Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Το συχνό σεξ διατηρεί ακμαίο τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Σεξ -Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα  διατηρεί ακμαίο τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.
Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής  λειτουργίας του εγκεφάλου των ηλικιωμένων , σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Coventry και της Οξφόρδης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν τακτική σεξουαλική δραστηριότητα πήραν υψηλότερη βαθμολογία σε μελέτες που μέτρησαν τη λεκτική τους ευχέρεια και την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται οπτικά τα αντικείμενα και τους χώρους.
Η μελέτη, που έχει δημοσιευτεί στο The Journals of Gerontology,περιελάμβανε 73 άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 83 ετών.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά, κατά μέσο όρο, είχαν ασκήσει σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες,καθώς και απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής τους.
Οι 28 άντρες και 45 γυναίκες συμμετείχαν επίσης σε μια τυποποιημένη δοκιμασία, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση διαφορετικών προτύπων της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ενήλικες, εστιάζοντας στην προσοχή, τη μνήμη, την ευχέρεια, τη γλώσσα και την οπτικοακουστική ικανότητα.
Αυτό περιελάμβανε δοκιμασίες λεκτικής ευελιξίας στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν 60 δευτερόλεπτα για να ονομάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα και στη συνέχεια να λένε όσες λέξεις ξεκίνησαν με το Φ – δοκιμές που αντικατοπτρίζουν υψηλότερες γνωστικές ικανότητες.
Επίσης έλαβαν μέρος σε εξετάσεις για να προσδιορίσουν την οπτικοακουστική τους ικανότητα, η οποία περιελάμβανε την αντιγραφή ενός σύνθετου σχεδίου και την κατάρτιση ενός προσωρινού ρολογιού από μνήμης.
Οι συμμετέχοντες που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, με τις δοκιμασίες λεκτικής ευελιξίας να δείχνουν το ισχυρότερο αποτέλεσμα.
Η μελέτη αυτή επεκτάθηκε σε προηγούμενες έρευνες από το 2016, οι οποίες διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας που ήταν σεξουαλικά ενεργητικοί πέτυχαν υψηλότερη βαθμολογία σε γνωστικές εξετάσεις από εκείνους που δεν είχαν σεξουαλική δραστηριότητα.
Αλλά αυτή τη φορά τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πιο συγκεκριμένα και έδειξαν τον αντίκτυπο που είχε το συχνό σεξ  στην μνήμη και στην δραστηριότητα του εγκεφάλου των ηλικιωμένων και χρησιμοποίησε ένα ευρύτερο φάσμα εξετάσεων για τη διερεύνηση διαφόρων τομέων γνωστικής λειτουργίας.
Οι ηλικιωμένοι που είχαν σεξουαλική επαφή πιο τακτικά ήταν πιο ευέλικτοι στην ομιλία
Οι ακαδημαϊκοί λένε ότι η περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει πώς τα βιολογικά στοιχεία, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της εγκεφαλικής λειτουργίας για να δώσουν μια πληρέστερη εξήγηση των ευρημάτων τους.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Hayley Wright, από το  Coventry University’s Centre for Research in Psychology, Behaviour and Achievement δήλωσε:
“Μπορούμε μόνο να σκεφτούμε εάν αυτό οφείλεται σε κοινωνικά ή φυσικά στοιχεία – αλλά ένας τομέας που θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω είναι οι βιολογικοί μηχανισμοί και πόσο μπορούν να επηρεάσουν.
Κάθε φορά που κάνουμε και μιά καινούργια έρευνα, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην κατανόηση γιατί υπάρχει αυτή η συσχέτιση, ποιοι είναι οι βασικοί μηχανισμοί και αν υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της σεξουαλικής δραστηριότητας και της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένα άτομα”
“Οι άνθρωποι νομίζουν και δεν θέλουν να πιστεύουν ότι οι ηλικιωμένοι έχουν σεξουαλική επαφή – αλλά πρέπει να αμφισβητήσουμε αυτήν την αντίληψη σε κοινωνικό επίπεδο και να δούμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η σεξουαλική δραστηριότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών πέραν των γνωστών επιδράσεων στη σεξουαλική υγεία και γενική ευημερία.”
Μεγαλώνουμε  λοιπόν αεί ερωτευόμενοι και συνουσιαζόμενοι,χωρίς ταμπού – όπως συμβουλεύουν οι ερευνητές 
Οι σεξουαλικές σχέσεις λοιπόν δεν είναι προνόμιο των νέων αλλά και των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών και θα πρέπει να σταματήσει να είναι ταμπού η ερωτική ζωή ανάμεσα σε δύο ηλικιωμένα άτομα και να θεωρείται “αφύσικη”
Η ερευνητική ομάδα ενδιαφέρεται ειδικά για την επίδραση ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη.
Οι σύγχρονοι “παππούδες” και “γιαγιάδες” πρέπει να σταματήσουν να συμβιβάζονται αμαχητί με τον προγραμματισμένο από την κοινωνία  άχρωμο,άτονο,άτολμο,και άρρωστο κοινωνικό και βιολογικό ρόλο.
Πρέπει να σταματήσουν να κοιτάζονται στον καθρέπτη και να βλέπουν έναν “παππού” και μια “γιαγιά” αλλά έναν άντρα και μια γυναίκα ικανούς για ερωτικές και σεξουαλικές συγκινήσεις που μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα κρατήσουν τις εγκεφαλικές και γνωστικές τους λειτουργίες ακμαίες.
Όπως οι νέοι διεκδικούν το δικαίωμά τους στη ζωή και τον έρωτα,ακριβώς το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι ηλικιωμένοι.
πηγές:
sciencedaily.com
livescience.com
www.ox.ac.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου