρατηρήσεις:
1)Επειδή το αβοκάντο μαυρίζει, το καθαρίζουμε την ώρα που θα
το προσθέσουμε στο μείγμα μας για να μη χαλάσει το χρώμα της σαλάτας μας.
Το λεμόνι που έχουμε προσθέσει στην σαλάτα την προστατεύει μετά από την χρωματική αλλοίωση.
2)Εννοείται ότι δεν βάζουμε αλάτι.
Ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός.
Επίσης – κατά τη δική μου γνώμη – δεν χρειάζεται περισσότερο
ελαιόλαδο γιατί η βουτυράτη υφή του αβοκάντο δίνει την λιπαρότητα που χρειάζεται.
Ταραμοσαλάτα - Η “εκ των ων ουκ άνευ” της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής**
Υλικά:
150- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 ψωμί μισού κιλού (που δεν είναι ποτέ μισό κιλό) άσπρο συμπαγές ,όχι «σφουγγαρένιο».
Καλό είναι το προζυμένιο.
Οπωσδήποτε μπαγιάτικο 2-3 ημερών αλλιώς γίνεται σαν “λάσπη” όταν βραχεί.
750ml – 1 lt ελαιόλαδο (ναι! ναι! ναι! ένα ολόκληρο λίτρο)
1 κούπα χυμό λεμονιού ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ ξινή
Υπενθυμίζω ότι οι αναλογίες της αρχικής συνταγής ήταν (50 δράμια=160gr ταραμάς με 1/2 οκά = 640gr λάδι, καθόλου κακές!)
Επί το έργον:
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, καθαρίζουμε την κόρα (αυτό μπορεί να γίνει και μετά) και το μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον ταραμά με μια κουταλιά λάδι ή λεμόνι ή νερό και τον χτυπάμε με μίξερ χεριού να «σπάσει» λίγο.
Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα (αν δεν την έχουμε αφαιρέσει πριν από το μούσκεμα), και αφού το σφίξουμε να στραγγίξουν όλα τα νερά του.
Όταν αναμειχθούν καλά , αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι εναλλάξ με το λεμόνι.
Στα μισά της διαδικασίας….
Χτυπάμε να απορροφηθεί το λάδι και μετά ξαναπροσθέτουμε.
Λάδι-χτύπημα-λεμόνι –χτύπημα -λάδι- χτύπημα λεμόνι μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα.
Η ταραμοσαλάτα με την παραπάνω συνταγή, δεν είναι ρευστή.
Είναι κρεμμώδης και απαλή αλλά δεν πέφτει από το κουτάλι.
Όσο το λάδι απορροφάται μπορούμε να προσθέτουμε!
Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
* Μπουκάλι που χωρούσε μισή οκά.
Παρατηρήσεις:
1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα.
2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.
Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.
3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή.
Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.
4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας.
Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση.
Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.
5) Το “όσο σηκώσει” έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε.
Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου “παίζει” ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί!
Ταραμοσαλάτα με αγκινάρες***
Τα υλικά που σας δίνω θα μας δώσουν 350γρ. ταραμοσαλάτας.
3 μεγάλες αγκινάρες (καθαρισμένες 250γρ.)
80γρ. άσπρο ταραμά
1 πολύ μικρό κρεμμύδι (προαιρετικό)
50ml λάδι
το χυμό από 1 μέτριο λεμόνι.
1/ 2 λεμόνι για να καθαρίσω τις αγκινάρες.
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι με νερό να βράσουν για 10 λεπτά περίπου- μέχρι να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για όσους δεν βρίσκουν φρέσκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατεψυγμένες προσθέτοντας στο νερό του βρασμού λίγο λεμόνι.
Στο μούλτι βάζουμε το μισό λάδι και λεμόνι με το κρεμμύδι- για όσους το θέλουν κι αφού αυτά χτυπηθούν καλά προσθέτουμε τον ταραμά και χτυπάμε αρκετά!!!
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και λεμόνι ένα να χτύπημα στο μούλτι ακόμη κι η ταραμοσαλάτα έτοιμη.
Μπορείτε να δοκιμάσετε κι αν θέλετε επιπλέον λεμόνι ή λάδι-ανάλογα με τα γούστα σας- μπορείτε να προσθέσετε.
Το μυστικό της είναι το πολύ καλό χτύπημα του ταραμά.
πηγές των συνταγών:
*cretangastronomy.gr
**cretangastronomy.gr
***asproylas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου