Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα. Η σχέση των γυναικών με τις Μαίες που τον αναλαμβάνουν.

από το χρονολόγιο της Irene Athina Avramidou:https://www.facebook.com/ireneathina.avramidou/posts/pfbid03PxM62xkhfQ4t8gYrxHFYYRae9hjfR66vwqNwpjje829AFevesEmNxqV2Wa6WF8fl
Σας παρουσιάζω την περίληψη της μεταπτυχιακής μου εργασίας που με πολύ κόπο ολοκλήρωσα το 2019. Με την πολύτιμη βοήθεια της Επιβλέπουσας Καθηγήτριας μου Victoria Vivilaki
❤
Με ένα μεγάλο δείγμα γυναικών (250) που επέλεξαν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής καταδεικνύουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ των γυναικών και των μαιών τους καθώς επίσης και τα περιγεννητικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τους τοκετούς αυτούς.
Χρήσιμα αποτελέσματα για τις/τους ελεύθερες/ους επαγγελματίες Μαίες/Μαιευτές στην Ελλάδα.
-----
-. Τίτλος Εργασίας: Ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι με Μαία στην Ελλάδα. Η σχέση των γυναικών με τις Μαίες που τον αναλαμβάνουν.
-. Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια: Ειρήνη – Αθηνά Αβραμίδου
Υπό την επίβλεψη της Επίκουρης καθηγήτριας Βικτωρίας Βιβιλάκη
Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2019
-. Εισαγωγή: Ο τοκετός στο σπίτι στην Ελλάδα αποτελεί θέμα πολλών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας. H υπάρχουσα βιβλιογραφία έως σήμερα ασχολείται κυρίως με την ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι και τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια αλλά και την εμπειρία του τοκετού στο σπίτι αποτελεί η σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών που τον αναλαμβάνουν. Είναι ένα θέμα που στον Ελλαδικό χώρο δεν έχει διερευνηθεί, ενώ τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες μαιευτικής φροντίδας από τις μαίες που αναλαμβάνουν κατ’ οίκον τοκετό.
-. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να περιγράψει τη σχέση που δημιουργείται μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι και των μαιών τους. Επίσης να αναδείξει τα περιγεννητικά αποτελέσματα, σκιαγραφώντας και αξιολογώντας τις μαιευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από τις ελεύθερες επαγγελματίες μαίες που πραγματοποιούν τοκετούς στο σπίτι.
-. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε ανώνυμο δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους αντικειμενικούς στόχους της έρευνας (Mothers to Midwives Relationship Scale - MMRS). Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από 250 γυναίκες που γέννησαν προγραμματισμένα στο σπίτι με μαίες στην Ελληνική επικράτεια, το διάστημα 2010 - 2017. Η μελέτη υλοποιήθηκε τη χρονική περίοδο Ιανουάριο 2018 - Απρίλιο 2018.
-. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των γυναικών που επέλεξαν να γεννήσουν στο σπίτι ανέπτυξαν μια σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης με τις μαίες τους. Μέσα από τις απόψεις των γυναικών, οι μαίες φάνηκε να είναι υποστηρικτικές, συμπονετικές, επιστημονικά καταρτισμένες, με αυτοπεποίθηση στις γνώσεις και τις δεξιότητες τους ενώ παράλληλα ενέπνεαν ηρεμία και σιγουριά στις γυναίκες που γεννούσαν στο σπίτι. Παράλληλα, ο χρόνος που διέθεταν οι μαίες στις μητέρες για να τις ακούσουν, αλλά και η σωματική επαφή είναι δυο στοιχεία που επίσης φάνηκε να ενδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών. Από την μελέτη 250 τοκετών στο σπίτι, προέκυψαν ελάχιστες μαιευτικές παρεμβάσεις και επιπλοκές. Επίσης υπήρξαν υψηλές βαθμολογίες Apgar Score στα νεογνά και επιτυχημένος αποκλειστικός μητρικός θηλασμός μέχρι το πρώτο εξάμηνο της ζωής των βρεφών.
-. Συμπεράσματα: Οι γυναίκες που επέλεξαν να γεννήσουν προγραμματισμένα στο σπίτι με μαίες στην Ελλάδα, φάνηκαν ικανοποιημένες από τις μαίες τους και ανέπτυξαν μια καλή σχέση μαζί τους. Η ανάπτυξη μιας υποστηρικτικής σχέσης μεταξύ των γυναικών και των μαιών τους είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης στη γονεϊκότητα. Η καλή σχέση μεταξύ γυναικών και μαιών, φαίνεται να προάγει τη θετική εξέλιξη του τοκετού στο σπίτι, ενώ βελτιώνει τα περιγεννητικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, θα βοηθήσουν τις μαίες να προσφέρουν ολιστική φροντίδα ανώτερης ποιότητας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του κατ’ οίκον τοκετού. Ακόμη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο καθοδήγησης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη φροντίδα μητρότητας, για τη βελτίωση των συνθηκών τοκετού στο σπίτι στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου