Δεν βάζουμε το καρπούζι στο ψυγείο!
Το καρπούζι όταν ψύχεται είναι λιγότερο θρεπτικό.
Όταν είναι κρύο, το καρπούζι έχει λιγότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το καρπούζι που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι Γάλλοι επιμένουν να ισχυρίζονται πως το καρπούζι είναι το φρούτο των αγγέλων.
# Σε ποια θερμοκρασία όμως πρέπει να τρώμε το καρπούζι;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του , σε αντίθεση με αυτό που τοποθετείται στο ψυγείο.
Οι μελετητές εστίασαν την μελέτη τους στα καροτενοειδή του καρπουζιού ,τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά.
Το καρπούζι που φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από το φρεσκοκομμένο από το χωράφι και αυτό γιατί – όπως επισημαίνουν οι μελετητές – το καρπούζι εξακολουθεί να παράγει θρεπτικά συστατικά ημέρες μετά την συγκομιδή του και η τοποθέτησή του σε ψυχρό περιβάλλον – όπως στο ψυγείο – επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.
Το καρπούζι που φυλάσσεται στους 21°C έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή σε σύγκριση με το φρεσκοκομένο από το χωράφι.
Σε σύγκριση με τα φρέσκα φρούτα, το καρπούζι που αποθηκεύεται στους 21°C κέρδισε 11-40% περισσότερο λυκοπένιο και 50-139% β-καροτένιο, ενώ το καρπούζι που αποθηκεύτηκε στους 13 ° C άλλαξε ελάχιστα την περιεκτικότητα σε καροτενοειδή.
Η συνήθης μέση ζωή ενός καρπουζιού μετά τη συγκομιδή του είναι 14 έως 21 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Η διάρκεια αυτή όμως μειώνεται κατά το ήμισυ όταν το καρπούζι τοποθετείται στους 5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στο ψυγείο: έπειτα από μόλις 7 ημέρες αρχίζει να χαλάει.
Όλα τα παραπάνω αφορούν ολόκληρο το καρπούζι, δηλαδή πριν να το κόψουμε για να το φάμε.
Τι γίνεται όμως από τη στιγμή που θα το κόψουμε;
Πως το διατηρούμε και πως το αποθηκεύουμε;
Λοιπόν – Μόλις κόψουμε το καρπούζιμας , τρώμε όσο φάμε και το υπόλοιπο το κόβουμε μικρά κομμάτια , αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα και το τοποθετούμε σε πολύ καλής ποιότητας πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και το βάζουμε στο ψυγείο.
Στο ψυγείο το διατηρούμε το πολύ δύο μέρες διότι το καρπούζι “ξινίζει” πολύ εύκολα.
Αν διαπιστώσουμε έστω και ελαφρά ξινή γεύση , το πετάμε αμέσως.
Δεν χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο , πλαστικές μεμβράνες και κακής ποιότητας πλαστικά δοχεία, διότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμά μας και φρούτα μας – ειδικά το καρπούζι.
Και ειδικά το καρπούζι διότι όταν το κόβουμε στα δύο, κατά μήκος ή κατά πλάτος – ανάλογο – μια πολύ μεγάλη του επιφάνεια έρχεται σε επαφή με την πλαστική μεμβράνη.
Το καρπούζι δεν είναι ΜΟΝΟ ζάχαρη και νερό, αλλά ένα καλοκαιρινό φρούτο που οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην θωράκιση της υγείας μας, προλαμβάνει την αφυδάτωση και μας προσφέρει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Καλή μας όρεξη με καρπούζι!
read more:https://botanologia.gr/karpoyzi-to-zita-o-organismos-mas-to-epivallei-to-kalokairi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου