Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά εδέσματα: Μαμαλίγκα, η περίφημη “γυμνή πίτα” των περιοχών της Φθιώτιδας.

Αυτές τις μέρες βρέθηκα στα αγαπημένα χωριά της Οίτης.
Η Οίτη και το Παναχαϊκό είναι από τα αγαπημένα μου βουνά, τα χωριά όμως της Οίτης έχουν μια περίεργη έλξη πάνω μου, και βέβαια χάρηκα για άλλη μια φορά τις εξαίσιες γεύσεις της ορεινής Φθιώτιδας, οι οποίες μέσα από την απλές, λιτές και απέριττες συνταγές τους, σε γεμίζουν ευχαρίστηση, ενέργεια και βέβαια θρέψη.
Για άλλη μια φορά γεύτηκα τη μαμαλίγκα*, την περίφημη γυμνή πίτα των περιοχών της Φθιώτιδας.
Γυμνές πίτες θα βρούμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στην κεντρική όμως Ελλάδα έχουν την τιμητική τους.
“Μαμαλίγκα” στη Φθιώτιδα, εδώ έχουμε και την απολαυστική μπαμπανέτσα
“Ταρκάσι” στη Φωκίδα.
“Ζυμαρόπιτα” ή “ζαρκόπιτα”, από το “ζάρκος” που σημαίνει “γυμνός”, “φτωχός”, η λέξη  ακούγεται συνήθως στην Ήπειρο και στη Δυτική Θεσσαλία,
“Μπατζίνα” στη Θεσσαλία.
Είναι όλες πίτες με βασικά συστατικά το αλεύρι,
στάρινο ή καλαμποκίσιο, με το οποίο έκανα χυλό ή κουρκούτι με την προσθήκη νερού, γάλατος ή γιαούρτης, συν ότι άλλο υλικό είχαν, όπως τραχανά,
αυγά
φέτα και διάφορα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, το οποίο πρωτοστατούσε.
Οι “γυμνές πίτες” ήταν μια  εύκολη και γρήγορη λύση, διότι δεν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου